Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce usunac...

Mam 17 lat i jestem w ciąży.......

Polecane posty

Gość aria89
anonimm a i ciekawe ze na takich stronach istnieje taka informacja środek powinien być stosowany w miejscu w którym możliwie szybko można dostać się do szpitala. W przypadku komplikacji kobieta będzie mogła szybko uzyskać pomoc medyczną. skoro to takie bezpieczne?!?! wez kobieto najpierw sie zapoznaj z róznymi przypadkami a puzniej namawiaj do tego innych!

Gość antyglupocieeee
puzniej?!!! o koorwa jaka porazka,naucz sie ojczystego jezyka a dopiero pozniej zabieraj glos

Gość aria89
wow.wybacz ale polski niestety nie jest moim ojczystym jezykiem!!haha wiec nie mam co sie go najpierw uczyc bo zawsze bedzie tym drugim a raczej trzecim. haha to dopiero porazka!

Mam nadzieję, że autorka wątku na niego zajrzy... ABORCJA JEST ZŁA!!!!!!!!!!!! To morderstwo czy Ci się to podoba czy nie! Nie mam zamiaru Ci słodzić tutaj i mówić jaka jesteś biedna i nie! Nie współczuję Ci! Raczej cieszę się, że tak jak ja masz szansę na macierzyństwo! Konsekwencją Twojej głupoty (będę nazywała rzeczy po imieniu) nie jest dziecko tylko fakt ciąży! A to różnica. Dziecko nie jest niczemu winne. A teraz.... dlaczego mówię to z takim przekonaniem... Zaszłam w ciążę mając 17 lat. Urodziłam córeczkę 3 dni przed 18tymi urodzinami. I co? myślisz, że się nie bałam, że nie ryczałam po nocach? Do 7mego miesiąca nie akceptowałam ciąży- wmawiałam sobie, że to ciąża urojona. Rodzice o niczym nie wiedzieli a ja codziennie modliłam się żeby poronić... Przez te 7 miesięcy każda noc i każdy dzień były dla mnie przekleństwem. Nabawiłam się strasznej depresji. TYLKO PO CO DO CHOLERY! Nie wiem co to znaczy cieszyć się z pierwszych ruchów dziecka, nie wiem co to znaczy śledzić na USG rozwój własnego dziecka, nie wiem co to znaczy być w Iszym czy IIgim trymestrze ciąży bo byłam tylko w III. Jaką nagrodę dostałam za 7 miesięcy autentycznego cierpienia? NAJCUDOWNIEJSZĄ! Niebieskooką blondyneczkę z uśmiechem od ucha do ucha, która mówi do mnie "kocham Cię MAMO", która rysuje mnie na każdym nawet maleńkim skrawku papieru, która wyciera mi łzy kiedy zobaczy, że płaczę, która się cieszy jak widzi mnie uśmiechniętą. Ale jest coś co mnie nie przestanie boleć do końca życia... chciałam aby ta dziewczynka nie żyła... o to się modliłam. Skoro do końca życia będę miała wyrzuty sumienia, że o tym myślałam to jakie wyrzuty sumienia musi mieć kobieta, która nie myślała tylko zamordowała z zimną krwią swoje maleństwo??? A to prezent ode mnie... Moje własne nagranie. Wokal kiepski, ale wsłuchaj się w słowa... http://bellarosa88.wrzuta.pl/audio/7bGTvbpgjbs/ballada_o_nienarodzonym_dziecku-_moje_wykonanie plus to : http://demotywatory.pl/2281013/1200-dzieci

