Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sisi mocca

Moje dziecko ciagle ma anemie:-(

Polecane posty

Gość sisi mocca

Juz nie wiem co robic zaczelo sie jak mial niespelna rok przestal jesc, choc do tej pory nie bylo z tym problemu. Poszlam do lek. z badan wyszlo ze ma anemie, po pierwszej butelce zelaza nadal mial anemie dopiero po 2 wyniki byly w miare. Poprawil sie mu apetyt ale nie na dlugo potem znow to samo przestal jesc , robilam po 3 sniadania, kolacje i 2 obiady zeby choc troche zjadl. Dodam ze nie gotuje zle i jak nie ma anemi zawsze mu smakuje to co robie. Znowu badania, zelazo... A teraz znow powtorka z rozrywki nagle przestal jesc, widze juz po dzaslach ze anemie ma bo blade bardzo sa. Juz nie wiem co robic... Co jest nie tak??? Codziennie dostaje witaminy, daje mu co tylko moge a anemia powraca co chwile. Zeby z zelaza ma juz brazowe cale i mi sie krusza. Mial ktos podobnie?:-(

anemia nie jest związana z ilością jedzenia, a jego jakością. Przede wszystkim mięso i ryby są ważne, warzywa zielone, jaja, orzechy. Pomocna jest witamina C, a blokuje wchłanianie wapń czyli błędem jest podawanie dużych ilości mleka przy anemii

a choruje przy tym? mój miał anemię i okazało się, że ma paciorkowca a że bakterie podkradają żelazo z organizmu, dopóki nie zlikwidujesz bakterii, poziom żelaza będzie niski

Gość sisi mocca
nie choruje zbyt czesto. A jakies inne ewentualne choroby chyba nie wyjda ze zwyklego badania krwi???

Gość sisi mocca
to mnie pocieszylas:/ tylko dlaczego tak jest?

ja też mam całe życie i żyję :) u mnie jest zaburzone wchłanianie przez przewód pokarmowy i tylko zastrzyki pomagają

Gość knlknlklk
ja mialam anemie jako dziecko non stop i to tak ostra ze wychodzili mi non stop wezly chlonne, i podejrzewano bialaczke, mama karmila mnie poledwica ( co w tamtym czasie bylo sztuka) kaszanka, watrobka, generalnie czerwonym miesem, plus wit. okazalo sie ze taka moja natura.. i tyle..oczywiscie trzeba monitorowac dziecko jak najczesciej,

Gość knlknlklk
wychodzily:D

ciężko mi powiedzieć, bo mam od dzieciństwa i nigdy jej się nie pozbyłam, więc nie wiem jak się czuje człowiek bez anemii :). Jem jak muszę, czyli jestem głodna. I jestem senna, dużo śpię. Żadnych negatywnych skutków nie zauważyłam. Raz tylko wzięłam serię zastrzyków, ale po nich miałam okropne siniaki i lekarze twierdzą, że to nie jest na tyle ciężka choroba, żeby ją leczyć. Raz w miesiącu robię morfologię i tyle co do dziecka to nie poradzę nic :/

Gość sisi mocca
aha dzieki, mam nadzieje ze moj maly cale zycie nie bedzie tego mial:(

dziecku oczywiście, miałam na myśli, bo brak apetytu i niedobory żelaza się właśnie przy tym zdarzają

tu masz jeszcze inne przyczyny: "Różnicowanie przyczyn anemii jest bardzo szerokie. Najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza, ale możliwy jest również niedobór kwasu foliowego i witamin z grupy B. Niedokrwistość może być też objawem różnych chorób ogólnoustrojowych, takich jak przewlekłe zakażenia, przewlekłe choroby zapalne (stawów, jelit, wątroby, nerek), zespoły złego wchłaniania (np. celiakia, alergie pokarmowe lub pasożyty jelitowe), niedobory żywieniowe, zatrucia, wrodzone wady krwinek czerwonych i wiele innych." ale zbadać kał na te pasożyty to dobry pomysł

ja mialam anemię jako dziecko. Badania na posożyty też mi robiono-nic nie wyszło. W końcu wujek z Niemiec zaczął nam przesyłam Kinder-biovital do picia. Mialam ciemniejszy nalot na żębach, ale anemia sie skończyla

Gość sisi mocca
nie, nie robilam. Ale skad moglby miec pasozyty?:( psa ani kota nie mamy , piasku tez nigdy nie zdazylo mu sie wziasc do buzi...

obrobaczywić koniecznie - pasożyty są wszędzie, a w badanich mogą nie wyjść

Z tym żelazem to gruba przesada. Jest przecież o wiele więcej nie mniej ważnych substancji, których niedobór może spowodować niedokrwistość. Oprócz nieprawidłowego odżywiania są też inne powody jej wystąpienia. Polecam poczytać więcej na http://anemia-u-dzieci.blogspot.com Ponadto uważam że, że lepiej szukać składników odżywczych w naturalnych środkach.