Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lillyy25

przyszla mama w rozmiarze xxl?

Polecane posty

Gość Lillyy25

witam.mam nadwag wynikajaca z zaburzen hormonalnych ktorych na szcescie juz sie pozbylam. Waze 95kg majac 168 cm wzrostu. Chcialabym zajsc w ciaze..jednak boje sie ze z taka waga bede miala problemy(np cukrzyca ciazawa,nadcisnienie a co za tym idzie gestozy itd),ciezki porod czesto konczacy sie cesarkim cieciem...:(( Czy ktoras z Pan byla lub jest moze w podobnej sytuacji??Dodam ze byla u ginekologa-mieszkam w uk gdzie jest sporo kobiet z nadwaga..pan doktor nie widzi przeciwskazan do ciazy..zaleca tylko dietetyka i w miare mozliwosci aktywnosc fizyczna..spacery i inne cwiczenia odpowiednie dla pan z brzuszkami.Ciekawa jestem Waszych opinii i historii. moze ktoras miala podobnie??pozdrawiam

cześć pusiaczku15..czy jak Ci tam ;) teraz ładnie napisałaś bez niepotrzebnego ciumkania 🌼 ps. jednak kafe może czegoś nauczyć

Gość dvjbjn,/
Ja miałam 95 kg przy 172 cm jak zaszłam w ciąże. Ciąża bezproblemowa. Przytyłam tylko 9 kg.

Każda kobieta ma prawo do bycia mamą,nie zależnie od wagi :) Ale naprawdę dla Twojego dobra lepiej by było gdybyś trochę schudła.Oczywiście że nie musisz dużo przytyć w ciąży,jeśli będziesz pilnowała to czego jesz i ile.Ale jeśli będziesz mieć szczęscie i przytyjesz ok 10 kg to może być Tobie i tak ciężko pod względem fizycznym.Ja przytyłam ok 30 kg,w dniu porodu ważyłam prawie 100 kg.Coś strasznego kiedy chodziłam w ciąży przez całe lato(poród początek września).Potem zamiast chudnac to tyłam i tak ważyłam po paru miesiącach od porodu przeszło 100 kg.Umęczyłam się strasznie.Dlatego teżmoja rada -schudnij trochę.Nie traktuj mojego wpisu Broń boże jako atak,tylko jako dobrą radę.

a mi lekarz powiedział, że kobiety otyłe to chudną w ciąży często przy czym chyba są duże problemy z zajściem jak się ma nadwagę, ale życze powodzenia może powinnaś np przez jakis czas sie zdrowo odzywiac ćwiczyć brać witaminki i tak się przygotować do tej ciąży i nie słuchaj jak będą ci mówili, ż ebedziesz miala jojo w ciąży po wczesniejszej diecie i 5 razy wiecej przytyjesz :d bo niekazdy ma apetyt w ciąży ja nie mam wcale prawie tylko, że mam wagę wyjsciową 55kg, ale no każdy przechodzi indywidualnie najlepiej skonsultuj się z lekarzem :)

Gość Lillyy25
Głowa w chmurach no co Ty..nie traktuje tego tak..weszlam tu wlasnie po to zeby sie czegos dowiedziec na ten temat:) tez sie zastanawialm nad dieta-zeby szybko pozbyc sie chociaz 7-8 kg..tylko z drugiej strony jakas dieta cud przed ciaza nie brzmi zdrowo..najlepiej byloby postawic na jakas dobra diete,zdrowa przede wszystkim..schudnac ,odzywic organizm witaminami i dopiero starac sie o dziecko... to fakt ze kazda z nas ma prawo do bycia mama..niezaleznie ile wazy..oj dziewczyny mam teraz dylemat...nie chce zaszkodzic dziecku.Nie wiem czy czytalyscie moze na necie artykul odnosnie tego jak kobieta z cukrzyca ciazowa urodzila dziecko-8 kg...takich syt wlasnie bardzo sie boje...

