Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Becia0308

Jak sobie radzimy na wyspach?

Polecane posty

Powodzenia na zumbie spodobaly mi sie dwie kurteczki ale aukcje koncza sie za 7 dni:( Ale obejrze sobie wieksze rozmiary moze cos fajnego znajde na pozniej:)

Ja za tydzień będę mieszkanką Moortwon w Leeds, ogólnie jestem tu rok a znajomych prawie wcale bo pracuję w Harrogate:(

Alajah Ja mieszkam powiedzmy w tym miejscu prawie 5 lat, a znajomych moge policzyc na palcach jednej reki:( Zdesperowana Rozmawialam z mezem o tym pay palu, jesli nie mamy na nim srodkow, to placimy tzw. e chequem, idzie to przez bank i sprzedajacy dostaje na konto po 5-7 dniach (working days), mimo ze wie ze te pieniadze dostanie i wtedy nastepuje wysylka, przynajmniej my tak mielismy, zazwyczaj kupujemy cos wiekszego i byc moze dlatego sprzedajacy czeka z wysylka Jak tam po cwiczeniach zakwasy beda? Moja niuniez dopiero zasnela, mnie z mezem cos bierze, mam nadzieje ze mala nic od nas nie zlapie!:( Niania Apropo oriental garden, jesli idziesz kolo poludnia, to placisz pol ceny, wieczorami jest drozej, bo dochodza do bufetu owoce morza, ktorych we wczesnych godzinach nie ma, cena w tych wczesnych godzinach 6f od osoby plus napoje:) Dobranoc

która wspominała o asosie ??:D jeśli tylko będę wiedziała to udzielę info o tym kicimęcie :D bo właśnie tam pracuję.

Becia- Dzięki za informacje. Już nam slinka cieknie na samą myśl:) Co do ebaya. Zdesperowana ma rację. Ja też kupuję tam praktycznie wszystko. Kosmetyki, ciuchy, kremy dla małego. całą wyprawkę dla synka łącznie z zabawkami, leżaczkiem bujaczkiem i wózkiem też na ebayu kupiłam. A i moje ukochane łóżko na którym tak fajnie spędza nam się czas też z ebaya:) I nigdy nie przelewałam pieniędzy na paypala a rzeczy jak sprzedawcy zależy na dobrej opini przychodzą nieraz za 2 dni. Czasami sama sprzedaję. Ciuchy z których mały wyrasta od razu wystawiam na sprzedaż, zawsze coś się zwraca, a czasami nawet sprzedam drożej jak kupiłam:) W niedzielę sprzedałam buty na szpilce czerwone diora za 50 funa! A kupiłam je też na ebayu oczywiście za 30:) Mój mały znowu miotał się w nocy jak opętany. śmiałam się że jak się nie uspokoi to z samego rana pójdziemy do kościoła polac go wodą święconą,bo chszciny dopiero w czerwcu jak pojedziemy do polski:)

dziewczyny może wymi tu pomożecie jak to wygląda w praktyce-zostały mi jeszcze 2 tygodnie pracy, planuję odejść dokładnie 10 marca. urlop z pracy mi się nie należy bo za krótko dla nich robię,więc muszę pobierać Maternity allowance.mam już wszystkie papiery-tzn list od pracodawcy, matb 1 i 13 pejslipów. chciałabym aby zaczęli mi wypłacać MA z dniem 15 marca,czy już powinnam iść do Job centre załatwiać czy moge zacząć spokojnie na początku marca, i do 15 zdąrzą to rozpatrzeć? czy jak pójdę na początku marca to mi przepadnie ma ?

aha termin porodu mam na 11/4/2011 a ostatni dzień chcę iść 10/03

Niania A moze kup dentinox na dziasla, moze malemu ulzy a Ty sprawdzisz czy to zabki czy nie? Z tym ebayem to juz nie mam zielonego pojecia, a z ciuchow do tej pory kupilam tylko bluze i szla mi z chin 5 tygodni hehe, a tak to raczej jakies sprzety kupujemy, maz jakies akcesoria do telefonu itp. Zdesperowana zyjesz? Kasienka Nie mam pojecia jak to wyglada, bo ja zanim odeszlam z pracy na macierzynskie to pracowalam u tego pracodawcy 4 lata:) Tez odeszlam na miesiac przed rozwiazaniem, troszke wczesniej poszlam sobie jeszcze na 2 tygodnie chorobowego latem, bo bylo strasznie goraco i zle to znosilam:)hehe Moze zadzwon do job center i sie dowiedz, albo moze ktos inny na forum byl w takiej sytuacji i odpowie:) Milego dnia zycze:)

