Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cichutenkoo

PISMO śWIĘTE NATCHNIONE PRZEZ BOGA !!!!!!!

Polecane posty

Gość do-a co ma ksiądz do tego? oto
Miałaś wkleić cytat z własnego Pisma

Świadkowie nie wierzą w nieśmiertelość duszy, dlatego zmieniają Pismo, tak aby odpowiadał ich naukom jeszcze to z wikipedii: Teologowie skrytykowali także wstawienie przez tłumaczy Przekładu Nowego Świata imienia Jehowa 237 razy w Nowym Testamencie w miejscach gdzie słowo to nie jest użyte w manuskryptach greckich i w większości nie są cytatami ze Starego Testamentu i opiera się jedynie na kilku współczesnych tłumaczeniach na język hebrajski. Zarzuca się także, że wbrew świadectwom ze starożytności na temat kształtu krzyża, na którym zginął Chrystus, zamianę w 1936 roku tradycyjnego określenia krzyż na pal męki. Wprowadzoną zmianę uzasadniają znaczeniem greckiego terminu stauros, który w czasach apostolskich miał oznaczać wg niektórych znawców pal, a nie dwubelkowy krzyż

i właśnie na tym polega różnica między nami ... "myślisz, że Bóg się cieszy' gdy grzeszę? Jestem człowiekiem- nie ideałem.... być może się nie cieszy ale mój Bóg wybacza. "Malowany" przez ciebie jest groźny i dlatego nie można pozwolić aby mógł mieć powody do nie zadowolenia z nas! To mnie z kolei nie cieszy i dlatego nie chcę twojego Boga ....

Wybacz cichutenkoo, jesteś miłą dziewczyną, ale błądzisz. Nauka Świadków przekłamuję prawdę, słowa Jezusa.

Nie wolno zmieniać Pisma, tak aby odpowiadał naukom jakiejś Organizacji. To jest herezja. Nauki Świadków mają na celu manipulowanie drugim człowiekiem. Docierają do osób które Biblii w ręku nigdy nie mieli, bo są łatwym dla nich celem. Dlaczego ze mną nie chcą rozmawiać?

Nie chcę Ciebie atakować, nie po to tu pisze. Otwórz oczy cichutenkoo

Gość a co ma ksiądz do tego? oto co
oho, dojechałam do pracy, otwieram kafe i co widzę? jakieś moje alter ego ;) się pojawiło ;) 🖐️

:D pisałam do Ciebie skąd te do :D

cudnie tak ------ a " mój " Bóg jest Bogiem miłosci .. jest miłoscia .... dał za mnie i za ciebie.... swojego jedynego Syna Jezusa Chrystusa aby umarł za nasze grzechy , abysmy mogli zyc wiecznie w raju ..... daje BARDZO DUZO ... wymaga niewiele .. lojalnosci i posłuszenstwa ....

13:52 [zgłoś do usunięcia] do-a co ma ksiądz do tego? oto Nie wolno zmieniać Pisma, tak aby odpowiadał naukom jakiejś Organizacji. To jest herezja. Nauki Świadków mają na celu manipulowanie drugim człowiekiem. Docierają do osób które Biblii w ręku nigdy nie mieli, bo są łatwym dla nich celem. Dlaczego ze mną nie chcą rozmawiać? .. nie lubie tego , ale aby poprzec swoje zdanie napisze ... .. dlaczego katolicy nie stosuja sie do drugiego przykazania , dlaczego usunęli je ?

Najpierw odpowiedz na moje pytanie. Zmienia tematu na Kk tez jest normą :P

* zmienianie

a czego się domyślasz?

Pytanie o cytat, wiesz o czym piszę

cytat w Biblii w przekładzie Nowego Świata brzmi : A on rzekł do niego: „Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju.

Mój Bóg WYBACZA- a więc też jest miłością.... mój nie wymaga bezwzględnego posłuszeństwa, dlatego dał mi "wolną wolę' i mój wie, że człowiek nie jest ideałem- a Jego syn wybaczył nawet Marii- Magdlenie a potępił i ośmieszył tych, którzy był biegli w piśmie lub :P ... jego interpretacji... Wolę mojego Boga, bo z Nim moje zycie jest radosne, kolorowe, pełne miłości i..... nikogo nie pouczam...

