Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MAGDAKielce

czy są tu mamy, których Aniołki mają zespół downa?

Polecane posty

Mi lekarze powiedzieli,że jakby moje dziecko się urodziło to mogłoby mieć zespół downa lub edwardsa czy jakoś tak!:(Ale pewności nie mam.

Właśnie nie wiadmo dokładnie.Ja poroniłam w 6tc,ale badań maleństwa nie robili.Jedynie mi powiedzieli,że mogłoby mieć zespół downa!

ja jestem w 3miesiace i mialam robiony test pappa. wynik to 1:2 czyli z dwoch plodow 1 bedzie mialm zespol downa badz edwardsa lub jeszcze jakis inny. teraz czeka mnie amniopunkcja ktora potwierdzi wynik pappa. Strasznie sie boje. A mialas robiony ten test?

Oj nie miałam,bo ja bardzo wcześnie poroniłam,zdążyłam się 4dni pocieszyć ciążą i zaczęły się problemy.4dni od zrobienia testu:( Kurcze,przykro mi,że dzidziuś będzie miał któryś z tych zespołów,każdy by chciał,żeby jego dziecko było zdrowe:(

Gość ishaaaaaaaaaaaa
Dlaczego robiłaś ten test? Który to tc? Miałam to samo, a mam dwóch zdrowych synów

na razie nic nie jest przesądzone. ten test to tylko czysta statystyka a nie gwarancja, że tak będzie. Mam nadzieję, że mój Aniołek będzie zdrowy. pozdrawiam trzymaj się.

do ishaaaaaaaaaaaa jestem w około 13tc test robiłam ze 3tyg temy. wynik to 1:2. teraz czekam na amniopunkcję. też ją miałaś?

Ja też mam nadziję,że urodzisz zdroowe dzieci.Ja nie jestem w temacie,jeśli chodzi o te testy,bo nie dotarlam tak daleko z ciążą:(Dużo zdrowia życzę i powodzenia:)

Sprawa jeszcze nie jest przesądzona, nawet jeżeli wszystkie testy będą wskazywac że dziecko może mieć zespół downa lub inny wcale tak nie musi być. Moja znajoma miała wszytskie testy które mówiły o tym że dziecko jest chore a urodziła chłopca, fakt faktem że wcześniaka w 7 msc, ale zdorwego teraz ma 9 lat.

a jak wygląda sytuacja w rodzinie były takie przypadki ? jeżeli moge spytać ile masz lat? to Twoja 1 ciąża?

do Fannie_84 tak to moja 1 ciążą. mam 20 lat. u mnie w rodzinie nigdy nie bylo takich przypadkow i u mojego partnera tez nie...zadnych chorob genetycznych.

Gość mini mini mini
Kurczę, a naprawdę chcesz robić ten test? Przecież to i tak nic nie zmieni, a tylko zabije nadzieję. Przecież wszystko może się skończyć dobrze... Sama przez to nie przechodziłam, ale tyle razy czytałam tu opowieści dziewczyn, jak to po testach lekarze nie pozostawiali w nich żadnych złudzeń, a dzieci rodziły się zdrowe. Tyle, że chwile ciąży, które powinny być przecież szczęśliwe, niepotrzebnie zostały zniszczone litrami łez :(

do mini mini mini nie wiem czy chce... boje sie, to czy dziecko bedzie zdrowe czy chore nie zmieni moich uczuc do niego, ale bede przygotowana w razie potrzeby. Bede mogla sie psychicznie nastawic na taka ewentualnosc. a lez juz mi brak bo wylalam wszystkie

MAGDA - mam nadzieję że trafisz na dobrego lekarza, który nie zabije w tobie nadziei bo nawet Twoja sytuacja wskazuje na bradzo małe prawdopodobieństwo :) wiem że ławo to powiedzieć ale naprawdę nie martw się ! To może nie reguła ale widziałaś kiedyś dziecko z zespołem downa i młoda mamą... ja nigdy. nie chce oczywiście uogólniać ani nikogo przez przypadek urazić. Ale wg w Twojej sytuacji to jakiś nieszczęsny przpadek że test wyszedł źle... Uszy do góry :)

Po co robilas ten test? Teraz ci pojdzie na glowe, bo bedziesz ciagle rozmyslac. Jednej kolezance z forum lekarz powiedzial, ze dziecko ma jakas przepukline czy wodoglowie- cos powaznego- i radzil usunac. Nie usunela. Urodzila zdrowego chlopca.

Gość ishaaaaaaaaaaaa
Nie, nie zdecydowałam się na amniopunkcję, bo ryzyko poronienia to 1:100 (dla mnie to było za duże ryzyko), a nawet nie daje to 100% pewności. Chłopcy zdrowi, u Ciebie również tak będzie :)

napisalam tutaj bo chyba tak naprawde potrzebuje pocieszeni...w rodzinie ciagle mowia nie mart sie bedzie dobrze. ale co maja powiedziec? a tutaj patrzycie na to z dystansem. dziekuje Fannie_84 i wszystkim:)

do aga1979 ale jak mozna usunac?? przeciez to dziecko zywa istota ktora czuje tak samo jak my. a z reszta jak mogl lekarz to zaproponowac przeciez to nilegalne

Gość pffffffffpffffffffffpff
zespół downa czy inne choroby to mają ludzkie dzieci, aniołki o ile mi wiadomo tak prozaicznym rzeczom nie podlegają

Gość ishaaaaaaaaaaaa
Takie (chore) dziecko można usunąć legalnie. Miałam wynik, że jedno dziecko chore, a potem, że dwa, bo robiłam ten test dwa razy. Nie pamietam tylko w jakiej kolejności był ten wynik..... czy najpierw, że dwa, a potem jedno czy odwrotnie. Było to 6lat temu :)

do ishaaaaaaaaaaaa to ciesze sie ze masz zdrowe dzieciaczki, mam nadzieje, ze moje malenstwo tez urodzi sie silne i zdrowe. a czy na badaniu USG nosek Twojego dziecka byl widoczny czy tez nie?

Gość ishaaaaaaaaaaaa
usg właśnie wychodziło OK. Kość nosowa widoczna i przezierność w porządku

to nie wiem czemu w ogole robilas ten test. ja robilam ze wzgl na przeziernosc poszerzona do 5mm a nosek tez widoczny, symetryczny.