Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

balbiina

Lipcówki 2011

Polecane posty

moja znajoma mowila ze cwiczenia na pilce dobrze wplywaja na macice oraz rozluzniaja kobiete w ciazy, w rozmowach w toku ostatnio ogladalam polozna pokazywala cwiczenia na pilce dosc duzej. Ja chcialabym dalej chodzic do mojej prywatnie i zeby ona kierowala mnie na wszelkie badania jednak z drugiej strony tak zrobic by za to co mozna nie placic. Bardziej ufam tej co chodze do niej prywatnie, niz ginekologowi od nas z przychodni, to starsza kobieta ktora nadaje sie dawno na emeryture a i nie zna sie na rzeczy w ogole, dobra jest do wypisywania zwolnien itp, zwolnienie potrzebuje juz od jutra dlatego zdecydowalam sie ze do niej pojde ale wiadomo ze na piekne oczy mi nie wystawi, wiec pewnie bedzie zakladac karte ciazy czy cos, z drugiej strony nie chce by mi bazgrala w tej karcie od prywatnego. Ja ostatnimi dniami fizycznie czuje sie calkiem dobrze, jednak psychicznie cos nie tak, tak jak Ty Beatris nie bylam przygotowana na rozne rzeczy ekscesy. Dziekuje za pomoc, rowniez na dzis zmykam, jutro dam znac co wyszlo. Dobrej nocki!!

Dafnia 102 witam serdecznie :) Beatris81 co do poduszki to podsyłam ci link gdzie można zobaczyć zdjecia: http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-rogal-do-karmienia-3w1-i1412954187.html http://allegro.pl/poduszka-rogal-dla-kobiet-w-ciazy-i-do-karmienia-i1421527522.html http://www.nakina.pl/wypelnione-kulkami-poliestrowymi/35-poduszka-bawelna-kulki.html Poduszka RELAX dla mamy i dziecka Idealne sprawdza się: w czasie ciąży Kiedy w ostatnich miesiącach ciąży brzuch staje się coraz większy i leżenie na nim jest często niemożliwe, zaś pozycja na plecach może spowodować nieprawidłowy przepływ krwi do ciała Twojego dziecka, duża oryginalna poduszka RELAX niezawodnie stabilizuje boczną pozycję Twojego ciała. W nocy, jak i podczas zwykłego odpoczynku można ją ułożyć zarówno z przodu, jak i z tyłu ciała. Poprzez wsparcie nóg i brzucha zostaje odciążony kręgosłup dzięki czemu mogą Państwo wygodnie spać, natomiast położona z tyłu zabezpiecza przed niechcianym przewrotem na plecy. podczas karmienia ... poduszka RELAX jest idealnym pomocnikiem. Już w pierwszych dniach karmienia często pojawiają się różne dolegliwości. Są to przede wszystkim naciągnięcia mięśni pleców i szyi, jak również rany sutka, będące następstwem złego ułożenia niemowlęcia. Dodatkowo może pojawić się nadwyrężenie dolnego odcinka pleców, mogące dokuczać nawet przez długi czas po porodzie. Poduszka RELAX umożliwi Państwu swobodne karmienie, dzięki znacznemu odciążeniu okolic rąk, ramion, szyi i pleców. Wypełnienie perełkowe utrzymuje stabilną i wygodną pozycję matki i dziecka w czasie karmienia, bez względu na to, czy dziecko jest karmione w pozycji siedzącej czy też leżącej. Mogą też Państwo wykorzystać poduszkę jako podporę dla pleców, zakładając ją w formie podkowy zarówno z przodu jak i z boku. w czasie wypoczynku ... poduszka RELAX stanowi wybawienie dla zmęczonego kręgosłupa. Poduszka nadaje się do wygodnego wypoczywania w pozycji leżącej z podniesionymi w górę nogami lub jako podpora dla pleców w czasie oglądania telewizji, bądź czytania. Może także zostać użyta jako „gniazdko" dla niemowlęcia oraz pomoc przy pierwszych próbach samodzielnego siedzenia.

Beatris81 - jak mi moja ginekolog powie że widzi czy to chłopaczek czy dziewczynka to sobie nie wyobrażam żebym jej miała powiedzieć, żeby mi nie mówiła...chyba bym nie wytrzymała. Takze chce, pewnie że chce :), ale jak nie będzie jeszcze widać to trudno, ważne żeby zdrowo rosło :) Jak będzie dziewczynka to wybrałam już imię :P - Nina

Witam. Coś ostatnio nie mam weny do pisania.Dopadł mnie wstrętny kaszel i zaczynam mieć zgagę. Nie zjem mam, zjem też -masakra. W pierwszej ciąży mnie tak męczyła. Z córcią miałam tylko nocą. Suzi1978 fajna ta poduszka- tez już ją ogladłam jakiś czas temu. Dafania102 witaj :-) Jeśli chodzi o dentystę to w ciąży nie robi się prześwietleń. Poszperałam trochę na necie a propos podglądania płci ok 12-13 tygodnia. Już wiem o co chodzi z tym kątem. To chodzi o ułożenie cewki moczowej do nóżek, u dziewczynek jest równoległa a u chłopców pod kątem 30st w górę.Chyba nic nie pokręciłam. Moja hemoglobina spadła z 13,2 do 12,8 . Reszta ok.

