Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdsdsdsdsd

mój nauczyciel angielskiego ma niepoprawny akcent

Polecane posty

Gość sdsdsdsdsd

Wogóle nie mogę go zrozumieć. miałem paru nauczycieli i ich świetnie rozumiałem. Przykładowo słówko "are" wymawia jako długie a bez r na końcu. Aren't jako aaant. I wogóle tam gdzie inni nauczyciele wymawiali r na końcu wyrazu to on tego nie wymawia. poza tym bardzo zlewa ze sobą słowa. jedno zdanie u niego brzmi jak jedno słowo. Wcześniej nie miałem problemów ze zroxumieniem nauczycieli ale w tym przypadku mam.

Gość askdjsakdasd
a nie pomyslales/as ze moze to byc brytyjski akcent. w klasycznym angielskim z wysp nie wymawia sie wlasnie R i mowi sie np what are you doing? brzmi what a you doing?

Gość hahaha wiesz lepiej jak
sie mowi po ang niz nauczyciel?

Gość kwestia jaki to angielski
:P sprawdź sobie ile jest odmian. A już wymowy to w ogóle.

Gość sdsdsdsdsd
poza tym nie rozumiem tez koncowek,koles po prostu ucina slowa- mowi i'm listeni i takie leekie n, w ogole nie wymawia ''g'' na koncu i mowi tak szybko ze nie wiem czy mowi i'm listening czy i'll listen...

Gość sdsdsdsdsd
w tym roku zdaje mature i chce wlasnie isc na anglistyke,ale jak tak dalej pojdzie to ja nawet nie zdam tego przedmiotu a co tu dopeiro mowic o przygotowaniu na amture. czy mozna napsiac petycje do dyrektora zeby zmienili nauczyciela ?

W angielskim nie ma czegos takiego jak niepoprawny akcent! Mieszkam w Manchesterze, jestem zona Irlandczyka i mam duzo znajomych, ktorych czesto odwiedzam mp w Szkocji, Isle of Man czy Surrey i w kazdym z tych miejsc akcent jest zupelnie inny i czasem trudny do zrozumienia. Widocznie ktos Cie uczyl z akcentem amerykanskim wczesniej, ktory jest, wedlug mnie najlatwiejszy.

no bo g na koncu sie nie wymawia... :O

Gość aha i achh
jak nauczyciel wymawia "g" na koncu np. listening, to znaczy, ze powinien sam się douczyć. :o

hahahahaha! Tak, zmien nauczyciela i idz na anglistyke, ktorej nie skonczysz jak juz teraz nie rozumiesz hahahahaha

''jak nauczyciel wymawia "g" na koncu np. listening, to znaczy, ze powinien sam się douczyć.'' Dokladnie!

Gość ciemno
to powiem Tobie tak, Twój nauczyciel ma poprawną wymowę, tak własnie mówią Brytyjczycy, ucinają koncówki , nie wymawiaja 'r', a koncówke 'ing' czytaja 'in' gdzie 'n' jest nosowe :) a uczysz sie chyba wlasnie po to zeby zrozumiec 'native speakers'??

powodzenia na anglistyce :O moja kolezanka ktora duzo sie poslugiwala tym jezykiem na codzien (miala zagranicznych znajomych) tam sie nie dostala. jest wielkie oblezenie tego kierunku.

Gość sdsdsdsdsd
juz nie wiem co robic!!! musze sie go pozbyc bo ona zmarnuje mi zycie!!!! pzreciez tak nie mozna!!! ja w ogole watpie ze on ma kwalifikacje do nauki ang.

Gość sdsdsdsdsd
'native speakers'- sorry,ale o co ci codzi ? ja chce sie nayczuc tak zeby moc pisac i mowic plynnie po ang. a z tym kolesiem to ja nic sie nie naucze- to bedzie rok w plecy!

Gość KUTKLUTC
TY PALANCIE W JEZYKU ANGIELSKI ZMIEKCZA SIE SŁOWA!

