Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pocztahelp

WYSYŁKA POCZTĄ, PRZELEW- JAK TO WYGLĄDA? POMOCY!

Polecane posty

Gość pocztahelp

Chciałabym sprzedać ciuchy przez internet, a nigdy tego nie robiłam, więc trochę nie ogarniam spraw z przelewami, pocztą itp., dlatego byłabym bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś napisze mi jak to wszystko wygląda tzn: 1) Jeżeli ktoś będzie chciał wpłacić z góry na konto, to czy bezpieczne jest w 100% podawania swojego nr'u konta? Czy najlepiej jest założyć zupełnie osobne konto do tego typu spraw? 2) Ile kosztują koperty, w których wysyłamy ubrania? Można je kupić na poczcie? 3) Czy cenę koperty wliczyć w cenę przesyłki? 4) Najczęściej wybieracie priorytet czy ekonomiczną? 5) Jeżeli klient będzie chciał zapłacić przy odbiorze to jak później z pieniędzmi?

Gość rewq ale piertolisz to nie ma
1) tak, jest bezpieczne 2) tak, na poczcie, nie są drogie, kilka zł, czasem lepsze są paczki ale droższe i zależy co się wysyła 3) oczywiście że tak! koperta to żaden koszt w stos. do przesyłki b. często 4) priorytet szybciej dochodzi ale jest droższy, daj wybór kupującemu, ale zawsze niech to będzie polecony 5) radziłabym z tym uważać, ja nigdy nie daję takiej możliwości

1. Oczywiście, ze swoje konto. 2. Koperty z bąbelkami w zależności od rozmiarów, ale te duże koło 3 zł. 3. Raczej tak. 4. Raczej priorytet. 5. To płaci na poczcie zanim odbierze przesyłkę. A co dalej się dzieje to nie wiem.

Gość rewq ale piertolisz to nie ma
Ad 5) chodzi o to, że ludzie, którzy płacą przy odbiorze, czasem są niepoważni, nie odbierają przesyłki przez co ty jesteś stratna, a jak trzeba z góry zapłacić, to się raczej zastanowi człowiek nad decyzją, poza tym nawet jak nie odbierze, to nie jesteś w plecy o te parę-paręnaście albo i parędziesiąt (zależy od przesyłki) złotych

swoje konto możesz sprawdzac przez internet wystarczy ze sie tam zalogujesz . bezpieczne jest podawanie swojego nr konta takze nie masz sie co martwic ... kontrolujesz wtedy kiedy ci ktoś wpłacił na konto i wtedy wysyłasz paczkę / list . koperty różnie kosztują ... musisz pójść na pocztę i się zorientować ... weź sobie na zapas z poczty potwierdzenie nadania na listy i na paczki są darmowe ... da ci pani w okienku . cenę koperty wlicz z cene przesyłki ... najlepiej uwzględnij to na swojej aukcji ... cennik poczty znajdziesz na stronie poczty polskiej http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm poczytaj też ile wynosi gabaryt a i b ... jakie ma wymiary. jakie są dozwolone wielkości i waga ... priorytet czy ekonomiczna ... sama uwzględniasz to w swojej aukcji ... wiadomo ze ekonomiczna bedzie tańsza ... piszesz w aukcji jakie koszty za eko i za prio a klient sam wybierze opcje dostawy. osobiście nie wysyłam za pobraniem. jeśli ty tez nie chcesz to w swojej aukcji możesz napisać ze nie wysyłasz za pobraniem ...

Gość jojojoj
też mam zamiar sprzedać ciuchy, tylko interesuje mnie, dlaczego w cenniku za ekonomiczna podana jest cena 9,50zł, a za priorytet 11zł, a jak patrzyłam to przeważnie wszędzie taniej sprzedają, np. 4zł za przesyłkę biorą i zastanawia mnie to od czego to zależy?

Gość js77
patrzysz na paczkę czy list?

Gość jojojoj
no tak, ale zastanawia mnie to czemu inni biorą np. tylko 4zł za przesyłkę? A nie 11zł tak jak w cenniku? To zależy od wagi?

Gość jojojoj
a czy na konto może wpłacać każdy? nawet jak nie ma konta w necie? oprócz nr swojego banku jakie jeszcze dane należy podać, aby kupujący mógł dokonać przelewu?

Gość Anna Wanna
Jak ktoś nie ma konta w necie, to wtedy idzie na pocztę, bierze odpowiedni druczek, wypełnia i wpłaca pieniądze na poczcie. Tyle, ze płaci się za przelew dodatkowo. Np. wysyłasz 50 zł, a do tego dochodzi jeszcze opłata za ten przelew. A podajesz jeszcze swoje imię, nazwisko, adres - ale na allegro nie musi to być upublicznione, a tylko do wiadomości zainteresowanej osoby w liście od allegro po wygranej aukcji.

Gość gggggffff
Mam pytanie, czy jak ktoś przelewa pieniądze na moje konto to będą tam od razu podane jego adres immię nazwisko i wszystkie dane potrzebne, aby wyslać paczkę, czy o to trzeba zapytać się osobno?

Gość gggggffff
??

Gość gggggffff
halllooo

Gość takkkkk
chyba będą

przelew idzie kilka dni... A co do poczty, to preferuję usługi kuriera, bo na niektórych stronach można sprawdzić ile wysyłka będzie kosztować, a nawet zamówić kuriera do domu ( więc nie trzeba praktycznie nigdzie się ruszać ) Dla przykładu miałem styczność z ainkurier.pl , i tam można w dziale "Cennik paczek" obliczyć ile zapłacimy za paczkę...