mandzior od tych pasków na tej tunice miesza mi się w oczach :/ Mojej uwagi osobiście nie przyciąga, widocznie mam inny styl :) Nie wypowiem się za moje lipcowe koleżanki :P Wpadne was poczytać popołudniu dziewczyny, niektóre miały wczoraj wizyte także czekam na dobre wiadomości :) Trzymajcie się cieplutko mamuśki :)

Witajcie, ja dziś mam wizytę u dentysty. Chcę usunąć kamień no i plomba mi się ukruszyła, także muszę z tym zrobić porządek. Zajrzę później do Was :)

Gość podczytująca lipcówka
Susi-przepraszam, że pytam, jak nie chcesz to nie odpowiadaj, ale widziałam w Twojej stopce, że straciłaś Dziecko w 23tc. Czy możesz napisać co się stało?

Niestety nie znam przyczyny. Poszłam na usg połówkowe i okazało się, że serduszko nie bije od ok 2 dni. Miałam wcześniej krwiaka, mało wód płodowych, potem jak robiłam badania to jeszcze mi wyszło, że miałam parwowirusa i tak na prawdę nie wiadomo. Mały był zdrowym chłopcem.

Susi: to bardzo przykre co Ci sie przydarzyło. Trzeba jednak być dobrej nadziei, że teraz wszystko skończy się szczęśliwie. Tak ogólnie to podoba mi się idea tej poduszki, zastanawia mnie tylko fakt, czy sprawdza się podczas karmienia niewielkim biustem ;-) Przychodnia do której chodziłam podpisała nareszcie z powrotem umowę z NFZ i lekarka, która prowadziła moją ciąże od początku juz normalnie przyjmuje, w związku z czym planuję wizytę w poniedziałek, żeby odebrać nareszcie wyniki krwi, moczu, OWA, TSH i cytologii. Oby było wszystko dobrze... Bratowa wróciła do domu, wypisali ją przedwczoraj. Ogólnie psychicznie ma się dobrze, gorzej fizycznie. Bardzo schudła podczas pobytu w szpitalu obecnie wazy 42 kg przy wzroście 165. W dodatku na chwile obecną wolno jej jeść tylko sucharki i popijać woda mineralną ;/ Tak wogóle to bratowa lezała na ginekologii w szpitalu, który brałam po uwagę jako ten w którym będę rodzić. Niestety jak zobaczyłam na własne oczy bród, stan łazienek i wygląd sal poporodowych to się z lekka przeraziłam. Nie mówiąc już o fakcie, że gdy bratowa potrzebowała wody i nie mogła wstac z łóżka to gdy zadzwoniła po pielęgniarkę o godzinie 7 to zjawiła się dopiero o 15... Atenko dobrze rozważ czy aby napewno chcesz TAM rodzić... Co do stomatologa to ja też planuję wizytę. Niby porzadeczek z zebami zrobiłam wcześniej jak planowałam ciązę ale nie wierze, że coś tam się nie wykluło. Tak wogóle odnośnie zębów to ja teraz bazuję na truskawkowej paście do zębów dla dzieci bo przy normalnych miętowych mam odruch wymiotny. Ogólnie czeka mnie cięzki weekend. Jutro 2 egzaminy. Moje lenistwo nie zna granic, zresztą ostatnio nawet nie miałam głowy do nauki w związku z czym moge liczyć jedynie na ściągi. Ide poszukać ostatniej tabelki. Trzeba zacząc powoli uzupełniać o płeć ;-)

Susi1978 bardzo mi przykro, wcześniej widziałam w Twojej stopce, że straciłaś dziecko ale nie miałam odwagi pytać :( dlatego już kiedyś pytałam dziewczyn czy tak jak ja myślą, panikują czy wszystko jest dobrze bo niby 3 pierwsze miesiące to największe zagrożenia ale Twoja sytuacja pokazuje, że później też może dziać się coś złego :( Ale przed badaniem połówkowym pewnie chodziłaś na regularne wizyty i nic nie wykryły? Jeśli zadaję zbyt intymne pytania to pomiń moje pytania wiem, że wspomnienia nie są dobre. Moja pierwsza ciąża i bardzo chciałabym urodzić to dziecko jak każda z nas i martwię się wszystkim, nie wiem co jest normalne a na co być szczególnie wyczuloną. W żaden sposób nie czuje się, że serduszko przestaje bić, nie ma objawów, krwawienia? Co do wizyty u stomatologa, radzę iść. Nawet jeśli nie ma ubytków to lekarz sprawdza stan dziąseł czy nie ma stanu zapalnego i jak wyglądają szyjki zębowe. Kobiety w ciąży mają tendencję do odsłoniętych szyjek zębowych i miękkich dziąseł, warto je płukać elmex zielona płukanka. Stomatolog nie kieruje na prześwietlenia kobiety w ciąży nie powinny tego robić. Nie ma przeciwskazań do leczenia zębów trzeba tylko poinformować, że jest się w ciąży. Lekarz dobiera znieczulenie bazując na tej informacji. Podobno zaleca się ciężarnym lakierowanie zębów nie mylić z lakowaniem u dzieci, wszystkie zęby pozbawiane są kamienia i pokrywane jakąś substancją chroniącą przed próchnicą. Każda infekcja w buzi to zawsze jakieś ryzyko. Nie wiem czy nie jest tak, że lekarz prowadzący wysyła i tak do stomatologa aby mieć pewność, że wszystko jest dobrze i ma wpis w karcie ciąży.

