Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła kocia mama

Ile kosztuje "oprawienie" kociaka?

Polecane posty

Gość mistrz von jungingen
oprawić kociaka? chceszwypchać biedne zierzątko i na pólce postawić?

Gość Przyszła kocia mama
Za kotka nic nie mam zapłacić, podobno to koci "wypadek" :) Jeżeli chodzi o schroniska, to dzwoniłam do 3 oglaszających się w Warszawie, ale żadne nie ma kotków małych (najmłodsze mają koło roku), a już pisałam, że bardzo bym chciała nieodchowanego, abym miała szansę się na bieżąco przyzwyczajać do jego charakterku i on do mojego. Jeżeli masz jakiegoś linka, gdzie mogłabym zaadoptować innego kotka to może jeszcze zmienię zdanie (dzwoniłam dopiero wstępnie do pani z kotkami). Odwiedziłam np. stronę "Na paluchu" ale kotków małych nie mają

Misia wydaje mi sie,ze autorka tematu nie bierze kociaka w typie, tylko włascicielka maluchów niedopilnowała kotki;). Moge sie mylić, bo temat czytałam na szybko w przerwie miedzy renderingami;). Kochana przyszła włascicielko malucha- uwierz mi, ze nie zawsze warto zdawać się tylko na serce. Byłam domem tymczasowym, mieszkało u mnie przez te lata około 20 kotów. Byłam świadkiem wielu sytuacji, któych nie życze nikomu. Ja rozumiem, że chcesz dobrze, ale pomyśl ile kosztuje leczenie chorego kociaka- to nie jest 100, 200 zł ale czasami o wiele więcej. Wiem jak boli, kiedy wszystko zawiedzie. Nie narażaj siebie dobrowolnie na takie stresy- pamiętaj, że kociak będzie z Toba na wiele wiele lat. Poza tym polecam odwiedziny wczesniejsze, zabawe z malenstwem. Pamiętaj też, jak ważna jest umowa adopcyjna- nie tylko dla osoby wydającej kotka ale również dla Ciebie. P.S. Poza tym w wieku 4 miesiecy kotka powinna być dawno chociaz po pierwszym szczepieniu... Jeśli na 100% jesteś na nią zdecydowana, to dokładnie wypytaj czemu kotka nie jest szczepiona i czym była karmiona, bo cos mi sie wydaje,ze wlascicielka albo zupełnie nie zna sie na kociakach albo mocno na nich oszczedza.

Kocia mamo, wiesz dlaczego zazwyczaj nie ma małych kociaków w schroniskach? I dlaczego "kociary" na gwałt szukaja dla maluchów tymczasów, byle by młodziaki nie trafiły do schroniska? To nie żaden atak, żeby nie było;)

wejdź na miau.pl -> i nie przejmuj sie odleglością, bo jeśli sie dogadasz, to dziewczyny zorganizują transport nawet z drugiego końca polski;)

MageMage też prowadzilam tymczasa :) autorko.. teraz wlaśnie doczytalam, że kotka ma cztery miesiące i NIE MA ANI JEDNEGO SZCZEPIENIA? Powiem Ci swoje osobiste zdanie, odbierz je jak chcesz: gdyby wlaścicielka tych kociąt byla milośniczką kotków, a to bylaby tylko "wpadka" to z pewnością nie żalowalaby pieniędzy na ich zaszczepienie, zalożenie książeczek zdrowia i odrobaczenie. Nienawidzę takich ludzi i nie ważne jest dla mnie czy to byl "wypadek" czy nie. Po co są sterylizajce? Jakim debilem trzeba być, żeby nie być w stanie upilnować kotki/suczki? Może po prostu szkoda jej bylo pieniędzy na sterylizowanie? Co za tym idzie podejrzewam, że kotka i kocur nie mają kompletnych szczepień, nie są regularnie odrobaczane a o jakichkolwiek badaniach (np na oczy) Być może a raczej na pewno moja opinia jest związana z tym czego się naoglądalam w życiu.. psy, koty, biedne, bite, agresywne, wystraszone, nieufne... a to wszystko tylko i wylącznie wina czlowieka.. chorego i nieodpowiedzialnego :o Droga autorko poszukaj w inetrnecie tak jak radzi moja przedmówczyni. Odleglość i transport to najmniejszy problem, pomyśl, że odmienisz jedno kocie życie i przynajmniej nawet jeśli kiedykolwiek zachoruje kotek, będziesz miala satysfakcję, że przynajmniej wyciągnęlaś go w potrzebie, biednego a nie zabralaś od rozmnażaczki, która ma w dupie geny swoich zwierząt i pewnie dalej koty rozmnaża...

