Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sugar_kane

CAŁKOWITY zakaz palenia w miejscach publicznych

Polecane posty

Ja uważam, że to chore. Jestem w stanie zrozumieć, że zakazuje się palenia na dworcach, przystankach itp. Ale dlaczego zabrania się palić w pubach? Przecież to lokale prywatne! Jak komuś przeszkadza dym papierosowy, niech idzie do lokalu dla niepalących. Co wy o tym myslicie?

Gość POPIERAM ZAKAZ PALENIA
witam, ja mieszkam w Finlandii i u nas jest całkowity zakaz palenia nawet w pubach czy klubach nocnych.... na początku bo był dla mnie też problem ale teraz zgadzam sie z tym bo po 1 gdy wracam do domu nie śmierdzę jak jeden wielki papieros!!! po 2 nie wszyscy palą i to trzeba uszanować a po 3 gdy jest zimno albo pada nie chce się ludziom wychodzić na zewnątrz i palić więc palą mniej .... POPIERAM ZAKAZ PALENIA

Gość vi_
mieszkam w małej miejscowości. W piątek popołudniu chciałam usiąść z koleżanką w kawiarni - wszędzie licealiści, co palą jak smoki, dymu, że można siekierę zawiesić. Ja w ciąży, a tu smród aż oczy szczypią. Może w większych miastach można poprostu pójść do lokalu dla niepalących ale jak w miejscowości są 3 knajpy to raczej się nie ma wyboru, a ja nie widzę powodu, żeby dać sie terroryzować gówniarstwu

Gość hejze go
ja również się zgadzam..

jestem ZA :) wreszcie będę mogła zjeśc coś bez odruchu wymiotnego a po powrocie do domu nie wrzucac od razu wszystkiego z siebie do pralki plus mycie włosów natychmiast nie wspominając o sprawach zdrowotnych jak najbardziej - ZAKAZ w miejscach PUBLICZNYCH palacze niech sobie kluby palaczy zakładają i tam sie trują do woli

Wyczytałam, że w krajach, gdzie wprowadzono ten zakaz, obroty w knajpach spadły o ok. 30 procent. Wg mnie powinno byc tak, że właściciel deklaruje, czy jego lokal jest dla palących, czy dla niepalących.

Gość hejze go
dokładnie od razu trzeba prać ubranai i wlosy myc bo nie do wytrzymania :o więc dziekuje Bogu za ten zakaz:D

Niedługo nasi wspaniali politycy zabronią nam jeść czosnku, przecież jego zapach również przeszkadza tym, którzy go nie jedzą :-D

Gość też popieram ten zakaz
sama lubię sobie zafajfczyć do lampki wina ale nie będzie dla mnie problemem z tego zrezygnować

Gość hejze go
a niech Ci w pubach i klubach zagospodarują jedno pomieszczenie jako palarnie i tyle

Gość vi_
sugar kane, zmień źródło - w krajach gdzie wprowadzono zakaz obroty wzrosły - ludzi zachęciło to, że nie muszą jeść, pić, tańczyć w dymie i chętniej wychodzą z domu

hejze go - to nie takie proste. Sale dla palących będą mogły znajdować się tylko w lokalach powyżej 100m kw., a koszt takiej całkowicie szczelnej i wentylowanej "klatki" to ok. 30-50 tys. zł

Gość fvghjnmkl
nie chodzi o smrod fajek :O auta robia coraz bardziej ekologiczniejsze (ze strata dla motoryzacji IMHO) a ludzie nie moga sie powstrzymac przed paleniem fajki :O ja nie pale, choc palilam, i szlag mnie trafia jak ide ulica albo czekam na autobus i stoi taki smierdzacy palacz i yebie dymem dookola :O to, ze pali sie na dworze nie znaczy ze dym do ciezkiej cholery samoistnie znika jak sie go z geby wypuszcza :O idz za kims takim chodnikiem, no karwa mac, az mam ochote isc takiemu psiknac jakims smierdzacym dezodorantem prosto w twarz, nie tylko bedzie mial tak samo zayebiscie pachnaco to jeszcze tak smao zdrowow.

Gość też popieram ten zakaz
w knajpach powinni wydzielić takie jednoosobowe pomieszczenia wielkości WC do palaczy :D:D:D wtedy palenie stanie się czynnością tak samo intymną jak wypróżnianie

Gość matacz ,,,...
nie wszyscy palą i to trzeba uszanować !!! buaahhaaaaaaa gdzie uszanowanie tych co pala ? oni szacunku nie wymagają ich to batem ! srasz zamiast prowadzic konwersacje ! Ograniczyc miejsca do palenia OCZYWISCIE TAK ! i pisze to jako palacz ! ktorego dym sam drazni , ktory wchodzi do restauracji na obiad w ktorej nikt nie pali , itd. ktory w swym samochodzie nie pali itd. ale nie całkowity zakaz palenia ! moze jeszcze dupcyc sie nam zabroni ? co bedzie nastapne ? tylko kretyn nieswiadomy tego co sie dzieje jest za takim czymś i tylko egosita w postaci jak ewa 33 pisze takie brednie ! - wiesz ewo , mnie wkuza wyperfumowana pani ktra roztacza swój zapach i mi go ten konretny zarzuca co powoduje u mnie stany poddenerwowania i złe samopoczucie - mdli mnie ! moze wiecej higieny a mniej chemi ?? dlaczego zatem nie wprowadza zakazu uzywania perfum ? mnie one draznią ? a ja tu nie jestem wyjatkiem !! chcesz smierdziec - psikaj sie w domu ! a nie kiedy idziesz do pracy , jedziesz w autobusie , idziesz do koscioła ! ja nie mam zamiaru wachać tego czym sie wypaprałaś - rozumiesz teraz dlaczego to co napisałas jest bez sensu i głupie ?

