Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Becia0308

Jak sobie radzimy na wyspach?

Polecane posty

Panna antygona Zdesperowana wyszla za walijczyka i jego cala rodzina tu jest:) Zdesperowana Ty chyba nic takiego nie potrzebujesz, a my tak, zeby wyrobic paszport:) Ty go juz masz, bez zadnego latania:) A akty urodzenia chyba daja dwa nie? oryginal i kopia, my napewno dwa mielismy wydane Milego dnia zycze, ja na 14.20 mykam do lekarza z mala, niech mi ja przebadaja przed wyjazdem

Gość kijevna
Nescafe - no niestety mieszkam po drugiej - wschodniej stronie Edynburga:( ale dobrze, ze jest ktoś z niedaleka:) zabiłyscie mi cwieka z tymi polskimi znakami! o ile dobrze pamiętam, to w brytyjskim akcie urodzenia nie mieliśmy żadnych polskich literek, pierwszy paszport dla syna wyrobiliśmy bez PESELU - potem będąc w Polsce złozyliśmy ten brytyjski i dostaliśmy europejski akt urodzenia - gdzie już sa polskie znaki... coś się zmieniło przez ostatnie dwa lata? Bo jak tak to mamy problem z młodszą...

kijevna Ja robilam tak, tutejszy akt urodzenie, mama musiala w moim miescie w Polsce umiejscowic, potem mi to przywiozla i z tym dopiero jechalam do konsulatu wyrobic paszport tymczasowy na rok, teraz jak polece do PL to musze zameldowac mala w PL zeby dostac pesel i wyrobic paszport na dluzej, zeby co roku nie jezdzic tutaj do konsulatu, ale nawet nie wiem na ile lat wyrobia mi paszport w PL, z pewnoscia nie na dlugo, bo dziecko sie za bardzo zmienia. Jesli masz akt urodzenia wypisany tutaj z polskimi znakami to mozesz jakos wyrobic od razu ten normalny paszport bez latania w PL, ale ja juz sie dowiedzialam po fakcie, jak bylismy w konsulacie

panna antygona --> tak jak becia pisala, chociaz coprawda nie maz jeszcze ale narzeczony. a rodzine to on ma ogromna! juz sie przyzwyczailam ze wszyscy mowia "maz " :) a ta wogole to wczoraj sie poklocilismy, ze nie wiem co z tego bedzie poki co, ale wyrzucilam go do pokoju goscinnego na noc. no i teraz nie mam zamiaru sie do niego odzywac :( tez tak macie czy tylko ja nie umiem zyc w zgodzie i spokoju? ksiadz zabral kopie aktu urodzenia a tylko na kopii sa wypisani rodzice, na oryginale nie ma tych danych a wlasnie zazwyczaj urzedy chca te dane miec.. bede musiala sobie kopie jakos zalatwic bo zdaje sie ze mozna jak sie uisci jaas tam oplate.

no mi koleżanka powiedziała, że mają w komputerach polskie znaki,czeskie ptaszki i jeszcze inne, tylko że przy wyrabianiu aktu urodzenia trzeba się upominać, bo oni sami nie zauważają różnicy. tak było w moim przypadku. ja babce daję dowód osobisty gdzie jest ż-z z kropką, a ona mi wpisuje czeskie z z ptaszkiem u góry:) Ide na miasto kupić mleko małemu- schodzi błyskawicznie. Dziewczyny- chyba mam lekką depresję po odstawieniu synka od piersi. Jakoś tak mi smutno i ciężko z tą świadomością, że już nie mogę go karmić piersią:( zdesperowana-- u nas za kopię płaci się chyba 7 funa. A kłutnie zdarzają się chyba w każdym związku, przynajmiej w moim są i to często, ale zauważyłam, że to ja najczęściej prowokuję te kłutnie:(mój N mówi że chyba mi się nudzi w domu i nie mam się czego czepiać