Gość ciemno
szkoda słów na Ciebie, wszyscy Ci mówią ze to poprawna wymowa a Ty dalej swoje, tak idz i podpierdol go, i niech go zamienią na nauczyciela który bedzie wymawial wyrazy tak jak sie je pisze najlepiej hehehe :) a moze pomysl o tym zeby w domu samemu popracowac? poogladac troche programów czy filmow bez lektora?? troszke pracy nie zaszkodzi.... ;/

to anglistyka raczej nie jest dobrym kierunkiem dla ciebie.

Gość lesny dzban
wnioskując po tym co piszesz to myślę że masz zerowe pojęcie o poprawnej wymowie po angielsku, radziłabym raczej zmienić cel jeśli idzie o studia bo pewnie albo się nie dostaniesz albo będziesz pośmiewiskiem na studiach i raz dwa wylecisz

Gość ciemno
daj sobie trochę czasu, z językiem (jego melodią) trzeba sie 'oswoic', a jak sam/sama popracujesz i zaczniesz rozumiec to bedzie wielka satysfakcja :) 'native speakers' to oczywiscie osoby dla których język angielski jest jezykiem ojczystym....wiec skoro chcesz plynnie sie porozumiewac w tym języku to rozumiem ze rowniez z 'native speakers'??

Gość ciemno
a i zapewniam Cie że wykladowcy na filologii angielskiej rówzniez mówia podobnie jak Twój obecny nauczyciel, wiec pomysl ze to wlasnie on teraz przygotowuje Cie na studia solidnie :)

Gość Klauuuuudiaaaaaaa
Hmm generalnie tak sie mowi ;] Ja jestemw 3 gim i uczona jestem od zawsze ze "r" sie nie wymawia ;] a jak sie wymawia to bardzo delikatnie. Np jak mówisz rower to przy wymawianiu gloski r jezyk ci dotyka podniebienia a sprubuj powiedziec tak zeby ci nie dotykal. A co do koncówki -g, -ing. to odwolujac sie do popularnej reklamy mc donalda "I'm lovin' it" (i am loving it) to nie slyszymy tego g bo te g jest tak naprawde zbedne i sie jego nieczyta . A co do reklamy i ogolnie zworotu i loving it chodza rozne pogloski ze jest to niepoprawne poniewaz o uczuciach mowimy w czasie pr. simple i nigdy nie uzywamy czasu pr. continous . Jednak slyszalam ze jeden spec od jezykoznawstwa bardzo dlugie dochodzenie na ten temat prowadzil i ze jednak moze byc takie sformulowanie ze jezeli jesz np humburgera to mozesz go kochac teraz. Ale moim zdaniem nie jest to poprawne i ejst to tylko chwyt reklamowy ;]

Gość Klauuuuudiaaaaaaa
ale to byla rzecz jasna taka moja dygresja xd

Jestem filologiem i ucze w szkole, oraz tłumaczę pisemnie i ustnie. Twoi nauczyciele poprzedni byli do bani!!!!!! A ten mówi dobrze. W brytyjskim zdanie to taka fala, zlane słowa i melodyjny akcent, do tego żadnego "r" sie na końcu nie wymawia, tak samno "g" w końcówce "ing". Na koncu tam jest nosowe "n". W amerykanskim masz zresztą to samo jesli chodzi o "ing". Masz blade pojecie o angielskim, na anglistyke sie nie dostaniesz za samą wymowe.

Klaudia, I'm lovin it znaczy po prostu w tym przypadku "uwielbiam to!" w sensie "pyszne" /pyszne w tym momencie dla mnie, tak samo jak "I'm enjoying THIS party) - a nie że kochasz hampka teraz:)

Gość Kllllaaauuuddia
oki :) Ale taka rozkmina bo z nauczycielka rozkminiałam to :D

Gość Kllllaaauuuddia
generalnie lubie ten jezyk :D Bardziej od polskiego xD