Gość anonimmmm
aria89 : " ha wzielas wycielas jedno zdanie z mojej wypowiedzi i myslisz ze jestes madra i wszystko jest ok. Przytoczyłam tylko jedno zdanie z twojej wypowiedzi bo ono najdobitniej pokazuje ze nie masz pojęcia o czym tak naprawdę dyskutujemy. Skoro ten lek o którym mówiła Ci Twoja ciocia, rzekomo ginekolog „nie powoduje poronienia już zagnieżdżonego trofoblastu, a tylko nie dopuszcza do zagnieżdżenia w błonie macicy to znaczy że nie jest to ani Mifepristone ani Misoprostol które można zamówić za pośrednictwem WOW i o których od początku pisałam. Tabletki z WOW powodują poronienie do 9 tygodnia ciąży. Zresztą kiedy pisałaś trofoblast chyba miałaś na myśli po prostu zarodek. Chciałaś na siłę zabłysnąć wiedzą której niestety nie posiadasz. „Trofoblast to warstwa komórek zewnętrznych błony płodowej (kosmówki), wyodrębniająca się u ssaków we wczesnym stadium rozwojowym zarodka, odpowiedzialna za tworzenie się łożyska oraz transportowane przez nie substancje odżywcze. „ Reasumując nawet nie zadałaś sobie trudu przeczytania strony którą podałam żeby móc ze mną merytorycznie dyskutować, za to przytaczasz cytaty z jakiś trzeciorzędnych stron internetowych które nawet nie podają do jakiego środka poronnego odnosi się ich komentarz. aria89 : "mam nadzieje ze przydarzy ci sie cos w zyciu co bardzo cie zaboli,moze wtedy zaczniesz pobudzac do dzialania swoje szare komorki ktorych pewnie niewiele masz i moze zaczniesz myslec głowa a nie c*pka.no ale oczywiscie zawsze przy mysleniu c*pka,mozna przeciez usunac.Nic nie wnosisz i nie wniesiesz do tego swiata,jestes osoba ktora boi sie przejsc przez problemy z podniesiona glowa,wolisz isc na skroty.Jestes egoistyczna,mało inteligentna,mało rozgarnieta,niedojrzala,tchorzliwa osobą. Nic nie oferujesz i nie prezentujesz swoja osoba,az żal..masz skrzywiony obraz rzeczywistosci i zycia." Dziękuje za życzenia z głębi serca, to jest dopiero godna naśladowania postawa miłosiernego chrześcijanina, obrońcy uciśnionych płodów ;] Od początku dyskusji widać że niewiele masz w niej do zaoferowania oprócz notorycznego obrażania mnie i życzenia wszystkiego co najgorsze. Skąd możesz wiedzieć jakaś jestem osobą i co sobą reprezentuje ? Z jednej dyskusji internetowej w której poznajesz mój pogląd na jedno zagadnienie ? Naprawdę myślisz że taka ocena jest miarodajna ? Posługujesz się stereotypami. Z tego że jestem za prawem do aborcji nie można wysnuć wniosku że sama jej kiedykolwiek dokonałam lub dokonam w przyszłości, więc o jakim tchórzostwie i unikaniu odpowiedzialności mówisz ? Przytaczasz też argument o myśleniu cipką zamiast głową. Więc zakładasz a piori że większość kobiet które dokonały aborcji zrobiły to bo uprawiały seks bez zabezpieczenia nie pomyślawszy wcześniej o konsekwencjach w postaci ciąży. Jednak jak pokazuje życie i wątki chociażby tu na Kafeterii bardzo wielka grupa kobiet zalicza wpadki stosując tabletki czy prezerwatywy. Więc to raczej Twój ogląd świata jest skrzywiony. aria89 : "A juz fragmentu o skutkach ubocznych w mojej wypowiedzi nie przytoczylas?!?! hmm...szkoda!" Nie przytoczyłam bo nie wiem do jakiś konkretnie medykamentów odnosi się Twoja wypowiedz, może to uściślisz ? Wydaje mi się że piszesz cały czas o tzw. „pigułce po ( Postinor Duo, Escapelle ) które nie są przedmiotem tej dyskusji. Niemniej nie wydaje mi się żeby skutki uczone ich zażywania - o ile ktoś nie żre je jak cukierki ;]- były tak dramatyczne jak to opisujesz. aria89 : "Środek powinien być stosowany w miejscu w którym możliwie szybko można dostać się do szpitala. W przypadku komplikacji kobieta będzie mogła szybko uzyskać pomoc medyczną. skoro to takie bezpieczne?!?! " Każdy lek ma swoje skutki uboczne to oczywiste. Ale nawet w przypadku naturalnego poronienia potrzebna jest niekiedy interwencja lekarza żeby zatamować krwotok lub wyłyżeczkować macice z resztek niewydalonego płodu czy zarodka. Aborcja za pomocą tych tabletek bardzo przypomina naturalne poronienie, tak bardzo że z powodzeniem można ukryć przed lekarzem fakt ich stosowania.

