Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nika.27

Dawka kwasu foliowego

Polecane posty

Gość Nika.27

Jestem w 3 miesiacu ciaży, przyjmowałam odkoąd sie dowiedziałam o ciaży kwas foliowy (0,4mg) i dodatkowo Falvit w którym też wystepuje. Czy nie jest to za duza dawka?

Gość ciezarowkaa25
a lekarz ci nic niepowiedział - mnie kazał łykać feminatal który ma 400 czegośtam kwasu foliowego i 400 metafolinu ale opócz tego niełykałam zwykłego

Gość Nika.27
Nie, powiedział że mam zażywać kwas foliowy i witaminy. Wcześniej nawet nie zwróciłam uwagi szczerze mówiąc na to, że w Falvicie jest dawka odpowiadajaca 100% dziennego spożycia. Boję się że przedobrzyłam..

Gość łąka.na.dubasie
ja mam femibion, na opakowaniu jest cieżarna kobita, więc on jest prawdopodobnie pomyslany właśnie dla cieżarnych. I zażywam tyle, ile podają na opakowaniu jako dzienną porcję

Gość mnie też to interesuje
mnie lekarz zalecił folik i elevit, w samym elevicie jest więcej kwasu foliowego niż w w tych dwóch co brałaś. Ponoć przy ryzyku wystąpienia wad cewy zażywa się o wiele większe dawki, czyli trudno jest przedawkować:) Nie masz się co martwić. Ja za to za późno zaczęłam brać i też si,e stresuję, ale przecież musi być dobrze!:)

Gość Nika.27
Ja też nie planowałam tej ciąży, zaczęłam brać dopiero około 6 tygodnia. No i tak jakby podwójną dawkę. Mam nadzieje, ze nie zaszkodzilam dziecku. A jak myslicie, powinnam odstawic teraz sam kwas foliowy? Chyba tak zrobie..

Gość łąka.na.dubasie
Nie ma się co martwić. Różne takie niedożywione, przepite alkoholiczki ani kwasu foliowego nie biorą, ani szczególnie o siebie nie dbają, ani do lekarza nie chodzą, a całkiem zdrowe dzieci im sie rodzą. Wszystko bedzie git!

na pewno nie zaszkodziłaś, skoro ja brałam z zalecenia lekarza 1,2 mg a Ty 0,6mg:) do końca 3 miesiąca łykaj. Ja na Twoim miejscu chyba w 4 miesiącu zmieniłabym wit. na inne, chyba, że masz urozmaiconą dietę, bo ja np. nie jem w ogóle mięsa-zupełnie nie wchodzi mi... i tyle żelaza na pewno by mi nie wystarczyło. Ale z tymi witaminami to w sumie co co lekarz (i co ciężarna) to opinia.

Gość kwasu nie można przedawkować
kobiety, u których w rodzinie wystąpiły wady układu cewy nerwowej biorą nawet 15 krotnie wyższe dawki kwasu niż mniej narażone kobiety.

no i właśnie, niektóre kobiety dbają o siebie jak mogą, a dzieci rodzą się chore, niedożywione itd. a takie alkoholiczki rodzą zdrowe dzieci. Oczywiście trzeba się cieszyć, że dziecko nie poniosło konsekwencji głupoty matki, bo nie jest niczemu winne, ale to taka przewrotność losu...

Kwas foliowy w większej dawce nie jest szkodliwy, tj przedawkować go jest serio bardzo, bardzo trudno. niektórym kobietom (po wielu poronieniach oraz u tych, u których w rodzinie występowały wady cewy nerwowej) przyjmują dwudziestokrotność dawki jaką zaleca się wstępnie kobietom ciężarnym.

Gość Nika.27
No to mnie uspokoiłyście. Czy mam zróżnicowaną dietę? Nie wiem, raczej normalną ;) Jem to co każdy w normalnych ilościach :) To może faktycznie będę zażywać do końca 3 miesiąca :)

Kwas foliowy jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, a więc przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Przedawkowania dotyczą (w 99% przypadków) wit. ADEK czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Gość rafciu
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://d8x.pl/r/wgnkapitan-ameryka-wojna-bohaterow-2016 >>>http://d8x.pl/r/wgnkapitan-ameryka-wojna-bohaterow-2016 >>>http://d8x.pl/r/wgnkapitan-ameryka-wojna-bohaterow-2016 W filmie „Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów”, będącym bezpośrednią kontynuacją hitowego „Avengers: Czas Ultrona”, Steve Rogers aka Kapitan Ameryka staje na czele nowej drużyny Avengers, by ponownie ocalić ludzkość przed zagładą. W czasie kolejnej międzynarodowej akcji z udziałem superbohaterów ponownie dochodzi do strat w ludności cywilnej. Rosną więc naciski polityczne, by poddać herosów systemowi nadzoru i utworzyć organ decydujący o stopniu ich zaangażowania w działania militarne. Sytuacja ta poważnie wpływa na atmosferę panującą wśród Avengers, którzy starają się obronić świat przed nowym, nikczemnym nieprzyjacielem.Ustawa zmuszająca superbohaterów do rejestracji i ujawnienia ich tożsamości doprowadza do konfliktu pomiędzy zwolennikami a przeciwnikami nowego prawa.