Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mogłam sie powstrzymac

Tatar w ciąży toksoplazmoza- martwie sie

Polecane posty

i wczoraj spróbowałam tatara :( jestem w 15 tc. Wiem doskonale o skutkach ale to było silnijesze. Badania na toxso robiłam w 1 ciązy 4 lata temu i pól roku temu. IGG i IGM były ujemne czyli nie mam przeciwciał. Zjadłam i po ok 10 min wszystko zwymiotowałam ... i teraz nie mogę sobie darować co mnie podkusiło, by go spróbować. Dodam, że przed 1 ciąża jadłam tego tatara (morliny) i mimo wszysko wyniki były ujemne. Teraz schizuje i żałuję i boję się, że akurat teraz ta partia mogła być trefna. Jak myślicie czy taki tatar jest badany pod kątem pasożytów tokso. Czy mimo, że zwymiotowalam mogło dojść do zarażenia tokso I jeśli juz doszłoby do zakazenia to po jakim czasie bedzie to widozczne we krwi? jutro jak zrovbie badania to chyba moze byc zawczesnie, by wykryc? Jestem strzepkiem nerwow :( i nie mogę sobie darowac mojego łakomstwa :(

Ja zawsze jadłam i jem tatara. Jem owoce z krzaczka, bąblowicy też nie mam ;P Mało tego, czasem przy przerabianiu jakiegoś mięsa odruchowo zjem kawałek (np filet jest pyszny ;P) Kogel - mogel też jest super Zdrowa jestem jak ryba :) Nie popadaj w paranoję ;)

Gość kijevna
myślałam, że od surowego mięsa to prędzej listeriozę można? dwa tygodnie temu też zgrzeszyłam - zjadłam ze dwa kawałki sushi z surowym tuńczykiem - domowej roboty, a tuńczy świeży, ale też mam stresa...na następnej wizycie pogadam z położną, czy robią jakieś badania - co prawda często się nie zdarza, żeby coś złego się stało, ale... mam nadzieję, że nic naszym dzieciom nie będzie - gowa do góry!

no wiem, że nie nalzry popadac w paranoje ale jakoś sie zestresowalam :(

Gość w ciąży lepiej
unikać surowizny

od surowego mięsa jest toksoplazmoza, a od surowej ryby listerioza. Bakterie listerii mogą być również w serze i rozwijać się w lodówce, jednak listerioza jest bardzo rzadko spotykana. Natomiast tokso miały dwie moje znajome. Ja bym poradziła Ci nie jeść jednak surowego, a teraz idź zbadaj krew na tokso. Koleżanka miała i zażywała antybiotyk do końca ciąży, bo grożą różnepowikłania.

Uwielbiam sushi i też wcinam raczej z surowym niż wędzonym i całkiem nieźle się trzymamy z młodym. Kogel - mogel też ostatnio jadłam.

Gość a jak myślicie kiedy
po zakżeniu jest widoczne w krwi? misz masz - ciąży te rzeczy jadasz?

po zakażeniu w krwi jest widoczne po ok 10-14 dniach, poszukaj inkubacja toksoplazmoza, ale tak mi się wydaje

Gość mięso wołlowe
jest w miare bezpieczne jesli chodzi tokso, cześciej zarażone jest mięso wieprzowe drób

Gość mięso wołlowe
mięso wołlowe jest w miare bezpieczne jesli chodzi tokso, cześciej zarażone jest mięso wieprzowe drób

tak czy tak bym nie jadła, najesz się po tych 9 miesiącu. Ja uwielbiam metkę i całą ciążę jak ją widziałam to sami wiecie jak się coś lubi. Ale odmawiałam sobie tego i sera plesniowego, pozdrawiam