Znalazłam. To jest chyba ostatnia wersja. NICK ............WIEK ....OST/MIESI...TERMIN.....PŁEĆ.....SKĄD JESTEM Ela1974............36......23.09..........02.07........DZ ...........francja Misia 27............27......25.09.........03.07................... małopolska stokrotkaa84.....26......27.09.........04.07............. .......mazowsze aluisa25............26......27.09.........04.07.......... ...świętokrzyskie kocio-rybka........35.....30.09.........04.07............ .zach.pomorskie tolafasola..........21.....18.09.........05.07.......CH....... ......śląskie xAneczQax.........24.....29.09.........05.07............. ............śląsk moni17..............26.....30.09.........07.07........... ...........lubelskie vivian_2006........26.....02.10.........09.07............ ......dolnośląskie lyre..................28.....03.10.........10.07......... ................Beara balbiina.............26.....03.10.........10.07.......... ...............śląskie sasetka84..........27.....03.10.........10.07............ ..........lubelskie Beatris81...........29.....05.10........12.07.....CH .......kuj-pomorskie Oczarowanaaa....24 .....06.10........13.07.....CH...........małopolska Rosa78..............32......06.10........13.07........... ........małopolska kasztaanka........26......06.10........13.07............. ............ anglia susi1978............32......07.10........14.07........... .............śląskie Abecia...............31......07.10........14.07.......... ......mazowieckie Morelka22..........25......08.10........15.07............ ........... śląskie Atena02.............26......06.10........15.07........... .......małopolskie Justa_010101......24 .....08.10........15.07.......................śląskie callaa.................25.....08.10........15.07......... ............podlaskie 321Mysza...........25......12.10.......15.07............. .........niemcy Ukryteznaczenie..26......08.10.......16.07............... ...dolnośląskie rubina...............33....................16.07........ ..........dolnośląskie Asiula2323..........23......11.10........18.07........... .......pomorskie zebra1807..........32......09.10.......18.07.....................śląskie (Podbeskidzie) Kasia508............24......12.10.......19.07............ .............Śląskie nowamary..........25......13.10.......20.07.............. ........ lubelskie mak82...............28......16.10.......21.07............ .....wielkopolskie Ana Lena............28....................22.07................. ...Warszawa karolina2207.......23.......20.10......26.07............. ........... śląskie anik_82.............29.......18.10......26.07............ .......dolnośląskie ebudka............. 31.......20.10......28.07................. mazowieckie kubolinka...........31.......23.10......30.07............ ......wielkopolska Eliose................22.......24.10......31.07.......... ..............Śląskie

E budka: Masz racje, z tego co słyszałam to jedna wizyta u stomatologa podczas ciąży jest obowiązkowa. Moja lekarka dala mi kartkę z która miałam się zgłosić do internisty i powiedziała, że następnym razem wystawi do stomatologa.

Gość Kasia508
Mailnówka, moja szwagierka całą ciążę od początku chodziła tylko prywatnie i narmalnie wypisywał jej L4, więc Tobie też powinien. jeśli chodzi o usg, to wydaje mi się, że już wszystkie będziemy miały robione przez powłoki brzuszne. Ja pierwsze usg miałam robionę w 5tygodniu oczywiście dopochwowo, mężu czekał na korytarzu a jak pani doktor mi to wsadziła i było widac fasolkę to zapytała 'czy zawołac współtrórcę?' wiedziałam, że on nie chce takiego usg oglądac, tzn tego dopochwowego, ale i tak powiedziałam, żeby go zawołała:P potem mi za to jeszcze podziękował, bo bardzo miłe uczucie zobaczyc po raz pierwszy naszą fasolkę:) Beatris, znalazłam inny link na tą podusię, ale moim zdaniem powinna byc właśnie taka duża jak ta http://allegro.pl/poduszka-rogal-dla-kobiet-w-ciazy-i-do-karmienia-i1427550176.html ale jeśli chodzi o karmienie, to jak już bym zakupiła tą poduszkę to tylko dla moich pleców, bo jakbym z nią karmiła to może bym się za bardzo przyzwyczaiła, a przecież ze sobą bym jej wszędzie nie zabrała, ale do odpowiedniego ułożenia ciała czemu nie:) a co do snów, to nawet mi nie mówcie jak mam takie schizowate koszmary, że masakra!!! na samą myśl to już mi ciary przechodzą:(