Gość kijevna
Becia - a kiedy to robiłaś? aż sobie sprawdziłam daty, bo mi często detale uciekają, ale dobrze pamiętałam - pierwszy paszport tymczasowy zrobiliśmy zanim mieliśmy akt urodzenia z polskimi znakami...czyli był zrobiony na podstawie brytyjskiego bez polskich znaczków... no nic - wyslę chłopa do konsulatu niech się dowie:) w maju jedziemy do kraju to trzeba się zacząć interesować a dla dzieci w wieku poniżej 5 lat dają teraz paszporty na rok:( - chyba, że zrobiłaś przed lutym ubieglego roku to jest jeszcze 5-cio letni

Gość kijevna
Zdesperowana - my się nie kłócimy;) ja robię chłopu 'ciche dni' jak mnie szlag trafi, ale to głównie jak miewam PMSa;

Kijavena Robilam miesiac temu, jesli w PL tez mi wyrobia na rok tylko, to nie ma sensu latac i go zalatwiac, bede przedluzac tutaj, choc jak mam jechac do tego konsulatu tutaj to az mnie trzesie.. Kłótnie u mnie bardzo rzadko, takie prawdziwe, a sprzeczki czesto, generalnie my sie klocimy czesciej odkad mala Alkaida sie urodzila, bo czasu na nic nie mamy, sami wszystko, czasami nawet nie ma czasu spokojnie pogadac, potem wychodza problemy bo mi sie zdaje ze cos mu mowilam a nie mowilam i na odwrot, chwili spokoju nie ma zeby odpoczac i wogole. Ciekawe jak to bedzie jak zostane w PL na 3 tygodnie, od 6 lat nie bylo dnia zebysmy sie nie widzieli, bedziemy tesknic ze hej:) Niania nie doluj sie, pociesz sie ze maly zadowolony z nowego mleczka:)

Wlasnie wyczytalam, ze paszport w PL takim malym dzieciom wydawany jest na rok, ale na prosbe rodzica w uzasadnionym przypadku moze byc wydane na 5 lat:)

Gość kijevna
ciekawe jak to uzasadnić:)

hej lejdis, a ja mam pytanie-kiedy można noworodkowi wyrobić paszport ? można np. jak będzie miał 2 miesiące, czy trzeba czekać aż ukończy 3 ?

Kasienka -ja lecialam z 6 Tyg Nicole do Pl paszport wyrabialam jak miala 4 tyg..Teraz ma paszport Brytyjski..Nie pytajcie jak to zrobilam :P

Becia nie wydaja juz na 5 lat i przy drugim rocznym sa straszne cyrki-trzeba miec odpis aktu urodzenia z Polski !

Majoweczka No cos Ty a od kiedy nie wydaja? Widocznie wyczytalam jakies przestarzale dane na necie grrr Umiejscowiony kat urodzenia mam w Pl jesli to oto chodzi:) chyba sobie odpuszcze wyrabianie paszportu w Pl, ale jeszcze wczesniej do nich zadzwonie i sie upewnie co i jak... Kasienka Ja wyrabialam jak mala miala 4 miesiace ale mozna chyba od razu, w kazdym razie szybciej niz ja:) Co robita? Ja mam urwanie glowy, mala marudzi, znoska troszke jej leci przez to charchocze jej w gardle ale mam nadzieje ze do piatku przejdzie jesli nie odpukac to bede musiala odwiedzic lekarza w PL:( Mala zasnela po karmieniu a ja koncze obiad dla meza, sama nie jem zeby sie w ta kiecka wbic na chrzciny:) Wielkie uda z kurczaka, ciemny sos, buraczki i duszone ziemniaczki :) az mi sie takie dziwne uczucie w buzi zrobilo:)

Becia no nie pytalam tam i juz 5 letnich nie ma trzeba w Pl wyrabiac... Ja sie nie udzielam bo mam ostry hard-cor z Nicole i jej zabkowaniem...Poprostu szkoda slow ...

