Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zaciążonaaa

Wyprawka dla noworodka - pomóżcie

Polecane posty

Zrobiłam sobie listę. Chciałabym, żebyście pomogły mi ją zweryfikować. Nie pisałam o ubrankach bo mam ich mnóstwo więc nic nie będę dokupować. SEN łóżeczko z materacykiem, prześcieradło z miękkiej frotowej bawełny, komplet pościeli, 2 kocyki rożek, flanelowa pieluszka, PIELĘGNACJA przewijak, chusteczki do pupy, maść lub krem do pupy np linomag, pieluszki jednorazowe, pieluszki tetrowe, wanienka, termometr do wody, płatki kosmetyczne do mycia buzi, sól fizjologiczna do przemywania oczu, płyn do kompieli dla dzieci, oliwka dla dzieci, duży miękki ręcznik, miękka szczotka do włosów, gruszka do nosa, waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka , nożyczki, butelka SPACER wózek, fotelik samochodowy.

Gość grrrrr...............
kosmetyki polecam z Musteli... a posciel niepotrzebna, lepszy spiworek :)

Gość Placek z wiśniami
ja kupiłam jeszcze octanisept, maśc majerankową, maśc na odparzenia (oprócz tej przeciw odparzeniom), krem na każdą pogodę i podkład pod prześcieradło... kupiłam kosmetyki hipp, bo można je od 1. dnia życia stosowac, ale jeszcze nie wiem jak się sprawdzą.

Gość Placek z wiśniami
a nivea też chciałam kupi, ale napisane na nich, ze po pierwszym miesiącu życia....

Gość mjkebhafkj
Zamiast gruszki - aspirator do noska :)

też jestem za śpiworkiem - same plusy moje dziecko ma 4 miesiące i tylko w tym śpi dwa razy w dzień nakryłam ją kołderką i jak przyszłam zobaczyć co u niej, to kołdra była na głowie :-(

z poduszką też bym się wstrzymała - niepotrzebna kosmetyki kupiłam nivea, ale krótko stosowałam, bo dziecko ma skazę białkową i musieliśmy przejść na bardziej profesjonalne

Gość mjkebhafkj
na wielu oddziałach noworodkowych używają kosmetyków nivea i nic się nie dzieje, więc można kupować :)

Gość grrrrr...............
miszka --> moja corka do 18 miesiecy w spiworku spala :) Jeszcze radze uzywac jak najmniej mokrych husteczek do pupy... u nas caly czas uzywalismy bawelnianych wacikow i czytej wody (w miare potrzeby z delikatnym mydlem), husteczki sluzyly nam tylko "na wyjscia" i nie wiem co to odparzenia :)

a ile tak mniej więcej wydałyście na rzeczy oprócz wózka i łóżeczka? Gdzie kupowałyście te rzeczy do pielęgnacji?

Gość Placek z wiśniami
Ja wydałam pewnie z 600 zł licząc wszystko poza wózkiem i łóżeczkiem. Najdroższa to wanienka była, bo taką składaną kupiliśmy. Większośc rzeczy kupowałam na allegro (starałam się tak dobierac, aby jak najwiecej od jednego sprzedawcy brac i oszczedzic na wysyłce). Kosmetyki kupiłam w smyku, bo chciałam przyjrzec się wszystkim dostępnym, ale jednak dużego wyboru nie było.....

co do masci to chyba najlepszy jest sudokrem a co do kosmetykow dla dziecka to najlepiej kup w aptece antyalergiczne bo dziecko moze miec uczulenie na zwykle, a po co placic dwa razy patyczki do uszu dla niemowlat i zamiast rozka proponowalabym taki specjalny kombinezonik dla dzieciaczkow

a zamiast gruszki proponuje taki osprzecic do wysysania( ma zabezpiecznie wiec nie polkniesz glutkow a kosztuje tyle co gruszka tyle tylko ze gruszki teraz najczesciej sa bardzo serokie a to nie

też tak myślę , że coś koło tego wyjdzie. Czas najwyższy zabrać się za zakupy bo jak narazie mam tylko wózek i łóżeczko czyli te najdroższe zakupy za sobą.