Kurcze,tak patrzac na tabelke to albo sie mi wydaje albo sie troszke dziewczyn wykruszylo:(znowu mam lenia,ale ostatnio zastosowalam sprzatanie w piatek a w sobote mam luzy:)oczywiscie przy moim leniącym sie piesku odkurzanie obowiazkowo codziennie.Kurde niech mi juz to malenstwo da znac o sobie niech mnie kopnie huknie bo juz nie moge sie doczekac:)mnie podbrzusze tak raz do czasu zakluje ale zazwyczaj wieczorem i to dopiero od paru dni mam nadzieje ze jest wszystko w porzadku

Zmieniam mój termin porodu z 15 lipca na 13:) NICK ............WIEK ....OST/MIESI...TERMIN.....PŁEĆ.....SKĄD JESTEM Ela1974............36......23.09..........02.07........DZ ...........francja Misia 27............27......25.09.........03.07................... małopolska stokrotkaa84.....26......27.09.........04.07............. .......mazowsze aluisa25............26......27.09.........04.07.......... ...świętokrzyskie kocio-rybka........35.....30.09.........04.07............ .zach.pomorskie tolafasola..........21.....18.09.........05.07.......CH.. ..... ......śląskie xAneczQax.........24.....29.09.........05.07............. ............śląsk moni17..............26.....30.09.........07.07........... ...........lubelskie vivian_2006........26.....02.10.........09.07............ ......dolnośląskie lyre..................28.....03.10.........10.07......... ................Beara balbiina.............26.....03.10.........10.07.......... ...............śląskie sasetka84..........27.....03.10.........10.07............ ..........lubelskie Beatris81...........29.....05.10........12.07.....CH .......kuj-pomorskie Oczarowanaaa....24 .....06.10........13.07.....CH...........małopolska Rosa78..............32......06.10........13.07........... ........małopolska Atena02.............26......06.10........13.07........... .......małopolskie kasztaanka........26......06.10........13.07............. ............ anglia susi1978............32......07.10........14.07........... .............śląskie Abecia...............31......07.10........14.07.......... ......mazowieckie Morelka22..........25......08.10........15.07............ ........... śląskie Justa_010101......24 .....08.10........15.07.......................śląskie callaa.................25.....08.10........15.07......... ............podlaskie 321Mysza...........25......12.10.......15.07............. .........niemcy Ukryteznaczenie..26......08.10.......16.07............... ...dolnośląskie rubina...............33....................16.07........ ..........dolnośląskie Asiula2323..........23......11.10........18.07........... .......pomorskie zebra1807..........32......09.10.......18.07............. ........śląskie (Podbeskidzie) Kasia508............24......12.10.......19.07............ .............Śląskie nowamary..........25......13.10.......20.07.............. ........ lubelskie mak82...............28......16.10.......21.07............ .....wielkopolskie Ana Lena............28....................22.07................. ...Warszawa karolina2207.......23.......20.10......26.07............. ........... śląskie anik_82.............29.......18.10......26.07............ .......dolnośląskie ebudka............. 31.......20.10......28.07................. mazowieckie kubolinka...........31.......23.10......30.07............ ......wielkopolska Eliose................22.......24.10......31.07.......... ..............Śląskie