Niania Jak moja mala miala tez takie jazdy, to moja mama tez sie smiala i mowila ze niedlugo chrzciny to tego diabla z niej wygonimy:) a chrzcimy 12 marca tez w PL:)

Niania Jak moja mala miala tez takie jazdy, to moja mama tez sie smiala i mowila ze niedlugo chrzciny to tego diabla z niej wygonimy:) a chrzcimy 12 marca tez w PL:)

becia --> nie chce sie tu wyklocac laska ;), ale wierz mi na slowo, maz nie ma racji, nie musisz tam nic przelewac, pierwszy raz zreszta slysze zeby ktos przelewal tam kase, a przesylka przychodzi najczesciej po 2 dniach juz, czasem po 3, rzadko po 5, no chyba, ze to weekend. a z chin to nie polecam nic zamawiac glownie na dlugie oczekiwanie na przesylke, no i czesto przychodzi cos innego niz obiecywane.. zumba byla swietna! rzeczywiscie ledwo zylam, dziewczyny jak macie okazje, to sprobujcie, to jest jak aerobik tylko, ze najwiecej tam jest trzesienia tylkiem i cyckami, taki sexy aerobik, tam gdzie ja chodze to maja takie duze glosniki i jeszcze swiatla jak na dyskotece kolorowe mrugaja pod sufitem. jedyny minus to taki, ze zjawia sie tam tlum ludzi. na aerobik chodze regularnie w srody.

kasienka --> ja wspominalam o asosie, ale pomylilam twoj nick z nescafe, pozniej zauwazylam :) co tam ciekawego w asosie??? moje kolezanki lubia tam robic zakupy. ja nie probowalam jeszcze. dobrze sie tam pracuje??

Elloll Zdesperowana Calkiem mozliwe ze masz racje, nie wiem od czego to zalezy, ze my jakos inaczej to robilismy, ale niedługo to sprawdze, bo znalazlam cos slicznego dla malej:) http://cgi.ebay.co.uk/MUD-PIE-GIRLS-SEERSUCKER-DRESS-AND-TIGHTS-SET-3-SIZES-/270704159484?pt=Baby_Clothing&vti=Size%096-9+months&hash=item84b781a00f#ht_1897wt_905 Tak mi sie podoba ze chyba kupie:) Moze ktos mi poradzi jakies fajne miejsce ba wakacje? Jestesmy tu juz 4,5 roku, a jeszcze nigdzie nie bylismy, bo: - w pierwszym roku po przyjezdzie musielismy sie urzadzic i zbierac na slub - w drugim wszystkie holidaye byly wykorzystane na przygotowania do slubu a potem slub - trzeci to bylo non stop latanie do PL zeby zaliczac egzaminy - czwarty - ciaza:) Teraz bedziemy miec tydzien wolnego w maju, myslimy o Hiszpani na poczatek, bo nie jest zbyt daleko, no i kraj cywilizowany, chyba na poczatek z malym dzieckiem moglo by byc? Moze ktos sie wypowie, gdzies byl, albo jakies fajne miejsce poleci? Czy ktos sie orientuje czy lepiej szukac czegos na necie czy lepiej isc do biura podrozy? Niania Tak jeszcze myslalam, bo pisalas ze maly ma duzo gazow? moze to nietolerancja laktozy? U mnie wlasnie to sie tak objawialo, pierdziochow milion piecset sto dziewiecset:) a dobrze przybiera na wadze?

