Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama zastanawiajaca

Ilu letniemu dziecku kupilibyście psa?

Polecane posty

Ja mam psa, teraz ma 2 lata. Dzieci mają 3, 7, 10 i 12 Bardzo chciały, ale w życiu nie kupiłabym dziecku psa, bo to obowiązek dla dorosłych Mam psa od kiedy rozważyłam wszystkie za i przeciw i uznałam,że to ja chcę psa. Wolne chwile spędzamy na spacerach na łonie natury, więc i psa mam podobnego do nas temperamentem (setera) dla dzieci idealny do zabawy, ale nie można patrzeć na wiek dzieci, bo mądry pies jest dobry dla dziecka w każdym wieku. Gorzej z mądrymi dorosłymi, którzy kupują psa "dla dziecka" ;)

ja myślę , ze autorka doskonale wie, ze pies to obowiązek dorosłego. dlatego podchodzi do tego z rozmysłem. zdecydowała przecież, ze jeszcze teraz nie chce drugiego i czeka na odpowiedni moment. Myślę , że każdy normalny, dorosły człowiek zdaje sobie sprawe, ze biorąc psa "dla dziecka" bierze za niego odpowiedzialność. Można jednak dać dziecku takie poczucie, że jest właścicielem tego zwierzaka, jest za niego odpowiedzialne i musi się nim opiekować.

Najlepiej poczekaj aż dziecko pójdzie do szkoły. W wieku 7 lat z okazji pójścia do pierwszej klasy możesz kupić pieska, ktorym dziecko samo bedzie musiało się opiekowac. 4 lata to zdecydowanie za mało, a pies to fajny sposób na nauczenie dziecka odpowiedzialności.

Ja jestem zwolennikiem teorii, że pies "powinien być w domu cały czas", bez względu na obecność/ brak dzieci, ich wiek itp. Moim zdaniem teraz jest idealny wiek, aby kupić psiaka. Owszem, dziecko nie zajmie się samo psem, ale może uczestniczyć i pomagać w wypełnianiu obowiązków: podać miskę aby nałożyć jedzenie, nalać wodę, towarzyszyć na spacerze. "Obowiązkiem" może być też porcja zabawy i pieszczot. A czy dziecko potraktuje psa jak zabawkę i w pewnym momencie odstawi, to zależy od rodziców- jak dziecko przygotują i nauczą obowiązkowości nad zwierzęciem.

nasza corka miala pol roku jak kupilismy buldozka fr. sa prawie w tym samym wieku i dogaduja sie od pocztaku. byly jakies spory,a to corka cos skubnela,a to za mocno scisnela,ale takie sytuacje byly 2, na szczescie. bylam przy niej non stop,wiec pilnowalam. a pies to nie prezent. nie zabawka,ktorej wymienia sie baterie. uwazam,ze troszke pzresadzasz. pies to czlonek rodziny. a nie wlasnosc dziecka. moim zdaniem kazdy wiek jest dobry, bo i tak wiekszosc obowiazkow spadnie na ciebie.