cześć dziewczyny, kilka dni nie zaglądałam, bo byłam zabiegana. Beatris, myślę że ta gondola jest ok, ma obłędny kształt, strasznie mi się podoba. a jak mi dzidzia wyrośnie to zimą będzie spacerówka + ten kokon na nóżki. mój tato (dziadek!) i tak twierdzi, że w styczniu to już będzie małego (lub małą, chyba tego nie bierze pod uwagę...) wozić na sankach. oglądał w necie takie dla maluszków z oparciem i rączką jak w wózkach i chce wnukowi takie sprawić. ja wracam do pracy od razu po macierzyńskim i dzidzia będzie 5 dni w tygodniu po 7 godzin z dziadkami. byłam u gina. badanie przezierności i wszystkie inne cuda - książkowo. moje wyniki takoż. więc dostałam jedynie żelazo, doszliśmy do wniosku że nie ma co przesadzać z witaminami syntetycznymi skoro wyniki są super. zwłaszcza, ze wraca mi apetyt i udstają wymioty, więc może niedługo będę jadła coś innego niż jabłka i płatki z mlekiem. dzidzia bardzo grzeczna, całe badanie spała zwinięta w kulkę, więc trochę ciężko było określić jego długość. o płci oczywiście nie było mowy, mimo prób obudzenia malucha spał snem sprawiedliwego i nic nie pokazywał... kolejna wizyta za 4 tygodnie a za 6 tygodni chciałabym się wybrać na 3d. oczywiście oboje dostaliśmy leki na grzybicę, ja dopochwowo gentamycynę i maść a mąż doustnie tabletki. cały czas biorę podjęzykowo luteinę, mam skończyć opakowanie i odstawić. jeśli plamienie znowu się pojawi to oznacza, że jednak mam niższy poziom progesteronu i trzeba ją nadal brać. zobaczymy. już się przyzwyczaiłam do tego smaku choć nadal go nie lubię. dziewczyny, które już rodziły, poradźcie. kiedy najbardziej zmienia się rozmiar bisutu. mi piersi urosły o ok. jeden rozmiar gdzieś tak w 4-5 tygodniu i od tego czasu nic sie nie zmienia. czy mogę teraz kupić staniki (stare są o rozmiar za małe)? nie chce deformować sobie piersi za małym stanikiem. na pewbno przed samym porodem jeszcze się zmieni rozmiar, wtedy kupię może takie do karmienia. na razie chce normalne, na teraz. ja nadal normalnie pracuję. ciąża rozwija się prawidłowo, wyniki super, samopoczucie lepiej choć boli mnie kręgosłup. wystraszyłam się, że przez to plamienie które miałam będę musiała zostać w domu ale lekarz rozwiał moje wątpliwości. ufff. nie mam ochoty siedzieć w domu, lubię swoją pracę. czy któraś z was wie, jak długo trwa teraz macierzyński i tacierzyński? mi się wydaje że 2o tygodni + 2 dla mamy i 2 tygodnie dla taty. chcemy zaplanować urlopy, żeby w pracy mogli się do nas dostosować i musimy mniej więcej wiedzieć jak to wypada. my robimy tak, że najpierw 2 tygodnie oboje będziemy w domu (ja na macierzyńskim, mąż na urlopie). potem mąż na tacierzyńskim i kolejny miesiąc na urlopie. a potem dzidzia do dziadków a my do roboty. w lutym narty całą powiększoną rodziną;) + dziadkowie w charakterze opiekunek. trochę się rozpisałam trzymajcie się

Witajcie, Morelka22-pytałaś o USG przez powłoki brzuszne- ja tylko pierwsze usg w 9 tygodniu ciązy miałam przezpochwowe, a później w 12 tc i teraz w 16 już normalnie. Mąż już 2 razy był ze mną na USG. Patrzył w monitor jak zaczarowany;) Callaa- jeśli chodzi o badanie przeciwciał różyczki to ja miałam robione to badanie przed ciążą, a później (jak już zaszłam w ciąże) to powtarzałam jeden odczynnik. Do stomatologa napewno się wybiore na przegląd;) przed ciążą wyleczyłam wszystkie zęby. Dafnia102-witaj w naszym gronie:) Dziewczyny mam jeszcze jedno do Was pytanie: moja pani doktor zaleciła mi zrobić posiew z pochwy i wymaz z cewki moczowej z uwzględnieniem chlamydii, mykoplasmy i ureaplasmy. Czy Wy robiłyście lub macie zalecone robić takie badanie?? Moja p.ginekolog powiedziała że takie badanie robi sie ok. 20 tc, ponieważ w przypadku złych wyników istnieje możliwość leczeń. Nieleczenie może spowodować zakażenie wód płodowych i przedwczesny poród. Sprawdzałam i takie badanie kosztuje u mnie w Krakowie 170 zł. Prosze napiszcie jak coś wiecie nt. tych badań;) pozdrawiam serdecznie:)

anik 82 zadałaś trafne pytanie o te staniki. dziewczyny jak to jest te piersi jeszcze bardziej rosną? a po porodzie wracają do rozmiaru sprzed ciąży czy zostają takie? mój mąż to się cieszy, że takie faaaaaaajne są :) ale chciałabym zmienić bieliznę bo muszę wyszukiwać tylko tych nieusztywnianych a i tak czuję, że nie trzymają dobrze piersi a nie chciałabym żeby zeszły na południe :D