Gość Przyszła kocia mama
Czuję się wstrętnie wiedząc, że mały kotek ma większe szanse niż np. 5 letni sierściuszek [jak bardzo zła jestem?] ale jakoś tak się nastawiałam od roku przekonując właściciela mieszkania. ROK! Sama właścicielka na pytanie mówiła "że one od początku są w domu" i w sumie tyle. Koszty to sprawa drugorzędna, nie kupuję sobie w końcu drogiej zabawki a przyjaciółkę na co najmniej kolejne 12-15 lat. Operacja jelit króliczka mojego wiekowego (miała wtedy 7 lat -weterynarz nie uwierzył a potem bał się operację przeprowadzić) kosztowało mnie blisko 1300zł które potem mozolnie oddawałam bankowi, a wtedy wciąż byłam w liceum i ledwie dorabiałam. Ale da się :) Na razie napisałam do schroniska w Józefowie ale zerknę i na stronę podaną:) Jeżeli się zdecyduję na jakiegoś kotka już na 100% (bo teraz drogie panie nieco mój entuzjazm względem maluszka podburzyłyście - naprawde się boję, że mi kotek umrze za 2 lata, a śmierckróliczka np. się za mną ciągnie do tej pory a to już półtora roku będzie) na pewno na początek chciałabym się z nim przywitać, bo może mnie nie polubi.

a o jakichkolwiek badaniach (np na oczy) to już nie wspomnę - mialo być ;)

Kocia Mamo tymbardziej musisz być czujna i ostrożna jeżeli wlaścicielka tych kociąt unika odpowiedzi na wszelkie pytania lub robi to zdawkowo. Widać nie ma zbyt wiele do powiedzenia na temat swoich "pociech" co tylko świadczy o tym, że nie traktuje tych zwierząt tak jak My - jak czlonków rodziny. Cieszy mnie Twoja rozsądna postawa, milo jest czytać posty ludzi, którzy w taki sposób podchodzą do zwierząt i liczą się ze wszystkim. Niestety ale dużo ludzi kupuje sobie "maskotkę" a nie towarzysza i zapomina o kilkunastoletniej więzi, o ryzykach, obowiązkach, wydatkach i w momencie gdy pojawiają się problemy - oddają starą "zabawkę" i kupują nową pewnie na gieldzie..

Gość Przyszła kocia mama
Wysłałam maile do dwóch osób na tej stronie o sympatycznej nazwie - może kotki będa do adopcji i może z którymś się polubimy :) Się aż denerwuję! Tyle różnych sprzecznych opinii zawsze widzę (np. dotyczących surowego miesa lub wędlin - mój kot z lat dziecięcych jadlł obie rzeczy i miał się świetnie, a podobno nie powinno się dawać...)... Jak byłam w liceum opiekowałam się zwierzakami w schronisku (nabawiłam się wszy ;p) jako wolontariusz to właśnie dostawailśmy w większość zwierzaki stare i uszkodzone i mi trochę głupio jak ktoś wspomina "a czemu nie wziąć dużego"...

hehe nic sie nie bój;) po to jesteśmy my-zaprawione w boju, żeby pomagać:D Wiem z doświadczenia, że jak ktoś kocha koty, to Ci bedzie o swoich maluszkach opowiadał godzinami, zaczynając od ulubionego jedzenia, poprzez ulubione zabawki a na odgłosach ("bo tak miauczy jak jest głodny a tak jak chce sie poiziac, a tak własnie na Ciebie krzyczy" :P) skonczywszy;). Kociątko jeśli nosi w sobie wirus (Mysia przypomnij mi bo ja to starnardowo nazywam parwio:P) nie odejdzie od ciebie za dwa lata, ale za kilka miesięcy- i bedziesz musiala całe mieszkanie zdezynfekować i odczekać jakiś czas nim wezmiesz następnego. Pamiętaj, że masz prawo pytać, ale osoby które będą Ci kota oddawać będą też wypytywać Ciebie. To musi być zaufanie obustronne- Ty ufasz, że dostaniesz zdrowego Szkrabka bez urazów psychicznych, a oni, że brzdąc któemu poświecili mnóstwo czasu i pieniędzy (nierzadko przecież ratując im życie) trafi do wspaniałego domu, gdzie bedzie się miał jak pączek w maśle;)

To zrozumiale, że chcesz malego kotka. Dzięki temu będziesz miala większy wplyw na jego socjalizację. Na te dorosle powinni się decydować ludzie z dużym doświadczeniem, tacy którzy są gotowi zaakceptować jakieś zachowania. Nie musisz się martwić wlaśnie takie maleństwo szybko się z Tobą zwiąże :) co do jedzenia to mogę się wypowiedzieć na temat psów ale myślę, że z kotami jest to samo. Tak na prawdę ile "znawców" tyle opini. Jedni polecają surowe mięso, inni odradzają a jeszcze następni twierdzą, że od surowego mięsa pies się staje agresywny :D