Gość kasia 1287654
ja też nie chce cie tu obrażać albo coś w tym stylu ale pamiętam jak ja rodziłam to była w szpitalu taka kobieta co przed ciążą ważyła ok 100kg a jak ją wieźli na porodówkę to nie mieściła się na leżance. Dla wszystkich była kłopotem. Po porodzie nie potrafiła sama zająć się dzieckiem bo faldy jej przeszkadzały. Nie byłą nawet wstanie wstać bez pomocy. Więc jeśli masz sporą nadwagę to spróbuj coś zrobić żeby nie poniżać się tak jak tamta kobieta.

Gość Lillyy25
ta historia o kobiecie ktora nie miescila sie w lezance...straszne i bardzo smutne jednoczesnie:( na pewno bylo by mi bardzo przykro gdyby mnie taka sytuacja dotyczyla..:( Widac decyzja o dziecku bedzie musiala jeszcze jakis czas zaczekac..ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo..bede miala wieksza motywacje zeby trzymac sie diety i cwiczyc.w koncu teraz nie bede robila tego tylko dla siebie..ale tez dla tego Maluszka ktory kiedys pojawi sie na swiecie..;))

oj przestancie jak wazy 100kg to co nie zmiesci się na leżance??? no bez przesady niektore kobiety tyja w ciąży po 40kg będac chudzinkami wczesniej i co to jest bardziej niebezpieczne wg mnie. Spójrz na to tak kłopoty w ciąży może miec każda z nas chociaż nikomu nie życzę i niezależnie od tego czy gruba czy chuda, wiadomo że prawdopodobienstwo u grubszych babeczke jest większe no ale trudno nie można się bać bo żadna kobitka w wiekszym rozmarze nie mialaby dziecka radze ci zrób sobie wszystkie badania idz do lekarza porozmawiaj może do dietetyka niech ustali ci diete zdrową i bogata w witaminki zapisz się na jakiś sport basen czy aerobic i wyznacz sobie cel ze schudniesz zmienisz styl życia i wtedy postarasz sie o dzidzie już jakbys wazyła 70kg byloby nieżle :)

Gość kasia 1287654
bEbE86 CZYTAJ DOKŁADNIE napisałam że tyle ważyła przed ciążą a w trakcie sporo przytyła a że była niewielkiego wzrostu bo wszystko jej szlo w szerz i wież mi czy nie ale nie mieściła się na leżankę.

Gość obalam mityy
zachodząc w ciąże ( a było to trzy lata temu ) ważyłam 104 kg przy wzroście 172 cm, zaszłam w ciąże przy pierwszej próbie, żadnej cukrzycy, obrzęków, zylaków, hemoroidów, dziecko urodziłam w terminie ważąc pod koniec ciąży 97 kg, czyli schudłam 7:) dziecko ważyło 3 kg. karmiłam 8 m-cy, w ty, czasie schudlam 25 kg, bez specjalnych diet, teraz ważę 69 kilo i to w sumie dzięki ciąży:) więc powodzenia!

Gość do kasia i innych
bardzo rzadko się zdarza by kobieta ważaca w momencie zachodzenia w ciąże 100 kg lub więcej tyła 30 kg. kobiety otyle średnio tyją tylko kilka kilo lub chudną nawet, wiec takie historie to sobie mozecie opowiadać strasząc dzieci na dobranoc

Gość Lillyy25
z zawodu jestem ratownikiem medycznym..i w tym co napisala kolezanka wyzej jest nieco prawdy..ciezko jest zajmowac sie pacjentem ktory wazy 100 kg...prawda jest tez to ze np rana po cesarce u szczuplejszej pani goi sie lepiej i szybciej niz u kogos kto ma jednak nadmiar tluszczyku..do tego dochodzi jeszcze jeden problem...jak taka kobieta jak ja ..ktora jeszcze troche przytyla w ciazy( w najbardziej optymistycznej wersji -troche...),bedzie sie czula po porodzie..faldki beda jeszcze wiekszebo brzuszek sie rozciagnie..beda problemy zaakceptowaniem siebie..i jeszce wieksze problemy z uzyskaniem wymarzonej sylwetki.. eehh no nie ma co tu gdybac...musze postapic rozsadnie ,od dzis przejsc na diete i polubic bieganie w parku:)

Gość kasia 1287654
nie chcecie nie wierzcie.