Moim zdaniem jest skromna różnica miedzy naturalnym a sztucznym poronieniem. Mniej więcej taka jak między wypadkiem drogowym a zamachem terrorystycznym.

Gość Księżniczka 1000 i jednej nocy
Wiesz usuni ecie ci ąży po pierwsze jest nielegalne, po drugie może doprowazić do bezpłodności, albo gorszych konsekwencji... Myślę, że teraz jesteś w panice i starasz się aby to się nie wydało. Ale tak na prawdę, dziecko to nie jest problem, tylko szczęście, o czym mam nadzieję, że się przekonasz. Koniecznie porozmawiaj z rodzicami...a gdyby jakimś cudem nie staneli na wysokości zadania są ośrodki pomocy dla dziewczyn w Twojej sytuacji.

Gość Ja pitole.....
ale wy wszystkie Matki Polki głupie jesteście. Przecież ona usunąć chce zarodek a nie dziecko :/ kuźwa.... Ja też byłabym za tym, żeby dobrze przemyśleć tą sytuację. Moja koleżanka urodziła przed maturą ale poszła i zdała. Jeśli masz super rodziców, którzy dadzą Ci wsparcie to warto urodzić. Jeśli jednak uważasz, że nie chcesz mieć dziecka- usuń to co DZIECKIEM JESZCZE NIE JEST (!!!). Na początek powinnaś powiedzieć facetowi, to powinna być wspólna decyzja zgodna z Twoimi przekonaniami i sumieniem.

Nieprawda. Możesz urodzić i oddać dziecko. Usunięcie jest gorsze niż porzucenie, porzucenie to mniejsze zło.

Gość jjddskjk
DO STALINGRAD...wcale nie musi tego robic,i skazywac sie na to ze bedzie miala rozciete krocze,szeroka jak wiadro pochwe,rozstepy,obwisle posladki i biust..i..zryta psyche ze oddala dziecko z takim wyrytym na cale zycie balastem bedzie wchodzila w dorosle zycie zeby kazdy facet ja upokarzal i traktowal jak smiecia. Niestety 90% ciaz niszczy cialo kobiety.Ja obserwuje zycie mojej kolezanki ktorej leki nie zadzialaly i nie udalo sie usunac ciazy,koszmar przezywa z tym dzieckiem i powtarza ze kazdego dnia przeklina dzien w ktorym zaszla w ta ciaze Lepiej po cichu usunac ciaze poki czas,za kilka lat odetchnie z ulga i bedzie wdzieczna za wsparcie w podjeciu takiej decyzji...a na dziecko bedzie miala czas,gdy pozna kiedys faceta,wyjdzie za maz i bedzie miala poukladane zycie

