Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

naseri

nowa ustawa in vitro, a mieszanie sie kosciola w ta cala sprawe

Polecane posty

Aha- cieszę się niezmiernie,że nie idę za bydłem ,które cytuje Niesiołowkiego,Palikota ,Środę(jaki oni mają poziom intelektualny-nikły). P.S. nikt wam nigdy nie zakarze robić in vitro!!! My się tylko wypowiadamy o tej procedurze,a nie wam macice trzymamy na klucz. Nie rozumiem czemu nie można się demokratycznie wypowiedzieć;) Niby POlska demokratyczny kraj,ale jednak przeciwnicy Tuska,in vitro,aborcji nie mogę mówić :D hihi Pozdrowionka, z Panem Bogiem :)

Droga rebeko, to wspaniale ze udało ci sie zajśc w ciąże dzieki naprotechnologii, w moim przypadku jednak naprotechnologia nie mogła byc zastosowana, ze wzgledu na uszkodzone jajowody, których nie dało sie uratować. Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał przejść przez to wszystko bez problemów, ale in vitro było dla nas jedynym rozwiązaniem. Naprotechnologia ma ograniczone zastosowanie i nie leczy kazdego przypadku np azoospermii . Mówisz że że to niezgodne z natura, ale ja uważam że tak samo niezgodne z naturą jest leczenie cukrzycy przez podawanie insuliny, niezgodne z natura jest przesczepianie narządów, czy po prostu przyjmowanie leków. Natura nie zawsze jest doskonała więc trzeba jej pomagać dzięki naszej wspaniałej medycynie. To własnie medycyna odniosła sukces w takich dziedzinach jak transplantologia, leczenie nowotworów, cukrzycy, wproadziła system szczepien przeciw chorobom które niegdys były dla ludzkości smiertelne. Uważam że in vitro to jeden z sukcesów i odkryć medycznych. Oczywiście nikt nie gwarantuje tego że te dzieci beda zawsze super zdrowe, tak jak i nikt nie gwaratuje że i twoje dziecko bedzie sie cieszyło zawsze zdrowiem. Tego nikt nie wie. Wiele dzieci z naturalnego poczęcia rodzi sie chora. Na to składaja sie choroby dzidziczne, środowisko , nieodpowienia profilaktyka. Kobiety które zachodza w ciąże przez in vitro bardziej restrykcyjnie dbaja o siebie, cześciej chodza do lekarza, zwracaja uwage na maleństwo nawet wręcz nadgorliwie. Bardziej bym sie obawiała o takie ciąże które sa nieplanowane z tzw wpadki, które dotykaja coraz to młodsze nastolatki, które palą cała ciaże i wogóle o siebie nie dbają. Piszesz że jestes wierząca, dla mnie wiara opiera się przede wszystkim miłości do drugiego człowieka, na niesieniu wzajemnej pomocy i współczucia i na wybaczaniu. Nie dostrzegam tego w dzisiejszym kościele, trzyma w " ręku kamień" i wymierza w nasza stronę. Wielu ludzi powołując się na imię Boga, wymierza wobec nas liczne obelgi i upokarza mówiąc: zabójcy!!", "ekskomunika!" i nawet tutaj nawet na tym topiku można sie spotkac z równie przykrymi hasłami.

Po pierwsze.Dosiu wiara nie polega jedynie na miłości do drugiego człowieka,bo przede wszystkim polega na miłości ponad wszystko do Jezusa, do Jego nauki. A na 2 miejscu do człowieka. PO drugie Kościoł nikogo nie biczuje,nie karze,a sami poddając się in vitro odchodzicie od koscioła,od przykazań!SAMI!! NIkt Was nie wygania! Po trzecie.Jest przecież wiadome,że dziecko powstaje z miłości dwojga ludzi,podczas aktu,bez ingerencji osob trzecich jak w in vitro! Po czwarte. Kościół poucza,bo jest od tego,tak samo jak nauczyciel jest od nauczania,a sprzątaczka od sprzątania. Po piąte. Każdy ma swój mózg,niech każdy robi co chce!! Każdy będzie rozgrzeszany według własnych zasług!! Ja tylko nie rozumiem czemu nie można się w sposób całkiem racjonalny wypowiadać. Ja jestem za nie,wy za tak i niech tak zostanie. Po szóste. Jest w Biblii w Ewangelii według św. Jana, że Jezus wyraźnie powiedział,że oddaje zarządzanie w ręce KOścioła,księży: Którym odpuścicie grzechy, będą im odpuszczone, a którym zatrzymacie, będą im zatrzymane. (Jan 20:23)

