Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babielatoooo

pielegnacja noworodka po kapieli

Polecane posty

Gość babielatoooo

czym pielegnujecie skórę noworodka? po osuszeniu dziecka co nakładacie na skórę, a co po zmianie pieluszki? slysze o oliwce, sudocrem, krem pielegnacyjny bambino, ale co, jak i kiedy?

Gość pielegnacja
ja mam dwojkemalych dizeci chlpczyk 2latkai 4m iesiace a corcia 4miesiace. i nie zawszepo kapieli nakladalam balsam czy cos bo jesli skorajest odpowiednio nawilzona i nie jest sucha, to nie robie nic, tylko jak potrzeba. a do pupci urzywam zawsze 2 roznych kremow, jeden na noc drugina dzien, np sudeocrem na noc a linomag na dizen, ale nie przy kazdej zmianie pieluchy smaruje czy przemywam,kupke zawsze ciepla woda myje osuszam i kremuje a jak tylko siku to tylko zmieniampieluszke, zeby zachowac flore bakteryjna dizecka, bo to sie niszczy zbyt czestym myciem kremowanie, potem tylko duzo zapalen uczulen. chusteczekwilgotnych prawienie urzywam tylkona wyjsciach. a nppokapieli nie wycieram dizecka tylko owiniete ciasniutko w recznik samo zeby sie osuszylo a potem tylko w zgieciach wycieram delikatnie. ale kazdy robi jak c zuje

Gość a p co czymkolwiek smarowac??
kilka kropel oliwy z oliwek do kapieli wystarczy.

Gość ja z tobą pogadam;) mam
ja dawałam oliwkę do wody, a teraz już niczym nie smaruję, a na pupę sudocrem i linoderm

do kapieli dodaje emulsje emolium , a tak to ciałaka nie smaruje tylko pupę smudokremem albo nivea kremem takim SOS.

Gość o co chodzi?
Dlaczego nie czytacie swoich wypowiedzi zanim je wyślecie? Strasznie się je czyta!

Mój synek ma suchą skórę (ma 4 tygodnie), więc kąpiel z dodatkiem Oilatum, po kąpieli osuszam ręcznikiem, smaruję oliwką (na pupę daję więcej oliwki), zakładam pieluchę, czyszczę uszy, pępek, buźkę smaruję kremem Oilatum, ubieram i w nagrodę do cyca.

Zapomniałam dodać: Przy każdej zmianie pieluchy myję pupę ciepłą wodą z dodatkiem mydełka w płynie tzn maczam wacik i przemywam pupę, później zmaruję linomagiem. Chusteczki nawilżane mi nie odpowiadają bo są zimne i się dziecko denerwuje, a woda to jednak woda.

Tak przy okazji - te oliwki dla dzieci (Nivea, Johnson itp.) to sama chemia. Lepiej stosować prawdziwe oleje (np. oliwkę z oliwek) - jeśli ktoś oliwkuje bobaski. Ja ostatnio odkryłam kosemtyki Urtekram - na razie testuję na sobie, bo dzidzius przyjdzie na świat dopiero w marcu. To są kosmetyki bez parabenów, parafiny, olejów mineralnych, detergentów i niektóre także bez zapachów - sama sie smaruję balsamem dla niemowląt (także na twarz) i głowę myję szamponem dla niemowląt - jestem zachwycona.

Ja moją 7 miesięczną córę smaruję parfiną, do kupienia w aptece, koszt podobny jak za zwykłą oliwkę. W szpitalu zaraz po urodzeniu tez parafine dawali. Po balsamie i oliwce dostawala wysypki. Myjemy zwykłym mydełkiem dla dzieci nivea, głowę szamponem już bo kudłata jest - wczesniej tym samym mydełkiem głowa i ciałko. A poza tym tylko sudokrem na pupkę. Przez jakis czas latem używalismy pudru linomag pod paszki i na szyjkę bo miała skłonność do odparzeń.

