Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werererew

Jak sobie radzieie finansowo?

Polecane posty

Gość kablówka i net za 100?
ja mam dobrą sytuację, ale nie lubię marnować pieniędzy.... .... ja na tela wydaję 15zł miesięcznie (tak jak pisałam miesiąc mam za darmo jak załaduję za 30) ....a gadania do oporu! Trzeba być sprytnym, a jak brak kasy, to już szczególnie!

branza badania rynku:0 dziwna troszke,czasem sie trzeba nabiegac ale jak ktos jest z wiekszego miasta to z pewnością znajdzie tam zajęcie,chociaz jako dodatkową pracę lub np ukryty klint:) polecam naprawdę,wizyty zazwyczaj trwają 20-40 minut i za każdą mozna dostać 20-30 złoty

Gość werererew
A bez przesady.Cale zycie z dzieckiem na 1 pokoju.To mona powiedziec jest moje mieszkanie.Komunalne.Mam po rodzicach. 2 pokoj corci stoi pusty- trzeba zrobic remont.Ale na razie nie mam za co.

Gość hjyjjyu
Jak sobie poradzić? - przede wszystkim pozbądź się kablówki, całkowicie niepotrzebny wydatek skoro masz internet. programy, wiadomości, informacje - w internecie, filmy, nowości kinowe także za darmo ściągniesz z internetu, nagrasz sobie na płytę i masz na kilka lat. - karta kredytowa - pożeracz pieniędzy, tych pieniędzy nie widzisz i z lżejszą ręką wydajesz - komórka - przeglądnij oferty innych operatorow, może zmień z abonamentu na kartę albo z karty na abonament, wybierz sieć w której masz najwięcej znajomych osób do których dzwonisz - teraz rozmowy w sieci są niekiedy za darmo - prąd - wyłączaj to co niepotrzebne (tv z gniadka, radio, komputer) urządzenia na "czuwaniu" także pobierają energie, może nie odczujesz różnicy od razu ale w ciągu roku daję to ok. 100zł oszczędności, żarówki zamień na energoszczędne - wodę z kompania nabierz do jakiejś miski czy wiaderek i używaj jej do spłukiwania ubikacji.

Gość werererew
30zl musze. karty nie zrezygnuje bo mam zadluzenie.I tak wplacam i wyplacam.Nie mam na czym zaoszczedzzic.

ale w sumie nie drogo ci wychodzi mieszkanie. wiec zrezygnuj z karty kredyt, kablowki i karte do tel zmien na co 3 miesieczna i juz masz co jesc!

Gość werererew
Wode z kapania.Do kibla.Ile ja razy dziennie jestemw wc.2-3.Nie ma mnie w domu od.5.45 do 16.30-17.W takich h zaprowadam corke do lobka ide pracy, po pracy po corke.I do domu.Po drodze jakies drobne zakupy.

to jak ci sie zkonczy umowa na tel za te 30 zl to zacznij kupowac karte za 50 zl. inni na twoim miejscu by tak zrobili, odcieli kablowke, zrezygnowali z karty kred i by bylo duzo oszczedniej... ale skoro ty nie cchesz to ci nie pomozemy.

ale do spłuczki idzie najwięcej wody w gospodarstwie domowym to udowodnione! Ja np mam do spłuczki zawory poprzykręcane na min. bo szczególnie dziecko idzie siknąć troszkę co chwilkę i zaraz cały zbiornik wody idzie, zupełnie niepotrzebnie a tak nie zdąży się napełnić i jest oszczędniej! Wodą po kąpieli młodszego dziecka najczęściej myje podłogi.... kasy mi nie brakuje, ale normalnie szkoda mi spuszczać całą wanienkę praktycznie czystej wody w kanał!

kaszamanna no trzeba ale da sie tego nauczyć,niestety mankamentem jest umowa o dzieło ale jesli to jest dodatkowa praca to nie przeszkadza.ja jestem bardzo zadowolona.:) Są nawet takie stronki internetowe które przydzielają zlecenia np w księgarniach ,sklepach itd i zarabia się.Ja polecam.

Gość werererew
Z karty nie moge zreygnowac poniewaz musialabym spalcic odrazu cale zadluzenie( ok.1000zł).Jak kablowke odetne to nie bede miec neta.Karte tez nie moge zrezygnowac bo niedawno co wzielam nowy telefon i mam na umowie.Bo stary mi sie ze psul. Nie mam na czym zaoszcedzic.