Gość aria89
annonimm czytaj dokladnie a nie przyrtaczaj. bo nie powiedzialam ze moja ciocia mowila ze to nie jest srodek poronny,tylko ze gdyby byl tak bezpieczny to napewno z checia by go polecila,a tak nie jest. i nie karce cie za to ze jestes za aborcja,bo kazdy ma prawo miec swoje zdanie na ten temat,ale za to ze tak perfidnie wciskasz te bzdury w ten temat.nie moglas normalnie napisac i moze vbardziej prywatnie o tym poinformowac.Pozatym nie wiem czy chcialabys miec w przyszlosci takie poczucie ze ktoras z kobiet ktora poslucha twojej rady bedzie miala pojebana psychike ze usunela dziecko. ja tez mialam wpadke i tez myslalam cipka i uwierz ze mialam o wiele gorsza sytuacje nic 90% dziewczyn,moglam usunac,ale chcialam udzwignac ten trud i poniesc konsekwencje,bo to ewidentnie moja wina,a nie niczego nie winnego malego czlowieczka, teraz mam śliczna i bardzio mądra córke,jak jest mi żle to wystarczy ze na nia spojrze i mam wrażenie ze wszystko mi sie uda i świat dzieki niej jest cudowny.mam teraz stabilne i godne zycie.i wiem ze dobrze zrobilam a do pana powyzej ja urodzilam dziecko i mam ładniejsze ciało niz mialam wczesniej,nie mam obwislych cycek ,mam płaski i umieśniony brzuch,zero celiliti i rozstepu,a wiele moich kolezanek,ktore rodzily w młodym wieku,moze sie pochwalic cudownym ciałem a i wieksza krzywda dla kobiety jesy aborcja,bo to nie daje spokoju do konca zycie,w konu to dopada,kiedy ma sie juz rodzine i dzieci.

Gość aria89
anonimmm jeszcze ci powiem,ze moja wypowiedz nie byla przytaczana z zadnych trzeciorzednych stron,tylko z wielu ksiazek i artykulow ktore posiadam w domu.Mam wieke takich materiałow,gdyz robilam o aborcji prezentacje.pozatym z tych tabletek o ktorych mowisz,moja kolezanka skorzystala i ja tez kiedys chcialam. wybacz,ale jak narazie to ty i twoja strona to nie jest wiarygodne zrodlo.

Gość Posłuchaj
moja koleżanka usunęła ciąże w wieku 23 lat, bo dostała dobrą pracę, o której marzyła i bała się, że ją straci jak od razu pójdzie na macierzyński. Miała partnera, ale jeszcze nic w życiu nie osiągnęła, nie była pewna czy chce być z tym facetem. Teraz ma lat 30, jest z tym samym facetem, ale w ciąże coś nie zachodzi, pokończyła studia...na studiach zobaczyła, że dużo dziewczyn uczy się będąc w ciąży i daje rade. Chciała i ona, ale jak widać na razie się nie udaję. Jest chuda jak patyk, kiedyś spytałam ją czemu taka chuda jesteś, nie ma już dla Ciebie ciuchów, przecież kiedyś wyglądałaś normalnie,to dopiero mi odpowiedziała, że od tamtego momentu gdy usunęła ciąże. Zobacz dziewczyno, wyrzuty są do końca życia. Mam koleżankę, która urodziła w wieku 19 lat. Jest szczęśliwa i ma męża od 10 lat :) JAK URODZISZ POCZUJESZ INSTYNKT MACIERZYŃSKI, DYSKOTEKI NIE BĘDĄ CI W GŁOWIE, BĘDZIE LICZYĆ SIĘ TYLKO TWOJE MALEŃSTWO :)NIE MYŚL CO MYŚLĄ O TYM LUDZIE, TO TWOJE DZIECKO I TWOJE ŻYCIE. NA DYSKOTEKI BĘDZIESZ CHODZIĆ,ALE NA POCZĄTKU BĘDZIESZ CHCIAŁA SIEDZIEĆ TYLKO Z DZIECKIEM :)

Gość Posłuchaj
jak widzisz 17 czy 23 lata nie robi różnicy, bo nigdy nie ma dobrego momentu,żeby mieć dziecko,ale jak już jest to fajnie byłoby móc je przytulić, na pewno będzie ślicznym maleństwem. Trzymam kciuki za Was :)

