Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze tydzien...

badania pernantalne tak czy nie ?

Polecane posty

Gość jeszcze tydzien...

robicie ? mam 22 lata w rodzinie brak chorób genetycznych pyt: tak -nie ??:)

Gość ja nie robilam
ja nie robilam,

Gość moja bratowa .................
25 lat urodziła dziecko z bardzo żadką wadą, w rodzinie nigdy nie było chorych dzieci. Polecam przynajmniej usg prenatalne w 12 tygodniu i sprawdzenie przezierności karkowej.

Gość całe szczescie ale
warto, dla swietego spokoju

ja robilam USG szczegolowe w 12tc (przeziernosc karkowa, przeplywy w serduszku, wyksztalcenie zoladka, pecherza moczowego itp) i pozniej w 22tc ( to samo co w 12tc tylko juz bez przeziernosci) i to jest zalecane wszystkim kobietom w ciazy niezaleznie od wieku

aaa i jeszcze AFP (badanie z krwi) w 16tc- moj lekarz jest bardzo ostrozny, wiec chcial jeszcze to badanie :)

Gość gryczka
Dla świętego spokoju? Nie sądzę, żeby kobieta się uspokoiła, jeśli coś zostanie wykryte. Nawet jeśli wyjdzie ryzyko, nie ma pewności. I co wtedy? Usunąć? Mam 27 lat, robiłam jedynie badanie przezierności karkowej w 13tc, ale to raczej standard (nie trzeba się nad tym zastanawiać, lekarz i tak zapewne zleci). Nawet gdyby wynik wyszedł podejrzany, zdecydowałabym się urodzić, więc nie widziałam potrzeby sprawdzać dodatkowo cokolwiek.

Gość jeszcze tydzien...
teraz dopiero nie wiem czy zrobić

Gość gryczka
Odpowiedz sobie na pytanie, czy to coś zmieni dla Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę aborcję, gdyby się okazało, że istnieje ryzyko (pamiętaj, że pewności nie ma nigdy, bo sprzęty i lekarze się mylą), że Twoje dziecko urodzi się z wadą genetyczną? Jeśli takie rozwiązanie i tak nie wchodzi u Ciebie w grę, to nie wiem, czy jest sens. Moim zdaniem jesli nie masz obciążającego wywiadu medycznego, wystarczy standardowe dokładne usg w 13 tygodniu.

Gość zalecane???
to zwykle wyludzanie pieniedzy. tak uwaza moj znajomy ginekolog-bo jak z dzieckiem jest cos nie tak,to kazdy normalny ginekolog to widzi.potem dopiero kieruje na badania prenatalne. no ale wyczuli co niektorzy,ze z tego jest niezla kasa. a wy jak chcecie placic-to placcie.

ja zrobiłam tylko standard czyli usg genetyczne w 13tc. Wychodzę z takiego założenia jak gryczka, że i tak urodziłabym to dziecko, więc nie były mi potrzebne a co masz na myśli pytając o te badania? Usg genetyczne to chyba badanie obowiązkowe i refundowane, a od jego wyniku tez może zależeć czy robić test papp-a, amino, biopsję itp.

Dla mnie to podstawa. Gdyby lekarz zasiał chodź najmniejsze ziarenko niepewności, co do prawidłowego rozwoju mojego dziecka, usunęłabym.