Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werererew

Jak sobie radzieie finansowo?

Polecane posty

Gość werererew

Ja jestem sama z dziekiem.Pracuje.Same mieszkamy .I finansowo leze. Dostalam wyplate i calosc idzie na oplaty.A skad wzziasc na zycie.

Gość a moze o to chodzi
na mnie robi maz

Gość tgbfvdcx
To ile Ty zarabiasz, jak duże masz te opłaty. Ja też mam skromną wypłatę ale jakoś sobie radzę w miarę możliwosci. Z każdej wypłaty odkładałam sobie do 50 zł bo tyle mi maksymalnie zostawało i tak miesiąc po miesiacu uzbierało się więcej - taka nawet mała rezerwa pozwala spać spokojniej. Odkładam zawsze każdego miesiąca. Niech to będzie nawet 10zł ale jednak zawsze to jakieś oszczęności. Nauczyłam się tak już za czasów nastolatki jak chciałam sobie na coś uzbierać. Oszczędności pozwalają czuć komfort psychiczny. Nie pisz że nie masz z czego oszczędzać - ja też nie mam - ale liczy się najdrobniejsza kwota. Zawsze też w ciagu roku wpadną jakieś dodatkowe pieniądze: premia, zwrot z urzedu skarbowego, zwrot za centralne ogrzewanie, itp. Niewielki zastrzyk finansowy jest potrzebny. Poza tym szukam zawsze jakiś promocji kupuję taniej i starczające rzeczy na dłuzej.

Gość werererew
Ja niecche zeby ktos na mnie robil.Jak ogranac finanse.

Gość werererew
W tym miesiacu zarobilam 900zł.Oplat. Mieszkanie i prad=200zł Zlobek=300zł kablowka i internet=100zł karta kredytowa i do telefonu=100zł kredyt=100zł dkugi=180zł Rezem-980zł I na wszystko mi nie starczy a zycie.Niewiem co edzie w tym miesiacu.

Gość werererew
A i mam resztke opalu.Przydalo by sie kupic.

Gość werererew
A co bede ogladac.Musze miec telewije. 100zzł place za internet i kablowke.Rodzinnego nie przynali mi w tym roku za duy dochod mialam.Alimenty mam.300ł- ale tatus wyslala 2 tyg. temu wiec kupilam opal za 150zzł i reszzta na zycie.

Gość google nie parzy, nie gryzie
co to za mieszkanie za 200zł

Gość werererew
Dopiero co zaczelam prace.1 wyplata.A bylam na zwolnieniu lekarskim.Dlatego tak malo dostalam. Mam prace na akord ile zrobie tyle zarobie.I tak mam umowe do konca miesiaca i ju mysle czy mnie zostawia.Czy przedluza umowe czy nie.

Gość werererew
KOmunalne w kamienicy.Mieskanko 2 pokojowe 40m.Niejest zle tylko treba palic w centralnym i duzo opalu idzie.

ja nie mam kablowki i zyje! wiadomo przydala by sie ale jak sie pracuje to nawet nie ma czasu ogladac wiec to jest zbedna oplata. podstawowe darmowe kanaly w zupelnosci wystarcza. troche popularnych seriali bajki wiadomosci i da sie zyc!

z jakiego miasta jestes?? może cos podpowiem:) sama pracuję w dosc dziwnej branzy ale wypłaty są ok:)

o pal tylko na wieczor zeby wieczorem miec ciapla wolde na kapanie. ja np nie mam caly dziec cieplej wody. palone na wieczor i wieczorem ciepla woda i tyle. i da sie zyc

Gość werererew
A co mia da 40zł.Nie zrezygnuje.Nie odetne internetu.Wtedy juz nic nie bede miala.

Gość kablówka i net za 100?
rany ja mam net za 40zł i najmniejszy pakiet cyfry 9.9.... a zarabiam sporo więcej, na komórkę wydaję 30zł na 2 miesiące - mam play fresh i miesiąc gadam za darmo po doładowaniu.... patrz ile taniej już wychodzi!

