Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MAGDAKielce

czy są tu mamy, których Aniołki mają zespół downa?

Polecane posty

dodam, że cały zabieg odbywa sie pod kontrolą USG, najpierw lekarz ogląda dziecko i sprawdza czy serduszko bije miarowo

Gość Magda, trzymam kciuki
aby wszystko skonczylo sie dobrze!

Magda niczym się nie przejmuj,ja będąc w pierwszej ciąży na Usg lekarz stwiedził po wymiarach,że moje dziecko ma wodogłowie- wyprosił mnie z gabinetu i powiedział mojemu mężowi,że prawdopodobnie dzidziuś ma wodogłowie bo jest bardzo duża główka. To był 1 czerwca. Wyłam jak głupia denerwowałam się,co wcale nie pomagało mojej nie narodzonej córeczce. Za kolejne 2 tyg kolejne Usg i co lekarz powiedział ,że wszystko jest OK i po co nas stresował, nie mógł poczekać 2 tyg?? Za kolejne 2 tyg,przyszła na świat nasza córcia cała i zdrowa z 10 punktami!!!! Kochana trzymam kciuki, nie denerwuj się do to wcale nie pomaga Twojemu dziecku ,jesteś bardzo młoda i w Twoim wieku jest mała szansa na urodzenie dziecka z zespołem ,i TAK MASZ MYŚLEĆ!!!! A ja na Twoim mjescu zasięgnęłabym drugiej opini lekarskiej.

Ja tak samo ryczałam jak nie wiem , już nie miałam siły. Jak przyjdą testy amnio i beda zle to tez bede ryczec jeszcze bardziej. Jesli chodzi o moj wiek to 75%kobiet w moim wieku rodzi takie dzieci:(( bo pod uwage nie biezrze sie samego wieku ciazarnej ale wage oraz NT dziecka. Ale dziekuje za dobre slowa, to one jakos mnie podtrzymuja:)

Gość testy przsiewowe to bzdura
Nie przeczytałam całego topiku, ale ten temat też mnie jakiś czas temu dotyczył. Dzidziuś z przeziernością 3,6, test z białkiem pappa - wynik negatywny, następne usg za mały nosek, poszerzony fałd karkowy i test potrójny - wynik pozytywny, później amniopunkcja. A, ze testy przesiewowe to bzdura, powiedziała mi Pani doktor, która mi je robiła, mają spore granice blędu z tego co pamiętam. Dzisiaj mam 19miesięcznego zdrowego jak rybka syna. Powodzenia, na pewno wszystko będzie dobrze:)

Madziu wkradł Ci się chyba błąd - piszesz,że 75% kobiet w Twoim wieku rodzi dzici z wadą czyli tylko 25% 20 latek ma zdrowe dzieci???? Jeszcze raz powtarzam jestem w grupie najmniejszego ryzyka urodzenia dziecka z wadą genetyczną!!!!!! I tak będzie!! Masz 20 lat, jesteś zdrowa,i nawet nie myśl inaczej!!!!!!

Zapomnialam dopisac, ze moja mama bardzo sie martwila, jak zaszla w ciaze, akurat lecial w telewizji film o chlopcu , ktory mial na imie Alex i mial zespol downa. Pamietam ,ze moja mama zapytala o rozne badania, i lekarz ja wysmial. Kochane , chcialabym aby mama wtedy miala mozliwosc wyboru, aby byla przygotowana, na to co ja czeka. Nie wiem jaka decyzje by podjela, ale to by byla jej decyzja i mojego taty, a nie glupiego lekarza czy przypadku. Dobrze, ze teraz sa rozne badania i daja nam wszelkie mozliwosci, aby swiadomie decydowac sie na to co bedzie. Jeszcze raz zycze wam zdrowych i usmiechnietych dzieci

do magdufaa tak 75% dziewczyn w wieku 19-25 lat rodzi takie dzieci, a to dlatego, ze mlode kobiety rodza o wiele wiecej dzieci niz kobiety starsze, jesli kobieta po 40 rodzi dziecko z downem to od razu jest gadane ze przez jej wiek, ale takie starsze kobiety rodza rzadko a mlode bardzo czesto i dlatego ta statystyka u mlodych matek jest wieksza.