Ello ;) Dziewczyny a po co wam polski akt urodzenia i rejestrowanie dziecka w Polsce skoro mieszkacie tutaj (większość na stałe)? Bo ja nie kumam :P więc proszę, czy możecie mnie oświecić? Paszportów nie ma już 5-cio letnich. trzeba wyrabiać co roku do 5 roku życia dziecka. A pytanie. Ile kosztuje wyrobienie paszportu brytyjskiego? I czy za każdym razem wyrabiając paszport co roku uiszcza się opłatę taką samą? ja teraz czekam na swój paszport. 97 funtów :O Kasieńka, my wyrabialiśmy jak mały miał niecałe 2 miesiące. Nie wiem czy jest jakaś dolna granica wieku. Zdesperowana, hmm ja swojego nigdy nie wyrzucam do drugiego pokoju jak się pokłócimy i tak śpi ze mna. I mnie w nocy przytula nawet jak jest wściekły, ale on tym nie wie:P :D Kiedyś mu powiedziłam to przez jakiś czas się pilnował. Ale zaczął spowrotem :D ❤️ Majóweczka, to się pochwal co z tym paszportem wykminiłaś :P Becia, jak dieta? Nie jedz kolacji :) No. A teraz naskrobie co u nas. Zamówiłam małemu leżaczek- ma przyjść jutro. Albo przyniosą :D Dziś zawieźliśmy samochód do naprawy. Zostawiliśmy na 3 dni. Dali jakiś zastępczy z salonu, więc nie jest źle. Tak czy siak wolę nasz :) Wogóle wczoraj zauważyłam, że podłoga w kuchni się podniosła (panele). Co się okazało? Że rura od ciepłej wody została źle podłączona, kiedy remontowali nam kuchnie w październiku. I od tej pory kapało, kapało, kapało... pod panele. I co teraz? Ściągać całą podłogę w kuchni i salonie bo tam też podniesione? To mieszkanie to jakaś jedna wielka porażka. Czekamy na nowe normalne a to najchętniej niech ktoś tu bombe podłoży :P :(

ja spedzilam pol dnia znajomej z malym a ona ma 2 synow z czego jeden mega brojny wiec jestem wymeczona. na szczescie tesciowa sie pokusila malego zabrac mi na popoludnie (napisalam jej smsa ze mlody sie pyta kiedy pojdzie do babci - takie male klamstewko ;). wiec teraz siedze sobie sama (alleluja!!!!), ogladam polska tv, klan obejrzalam nawet, i wypoczywam. wczoraj bylam na zumbie - kolezanke polke wyciagnelam i mega zadowolona byla ze bedzie ze mna chodzila co tydzien, a jutro ja jeszcze wezme na aerobik. tak wyglada jak ktoras nie wie o co chodzi: http://www.youtube.com/watch?v=tm7DyRjtWRc&feature=related moj R przyszedl wczoraj z pracy i tyle z klotni, my sie jakos nigdy nie potrafimy poklocic na dluzej niz pol dnia.. miekkie buly :) chociaz powiem wam ze fajnie sie spalo samemu!!! haha

Elloll Nescafe No ja wlasnie mialam nieaktualne informacje, myslalam ze mozna robic ten paszport na 5 lat w Polsce, wiec nie musielibysmy jezdzic co rok do konsulatu, no ale coz jakos przezyje:) W sumie ciesze sie ze nie bede musiala sobie zawracac glowy polskimi urzedami:) A umiejscowiony akt mialam w Polsce, bo mi tutaj nie wpisali mojego panienskiego nazwiska polskimi znakami i nie moglam wyrobic bezposrednie przez konsulat. Wiecie ja tu mam naprawde malo znajomych, a znajomych z malymi dziecmi to juz wogole, wiec wszystko robilismy dzwoniac i pytajac, a w konsulacie nam nie powiedzieli ze jak zabraknie kreseczki nad o w moim nazwisku, to nic nie zalatwie i ta musialam kombinowac umiejscowienie przez moja mamuske:) Nescafe dieta ok juz 1,5 miesiaca 7kg mniej, jeszcze 4 i starczy:) Fajnie z tym samochodem, problem z glowy, my musimy pomyslec o drugim, bo jestem uziemiona jak maz bierze samochod do pracy, a jesli ja potrzebuje to on jedzie taksowka:) O CO Kaman Z Tym Brytyjskim Paszportem he? Ja go wyrobic?;) Zdesporowana Widze ze sie zumbujesz na calego:) fajnie ze chodzisz z kumpela, w kupie razniej, mnie namawia znajoma na basen, ale mnie woda jakos "parzy" ale ostatnio mowilam do meza ze moglibysmy na squasha pochodzic, hehe nigdy nie gralam ale jakos mnie to kreci:), mowi ze jak bedzie 3 tygodnie tu sam to pojdzie sobie na basen i zapyta o tego squasha ile kosztuje, czy swoj sprzet trzeba miec itp:) A godzenie jakies konkretne bylo;)? Jade do tesco a potem do kumpeli hehe, wieczor zleci:)