Gość u nas jest tak
wiec zanim zajdziesz w ciaze odkladaj pieniadze zeby po ciazy zrobic sobie operacje brzucha i masz dzieciatko i plaski brzuszek.

Gość Lillyy25
no prosze:) to ciaze mialas super z tego co piszesz...pytanie tylko czy w przypadku innego organizmu staloby sie dokladnie tak samo...tak czy inaczej..ja podjelam decyzje..schudne ..dopiero pozniej bede starala sie o dziecko.. Ciesze sie i gartuluje wszystkim mamom w rozmiarze XL ze sie udalo,ze macie zdrowe dzieciaczki i ze ciaza przebiegala bez komplikacji...

oj sorry, że nie czytam dokładnie skoro jesteś ratownikiem to sama wiesz, ale 100kg to nie jest jakiś koszmar popatrzcie jak w stanach ludzie wyglądaja, ale fakt tam mają przystosowane szpitale zwykle do wiekszych ludzi, więc musisz sama zadecydowac co chcesz zrobic ze swoim życiem czy chcesz schudnąc czy nie

Gość Lillyy25
kasia 1287654 ja Ci wierz..domyslam sie ze ta pani mogla miec spore problemy w opiece nad noworodkiem..ale i w opiece nad sama soba...(wiadomo dbanie o krocze po porodzie itd..no wez sie tu schyl majac taki zapas na brzuszku;/)..

Gość Lillyy25
bEbE86 napisalam juz..poslucham rad bo sa one dobre..zrobie wszystko zebynajpierw schudnac. Mysle ze wtedy i zagroznie dla ciazy spadnie,ja bede czula sie bardziej komfortowo. Wlasnie czytalam ze pulchneciezarne duzo slabiej odczuwaja ruchy dziecka...hmm.

Ja bym nie stawiała na to że chudsza kobieta dużo tyje,grubsza mało lub odwrotnie chudnie. Moja przyjaciółka kiedy starała się o dziecko ważyła 102 kg.Za moją rada przeszła na mż i schudła moze i niewiele ,ale na bank dobrze to jej zrobiło bo do 95 kg.Zaszła w ciąże 8 miesięcy po przerwaniu pigułek anty(a brała pare4 lat),wiec czas zajścia w ciąze "normalny" nie zależnie od wagi.W ciąży jadła bardzo dużo,takie miała niepochamowane zachcianki że w dniu porodu miała na liczniku 117 kg.Poród odbył się rpzez cc,nie dlatego że była puszysta,lecz dlatego że dziecko było źle ułożone.Lekarka prowadząca mówiła że przy takiej wadze,lepiej poród naturalny bo szybciej do siebie dojdzie.Jakie było ździwienie że ona szybko doszła do siebie,rana się ładnie goiła.Lecz niestety miała dużo nieprzyjemnych uwag od lekarzy i położnych na temat swojej wagi😠 Naprawdę nie jest łatwo kobiecie która ma 50-60 kg,a dużo takich ma w szpitalu przekręcić na bok,wykompać na łóżku człowieka który jest większy od niej samej :) Autorko oczywiście diety cud to nie wskazane.Ogranicz cukry i inne puste kalorie,zacznij jeśc wiecej warzyw oraz chudego nabiału,chodź na sapcery :)

Gość Lillyy25
to swoja droga ze na diete przechodze. za chwilke ide do pobliskiegi fitness clubu..po karnet. A co..:) nie bede sie bawic w bo to nie ma sensu.Zaczynam od teraz.