Gość kaaaaaaaaska
No Rebeko zaskakujesz mnie .. wiesz ilosc ukonczonych kierunkow nie swiadczy wcale o inteligencji .. jestes kolejnym przykladem religijnego maniaka .. i jak kazdy tego typu katol nie stosujesz sie do przykazan bozych a smiesz oceniac innych .. bog nakazal szanowac blizniego swego (nie ublizac, nie nazywac ludzi bydlem) , nawracac - twoje zachowanie utwierdza mnie w moim ateizmie.. ja bardzo szanuje ludzi wierzacych ale nie nawidze katoli takich jak ty co mysla ze wszystkie rozum pozjadaly .. pomodl sie o zdrowie bo o rozum w twoim wypadku jest juz za pozno

Gość kaaaaaaaaska
a wiesz rebeko ze na ksiedza moze isc kazdy?? i tak jest coraz czespiej - ilu jest wsrod ksiezy pedofili, gwalcicieli, gejow, zlodziei(tych najwiecec) ? w przykazaniach jest "kochaj blizniego jak siebie samego" po tobie widac ze ty nawet siebie nie szanujesz wiec nie dziw sie ze ludzie tez cie nie szanuja

Kaska a TY taka wierząca,że oceniasz innych? Bydło-proste stwierdzenie prawdy. NIKOMU nie ubliżyłam. Stwierdzam fakty. Nie Tobie oceniać moją religijność,która jest moim priorytetm!! Jestem naprawdę na poziomie tak wysokim,że nie jesteś Kasieńko w stanie mnie zrozumieć;) Zło dobrem zwyciężaj.. Pomodlę się dziś za Ciebie,byś tak nie tepiła ludzi pobożnych,bo prędzej w biedzie ja bym Ci pomogła bądź książ niż ateista czy najlepsza koleżanka-uwierz mi:):)

Jak się kogoś kocha,to się go upomina, mówi mu się,co robi żle,nawet dobitnie,czy to nie wystarczający dowód na moją miłość do bliźnich? Po drugie nie wiesz,że ja na co dzień pomagam ludziom,zwierzętom,dbam o ekologię,chyba nie powinnaś mnie oceniać,bo ja nie oceniam Ciebie ani nikogo.Ponadto mnie nie znasz. Jakbyś miała problem i Tobie bym pomogła. Polemizujemy,na możliwie najwyższym poziomie:) Kto nie upomina o grzechu ,bierze go na siebie,a tego nie chcę:) Pa

powiem tak:ja dzięki Bogu zaszłam w ciążę naturalnie,ale skoro in vitro daje szansę na dziecko parom które nie mogą go począc naturalnie-dlaczego Kościół odbiera im tą szansę?uważam, że Kościół ma zbyt duży wpływ na to co się dzieje w kraju..moja prywatna wypowiedź-jestem mocno zniechęcona do księży i kościoła,proboszcz grzmi na każdej mszy że młodzież przechodzi na stronę szatana bo nie chodzi do kościoła.ja sama nie chodzę,bo nie chcę.jeśli się modlę i w Boga wierzę,to modlę się w domowym zaciszu,skoro zakładamy że Bóg widzi nas,i słyszy nasze modlitwy to mogę to robic w domu i nie potrzebuję do tego księdza-łącznika.mam swoje zdanie na temat kościoła i wlasnej wiary oraz uczęszczania do niego...

Gość terapera
rebeka-MOHEROWY BRET!