Gość jshdijshe
Ha,ha,ha...do pana powyzej ktory uwaza ze ciaza niszczy cialo...jestem kobieta,taka sama jak autorka,w wieku 17lat zaszlam w ciaze,rowniez bedzc w liceum,nie bylo mowy o aborcji w moim SWIETYM domu.Porod byl koszmarem,ale to normalne,po porodzie bylo obustronne pekniecie pochwy,pekniecie szyjki macicy,krwotok i natychmiastowa operacja...Brzuch caly w rozstepach,piersi z miseczki A w ciagu 3 dni byly DD wiec rozstepami pokryly sie cale.zamiast pepka,mam przepukline...a dziecko i tak zabrali moi rodzice,ktorym Bog nie dal wiecej swoich dzieci wiec bylam dla nich darem od losu i zywym inkubatorem spelniajacym ich marzenia...a ja do dzis czyli kolejne 17lat zyje w kompleksach i nieszczesliwa ze nie wzielam losu w swoje rece i klne ze nie usunelam tej ciazy. Przyklad mojej kolezanki,tej co aborcja sie nie udala,ma dziecko wrzeszczace dniami i nocami,jest nim umeczona,a przede wszystkim nie ma w tym zadnej,logiki,bo po co?ani ona go nie chciala ani nikt,jest jej tylko kula u nogi. 2 poprzednie ciaze usuwala tabletkami i wcale nie ma zadnych odchylow psychicznych,wiec nie wmawiajcie ludziom depresji poaborcyjnych bo znam mnostwo ludzi po ktorych to splynelo...i mnostwo takich jak ja co beda do konca zycia przeklinac ze urodzily bo ktos taki jak wy wymusil na nich donoszenie ciazy i urodzenie dziecka wbrew ich woli

Gość aria89
Nie mozna tu mówic o wzgledach swojej atrakcyjnosci po porodzie. Ja po porodzie mam bardzo ładne i dobre ciało,nawet pozuje do zdjęc.wiec nie kazdy ma po porodzie zmarnowane cialo,bo to jest podzielone,to zalezy od genow i kto o swoje cialo dbal mniej lub bardziej. to sie z tym zgadzam ze jest mnostwo ludzi ktore zaluja ze maja dziecko,ale jest mnostwo ludzi ktorzy dostali szajbe,bo znam i to tez jest podzielone,na ludzi skłonnych do tego bardziej lub mniej.

Gość aria89
a i jezeli dziewczyna nienawidzi dzieci i nie moze na nie patrzec i ich znosic,to bardziej rozumiem ze mysli o aborcji,ale jezeli je watpliwosci sa tylko spowodowane wstydem lub strachem,to akurat ni ejest powod zeby usowac i nie koniecznie bedzie przeklinala ze nie usunela ja nie usunalam i mam kochane dziecko i bardzoo sie z tego ciesze