A pupę czyszczę mokrymi chusteczkami huggis. Próbowałam wodą z mydłem ale dla mnie zdecydowanie wygodniej i dokładniej z tymi chusteczkami. I po marchewkowej kupce chusteczki lepiej czyszczą pupkę niż gaziki z mydlem :P

Gość taka ja i
Ja stosuję płyn do kompieli Nivea, szampon do włosów(zwykły niefirmowy ale dla niemowląt), nie używam też kremu do pupy, jedynie jak ma zaczerwienienia a to mało kiedy się zdarza

Gość mamama25
kąpie w oilatum - potem nie oliwkuje bo moja pediatra powiedziała że tylko mu potówki narobie bo za dużo - oilatum wystarcza - sudocrem do pupci - woda przegotowana do umycia buzi i oczków, octanisept do pępka, a chusteczki nawilżane mam z Dady niebieskie - rewelacja - są mokre i zostawiają takie nawilżające coś na ciele- nam pasuje

Gość jak idziesz
ja po kapieli uzywam oliwki w żelu johnsona, ale nie po każdej. podczas przewijania używam chusteczek nawilżanych huggies pure. pupy nic nie smaruję na zapas. mam w domu sudocrem, ale użyłam go tylko kilka razy.

Gość chusteczki huggies maja parben
wiec raczej dobre nie sa najlepszy do mycia pupy : waciki z woda

Gość chusteczki huggies maja parben
a wogole to p co oliwkowac dzieci i uzywc czegos poza woda imydlem i ewentulanie kremem do pupy?

Gość jak idziesz
jeśli stosuje ich od urodzenia i dziecko nie ma żadnych niepokojących objawów, nie muszę używać sudocremu przy każdej zmianie pieluchy to wybacz, ale jak dla mnie są BARDZO DOBRE :)

Gość jak idziesz
no widzisz, ja używam oliwki w żelu, ale bardzo rzadko używam kremu do pupy bo on jest dla mnie zbędny. poza tym jak już wyżej napisałam, oliwki nie stosuję codziennie, po każdej kąpieli :)

Gość jak idziesz
poza tym w każdym regionie woda jest inna i niektóre mamy muszą nawilżać skórę dziecka codziennie. ja nie muszę na szczęście :)

Gość w sumie to ja nic nie stosuje
a to konieczne? On ma zdrowa skore, to zadnych masci nie musze mu wklepywac. pupe tylko maka ziemniaczana obsypuje, no ale to wiadomo, nie ;) naprawde tyle tego stosujecie?

ja małej od początku stosowałam kosmetyki z Penaten_u do kąpieli żel nawilżający a potem balsam do ciała ,dotego na pupe maśc cynkową tylko razie potrzeby a przed wyjściem na spacer krem ochronny ten sam zestaw mam zamiar używac przy drugim dziecku

sudocrem jest świetny i wg mnie najlepszy szczególnie dla dzieci mających tendencję do odparzeń. Ja np jestem kompletną kaleką :D I wiecznie się poparze czymś ( żelazko, garnek, olej -.- porażka) to zawsze smaruję sudokremem i szybciusieńko się goi. Z kremów i oliwek używałam od początku bambino ( miałam też niemiecki jakiś krem ale za chiny nie pamiętam niestety jak się nazywał :( Nie widziałam go w sklepach, od znajomej dostałam). Nie stosowałam firmy J&J bo podobno spora liczba dzieci ma na te kosmetyki uczulenie. Na corce nigdy nie przetestowałam ale ona nigdy żadnych alergi to pewnie nic by się nie stało :P Ale siostra swojemu synowi kupiła oliwke w żeli J&J i wywaliła bo uczulenia dostał ^^ Wg mnie najfajniejsze i najpewniejsze jest bambino

aha tu widzę, że na górze dziewczyny piszą o myciu dziecku pupy lub nie myciu a czyszczeniu chusteczkami. Chusteczek używałam różnych. Najczęściej oczywiście bambino :D Ale tylko na spacerach lub w gościach. W domu po kupie myłam normalnie wodą i mydłem- niezawodne. Chusteczkie wg mnie nie są aż takie dokładne :/ skóra po wodzie z mydłem jest świeższa. To tylko moje zdanie...