Gość u mnie zakaz, a współpracownic
y wyszli na korytarz zapalic.... albo dio toalety... ble..... kogo ja mam nasłać zeby skończyc z tym smrodem??? Pomocy!!!!!

fvghjnmkl - nie chodzi mi o zakaz palenia na ulocach czy przystankach. Piszę, że zakaz palenia w pubach jest nienormalny i niekorzystny dla przedsiębiorców i większości klientów.

Gość hejze go
Czosnek moja droga negatywnie nie wpływa na wszytskich ludzi obecnych tam gdzie go się je. Prawo to prawo albo "klatka" albo wogole. A swoją drogą to dlczego maja obroty spasc?? przez to ze nie beda kupywac fajek czy nie beda przychodzic???

Gość we wszystkich
placach zabaw, przystankach, dworcach itd.. jak najbardziej ok. Ale pomysł z lokalami jest durny :D Teraz musi być dla niepalących chyba, że są 2 sale to druga może być dla palących. głupota :D Przecież jeżeli chodzę do restauracji/pubu/lokalu to widzę jaki on jest i jeżeli mi nie odpowiada idę do innego. W każdym mieście jest ich tyle, że znaleźć pasujący to nie problem. W tym momencie reguluje wszystko rynek i jest ok. w końcu lokal to nie przystanek autobusowy gdzie musisz stać, jak np. pada deszcz, a ludzie obok dmuchają ci w paszczę dymem :classic_cool: głupota bo przecież lokal wybierasz samemu i nie zmuszają cię do tego inne czynniki

Gość bhjnmk,
matacz, moze jedna osoba na sto KAPIE sie w cholernych perfumach ze az tak kurva jebie, ale KAZDY cholerny papieros smierdzi i nawet jak palacz stoi w opdleglosci 10 krokow! i kurva mac tepy szczylu perfum moze szkodzic tej co na siebie go wlala ale pozwol mi do cholery wybrac smierc zanim bedziesz mnie kurva trul dymem papierosowym! papierosy SZKODZA a nie tylko smierdza pajacu!!

Gość vi_
suger kane - to prawda, obroty wzrosły

Gość nareeeeeeeeeeszcie :D
bardzo popieram ten zakaz a porównanie czosnku albo perfum do papierosów nie ma najmniejszego sensu - jasne, mozna nie lubic niektórych zapachów itd. ale to przeciez nie o to chodzi - pani smierdząca kiepskimi perfumami nie przyczyni się u nikogo do raka płuc a wiem co mówię, bo mój dziadek na takiego raka zmarł chociaz nigdy nie palił - za to paliła połowa jego kolegów w pracy i lekarze twierdzili, że to przez palenie bierne, bo paradoksalnie w paleniu biernym wdycha się więcej tego swinstwa niż w czynnym

Gość hejze go
tu chodzi o ZDROWIE! a wy pieprzycie ze was jakies zapachy draznią! :o boże co za ludzie.. Placie sobie palcie ale nie trujcie innych czyli- nie wiem kryjcie sie w krzakach czy co :D albo jak nie ma ludzi :) A nie kuźwa dumią prosto w twarz na pzytsankach w klubie na klatkach ze nie da się przejsc.. Więc gdybyscie WY szanowali niepalących pewnie ysmy się oddzwieczyli szacunkiem, a tu niesttey :) tylko dymić w twarz potraficie:D A z klubu wychodzi się zaczadzonym

we wszystich - myślę dokładnie to samo :-) hejze go - obroty spadną, bo ponad 70% klientów pubów to osoby palące. Teraz bedą wybierać te lokale, w ktorych mozna palic (ponad 100 m kw. + wydzielona sala dla palących). Co za tym idzie - spadną obroty większości małych pubów i knajpek.

Gość matacz ,,,...
a dym papierosowy wpływa zle ? nawiazujac do tego czosnku ? ty sie lepiej przyjrzyj kochana/y co wdychasz w ogóle !! jaki masz sterzenia siarki popiołów itd. a nie pisz i nie powielaj tych bzdur co klepia wszyscy ! przyjrzyj sie temu co jesz , a co ci funduje PANSTO , to samo które wprowadza zakaz palenia ! daj sobie do laboratorium kawalek miesa do zbadania ktore zamierzasz zjesc , koszt naprawde nie wielki ! daj kawalek kiełbasy , szynki itd. wiec mi tu nie piszcie o negatywach dymu papierosowego , moja babcia zyjac przy dziadku palaczu który zył 92 lata zyje do dzis i jzu ma 102 lata

Gość hejze go
no jak wiadomo palenie bierne jest bardziej szkodliwe, więc z jakiej racji osoba niepaląca ma cierpieć bo ktoś jest nalogowym palaczem ?? :o a co do LOKALI- to ja wybieram ten gdzie jest wiele moich znajomych i fajna muzyka :) papierosy są/był wszędzie więc z tym wyboru akurat nie widze Az pojde w piątek do klubu zobaczyc jak idzie tym palaczom :D

Gość vi_
wszyscy wypowiadają się z perspektywy dużych miast - gdzie jest wybór jesli mi się miejsce nie podoba. Napisałam wyżej - w moim mieście sa 3 kawarnie i jak jest nalot licealistow w piątek wieczorem to w środku jest aż siwo od dymu. więc gdzie mam póśc? do domu? a dlaczego ja a nie palacze, którzy szkodzą innym? ja nie palę i nie szkodzę, prawda? wiec o co chodzi?