Gość anonimmmm
aria89 : "czytaj dokladnie a nie przyrtaczaj. bo nie powiedzialam ze moja ciocia mowila ze to nie jest srodek poronny,tylko ze gdyby byl tak bezpieczny to napewno z checia by go polecila,a tak nie jest." Ale w końcu jaki to jest środek ? - bo ja ciągle nie wiem. Ale jakby się nie nazywał to jeśli nie dopuszcza do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej w macicy to nie jest poronny. Bo medycyna za początek ciąży uważa implantacje zarodka. A Twoja ciocia może programowo jest przeciwna aborcji czy antykoncepcji postkoitalnej i dlatego tak nadmiernie akcentuje skutki uboczne. Poza tym zagranicą "tabletkę po" można dostać bez recepty nawet w supermarkecie, a aborcja farmakologiczna jest jedną z metod aborcji, równie skuteczną jak pozostałe. aria89 : "i nie karce cie za to ze jestes za aborcja,bo kazdy ma prawo miec swoje zdanie na ten temat,ale za to ze tak perfidnie wciskasz te bzdury w ten temat.nie moglas normalnie napisac i moze vbardziej prywatnie o tym poinformowac." Co konkretnie jest bzdurą ? Gdybym wcześniej zobaczyła ze autorka podała w tym temacie swój numer gg, to bym zagadała prywatnie - żeby mieć pewność że przeczyta tą wiadomość i będzie mogła dokonać wyboru z wszystkich możliwych w tej sytuacji rozwiązań. Ale też nie widzę niczego złego w tym że podaje link do tej strony na ogólnodostępnym forum. Women on Waves prowadzą stronę www już chyba z 5 czy 6 lat. Mnóstwo kobiet na kafeterii podawało już ten link w podobnych tematach, nawet w tym topicu ktoś mnie ubiegł, czego nie zauważyłam i Ty widocznie też nie skoro autor nie doczekał się Twojej równie ostrej reakcji. Poza tym strona Women on Waves umieszczona jest na holenderskim serwerze i sprzedaje leki dopuszczone do obrotu w Holandii co sprawia że całe to przedsięwzięcie nie jest nielegalne, i nic nie grozi kobietom z UE które zamawiają te tabletki. aria89 : "Pozatym nie wiem czy chcialabys miec w przyszlosci takie poczucie ze ktoras z kobiet ktora poslucha twojej rady bedzie miala poj**ana psychike ze usunela dziecko." Między kliknięciem na link który podałam a użyciem tabletek poronnych jest jeszcze mnóstwo czasu i czynności do wykonania w trakcie których kobieta może się rozmyślić, zmienić zdanie, zasięgnąć rady czy opinii. Ostateczna decyzja przecież należy do niej a nie do mnie. Sama wiedza jeszcze nikomu nie zrobiła krzywdy. Poza tym wg. opinii Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego oraz niedawnych badań zespołu z Oregon State University coś takiego jak syndrom poaborcyjny nie istnieje. Jest to problem marginalny, depresja najczęściej dotyka kobiety które przymuszono do aborcji albo te które jej dokonały wbrew wyznawanym wcześniej zasadom. aria89: "ja tez mialam wpadke i tez myslalam c*pka i uwierz ze mialam o wiele gorsza sytuacje nic 90% dziewczyn,moglam usunac,ale chcialam udzwignac ten trud i poniesc konsekwencje." Dokonałaś pewnego wyboru, zgodnego ze sobą, ze swoim sumieniem. Pozwól i innym ludziom podejmować własne decyzje. Jak pokazuje przykład jshdijshe można również żałować decyzji że się urodziło. aria89: "jeszcze ci powiem,ze moja wypowiedz nie byla przytaczana z zadnych trzeciorzednych stron,tylko z wielu ksiazek i artykulow ktore posiadam w domu." "Farmakologiczne przerwanie ciąży bez nadzoru lekarza grozi krwotokiem do jamy macicy. Niekontrolowanym krwotokiem mogącym spowodować zejście w ciągu kilkunastu minut." - tekst ze strony http://www.insomnia.pl/Tabletki_wczesnoporonne-t201074.html Nawet o tym nieszczęsnym trofoblascie to tylko przekopjowałaś czyjąś wypowiedz kompletnie bez zrozumienia xD "Wiadomo bezsprzecznie, że wywołuje ona obfite krwawienia z narządu rodnego, które mogą prowadzić do rozwoju wstrząsu krwotocznego, będącego stanem zagrożenia życia." - tekst ze strony http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=548 Mało znany portal. Poza tym ogóle nie sprecyzowali co to za tabletka poronna, więc nie mogę się do tego odnieść. To gdzie ta Twoja wiedza z książek i artykułów ? "pozatym z tych tabletek o ktorych mowisz,moja kolezanka skorzystala i ja tez kiedys chcialam. Wybacz,ale jak narazie to ty i twoja strona to nie jest wiarygodne zrodlo." Ale z których ? Z Postinoru/ Escapelle czy z Mifepristonu i Misoprostolu ?