Aaa Kashi widzialam na innym topiku o bolach krzyzowych, wiec sie zaczelo:)

becia --> ja bylam w kilka miejsciach, bedac w uk bylam w: - rzymie - bylismy w lipcu, temp. bardzo wysoka cos 38-40 stopni, zalatwialam lot, hotel, jedzenie, wszystko osobno, na 5 dni, lacznie 600 euro 2 osoby - gran canaria - pod koniec listopada, bylo goraco, ok 28 stopni, z biura podrozy, all inclusive, na tydzien cos kolo 350 od osoby - corfu (grecja)- bylam wlasnie w maju, temp byla odpowiednia, taka w sam raz na opalanie, zwiedzanie, plywanie.. ok 26 stopni, zalatwione przez biuro podrozy, maly mial wtedy 6 miesiecy, na 3 kosztowalo nas 1250 w tym roku tez bym chiala sie gdzie wybrac, mysle nad turcja.. zeby tanio bylo w miare. na necie jest duzo ofert, spojrz sobie na teletext holidays, albo travelsupermarket.com. podobno thomson jest tanim biurem podrozy i bardzo dobrym.

Gość juilja
dzień doberek jeeeeny,ale duuużo piszecie...nie nadażam doslownie za wami a i córka jest tak absorbujaca ze szok...29 marca kończymy roczek i teściowa mi na tydzień się zwala więc będzie jazdaaaaaa :P już się boję... co do PAYPALA to ja robię zakupy praktycznie codziennie na ebayu-uzalezniłam się już chyba :D i tez nigdy nie robiłam przelewów czekiem!!!to jest konto połączone z kontem bankowym tak jakby i kasa idzie automatycznie z twojego konta praktycznie natychmiast :-) bo towar mam nieraz na drugi dzień,no max po 3 dniach.... zdesperowana-zazdroszę teściowej,też tak bym chciała.... KSIEŃKAAA-kurczę nie pomogę ci w tej sprawie ale powiem ci że ja też miałam termin na 11 kwietnia ale ze względu na cukrzycę ciążową mialam poród wywyolywany 2 tyg przed terminem :) a u ciebie jak to wyglada???nie idziesz na wywołanie????? no i od 4 miesiąca byłam na tkzw chorobowym.... kashi-jak samopoczucie-jeszcze w dwupaku czy już rozdwojona??? niania666-ja też na początku podawałam aptamil1,potem aptamil comfort po którym bylo lepiej ale wkońcu okazało się że mała ma nietolerancje laktozy i mamy specjalne mleczko bez laktozy SMA LF...może spróbuj ten comfort-on jest na lepsze trawienie ,na zatwardzenia i kolki.... majoweczko09 co u Ciebie ???????? Nescafe87-taaaki prezent urodzinowy to chyba każdemu się marzy :) noo i popisałam sobie...córka sie obudzila a ja kazwy nie zdązyłam wypić nawet,hihi...w dzień skubana śpi max pół godziny ale w nocy od 23 do 11 rano więc nadrabia chyba... pozdrawiam i miłego dnia życzę!!! do potem

pomylił mi się nick,to oczywiście ja ale na pomarańczowo wyszło ...

A witam.. A ja dentyste zaliczylam pierwszy raz Angielskiego :P Oczywiscie ciapaty ale widac bylo ze sie przykladal..No i jedna mala dziurka do zrobienia na 8 marca..;) Super sie ciesze bo po ciazy bylo 9 :( Becia-my we wrzesniu lecimy na Teneryfe..Tyle ze 7 z 4 dzieci :P wiec wybralismy Tenere zeby bylo mozna lezec na plazy plackiem i podziwiac widoki ,a nie zwiedzac..:) JEsli chodzi o zabkowanie pociech..Moja mala bedzie miala 13 miesiecy a w miesiac wyszlo jej 8 zebow...Nocki nie przespane ,brak apetutu i jazdy nieziemskie..I powiem ze najlepiej dzialaja proszki Nelsona ,i paracetamol podany razem z nurofenem...To wszystko..Zele to ulga na chwile..A jesli chodzi o uspokojenie sciagnelam z Pl syrop o nazwie melisal..Podaje doraznie pol lyzxevczki jak mala mi noce zarywa-pomaga..