Dziś byłam u ginekolog w naszym osrdku zdrowia, założyła mi druga karte na nfz i z tego tytulu bede miec bezplatnie badanie. Posluchala tylko serca dziecka jakims sprzete ktore pierwszy raz na oczy widze, mi cos przylozyla tez posluchala.. Polozna wymierzyla mi miednice itd, jak to okreslila warunki porodowe. Nosze okulary wiec wade mam okolo -3 i -4, wiec kazala skonsultowac z okulista jak mam ordzc bo wada moze sie pogorszyc. Byłam równiez sprawdzic zeby u mojej stomatolog, na miejscu sprawdzial mi wszystko, zdrowe zeby, choc jeden mnie bolal ostatnio, ale odkryla ze jest wrazlwy na zmiane temperatury i tyle. Nastepna wizyte umowilam sobie na za miesiac na kontrole,w razie jakby cos sie dzialo to wczesniej.. mowila mi ze do zakonczenia 3 miesiaca raczej nie poleca sie znieczulen, to lek ktory przenika do krwioobiegu i dociera do dziecka, mozna od 4 jednak ona zaleca by od 6 znieczulac, a rwanie zebow od 6 do 8. Poduszka bardzo mi sie podoba, moja znajoma poleca rowniez pilkem ja mam 165cm wzrostu ona rowniez i mowila ze kupila sobie taka 65cm, na allegro wiedzialam ze sa od okolo 20zl. Wazne by lezac na niej byl kat prosty, dobrze dziala na kregoslup, jak i pozniej sie przydaje na zabawe z maluchem. Dostalam zwolnienie normalnie od tej z nfz, jednak w poniedzialek jade na wizyte do mojej i tez z nia porozmawiam co i jak, tak stwierdzilam. Ja dzis po calym dniu zalatwiania papierkow przyjechalam do domu i padlam na 3 godziny snu. W nocy rowniez miewam koszmary, nie wiem skad one sie biora. Czasem nawet budze sie okropnie zmarznieta, choc koldra goraca. J mam rozmiar stanika D, jednak juz czuję że robi sie za maly, piersi mam pełniejsze, choc zdarzaja sie dni ze okropnie bola, wtedy chdze calkowicie bez stanika po domu.

Gość Zaglądam tu od czasu do czasu
:) Też mam termin na lipiec i mam pytanie - co planujecie kupić swoim maleństwom do ubrania? Ja się zastanawiam ile kupić ubranek w rozmiarze 56, czy wiecej body z krótkim rękawem czy noworodkowi nie bedzie tak ciepło jak nam mimo ze to będzie lato i tak dalej...

Dziewczyny, ja już po wizycie u stomatologa. Zrobiła mi przegląd i jest ok. Usunęłam kamień i polakierowałam, mam już spokój do końca ciąży :) No chyba, żeby nagle mnie jakiś rozbolał, oby nie :) ebudka jeżeli chodzi o twoje pytanie co do straty dziecka, to chodziłam na wizyty regularnie, miałam 2 razy robione badania prenatalne w 12 tc i 18 tc i wszystko było ok. Ale jak widać nie uchroniło to mojego maluszka. Ale nie ma co się sugerować moim przypadkiem. Musimy wierzyć, że wszystko będzie dobrze i urodzimy zdrowe dzieci :) Czasami tak bywa, że te co chuchają, dmuchają nie mogą mieć dzieci lub kilka razy poronią a te co nie chcą to rodzą zdrowe dzieci. Każda mama ma na pewno ten strach czy wszystko jest ok, niezależnie od tego czy to 1 ciąża, kolejna czy ciąża po stracie. Musimy zachować zdrowy rozsądek.

NICK ............WIEK ....OST/MIESI...TERMIN.....PŁEĆ.....SKĄD JESTEM Ela1974............36......23.09..........02.07........DZ ...........francja Misia 27............27......25.09.........03.07................... małopolska dafnia102.........26......26.09..........03.07....................pomorskie stokrotkaa84.....26......27.09.........04.07............. .......mazowsze aluisa25............26......27.09.........04.07.......... ...świętokrzyskie kocio-rybka........35.....30.09.........04.07............ .zach.pomorskie tolafasola..........21.....18.09.........05.07.......CH.. ..... ......śląskie xAneczQax.........24.....29.09.........05.07............. ............śląsk moni17..............26.....30.09.........07.07........... ...........lubelskie vivian_2006........26.....02.10.........09.07............ ......dolnośląskie lyre..................28.....03.10.........10.07......... ................Beara balbiina.............26.....03.10.........10.07.......... ...............śląskie sasetka84..........27.....03.10.........10.07............ ..........lubelskie Beatris81...........29.....05.10........12.07.....CH .......kuj-pomorskie Oczarowanaaa....24 .....06.10........13.07.....CH...........małopolska Rosa78..............32......06.10........13.07........... ........małopolska Atena02.............26......06.10........13.07........... .......małopolskie kasztaanka........26......06.10........13.07............. ............ anglia susi1978............32......07.10........14.07........... .............śląskie Abecia...............31......07.10........14.07.......... ......mazowieckie Morelka22..........25......08.10........15.07............ ........... śląskie Justa_010101......24 .....08.10........15.07.......................śląskie callaa.................25.....08.10........15.07......... ............podlaskie 321Mysza...........25......12.10.......15.07............. .........niemcy Ukryteznaczenie..26......08.10.......16.07............... ...dolnośląskie rubina...............33....................16.07........ ..........dolnośląskie Asiula2323..........23......11.10........18.07........... .......pomorskie zebra1807..........32......09.10.......18.07............. ........śląskie (Podbeskidzie) Kasia508............24......12.10.......19.07............ .............Śląskie nowamary..........25......13.10.......20.07.............. ........ lubelskie mak82...............28......16.10.......21.07............ .....wielkopolskie Ana Lena............28....................22.07................. ...Warszawa karolina2207.......23.......20.10......26.07............. ........... śląskie anik_82.............29.......18.10......26.07............ .......dolnośląskie ebudka............. 31.......20.10......28.07................. mazowieckie kubolinka...........31.......23.10......30.07............ ......wielkopolska Eliose................22.......24.10......31.07.......... ..............Śląskie Pozwoliłam się dopisać :) dziękuje za miłe powtanie. Czy orientujecie sie może czy na L4 - wynagrodzenie jest płatne jako średnia z ostanich 12 miesięcy czy tyle co jest na umowie w czasie zwolnienia. Pytam bo dostałam podwyżkę, krótko przed poczęciem i jestem ciekawa czy mogę liczyć na te pieniążki...