Nescafe-Normlnie.jestesmy tutaj ponad 4 lata ,dziecko rodzone tutaj to mozna zlozyc o brytyjski paszport..Wystarczy dobry wniosek z uzasadnieniem.. A polski akt do 2 paszportu nie wiem po co jest potrzebny ale wymagaja i kropka..Bo dziecko jest obywatelem PL taka wiesz biurokracja dla utrudnienia..

Gość kijevna
no właśnie chyba dlatego ten polski akt, że jest obywatelem polski, a bez niego nie dostanie peselu, a bez peselu nie będzie normalnych paszportów... my akurat brytyjskich paszportów da dzieci nie chcemy, więc się będziemy bujać z krajową biurokracją;) a nas paszport 5-cioletni rok temu kosztowal 37funtów - nie mówcie, że tak ceny skoczyły! Zdesperowana - upiekłam wczoraj chleb na szybkich drożdżach - wyszedł ideany - 90% skórki;););) chyba jednak wrócę do normalnych drożdży:) a wiecie, że w czwartek jest tłusty czwartek? zjadacie pączki albo chrusty?

kijvena-Pesel jest nie potrzebny..Sa potrzebne odpisy obojga rodzicow i Angielski odpis i na tej podstawie robia Polski..;)

chodzi mi o ten roczny jak bedziesz w ambasadzie odbierac...A na ten w Pl 5 letni czy np dowod tymczsowy dla dziecka potrzebny jest pesel..A dlaczego nie chcecie brytyjskiego ? nie zostajecie w Uk ?

Gość figggga
Witajcie dziewczyny🌼 Beciu-ja znowu do Ciebie po prośbie z angielskiego....mogę????

Gość kijevna
no zgadza się - do tymczasowego nie jest potrzebny, ale potem już tak nie wiemy, czy zostajemy na stałe, czy nie i ewentualnie gdzie nas poniesie... będą kiedyś chciały to sobie zrobią:)

czy nie wyrosl, bo to raczej dziwne bo nigdy nie robilam chleba wczesniej, to jest pierwszy przepis i robilam juz go jakies 30 razy jak nie wiecej i tylko raz mi nie wyrosl jak wlozylam ciasto razem z nim bo mi sie spieszylo i otwieralam co chwile piekarnik i kombinowalam z temepraturami. wiec musialas cos schrzanic, moze za malo maki dalas, moze za niska temperature albo otwieralas piekarnik albo cos pomylilas z przepisem.

Witam wieczorowa pora:) No to w takim razie ja nam sie bedzie konczyl ten tymczasowy na rok, to zlozymy o brytyjski:) A uzasadnienie to cos w stylu ze mieszkamy tu juz 5 lat, zostajemy na stale, kupujemy dom itp? Kurde fajnie ze sie gdzies wyrwalismy, juz prawie sroda, jeszcze tylko 3 dni i zobacze rodzinke:) Dziewczyny bylam w tesco jest masa promocji na ciuszki dzieciece, jesli jest ktos zainteresowany to polecam:) Ja mam tyle ciuchow nakupione na 3-6, 6-9 dla malej, ze nie mam pojecia kiedy mala je wynosi, wiecej niz ja z mezem razem wzieci:) Figgaa Napisz mi co tam chcesz, ale juz dzis nie dam rady, za chwilke mleczko i usypianie malej, a potem usta-usta z mezem chcemy obejrzec:)

Zdesperowana Obejrzalam ten zumbowy filmik, zajebisty!!! A powiedz gdzie chodzisz na niego u siebie, czy gdzies dojezdzasz?

U mnie nie ma:( W poblizu jest w Aberdare, Llantrisant ( to tam gdzie Ty chodzisz o ile dobrze pamietam?) i Abercynon pfff