Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fffffads

tanie obiady - wystarczy chciec

Polecane posty

Gość Abra kadabra55%
ja polecam naprawdę pyszną i niedrogą rzecz. Naprawdę. Podsmażamy na patelni mięso mielone z cebulką, po 15 minutach wlewamy (razem z całą wodą) puszkę kukurydzy, dodajemy całą (razem z wodą) puszkę czerwonej fasolki. Całość jeszcze trochę dusimy pod przykryciem o czasu do czasu mieszając. Na koniec odkrywamy pokrywkę, żeby prawie cała woda wyparowała. Dodajemy małą puszkę koncentratu pomidorowego. Z wody po kukurydzy i fasolce (skrobia) zrobi się sos. Wychodzi takie leczo, które można podać wraz z ryżem. Oczywiście wcześniej całość przyprawiamy solą, wegetą i pieprzem (można dodać inne przyprawy według uznania). Polecam, palce lizać. Całość zajmuje do 30 minut, więc polecam zwłaszcza wtedy gdy nie ma się czasu na gotowanie.

Abra kadabra55% >> też robię takie danie, tylko zamiast koncentratu daję świeże pomidory (albo z puszki). i płuczę fasolkę i kukurydzę przed dodaniem. pycha, z ryżem albo makaronem :)

O, ja też robię coś takiego, tylko dodaje do tego pokrojona paprykę i zalewam wodą, gotuję, dodaję ziemniaki i lane kluski i wychodzi super meksykańska zupa.

Gość Abra kadabra55%
Pyszne nie? :) Z fasolki jest skrobia, po co płukać?

Pewnie, że pyszne, do tego jeszcze robię grzanki czosnkowe.

no ta woda tak wstrętnie wygląda :/ ja wiem, że nie powinnam płukać, ale to silniejsze ode mnie...

Gość Abra kadabra55%
Mnie też obrzydzała na początku, ale przeczytałam że nic tam złego nie ma więc wlewam, dzięki temu jest fajny sosik.

Gość Basia 26.
zeby rosolu normalnego sobie nie ugotowac tylko kostka bulionu albo z torebki co za lenistwo korpusy kupic kilo za-1.50 zł włoszczyzna -1.00 zł makaron pól kilo- 2.50 zł plus warzywko lub ziarenka smaku za 5 ł mamy zupe na trzy dni na drugi dzien mozna pomidorowa zrobic z tego rosołu i jeszcze z rosołu korpusy jako gotowane mieso do zjedzenia z chlebem jak kto lubi

rosół z kostki to same konserwanty, a te nowe bulionetki - ohyda, po prostu płynny tłuszcz :(

Gość jedendwatrzy123
placki ziemniaczane.Z kg.ziemniaków wychodzi ok. 30 placków.Tanie,syte i pyszne.

Gość fbghn bukjui
a mnie nie przeszkadza jedzenie monotonnie, kupuje sobie mrozone warzywa, do tego ryz albo kasza gryczana, kawaleczek kurczaka i np lyzka zupy jako sos. dodam ze opakowanie mrozonych warzyw takie 400 g starczy mi na 4 razy,a filet z kurczaka dziele na male kawalki i starcza na okolo 7 dni,takze smacznie,tanio,zdrowo i zapycha

Gość bombo
A ja, gdy nie mam czasu, gotuje makaro, pokrojona w kostke kielbase smaze. Ugotowany makaron lacze z kielbasa, chwile smaze i wszystko posypuje potartym setem i pietruszka, przyprawiam. Czasem tez daje do tego pieczarki...

Gość bombo
serem mialo byc :)

Gość bombo
Albo: -smaze kielbase pokrojona w plasterki i cebule w krazki, -ziemniaki gotuje, -ziemniaki lacze z kielbasa i cebula i smaze, -posypuje przyprawa do potraw z ziemniakow i koperkiem, -robie jajko sadzone i klade na ziemniaki z kielbasa i cebulka.

Gość gość
ja generalnie uwielbiam gotować. przyrządzam różne makarony, ryże z sosami, zapiekanki. Ale czasami kiedy nie mam pomysłu na dobry obiad to zamawiam w www.kanpai.com.pl sushi, bo jest przepyszne, a wcale nie jest takie drogie. I wszyscy w domu je uwielbiaja.

Gość gość
Ja w sobote gotuje gar rosolu na wiejskiej kurze, z polowy wywaru robie zupe- krem z warzywa, ktore akurat mam: dynie, brokuly ... Mroze w porcjach. Na drugie czesto robie zapiekanki: tortille: ziembaki z cebulka zalane jajkami. Lazanie z miesem mielonym lub ze szpinakiem z beszamelem. Klasyczny obiad NP gulasz, mielone czy piersi z indyka z ziemniakami z piekarnika plus surowka to tez tani i malo pracochlonna obiad.

Gość gość
Na studiach często gotowałam gulasz z parówek w sosie pomidorowym albo żołądki w sosie chrzanowym lub musztardowym albo skrawki wędlin na wage do zapiekanek z ziemniaków ryżu kasz.Naleśniki praktycznie ze wszystkim ,kopytka z okrasą ,leniwe z cukrem lub jogurtem, najpierw gotowałam zupe na skrzydełkach a same skrzydełka marynowałam i smażyłam obiad na kilka dni był.bigos ,kapusta z grochem ,fasolka po bretońsku(tu często na skrawkach wędlin)I Słynna zupa zagraj mleczna z ziemniakami ,makaronem i serem białym.Pieczona kapusta (do dziś lubię)placki na wszelakie rodzaje,kotlety z każdego warzywa robiłam zależy na co był sezon i co było tanie.Wkładałam troche czasu w gotowanie i kombinowanie ale się opłacało.

Gość gość
Ja na weekend kupiłam kure najpierw ugotuje na niej wywar do zupy jeszcze nie wiem rosół czy pomidorowa mam kawałek wędzonki moge zrobić też krupnik lub zarzutkę ,następnie kurę poporcjuje i udusze w ziołach .Podam z ryżem i surówką z pekińskiej kapusty na deser galaretka z owocami.

Gość gość
Na szybko to podsmażam pieczarki z cebulką może być wersja ze szpinakiem bądz na bogato z boczkiem wszucam rozpuszczony (w małej ilości wrzątku)serek topiony śmietankowy i jem z makaronem lub ryżem.

Gość gość
Babka ziemniaczana,pieczone ziemniaki w ziołach polane jogurtem,faszerowane kartofelki np mielonką turystyczną albo jajkiem . gulasze z serduszek i żołądków pychotka Wątróbka z cebulką smród przy smażeniu potem przy pierdzeniu ale pychaaaa.

Gość gość
Ja często zaglądam na strone Przyślij przepis .

Gość lubię i potrafię
Przy swojej chorobie nie moge jesc nabiału, mąki (każdej) i cukru. OK, może kasza jest tania, ale zalecane są też ryby. Moje żywienie różnie kosztuje, ale na pewno sporo czasu. I nie moge sobie na szybko chapnąć kajzerki z czymkolwiek. Natomiast z czasów, gdy jadłam wszystko faktycznie można zrobić zupę na korpusach czy jakąś zapiekankę warzywną z makaronem czy ziemniakami i to jest tanie. Albo naleśniki bądź na wytrawnie z pasztetem okraszonym cebulką i są fajne krokiety. Albp makaron z pesto i mozzarellą (taką np, z biedronki). Pyszne i tanie. Nadmienię (żadna nowość), że przyprawy sprawią z byle kaszy z pomidorami (ew. cukinią, marchewką) wykwintne danie.