Gość mamaodmiesiąca
ja urodziłam w październiku - mały ma skończone 3 tygodnie - napisałam co u mnie się sprawdziło SEN najlepiej na początek kołyska - w łóżeczku się gubi takie maleństwo - pościel na początku zbędna - prześcieradło i poduszka "klin" - 1 kocyk wystarczy - za to minimum dwa rożki bo dziecko lubi być w rożku a jak jeden posika to jest drugi - a dziecko często sika przy przewijaniu i nie zawsze złapie się w pieluche - no i śpiworek do spania choć najpierw śpi w rożku - pieluchy flanelowe ze 4 - do wycierania po kąpaniu PIELĘGNACJA przewijak - dla mnie narazie rzecz zbędna ale mam chusteczki do pupy maść lub krem do pupy - sudokrem - jest świetny dla mnie zero odparzeń pieluszki jednorazowe - sporo i najmniejszych - jakby ci się udało znaleźć to kup sobie pieluchy bella happy "O" - małe, miękkie i mają wycięcie na pempek - i 1 pampersa - już większe i sporo ci ich trzeba pieluszki tetrowe - z 10 szt wanienka, ja mam dodatkowo gąbeczke na którą kładzie się maluszka - rzecz świetna termometr do wody, płatki kosmetyczne do mycia buzi - patyczki kosmetyczne z ogranicznikiem też i sporą ilość gazików wyjałowionych - pempek i oczka na początek myć gazikami wyjałowionymi sól fizjologiczna do przemywania oczu, ja miałam octanisept do pempka do psikania (gaziki leko jakoś mi się nie sprawdziły) płyn do kompieli dla dzieci - ja mam oilatum , oliwka dla dzieci,- ja mam Bambino - i jest super duży miękki ręcznik, - mam okrycie kąpielowe ale najpierw wyciera się delikatnie pieluchą flanelową miękka szczotka do włosów , gruszka do nosa, waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka - jak wyżej pisałam - mi się nie sprawdziły - psikałam gazik wyjałowiony octaniseptem - odpadł w 9 dniu życia pempek nożyczki, butelka - kupić 1 potem zobaczyć jak dziecku spasuje - zależy od mleka modyfikowanego - jakie gęste jest taki smoczek do butelki - np. avent do wodnistego mleka np. bebilon a lovi do mleka zagęczczonego jak np. bebilon comfort kup odrazu herbatkę z hipp z kopru wloskiego albo rumiankową od 1 tygodnia życia - dziecko karmione mlekiem modyf. musi być dopajane no i polecam smoczek - i to odrazu wziąść do szpitala - dzieci mają tak silny orduch ssania że inaczej go nie uspokoisz - albo będzie ci wisiał na piersi ciągle (a z pokarmem różnie) albo będzie płakał SPACER wózek, fotelik s a co do ubranek - bez względu na to co mówią to rozmiar 56 - mój miał 55 cm i nosił rzeczy z rozmiarem 46 i 50 nawet - ma skończone 3 tygodnie i teraz dorosł do 56 - (ur 3290 i 55cm więc nie najmniejszy) - body na początek zbędne za to świetne są kaftaniki z niedrapkami (na allegro znajdziesz) ja mam 5 i są super - i śpioszki rozpinane w kroku - pajacyki też są super

Gość Placek z wiśniami
ja w patyczki do uszu się nie zaopatruję, wszędzie piszą i nagłaśniaja w szkołach rodzenia, że to nie najlepszy pomysł. Uszy oczyszczają się same, nalezy myc tylko małżowinę.

Gość mamaodmiesiąca
ale ja patyczkami myłam pempek jak odpadł - to potem się myje ten już własciwy co zostaje - ale on też na początku ma ranę i się brudzi - i najwygodniej spsikać patyczka octanispetem i super się go umyje wtedy - gazikami ciężko wpychać tak do środka itd

Gość Same jestescie
pempki i kompiele! Mamusie do nauki!

proponuję jeszcze rożek oilatum do kąpieli sudocrem do pupci to chyba wszystko

Gość taszi
Też mnie ubawiły pempki i kompiele :D Rety!

Gość Tyle jeśli chodzi o mnie
Co wy wszystkie z tymi kremami do tyłka? :o

Gość mama roczniaka
to prawda sudokrem jest super ale można go używać powyżej 1 miesiąca, dla noworodka polecam Nivea do pupy aha śpiworki jednak są często odradzane przez pediatrów, małe dziecko ok 3 miesiąca potrafi już się w dół obsunąć i znaleść się z głową pod spiworem, niestety nie wie jak stamtąd się wydostać i były przypadki podduszenia.....plecam do 3-4 miesięcy rożek, potem lekką, łatwą do skopania kołderkę, która nie ogranicza ruchów i jest na pewno bardziej bezpieczna

Gość mama roczniaka
ie kupujcie tych nasączonych wacików, o kant dupy je obić, najlepszy spirytus z wodą tak by wyszedł 70% roztwor, i nie bać się używania patyczka.....jak zobaczyła moja pediatra jak ja delikatnie się obchodzę z tym pępkiem, to mi powiedziała że sie nigdy nie zagoi...trzeba złapać jedną ręką kikut nie bać się unieść go lekko i patyczkiem zdecydowanymi ruchami ścierać zaschniętą krem a nie jak to ja robiłam....hehhe mazałam po kikucie(nikt mi nie pokazał jak to sie robi i długo się goił, a od wizyty pediatry po 2 dniach odpadł)