dafnia102 - witaj w naszej gromadzie! Fajne te poduszki, ktore pokazywalyscie. Ja tez mam jakies 165cm wzrostu nie wiecej i zastanawiam sie jak wielkosc poduszki ma si edo wzrostu, czy ktoras sie na tym zna? o jakim rozmiarze poduszke powinnam kupic. Chcialam tez jeszcze raz przeprosic za literowki ktore czasem sie wkradaja do mojego tekstu, to wina klawiatury.. rubina - ja w sumie nie wiem co to jest zgaga ale bardzo dziwnei czuje sie na zoladku, taka jakas pelna i ciezka. Poza tym codzinnie mam dziwny stan - cos bym zjadla ale nie wiem co, nie potrafie okreslic apetytu ale wiem ze jestem glodna.. to strasznie glupie uczucie i wkurzajace.. ebudka - Do dentysty sie jednak wybiore ale jeszcze nie teraz, ale pojde na taka kontrole, zobacze co moj lekarz powie. Slyszalam o opowiesciach jak to ciaza "zjada zeby", takze lepiej dmuchac na zimne.

L4 jest płatne w 100%,tak jakbyś normalnie pracowała. Ja się dzis dowiedzialam, zabobon taki, ze zachodzi sie w ciaze szybciej jak sie przytula i bawi z jakims maluchem, ze niby kobiety ktore zajsc nie moga a sie naprzytulaja bawia z malymi dziecmi to zachodza w ciaze.. pierwszy raz slysze ;) a propo macierzynskiego, tu polecam kalukator: http://www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop-macierzynski.html

anik_82 - pewnie jak dzidzia wyrosnie, to wskoczy do sportowki, poza tym sa tez do kupienia takie spiworki cieple.. Tylko Ci pozazdroscic, ze dziadki beda sie opiekowc malenstwem. To super ze badania wyszly dobrze! To daje sily i spokoj na kolejne tygodnie. Mam nadzieje, ze nastepnym razem bedzie mocno obudzona i brykajaca i poznacie plec! Ja nie rodzilam wiec nie mam doswiadczenia stanikowego. Od poczatku ciazy a wlasciwie zupelnie na poczatku zaraz moje piersi powiekszyly sie o jeden pelny rozmiar, teraz mam takie D i pol. Od tego czasu nie zauwazylam, zeby urosly bardziej i mysle, ze taki stan potrwa jeszcze jakis dluzszy czas. Powiekszenie biustu wymagalo jednak kupienia nowych stanikow. Kupilam sobie cztery, niedrogie, nieusztywniane, bawelniane, na delikatnej fizbinie. Sa dni kiedy chodze bez stanika, za to w dopasowanej podkoszulce bo bola mnie piersi, musze szczerze sie przyznac ze wiekszosc tygodnia chodze bez stanika choc wiem ze nie powinnam.. Jak zalozylam typowe staniki ciazowe, takie do karmienia i nie tylko to czulam sie fatalnie, czulam ze mi nie lezely i nie wygladaly, wygladalam jak stara baba a moje piersi wygladaly brzydko. To znak ze na takei jeszcze nie czas, i bardzo dobrze. Z tego co wiem tacierzynski trwa teraz 1 tydzien ale od nowego roku wydluza sie do 2 tygodni. Tacierzynskiego nie trzeba brac odrazu, ale chyba nie pozniej niz dziecko skonczy pol roku czy rok. Wiec jesli rozpocznei sie tacierzynskie 26 grudnia 2011 to drugi tydzien zacznie sie w nowym roku i automatycznie przedluza sie do 2 tygodni.. :-) trzeba to jednak sprawdzic, sprobuje odszukac ten artykul, ktory czytalam i dam znac. Atena02 - na badania o ktorych piszesz jeszcze nikt nie dal mi skierowania, ani lekarz na fundusz, ani prywatny. Jesli jest to potrzebne, to wierze ze jesli nie da mi skierowania lekarka funduszowa to zrobi to lekarz prywatny, jemu ufam. No ale do 20 tyg. jeszcze troche. malinówka376 - no widzisz, jakos sie sprawa ulozyla, sadze ze jesli ufasz tej swojej lekarce to badz z nia szczera, ona wie jakie sa realnia i ze kasy zawsze malo, wiec nie sadze by kiwala glowa na to ze pare razy pojdziesz do tego na fundusz.. Ja mam wade - 4 na oba oka, -3,75 nosze w soczekwach, bylam u lekarza bo slyszlam ze moze zmienic sie wypuklosc oka czy jakos tak w ciazy i cisnienie (stad pewnie moje popekane zylki), wada od lat mi sie nie pogorszyla i szcze powiem ze zaskoczylas mnie ta wiadomoscia ze przy sredniej naszej wadzie bo za taka ja uwazam, porod moze ja pogorszyc. Myslalam,z e to si etyczy juz tych naprawde mocnych wad. Przyjdzie czas, to na pewno porozmawiam o tym z moim lekarzem. Zaglądam tu od czasu do czasu - o ciuszkach rozmawialysmy jakis czas temu i temat dosc mocno zostal omowiony, zapraszam zatem do przestudiowania naszego topiku.. :-) Co do zabobonu to u mnie sie sprawdzilo w 100%.. :-) W czasie ,kiedy zaszlam w ciaze bawilam sie z malutka, piekna blondyneczka i w duchu marzylam o corce, bedzie podobno synus hihi