Rebeko, piszesz że będziesz sie tu za nas modlic i za nasze grzechy, ja proponuje żebys wyjatkowo dzis pomodliła sie za siebie samą, wiara powinna uczyc tez pokory, badz więc pokorna, oceniaj także i siebie nie tylko innych. chciałabym się odwołać do twojego trzeciego przykazania na twojej liście- wiesz mi że w moim małżeństwie panuje wielka miłośc, ja z mężem bardzo mocno sie kochamy, ufamy i jestesmy dla siebie wsparciem. razem przechodzilismy przez te wszystkie trudne chwile, nigdy nie sadziłam ze Bóg mnie obdarzy tak wspaniałym człowiekiem jakim jest mój maż. Nasze dziecko zrodziło sie z miłości , ale nie ze stosunku seksualnego. Jak wiesz wiekszośc dzieci rodzi sie z seksu ale rzadko z prawdziwej miłości. Kościół nas poucza-to fakt, mówi nam że in vitro to grzech! ja jednak nie dostrzegam tu grzechu. Wiesz dlaczego wg kościoła ta metoda jest grzechem? dlatego że ma fałszywy pogląd na temat niszczenia i zabijania zarodków. Czy wg ciebie ja popełniałam grzech? czy uważasz mnie za zabójczynie? Jeszcze raz chciałabym sie odwołac do mojej pierwszej wypowiedzi. Kiedys kościół wyrażał swój sprzeciw na temat wykonywania sekcji zwłok, transfuzji krwi i innych wielu procedur medycznych, dlaczego teraz zmienił zdanie? wyrażał tez swój sprzeciw wobec nauki jaka jest kosmologia-kopernikański model wszechświata. Nasza historia zna wiele takich przypadków sprzeciwu kościoła wobec nauki. Tak jest tez i w tym przypadku-sprzeciw wobec kolejnego przełomowego odkrycia ludzkości.

Gość DOBRA SPACERÓWKA
rebeka może i jestes wierząca ale wiesz masz w sobie tyle pychy i wyniosłości, że Bóg na pewno na to dobrze nie patrzy. Wiesz że 1 grzech w raju to była własnie pycha? Ludzie chcieli być jak Bóg znać dobro i zło!

Gość kwi@t k@ktusa
Dosiu gratuluję i zyczę ci szczęśliwego rozwiazania i duzo radosci z maleństwa Rebeko- nadajesz sie na stos, jesteś tak ograniczona i tepa,ze kosciół, który tak popierasz powinien sie za ciebie wstydzić Moja siostra tez jest po in vitro, ksiadz potępiał, ale jak się mały urodził to kasę za chrzest wział i było pięknie

Gość kwi@t k@ktusa
a juz samo to,ze wywyższasz sie ponad innych rebeko- oznacza że nie jestes prawdziwie wierząca- twoja wiara jest na pokaz

Gość kaaaaaaaaska
Dosia pieknie podsumowala to co i ja mysle .. hmm mylisz sie jezeli myslisz ze tylko poboznego stac na pomoc innym ludziom .. ja znam wielu ateistow, tak jak mowie sama jestem ateistka, i wlasnie ci "niepobozni" ludzie sa najwiekszym wsparciem dla mnie .. aczkolwiek mam wielu poboznych przyjaciol i rowniez ich bardzo kocham i zrobie dla nich wszystko .. jesli oceniasz ludzi po tym czy sa ateistami czy katolikami to swiadczy tylko o tobie . no ale coz takie zycie .. dziwi mnie ze ludzie (gl kosciol) chca decydowac w sprawach ktore w zaden sposob ich nie dotycza

Gość wielka rónica
Jezeli wsadzimy dziecko do zamrazalki i je zamrozimy a potem odmrozimy to bedzie zylo czy nie???? A jezeli to samo zrobimy z kilkoma komórkami to beda zyly czy nie??? Ano wlasnie!!!!!!!!!!!!!!!!! I taka jest róznica miedzy zyciem=czlowiekiem a komórka lub ich zbiorem In vitro jest jak najbardziej potrzebne i ksieza moga co najwyzej wyrazic swoja opinie ale nie powinni wplywac na stanowienie prawa w panstwie.