Gość anonimmmm
Dla jasności : Postinor Duo/ Escapelle ( tzw. "pigułka po" ) należą do środków antykoncepcji postkoitalnej, używa ich się do 72 godzin po stosunku w którym zawiodło inne zabezpieczenie. Natomiast Mifepristone i Misoprostol pozwalają usunąć już trwającą ciążę do jej 9 tygodnia.

Do 9 tygodnia ciążę można usunąć farmakologicznie? BZDURA. Gdyby tak było, nie byłoby tylu wycieczek do Niemiec, UK i Szwecji.

Gość anonimmmm
Czytaj łaskawie coś więcej niż tylko dwa zdania z każdej mojej wypowiedzi to może załapiesz kontekst ;]

Gość aria89
anonimm do 9 tygodnia!!! ha smieszne dziewczyno ty czytaj! moja ciocia to ginekolog a ginekolodzy nie maja czegos takiego jak za i przeciw aborcji!!! pozatym powiedzialam ze by polecala to kobietom zeby to bylo takie bezpieczne!! pozatym sprawdz na tej stronie ktore ty niby skpiowalas,skąd pochodzi ten artykuł i jakie ma żródła,to wtedy zovbaczysz ze nie wszystko w necie jest inwencja tworcza tylko zbiorem wiadomosci z róznych artykułow z gazet i wiadomosci z ksiązek,a czesc poprostu wypowiedzią ekspertow. a co do tego ze na ciebie ostro zareagowalam, to nie dlatego ze poprostu wstawilas link,ale dlatego ze pomimo krytyki dosc perfidnie niby przedstawialas swoje racje,ale mniejsza z tym. zauwazylas ze ciagle przytaczasz moje wypowiedzi,nie wiem zupelnie poco :/ ale równiez bym chciala zauwazyc,ze twojha wypowiedz co do tego zeby ta dziewczyna miala jakis wybor,to zauwazylas ze dawno jej tu nie ma i zapewnie podjeła jakąs decyzje,to po co ci ągle przekonujesz do swoich racji.Nie mowie ze cos jest zakazane i nie mozna tego robic,bo można ale trzeba to robic z głowa!!!!! wiec hellloooouuu,zacznij myslec a nie kolejny raz używac swoim cudownych i niezawodnych środkow,które pewnie niedlugo bedzie uznawane za środek,który spowoduje,ze dziecko poprostu zniknie,bez żadnych skutkow i moze jeszcze brzuszek przestanie rosnac,a środka zapewne bedzie można uzyc nawet w 9 miesiacu.Bzdury jak nic.

Gość aria89
anonimm a własnie! Twoje wypowiedzi są za długie i nudne i dlatego pewnie nikt nie czyta całosci

Gość aria89
a i jezeli nie rozumiesz słowa artykuł,to trudno,nawet ja która nie znam do końca pol,rozumiem,ze artykuł to nie tylko treśc gazetki papirkowej,ale tez portali. pozatym jak mozesz jakies strony nazywac trzeciorzednymi i ma lo znanymi,jak ta twoja stornka tyo w ogole jakis kosmos hahahahahahah