Gość jasne, że tak
ja jestem w 9 miesiącu ciąży, przed zajściem w ciążę ważyłam 96, obecnie ważę 95 kg więc jakoś nie przytyłam 30kg.. Nie mam najmniejszych problemów z ciśnieniem, wręcz mam za niskie bo zdarza się poniżej 90/60, nie mam problemów z cukrzycą ale to wszystko zależy od odżywiania w czasie ciąży, wiadomo, że jeśli będzie się opychało słodyczami to nie będzie to zdrowe ani dla mamy ani dla maleństwa. Poród jak na razie zapowiada się naturalnie, Mały jest położony prawidłowo, pewnie będzie troszkę przed terminem, bo ułożył się dość nisko i uciska na szyjkę ale już może się rodzić. Wspomnienia z całej ciąży mam bardzo pozytywne, wyglądam świetnie, czuje się świetnie, z brzuszka zrobiła mi się szybko fajna kuleczka i z niecierpliwością czekamy już na Malucha. I jeszcze jedno, nadwaga u mnie jest wynikiem niedoczynności tarczycy, lekarz mówił, że po ciąży możliwe jest to, że hormony się ustabilizują i w końcu wrócę do swojej sylwetki.

Gość Lillyy25
eeh przepraszam cos mi skasowalo polowe postu...mialam napisac ze nie bede sie bawila w " od jutra" bo to nie ma sensu. zaczyna od dzis:)

Gość obalam mityy
kasia to nie jest tak, ze nie chcę wierzyc, ale ty przedstawiłas tu przypadek ekstremalny, naprawdę bardzo ekstremalny. powiem tak, jeżli lilyy nie jesteś w ciąży to oczywiście polecam ci schudnąc, bo nie ma co porównywać, na pewno ciąza przy mniejszej wadze jest bezpieczniejsza. co nie oznacza jednak, ze jeśli już się trafi to będzie źle, że dziecko chore, ty chora i tłusta jak waleń

Gość jasne, że tak
a co do ruchów to też nie jest to do końca prawdą, ja poczułam je po raz pierwszy w 15 tygodniu ciąży więc bardzo wcześnie, a moja Bratowa która jest szczupła jak patyk dopiero w 25.. nie ma na to reguły.

Gość dvjbjn,/
Ja tylko napisze jeszcze od siebie, że rodziłam siłami natury i piszło to dość szybko i sprawnie. Ale mimo wszystko po odstawieniu dziecka od piersi wzięłam się za siebie - dieta, spacery, lekka gimnastyka. No i w 2 lata od porodu zeszłam do 73 kg. Walczę jeszcze o ostatnie 5 kg ;) Jakbym miała teraz zajść w ciaże to na pewno byłoby mi znacznie lżej, wygodniej być ciężarną z lekką nadwagą niż ciężarną otyłą !

Gość dvjbjn,/
A pierwsze ruchy czułam w 17 tygodniu więc nie tak późno

Gość Lillyy25
jasne, że tak moje gratulacje:)))pod koniec ciazy wazysz wiec mniej niz przed.. milo czytac ze kolejnej kobietce sie udalo :) A powiedz mi nie mialas np kasliwych uwag ze strony lekarzy ,pielegniarek czy poloznej??i po jakim czasie Twoj brzuszek stal sie widoczny?Mam jeszcze jedno..moze glupie pytanie ale jak to jest z faldkami na brzuchu gdy on zaczyna rosnac?sa nadl widoczne?czy wszystko napina sie i tego nie widac...sorry za to pytanie..ale na prawde jestem ciekawa.. Ps.Masz juz imie dla Synka?

Zyczę powodzenia i wytrwałości no i pochwal się za jakiś czas co i jak za trzymające za Cibie kciuki :D

Gość takajednaatajemnicooowa
Lilly chciałam tylko napisać, że schudłam 5 kilo i nie musiałam stosować zadnej specjalnej diety myślę, że wystarczy jak przestaniesz np słodzić herbatę zamiast chipsów jedz np słone i prażone pestki z dyni (ja uwielbiam chipsy i wymieniłam na pestki i jest super są pyszne) jak robisz na obiad mięsko, to zamiast smażyć na tłuszczu- gotuj w wodzie z ziółkami albo piecz w piekarniku ogranicz pieczywo do tego wody 2 litry dziennie, koniecznie no i ziółka pij, które przyspieszają spalanie kalorii i zmniejszają apetyt ja piłam ziółka na pcos, które przy okazji przyśpieszają przemianę materii i prosze n