Ten cytat,pokazuje to o czym tu cały czas piszę. Świadkowie nie wierzą w nieśmiertelność duszy, dlatego ten zapis wygląda u was inaczej. Próbowałaś skonfrontować ten zapis z Pismem jakiegokolwiek innego wyznania? na razie się pozegnam

Stwarzając ludzi, Bóg nie zakładał, że będą musieli umierać. Już pierwszy biblijny zapis dotyczący śmierci wskazuje, że bynajmniej nie była ona tym, co w myśl pierwotnego zamysłu Bożego miało spotykać człowieka. Z Księgi Rodzaju dowiadujemy się, że naszym prarodzicom, Adamowi i Ewie, Bóg chciał dać sposobność udowodnienia miłości i posłuszeństwa i właśnie dlatego poddał ich prostej próbie. Chodziło o zakaz jedzenia owoców z określonego drzewa. Stwórca oznajmił: „W dniu, w którym z niego zjesz, z całą pewnością umrzesz (Rodzaju 2:17). Pierwszym ludziom śmierć groziła tylko w wypadku złamania tego zakazu. Niestety, jak wiemy z Biblii, okazali się nielojalni wobec Boga i musieli umrzeć. W rezultacie sprowadzili niedoskonałość i śmierć na siebie i całą ludzkość. Biblia porównuje śmierć do snu. Wspomina na przykład o zapadnięciu w „sen śmierci (Psalm 13:3). Przed wskrzeszeniem Łazarza Jezus powiedział apostołom: „Łazarz, nasz przyjaciel, udał się na spoczynek, ale ja tam idę, aby go obudzić ze snu. I rzeczywiście to zrobił. Jak dalej czytamy, Jezus zawołał, po czym „zmarły wyszedł z „grobowca pamięci przebudził się do życia! (Jana 11:11, 38-44).

cudnie tak ----piszesz :i..... nikogo nie pouczam... .. czyli tak jak ja ... jesli ktos chce to czyta .. jesli nie to nie ..... jesli ktos chce to wyciaga wnioski z tekstów i zmienia w zyciu ... jesli nie chce to nie robi ....

Oczywiście biblijna nadzieja zmartwychwstania nie sprawia, iż zupełnie wyzbywamy się strachu przed śmiercią. To naturalne, że boimy się bólu i smutku, które zazwyczaj towarzyszą kresowi życia. Lęk przed stratą ukochanej osoby jest w pełni zrozumiały, jak i to, że z niepokojem myślimy o własnej śmierci i o piętnie, jakie wyciśnie ona na życiu najbliższych. Czymś innym jest natomiast chorobliwy lęk przed śmiercią. Biblia uwalnia nas od tego uczucia, gdyż dzięki niej znamy stan, w jakim pozostają umarli. Nie ma żadnych podstaw, by bać się tortur zadawanych przez demony w płomienistym piekle czy drżeć na myśl o mrocznych, upiornych czeluściach, gdzie wiecznie błąkają się udręczone dusze. Nie musimy też bać się wiecznego niebytu. Dlaczego? Ponieważ Bóg ma nieograniczoną pamięć, a wszystkich zmarłych, których w niej zachowuje, obiecał wskrzesić do życia na ziemi. W Jego Słowie znajdujemy następujące zapewnienie: „Bóg prawdziwy jest dla nas Bogiem aktów wybawienia; i do Jehowy, Wszechwładnego Pana, należą drogi wyjścia ze śmierci (Psalm 68:20).

.....prosze bardzo pomoge , jesli nie posiadasz słownika : JHWH, IHWH (hebr. ) imię Boga w Biblii hebrajskiej, w języku polskim zapisywane zwykle jako Jahwe (dawniej Jehowa). W najstarszej wersji hebrajskiej imię Boga zapisywano czterema literami jako: . Są to czytane od prawej do lewej spółgłoski jod, he, waw, he, które tworzą tak zwany tetragram (z gr. tetragrammaton dosł. cztery litery). W języku polskim odpowiadają im spółgłoski: JHWH. Nie są znane samogłoski, których używano do pierwotnej wymowy. W języku polskim, obok współcześnie dominującej formy zapisu "Jahwe", występuje także starsza forma - "Jehowa". JHWH jest kauzatywną (niedokonaną) formą hebrajskiego czasownika "hawah" i może być tłumaczone na "on powoduje że się staje" Można więc powiedzieć, iż imię JHWH oznacza jest zawsze lub Istniejący. Sens staje się jeszcze bardziej oczywisty, gdy dalej w Księdze Wyjścia czytamy: Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im. (Wj 6,3 BT) ... to z wikipedii ....