Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makalicja

Pomocy!!! Jak doczyścić wannę?

Polecane posty

Gość makalicja

Muszę wyczyścić wannę, która jest już pożółkła, paskudna :( Znajdują się na niej wieloletnie plamy, których nie idzie zetrzeć normalnymi metodami. Poradźcie coś!!

Gość makalicja
POMOCY!!!

Gość kocmouch
domestos na noc... cilit... ewentualnie kwas!

Gość makalicja
cilit nic nie daje :( A możesz powiedzieć coś więcej? Te plamy mają wiele lat i nie wiem co robic, nie chce używać tez takich środków, które sprawią, że wanna będzie chropowata...

Gość podsumujmy to wreszcie
nie czyściłaś jej, dlaczego?

Gość makalicja
nie sądziłam, że tak się stanie, nie widziałam tego brudu, w żółtym świetle nie widziałam, że żółknie, co robić??

Gość makalicja
to wanna w mieszkaniu moich rodziców. Niestety oni nigdy specjalnie nie dbali o czystość a ja miałam zakaz sprzątania poza własnym pokojem. Dziwne to, ale nie o tym mowa- wanna jest stara, nawet nie wiem jaki to materiał. Wygląda naprawdę okropnie.

Gość raszpla2222
na wszelki brud pomaga cif w mleczku (żaden inny)

Gość miałam wtedy 12 lat
może wybielaczem? :D grunt, żeby czysta była i osadu nie było, jeśli to wanna akrylowa to nic nie zrobisz, one tak mają że żółkną

Gość makalicja
16:09 podszyw

jak wprowadziłam się do wynajętego mieszkania to była taka żółtawa wanna i pomógł mi kwasek cytrynowy, ale nie pamiętam już dokładnie jak to robiłam

Gość makalicja
cif w mleczku absolutnie nic nie dał :( Tu nawet nie chodzi o to, ze pożólkła, choc to raczej nie akryl.. Chodzi o plamy, które ja pamiętam jeszcze z dziecinstwa.

Gość gwiazdeczkaaa123
tylko domestos na noc,a rano szorowanie gąbką,powinno zejść

Gość xyz25
pasta bhp mi pomogła

Gość miałam wtedy 12 lat
boże :O czy naprawdę nie jesteś w stanie odróżnić wanny stalowej od akrylowej? proszę cięęęęęę :O:O:OI:O:O:O:O:O

Gość KUP NOWĄ!!!
J.W.

Gość makalicja
a skąd niby mam się znać na wannach? :O Akryl to na pewno nie jest, to bardzo ciężka, stara wanna, ja bym powiedziała, że żeliwna.

jak jest u rodziców od dawna, to nie jest to wanna akrylowa na 100% tylko żeliwna zalej ją na noc domestosem takim żółtym, do kibli, z wybielaczem, smród jak diabli, ale działa jak to nie pomoże, to nic innego też nie

Gość makalicja
Dzięki Ewa, a zalać wannę samym domestostem czy jakimś roztworem z wodą? Mam nadzieję, że to pomoże, bo jeśli nie, to nie wiem kiedy będę mogła pozwolić sobie na nową wannę :(

bezpieczniej byłoby rozcieńczyć z wodą, ale może samym koncentratem zalej a krócej potrzymaj? może nie na noc, tylko zalej i sprawdzaj np. co godzinę, czy coś to daje? nie zapomnij o rękawiczkach, to jest bardzo żrący śdodek

Gość makalicja
Ok, dzięki wielkie, spróbuję! Na początku myślałam, że może chodzi o to aby napełnić wannę tak jak do kąpieli, właśnie wodą z domestosem. Ale rozumiem, że lepiej po prostu zalać powierzchnię wanny samym środkiem

Gość makalicja
Ech, to mieszkanie to jeden wielki syf, nie wiem kiedy uda mi sie doprowadzić jej do porzadku :(

Gość sprzątam zawodowo
polej domestosem nierozcieńczonym, rozprowadź go równomiernie jakąś szczotką bo inaczej porobią sie smugi.Zostaw na ok godzinę (możesz sprawdzic wcześniej) potem wyszoruj porządnie tą szczotką i spłucz.Jak to nie pomoże (a myśle że nie)to nic nie pomoże.Pozostaje malowanie.

Gość makalicja
Jeszcze jedno pytanie: Czy taka substancja nie "wyżre" tej emalii, którą pokryta jest wanna? Moja kolezanka kiedyś tak doczyściła wannę, że nie można w niej teraz usiąśc, bo powierzchnia pocharata tyłek ;) Co więcej jak się patrzy to tego nie widać, można dopiero poczuć jak się usiądzie i trochę pokołysze ;)

Gość sprzątam zawodowo
nie powinna, ja swoja regularnie czyszczę domestosem i spokojnie moge w nie usiąść:)

Gość makalicja
Ok, polałam, rozprowadziłam szczotką i czekam na efekty :) dzięki :) A ewentualnie czym można pomalować wannę jakby to nic nie dało? Domyślam się, że koszt wymontowania starej wanny i zamontowania nowej to parę tysięcy, a mnie na to teraz absolutnie nie stac :(

Gość makalicja
Tak przy okazji- znacie dobry sposób na czyste fugi? :)

Gość makalicja
up

Gość makalicja
up

Gość maaggg32
cif z wybielaczem tylko nie wcieraj go w wanne ostra szczotka tylko miekka gabka zostaw na chwilke wetrzyj gabka miekka i potem spłucz woda