Pomilłam daty wizyty z położną. A właściwie nie pomyliłam tylko miałam zapisaną datę ze starej przychodni, którą zmieniłam w 7 tc, więc wizyta nieaktualana. Więc nie powiem Wam czy położna może sprawdzić bicie serca stetoskopem już. Ale można kupić takie monitorki, które wykrywają bicie serca, ale dopiero po 24tc chyba. Przynajmniej te o których ja słyszałam. Może są jeszcze jakieś inne, warto się porozglądać jeśli kogoś to dręczy. Ja do dentysty idę w przyszłym tyg. bo na pewno mam zęba do leczenia. Ostatnim razem jak byłam to się dowiedziałam, a był to moment w którym zachodziłam w ciąże, bo nawet nie wiem czy już byłam czy jeszcze nie:D

Gość Abecia
Dziewczyny, urlop macierzyński trwa 20 tygodni przy urodzeniu 1 dziecka + fakultatywnie 2 tygodnie. Urlop tacierzyński obecnie trwa 1 tydzień, ale ponieważ tatusiowie mogą go wykorzystać do 1 roku życia dziecka to warto poczekać do 2012 roku, bo wtedy zwiększy się ten wymiar do 2 tygodni, a niestety nie można go wykorzystać w częściach. Co do płatności za L4 w ciąży to wcale nie jest do końca tak, że jest płatne 100% tego co wynika z umowy. Owszem 100% ale średniej wynagrodzeń z ostatnich 12 m-cy. Zatem, jeśli ktoś w tym okresie miał podwyżkę np. 2 m-ce temu, to średnia niestety będzie mniejsza niż to co zarabiamy obecnie. Dodam, że średnia ta liczona jest z ostatnich 12 m-cy przed m-cem w którym zwolnienie się rozpoczęło. Mało tego, miedzy poprzednimi zwolnieniem a obecnym musi minąć co najmniej 3 pelne m-ce bo jesli nie to ciągnie się średnią wyliczoną do poprzednniego zwolnienia. Dla przykładu podam swoją sytuację. Chorowałam jeszcze przed ciążą na początku pażdziernika, potem w grudniu bylam na l4 i jeśli będę chciała np w połowie lutego iść na ciągłe l4 a potem macierzyński to moja średnia chorobowa będzie ta z października, więc wyliczona z okresu od pażdziernika 2009 do września 2010. Gdybym dostała podwyżkę w listopadzie 2010 to i tak nie weszłaby do średniej, na zwolnieniu zarobię więc mniej. Przepraszam, że tak się wymądrzyłam, ale dla mnie to mit, że na l4 zarabia się 100% wynagrodzenia, no chyba, że ktoś od dawna nie miał żadnej podwyżki. U mnie w firmie są co roku i nie zarabia się na zwolnieniu tyle samo.

Gość Zaglądam tu od czasu do czasu
No to muszę przejrzeć dokładniej topic :) Z tym przesądem pozwolę sobie jeszcze wtracić - ja zaszłam (po dwóch latach starań) jak zaczęłam pracować w przedszkolu, wiec coś w tym jest :P :D Pozdrawiam, zdrówka wszystkim życzę

Gość Abecia
Tak przy okazji pracuję w HR więc w razie pytań z prawa pracy chętnie odpowiem.. Ja nadal dojeżdzam te swoje długie kilometry, ale chyba już w połowie lutego dam sobie spokój, wieczorami padam ze zmęczenia. Trudno, dziecko jest najwazniejsze, a w pracy i tak wszystko może się zmienić kilkanaście razy do mojego powrotu:) Mam wizytę we wtorek i też nie mogę się już doczekać czy z maleństwem wszystko jest ok. Pozdrawiam Was wszystkie:)