Gość to ja też.........
niesięcznie dochodów ma 2.500,' na dwie osoby.Jesteśmy z mężem tylko we dwoje. Niestety nie wystarccza mi to na życie......dość dużo wychodzi nam miesięcznie na paliwo do samochcodu ok 800 zł:(:( I to jest nasz największy wydatek z miesięcZnego budzetu:(Już myślałam żeby przerobić auto na gaz ale:po pierwsze boję się gazu,a po drugie koszt instalacji to ok 3000 zł, no i te częste przeglądy,wymiana świec filtrów...to wszystko też są koszty. Jak mam zaoszczędzić na kosztach paliwa skoro dużo jeżdzimy,a musimy bo jeżdzimy po lekarzach z dziećmi i na rehabilitację 2-3 razy w tygodniu

Gość tgbfvdcx
przede wszystkim nie na. Tak jak pisałam też mam cienutkie wypłaty ale co miesiąc dzięki drobnym kwotom zaoszczędziłam sobie trochę (i oszczędzzam nadal) i mogę spać spokojnie, czuję komfort psychiczny. Każdy się dziwi jeśli wie ile zarabiam że tak sobie radzę. Ciuchów nie kupuję aż tak byle jakich bez przesady. Dobrze wygladam są duże wyprzedaże więc kupuję normalnie to co większość dziewczyn. Jedzenie? Ile ja z córką przejemy? Malutko więc i kasy idzie mało na jedzenie. Córa je w przedszkolu więc jak wracam z pracy to zostaje nam tylko kolacja. W weekend robię na dwa dni zupę i do tego jakieś drugie danie. Córka chodzi normalnie ubrana, ladnie i czysto - tak jak pisałam kupuję ciut większe jeśli jest promocja, więc ubranka czekają na zaś, czasem coś dostanę od kogoś z ubranek na nią, gorsze ma po domu, lepsze do przedszkola i do ludzi. Nie narzekam, potrafię dobrze się zorganizować, trzeba pokombinować ale da się żyć...ludzie mnie postrzegają normalnie a nie za biedotę.

Gość to ja też.........
z dziećmi od syna chciałam dodać,a od nich nie chcemy brać bo sami nie mają

Gość acadalfooo
słuchaj a jestes po rozwodzie? bo jezeli z winy meza to naleza Ci sie alimenty!

Gość amingora
jesli nie masz na czym zaoszczędzić to musisz w jakiś sposób dorobić. pytanie tylko jak,aby było to skuteczne i przyniosło nawet mały dochód. ja też jestem w kiepskiej sytuacji. jestem sama z dwójką dzieci. sprawa o alimenty dopiero sie odbędzie. mieszkam z matką,której też muszę coś dawać a tu wiecznie pod góre:O:O:O pracuję ,mam swoją działalność,ale ona nie przynosi kokosów.samych opłat w zwiazku z działalnościa mam 1300zł... moze ma ktoś dobre pomysły????

mam koleżankę gdzie na 5 osób w rodzinie maja 2000 i super sobie zyja,w tym maja blixniaki małe czyli mleko,pampersy itd.Ale sa przykładem zaradności.Ona robi w domku kolczyki,bransoletki itd,On bierze fuchy.Mój ideał gospodarności.

Gość acadalfooo
tak ale na dziecko,a naleza sie te dla niej bo pogorszyla sie jej sytuacja materialna!!!!

Gość to po co kupowałaś nowy
tel na umowe? poszłabyś do komisu i za 200zł kupiłabyś też nowy tel ale bez umowy i miałabys spokój. i to by cię to taniej i lepiej wyniosło niż bujanie się z umowami.

Gość werererew
Najtanszy i najleszy jest z kablowki.Abonament jakies 55zł. Telefon wzielam za 1zł.Bo konczyla mi sie umowa i musialam kupic nowy bo stary mi sie popsul. Z opalt, typu -mieszkanie - prad - zlobek - kablowka internet - karta kredytowa i karta do telefonu - opal ok.200zł miesiecznie. Tutaj nie zaoscedze na niczym. Moja corke je w zlobku- ale jak prychodzimy do domu ona je razem ze mna obiad i kolacje. Ja jem i ona tez cche.E tyg. jade na zupach.W weekendy robie zwykle 2 dania. A mu duzo jemy z corka.

autorko piszesz że spłacasz kilka rat- może warto te pożyczki skonsolidować? - są takie oferty! bank spłaca kilka twoich pożyczek a ty spłacasz 1 z niższą ratą!.... to zadłużenie na karcie to porażka maxymalna, musisz się tego pozbyć jak najszybciej... ...co do nowego tela to nie komentuję :O sama mam stary telefon ale szkoda mi się pakować w abonamenty czy mixy bo wiem że to naciaganie.... a w Twojej sytuacji hmmm nie lepiej było wziąć najprostszy model za 90zł w media markt i nie mieć abonamentowych zobowiazań na lata?

spokojnie !!!!!!!!!! ale widzisz co jej daloby ze by dotawala kolejne 300 alimentow na siebie. zalozylaby pewnie drozsza kablowke bo przeciez musi ogladac tv albo wzielaby sobie nowy tel z bajerami na jeszcze drozszy abonament...

lubię i podziwiam takie kobiety jak tgbfvdcx. życie je nie rozpieszcza ale nie biadolą jak Autorka tylko "robią swoje" :)

Gość werererew
Na to samo by wyszlo.I tak nie mialabym skad wziasc telefon za 200zł i kupi.A i tak co miesiac musze doladowywac konto.

dokladnie, lepiej stary tel zeby tylko dzwonil i dzialal. mi sie zepsul i uzywam teraz starego bez aparatu bez kol wyswietlacza i dziala! nie trzeba wiecej. taki w komiscie jak ja bys kupia za 50 zl.