Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bobiczuś

znieczulenie podczas cesarskiego cięcia

Polecane posty

Gość bobiczuś

Witam serdecznie, mam pytanko do mam które rodziły przez cc, jestem w 23 tygodniu ciązy i od początku wiem że będę rodzić w ten właśnie sposób ze względu na wadę wzroku i siatkówke która może sie odkleić przy porodzie naturalnym. Chciałabym być świadoma i wiem ze w takich przypadkach stosuje sie znieczulenie miejscowe. Czy któraś z was mogłaby opisać mi jak odbywają sie przygotowania do zabiegu i jak przebiega sam zabieg. Kiedy będę mogła mieć przy sobie dzidzulkę i czy takie znieczulenie w kręgosłup mocno boli? Z góry bardzo dziękuję za info:)

Wbija ci znieczulenie w plecy- trzeba siedziec spokojnie ze zgarbionymi plecami na czas wklucia. Znieczulenie dziala od pasa w dol- nie czuje sie nog. Na sali operacyjnej testuja najpierw, czy znieczulenie dziala i tna. Dziecko jest po jakichs 3-5 minutach na swiecie. A po wyciagnieciu dziecka jest dlugie czyszczenie macicy- ok.20-25 minut. Ogolnie jest to nieprzyjemne- mnie "odkurzali i heblowali" pod zebrami. Przez otwarty brzuch czulam ogolne oziebienie na ciele- mialam drgawki jeszcze godzine po porodzie- tak mi bylo zimno. Dziecko dostalam od razu na sali pooperacyjnej. Polozyli mi na brzuchu. Dziecko lezalo caly czas w mojej sali- na poczatku dzwonilam po siostry jak dziecko plakalo. Nastepnego dnia po cesarce (ktora odbyla sie w godzinach wieczornych) kazali mi od razu rano wstawac. Myslalam, ze mnie rozerwie- szlam zgieta w pol. Ale kazali chodzic, wiec chodzilam. Po trzech dnia bylo wszytko ok.

Gość dfghjkbbbb
google nie gryzie !!! dostaniesz fachową wypowiedź niz poprzedniczka opisała:O "wbija ci znieczulenie w plecy " hehe

Gość tuturutututurutu
no i to 'czyszczenie macicy " 20 min ha ha a co ci tam czyścili kobieto?

U mnie najdłużej trwało szycie, dziecko dostałam do pocałowania od razu po wyciągnięciu, pielęgniarka dosłownie przyłożyła mi ją do ust :) A potem mała do mycia, a ja do szycia. A ile trwało czyszczenie, nie pamiętam. Kłucie przy wbijaniu igły w kręgosłup nie boli - jest tylko nieco nieprzyjemnie, trochę szczypie. No a co było potem, to już mi się nie chce pisać, bo pisałam nieraz i nie są to miłe wspomnienia.

tuturutututurutu---> nie wiem, co mi tam czyscili, bo - wyobraz sobie- nie moglam sobie zagladac do brzucha podczas zabiegu. :o A calosc trwala pol godziny.

U mnie znieczulenie podpajenczynówkowe nie zadziałało i musiałam mieć ogólne. Ale mogę potwierdzić, że podawanie znieczulenia nie boli :)