Gość bukaa
Rebeka to jakaś prowokacja, nie ma takich głupich ludzi. :D Czytałam kiedyś na "Naszym Bocianie", że któraś z klinik urządziła dzien otwarty dla polityków, aby zapoznać ich z metoda in vitro, bo póki co, to krąży zbyt wiele mitów i wymysłów, aby nawiązać merytoryczną dyskusję. Nie przyszedł nikt. Ale każdy się wymąrza na temat in vitro, powiela schemty myślowe i jest wielkim specjalistą. :o

Bukaa, jakoś mnie to nie zdziwiło, każdy z tych oszołomów jest taki mądry, ale jak przyjdzie odpowiedzieć merytorycznie na zadane pytanie, to wtedy jest problem. Więc lepiej szczekać ogólnikami, lub pleść to co ludzie chcą usłyszeć. Najłatwiej przecież. A z osobnikiem typu rebeka w ogóle nie wdawałabym się w dyskusję, bo po co, można się ciekawie i mądrze wypowiadać bez tego typu wątpliwej jakości zachęty, mało takich było do tego by wywołać "dyskusję" ? Podejrzewam, że mają stały etat w redakcji o2 :)

Gość dzisaij będzie głosowanie
w sprawie in vitro

Gość zgadzam sie z tym...
dziwne, ze jak zrobili w Dzien dobry TVN glosowanie czy In Vitro ma byc refundiwne czy nie to 75% glosow bylo ze jednak nie ;) zgadzam sie z MAMI ze ktos chce nich robi ale nie z moich pieniedzy. Jak go stac nie robi. Ja wole dac chorym na raka. i co do mrozenia czy nieszczenia zariodkow nie mam nic, nie dlatego jestem przeciwna tej metodzie. To jednak mi trudno nazwac zyciem. Dla mnie zyciem jest DZIECKO. Poki para oddaje swoj material jest to jak najbardziej w porzadku, ja Nie uznaje dawcow i biorcow. To mnie zraza w tej metodzie. Tykle w temacie.

Gość takie luźne skojarzenie
czym mogło być niepokalane poczęcie? czyżby in vitro?

według mnie w sejmie i w polsce nie maja co juz robić i szukaja dziury w całym jak ksiadz zgwałcił dwie dziewczynki to nic nie było w telewizji i kosció yez nic nie mówił a jak do in vitro to pierwsi a gdzie rospatrzana ustawa opodatkowania koscioła o tym tez zapomniano kosciół siedzi cicho o in vitro powini głosować ludzie nie sz sejmu i tak oni za in vitro nie płacą jak w innych krajach i jeszcze sie mieszają czasami mi wstyd że pochodze z Polski

Gość gość
witam. ja mam pytanie a za razem zal. dlaczego nie moge urodzic dziecka ze wzgledu na to ze nie mam jajowodow . powiem krotko bylam w ciazy stracilam dziecko jak rowniesz zostal mi wyciety jeden jajowod, a drugi niedrozny tak ze jakbym go wogule nie miala. powiedzcie mi ksieza jak jestescie za poszanowaniem ludzkiego zycia , co sie stalo po operacji z moim dzieciatkiem ktore trzymalam prawie 3 miesiace pod moim sercem? Koleżanka straciła dziecko bedac prawie w 6 miesiacu i co gdzie wyladowało jej maleństwo W KOSZU tak jak wiele innych malenstw ktore niestety nie daly rade przetwac w naszych brzuszkach. In Vitro to praktycznie moja jedyna szansa zebym pod tym sercem jeszcze raz poczuła to ludzie życie jak własne dziecko. wiec niech ksieza zajmą sie problemami wlasnymi , zadbac o parafian i zachecic ich do mocniejszej wiary a nie odpychac ich od kosciola dolujac ich z poczuciem winy i pogardy.