Gość tgbfvdcx
złobek masz dosyc drogi. Ja za przedszkole tyle nie płace a żlobki są u mnie tańsze niż przedszkola. kablówka cóż - ja mam z Cyfrowego Polsatu 10zł miesiecznie - zapłacone za cały rok z góry. Nie zadłuzaj sie - lepiej przecierpieć miesiac niż się zadłużac. Wszelkie raty z czasem odpadną. Ja też mam cieniutko bo zarabiam 1000 zł czasem 1050zł - córa w wieku przedszkolnym ale jakoś sobie radze. Po co mi karta kredytowa - telefon mam na karte 50zł starcza mi na 3 miesiace. Długów nie mam. Jak pisałam wczesniej oszczedzać i jeszcze raz oszczedzac - nawet najmniejsze kwoty, nie zadłużać się. Nie narzekam , jak nei mam to zwyczajnie czegoś nie kupie. Dziecku kupuje na zaś - rozmiary wieksze jesli jest duża okazja. Pozniej jak podrosnie to już nie musze kupować co pozwala mi znow ciut zaoszczedzić. Jesli sie dobrze zorganizujesz to sobie poradzisz nawet z cieniutką wypłatą, ale trzeba niezle kombinować i robic zakupy z ołówkiem w ręku.

ja nie mowie zeby internet oscinac! interent ok ale kablowka jest zbedna! ja mam internet stale lacze za 50 zl i tv - tvp1 tvp2 tvp3 tvn polsat tv4 puls i za to nic nie place!

Gość werererew
Pale tylko wieczorem jak wracam z pracy tak ok.17.Do wieczora.I tak mam zzimno w domu.A teraz mam 4 dni wolnego wiec musze palic od rana bo zimno w domu strasznie. Wiec duzo drzewa mi pojdzie. Wcesniej bylam na wychowawczym i jakos zostawalo mi na zycie.Teraz prauje i nie mam kasy.Masakra.

Gość kablówka i net za 100?
co do opału, to ja mam kominek, kupuję odpady stolarskie za grosze - 2 wory za 10zł i palę sobie do woli!

a co do tel ja kupuje karte 50 zl na 3 miesiace. musisz tyle gadac ze na miesiac 100 wydajesz ? to sie nie dziw ze kasy nie masz...

zimno w domu bo masz po prostu za duz emieszkanie jak na dwie osoby. mysle, ze kawalerka by ci starczyla na poczatek jesli mieszkasz sama z dzieckiem. to tez zmniejszyloby oplaty

Gość nie chciałabym tak żyć
boze niektóre z was to wegetują a nie żyją....co to za zycie ze trzeba sobie wszystkiego odmawiać?...nie piszę tego złośliwie,bo sama bogata nie jestem....ale w rodzinie ze strony męża tez mają taką sytuację jak wy i widzę że takie zycie to nie zycie....jeść tego na co ma się ochotę to się nie je bo drogie,ubierac sie tez mozna jak się chce bo nie ma kasy na ubrania,dzieciom tez sie kupuje fajnych ubran czy nie daje pieniędzy na wycieczki szkolne bo sie ich nie ma....nie chciałabym tak żyć :(

Gość werererew
Do pracy mam na miejscu.Karta do telefonu za 30zl miesiecznie. Karta kredytowa50zł(w tymmiesiacu muszze zapalic dodatkow 20zł)kara za nieterminowa wplate.Bo place 2 tyg.po terminie.

moze bys zrezygnowala z tej karty kredytowej ? a karte do telefonu kupowala za 50 zl na 3 miesiace a nie co miesiac 30 (policz ile to taniej) no, chyba ze masz tel na umowe mixa czy cos takiego to wtedy musisz co miesiac za 30 zl... ale jesli zwykla karta to kupuj 50 zl co 3 miesiace