Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinia19844

Pomocy- poród przedwczesny!

Polecane posty

Gość kinia19844

Hej, Jestem w 36tc. Dopiero zaczęłam. Termin porodu wg OM to 19.11 a wg USG 25.10 (nie wiem czemu taka różnica) 3 dni temu w nocy jakoś tak mnie zaczął boleć brzuch, twardniał, bóle jak na okres i nieregularne niezbyt bolesne skurcze, że pojechałam z mężem na IP. Przyjęli mnie na oddział- KTG (skurcze tak małe, że prawie żadne), USG- z małym wszystko ok, waży 2800g, główka nisko w kanale i tyle. Za to po badaniu ginekologicznym przez położną, zaczęłam plamić- odszedł mi ten cały czop. Od tamtej pory mam bóle jak na okres i od czasu do czasu pobolewanie w krzyżu.. Zostałam w szpitalu na noc. Nic się nie działo.. następnego dnia, zbadał mnie lekarz gin. na koźle, wtedy resztki czopu odeszły i wypisano mnie do domu ze stwierdzeniem, że szyjka miękka, rozwarcia nie ma, długa na 1,5cm. Od samego powrotu do domu, dalej odczuwam takie bóle jak na okres.. czasem słabsze, czasem mocniejsze.. od czasu do czasu twardnieje brzuch.. no i miałam biegunke. Czy grozi mi poród przedwczesny? Czy to są objawy zbliżającego się porodu? Czy to, że ten czop wylazł wtedy, jakoś przyspieszyło wszystko? Zaczynam żałować, że wtedy pojechaliśmy do tego szpitala.. bardzo się boje że zacznę rodzić..

Gość zoofiyyjka
Jak dla mnie możesz urodzić wcześniej.

Gość mama sama w domu...
po 34 tyg porodu sie nie wstrzymuje wiec możesz urodzić wcześniej

Gość Grzeszczak
mama sama w domu jak to się nie wstrzymuje??? kto Ci takich głupot naopowiedał??? ja miałam takie same obajwy jak autorka postu z tym ze ja juz nie miałam szyjki i rozwarcie na 1,5 cm i wylądowałam na porodówce po kroplówką i wstrzymywano akcje porodową. Potem przez 2 tyg w szpitalu leżałam aż zacznie się 37 tc bo wtedy ciązę uważa się za donoszoną. Dzieciaka urodziłam w 1 dniu 38 tc... kinia19844 mój poród zaczął się 3 tyg po tym jak czop mi odszedł...więc nie wiem czy to ma wpływ a byłaś u swojego gin??? może warto się z nim skontaktować...a dzidzia jest tak duża że nawet jak się niedługo urodzi to będzie wszystko ok:)

Jesli wedlug USG masz termin na 25.10.10 to znaczy ze jestes w 39 tyg ciazy i to wcale nie jest przedwczesny porod!Przygotuj sie na to ze niedlugo bedziesz miec maluszka kolo siebie.Serdecznie pozdrawiam i zycze powodzenia.

Gość pseudo_pseudonim
tez mi poród przedwczesny... 36 tyg...urodzisz zamiast 3800 g to 2900 g i co to za problem? problem mają te co rodzą przedwcześnie w 24 tygodniu i dziecko waży 500 gram. Weź nie siej paniki

W którym tygodniu miałaś robione USG, na wyniku którego się opierasz? Wiarygodny jest TYLKO termin wyznaczony przez badanie robione DO 12 tygodnia ciąży.Jeśli to data z pierwszego badania, to znaczy, że miałaś krwawienie będąc już w ciąży a to znaczy, że jest to 39 tydzień i po prostu rodzisz.Daty porodu wyznaczonej w badaniu USG robionym po 12 tc - nie bierzesz w ogóle pod uwagę bo data ta to wyłącznie informacja dla lekarza na jakim etapie rozwojowym jest płód.O porodzie przedwczesnym mówi się, gdy rodzisz wcześniej jak w 36 tc. W 36 i później jest to termin przed terminem ale nie ma już bezpośredniego zagrożenia życia czy zdrowia dziecka, takiego porodu się z reguły nie powstrzymuje (z reguły, bo to zależy od szpitala).Z resztą - czemu jeszcze nie zadzwoniłaś do lekarza, czy szpitala? Tam udzielą Ci najbardziej wiarygodnych informacji.

Gość mam pytanie do ngLKA
a jesli badanie usg było robione w 12 tyg + 3 tyg ( data porodu ) to czy to jest wiarygodna data ? Z miesiączki nie da się okreslic ze wzgledu na nieregularne cykle

JA urodzilam w 36 i 4 dni przez cztery wczesniejsze tyg lezalam w szpitalu z 2 cm rozwarciem. Wrocilam do domu, kilka dni bralam jeszcze leki wstrzymujace a potem juz poszlo i super Maly wazyl 3160, porod trwal niecale cztery godz.