Gość anonimmmm
Aria89: "moja ciocia to ginekolog a ginekolodzy nie maja czegos takiego jak za i przeciw aborcji!!!" A to ciekawe ;] bo wyobraź sobie że ja znam nawet takich ginekologów co nie przepiszą dziewczynom tabletek antykoncepcyjnych zasłaniając się klauzurą sumienia. Albo krzyczą na nie, że jako 19 latki rozpoczęły współżycie ;] Twoje wypowiedzi są skopjowane żywcem z fora internetowego, jeśli mają swoje jakieś wcześniejsze źródło to proszę podaj mi je ( bo przecież je znasz ) a ja się zapoznam. Aria89 : "a co do tego ze na ciebie ostro zareagowalam, to nie dlatego ze poprostu wstawilas link,ale dlatego ze pomimo krytyki dosc perfidnie niby przedstawialas swoje racje,ale mniejsza z tym." Bo Twoja krytyka jest niczym nieuzasadniona. Nie wiesz czym są te środki, wklejasz bez zastanowienia wypowiedzi z netu i to nawet nie konkretnie o nich. Aria89 : "zauwazylas ze ciagle przytaczasz moje wypowiedzi,nie wiem zupelnie poco :/" Żebyś wiedziała którą Twoją wypowiedz komentuje. Żeby to było dla Ciebie przejrzyste. Aria89 : "to zauwazylas ze dawno jej tu nie ma i zapewnie podjeła jakąs decyzje,to po co ciągle przekonujesz do swoich racji." Żeby przekonać Ciebie ( i przy okazji innych czytających ten wątek ;] ) I widzę że już trochę mi się to udało, bo ostro zeszłaś z tonu od swojej pierwszej wypowiedzi ;] Aria89 : "Bzdury jak nic." Znowu żadnej merytorycznej dyskusji ;]

Gość anonimmmm
O działaniu i skutkach ubocznych Mifepristonu i Misoprostolu możesz przeczytać w internecie nie tylko na stronach WOW, ale widocznie na inne Ci się zajrzeć nie chciało ;]

Gość anonimmmm
Artykuł z którego wypowiedz przekopjowałaś został napisany w oparciu o książki Tych autorów : Zbigniew Szymański - Działał w organizacjach katolickich i ruchach sprzeciwiających się aborcji. prof. dr hab. Michał Troszyński - udziela się w Radiu Maryja Mariola i Piotr Wołochowiczowie - należą do międzynarodowej chrześcijańskiej organizacji zajmującej się poradnictwem małżeńskim i rodzinnym. Zresztą zostało w nim użyte ogólne wyrażenie pigułka wczesnoporonna, więc do końca nie wiadomo jaką substancje autorka artykułu miała na myśli.

Gość aria89
anonimm niestety wiem! jestem dziwczyna a jak wiesz nie tylko ty masz jakies doświadczenia z takimi przypadkami. a dla jasnosci nie spuscilam z tonu,ale poprostu nie czytam calości twoich wypowiedzi-wybacz,wiec nie mam do czego kogos przekonywac,w przeiwienstwie do ciebie. nierozumiesz poprostu czemu ktos walnal krytyka-to trudna. ja nie namawiam nikogo do czegos,a jesli nawet bym to robila,to jak zauwazylas tu wiekszosc odob pisze-nie usówaj,dasz sobie rade,jestes silna! a ty cos w stylu-usun,wszyscy to robia,bachor ci bedzie beczał po nocach. a i ja sie nie spotkalam z takimi ginekologami jak piszesz,chociaz znam ich mase i w pl i zagranica,widocznie mialas mniej szczescia. i sama sie przyznalas ze przekonujesz tu ludzi,wiec gdzie yu twoja dobra wola i czyte podanie innej opcji...? Skoro ta fundacja tak pomaga swoimi cudownymi srodkami,tak wielu kobietom,z czystego serca,to niech to robia za darmo,a nie sciagaja kase i w sumie nie wiadomo za co sie placi,bo w wielu przypadkach ,płaci sie za uszczerbek na zdrowiu,zebym chciala sie skaleczyc to nie musialabym za to placic! ale oczywiscie ty przeciez nikogo nie namawiasz i nie przekonujesz hahahahah

Gość aria89
aninimm z Twoich wypowiedzi wynika tylko to,ze wszystkie opisane pigułki i sposoby aborcji,sa złe i niedobre,ale oczywiscie Twoja stronka jest inna i te tabletki to dar niebios,a wszystkie inne są bleee.... z tego co widze z tej dyskusji zrobila sie nie pomoc tylko przekonywnie do jakis tabletek dodupowych!

ludzie o czym wy piszecie o jakiej aborcji ....dziecko to prawdziwy skarb bo sama boję się że nigdy nie będę miała dzidziusia;(