Gość sprostowanie
nie 75% kobiet w takim wieku rodzi dzieci z zD, tylko 75% dzieci z zespołem zD rodzą kobiety w tym wieku

Gość adzia1982
arpad17,masz rację tylko chodzi o to ze testy przesiewowe to są rachunki prawdopodobieństwa i wywalenie pieniędzy w błoto,jeśli są podejrzenią że dziecko ma wadę genetycznś od razu powinni kieować na amnio.,tyljko znów testy to sa podkładka w razie W(komplikacji)dlaczegio dana pacjętka była kierowana na amnio-mam nadzieję ze wyraziłam się jasno

🌻 Witajcie ! Ja na tych testach sie nie znam, na pewno lepiej wiecie , ktory test kiedy i na co. Chodzi mi tylko o to aby miec wybor i swiadomosc. Pamietam co pani ordynator pediatrii powiedziala do mojej mamy : "" ..Prosze sie nie martwic te dzieci krotko zyja, szybko pani pochowa, szybko pani zapomni..."" Szok, brak slow. Moj brat urodzil sie w 1992 roku w Walentynki, kochane jest zdrowy , nie ma wady serca, ani padaczki, coz wtedy nie wiedziano zbyt duzo, szczegolnie w malych miasteczkach, co to za choroba, a lekarze faktycznie chca zmyc z siebie nie wiem, odpowiedzialnosc , poczucie winy, miec podkladke. Trudne sytuacje macie, ja trzymam kciuki za wasze decyzje i zdrowe dzieci. Pozdrawiam.

do adzia1982 nie uwazam, ze takie badanie to wyrzucanie pieniedzy w bloto. jesli masz podstawe do ich wykonania to sa refundowane przez NFZ. ja mialam robiony pappa i amnio i nic za to nie zaplacilam...a nawet jesli trzeba bylo by zaplacic to zaplacilabym kazda sume byle by wiedziec czy moje dziecko jest zdrowe i czy moge mu pomoc. A jesli chodzi o podejrzenia wady to jak maja lekarze ja wykryc nie robiac na poczatku zadnych badan tylko od razu kazdej kobiecie maja proponowac amniopunkcje?? przeciez na USG lekarz Ci nie powie ze dziecko ma ZD bo to jest niemozliwe, wiec najpierw musza Cie skierowac na test pappa zeby miec podstawe do wykonania amnio.

Gość MAgda, a ty nie mialas
powtorzonego USG? na podstawie tylko jednego badania skierowano Cie na pappa i amniopunkcje??? czy zrobilas kilka usg i kazde wykazywalo podwyzszone ryzyko chorob genetycznych??? moja pierwsza ciaza przebiegala ksiazkowo do jakiegos 34 tygodnia. na podstawie badania usg lekarz zaczal podejrzewac dystrofie, ze niby glowa duzo wieksza od nozek. tez byl ryk, plakalam caly wieczor, cala noc nieprzespana, maz nastepnego dnia wzial wolny dzien i pojechalismy do innego lekarza na usg. Ten stwierdzil, ze jest to zdrowa ciaza, dziecko zdrowe. Ale moja ginka na wszelki wypadek kazala zrobc jeszcze jedno usg po 3 tygodniach. Tez wyszlo okey. Gdybym nie powtorzyla badania, to juz bym sie stawila do szpitala, bo mialam na wszelki wypadek skierowanie...

Gość adzia1982
to prawda co piszesz,ja też miałam powtórzone usg, kosć się znalazła ale za malutka,ale i tak powiedzieli ze kwalifikuję się do amnio bo raz że nosek za malutki a dwa ja robiłam usg u 1 z 15 w polsce co mają certyfokat PTU

ja mialam 2razy USG ostatnie w łodzi w Diasonie bo tam mnie moj lekarz skierowal. i na obydwoch wyszlo poszerzone NT wiec to jest podstawa do pappa a ze ten test wyszedl zle to trzeba bylo zrobic amnio zeby potwierdzic

Gość Magda jak sie czujesz?
Kiedy masz wyniki amnio??? Odzywaj sie!!! :-)

witam Was. Dziękuję, że ktoś w ogóle jeszcze pamięta o mnie i tu zagląda:) Amnio mialam robiona 28.10.10. Wyniki powinny byc za jakies 2 tyg, bo juz tydzien minal. Strasznie sie boje:(( Bede pisac napewno!

Gość Magda jak sie czujesz?
Tez wierzę, ze będzie w porządku! A czujesz sie dobrze, brzuch juz nie boli???

nie nic mnie nie boli, dobrze sie czuje dziekuje. tylko boje sie tych wynikow:( nie wiem co zrobie jakby co...

Gość Eleonore ole ole
Madzia... i jak? Co u Ciebie?

fizycznie czuje sie dobrze, gorzej z psychika... Narazie czekam na te wyniki, jak przyjda to Wam powiem. pozdrawiam.

Gość Trzymamy kciuki
:)

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

czesc dziewczyny. wlasnie dzwonilam do tej kliniki w Lodzi... myslalam, ze juz beda wyniki, ale nic. kazali zadzwonic jutro albo dopiero w poniedzialek. ja nie przezyje. juz mam dosyc, nie radze sobie z tym. chcialabym juz miec to wszystko za soba i miec zdrowe dziecko. napisze jutro jak zadzwonie do nich , moze juz cos bedzie wiadomo...

czesc dziewczyny. mam juz wyniki amnio: 47 XX 21 zespol Downa. jestem zalamana, nie wiem co mam robic. jutro ide do swojego lekarza musze z nim porozmawiac...