Czesc Julija-:) Kiesy wpadniesz na kawke na Armley a i kolezanke druga z Leeds tez zapraszam..Nie bojcie sie nie gryze :P

Becia, Julija- no też mi się wydaje że mały ma nietolerancję laktozy, ale jak byłam u lekarza to usłyszałam oczywiście odpowiedz że te gazy to normal! że jedne dzieci mają więcej inne mniej i że wyrośnie z tego! A jak wy sprawdziłyście u waszych dzieci że to nietolerancja??? Wakacje- My byliśmy raz w Tunezji- 730 funtów za tydzień za dwie osoby all inclusive. hotel bajka- rodzinny z kilkoma restauracjami plus mini przedszkole dla dzieciaczków z opiekunką:) Plaża pierwsza klasa No i dwa lata temu byliśmy na Jamajce- dwa tygodnie all inclusive. drogo ale warto było. dużo pozwiedzaliśmy też na własną rękę, min. plantację maryśki. My nie palimy zioła, ale śmialiśmy się że być na jamajce i nie zobaczyć plantacji marychy to jak być we francji i nie widzić wieży eiffla:) Narazie uciekam bo mały znowu marudzi

niania666-my wylądowalismy w szpitalu po tym jak mała dostała stanu podgorączkowego i śluz w kupce plus strzelające biegunki,płacz około 30-40 minut po jedzenieu i ulewanie które okazało sie również refluksem i tak długo obstawiałam i upieralam się żeby zrobili badanie kału że w koncu zrobili i wyszło ze miałam rację!!!matka jedanak zawsze wyczuje co dziecku dolega :D a mi wmawiali matoły że tak musi byc bo układ trawienny niedojrzały itp...ale im głupio było jak wyszło szydlo z worka... majóweczka

Majoweczka Tobie beda dziubac w zebie 8 marca a ja bede swietowac swoje urodziny, imieniny i dzien kobiet w Pl z rodzinka ulala;) Z tym wakacjami, przemyslalam sprawe i polecimy w pazdzierniku albo wrzesniu,oboje mamy sporo urlopu do wykorzystania, a ten tydzien w maju mamy waolny ale narzucone przez firme, wiec ciezko sie wbic zeby akurat w tym samym terminie znalezc jakas wycieczke, plus nie bedzie juz tak cieplo i mala bedzie juz miala roczek, wiec tez latwiej:) No ja wlasnie zastanawiam sie nad Teneryfa, ale to sie zobaczy:) z pewnoscia bedzie to Hiszpania na poczatek... Zdesperowana dzieki za stronke, juz zapisalam:) Niania Mi tez tak powiedzieli, jak poszlam do lekarza, do tego mala dobrze przybierala, a przy nietolerancji to rzadkosc, ale mam super pielegniarke srodowiskowa i ona akurat u mnie byla jak mala sie skupczyla i wziela kupke do analizy na kwasnosc i wyszla nietolerancja, ja potem jeszcze po kilku dniach powtorzylam badanie, potem dostalam mleko dla alergikow i jest ok, baczki ida normalnie bez wysilku, placzu no rzadko:) A jaki kolor kupki? U mnie byly zgnilozielone.

Julija Do mnie tesciowa przyjedzie w czerwcu, jak wroce do pracy, zeby malej jeszcze do zlobka nie dawac, ale nie wiem czy wytrzymamy pod jednym dachem:) Nie jest zla kobieta, do dzieci super podejscie, super w kuchni ale jest bardzo prosta kobita, juz nie bede wiecej pisac,po prostu czasami jak cos powie to rece opadaja:)

Jak był na piersi to kupki miał bardzo żadkie pomarańczowe. HV i lekarz powiedzieli że są normalne. odkąd przeszliśmy na mleko sztuczne, jeszcze sam nie zrobił kupki tylko się męczy, a ja już dwa razy dałam mu czopek. Teraz kupka jest żółta jak musztarda i wydaje się normalna tylko sama nie chce wyjść. na piersi przybierał ładnie ale teraz mam wątpliwości. Jutro pójdę to go zważę

Majoweczka mam do ciebie pytanie odnosnie dentysty.Ja tez mam zamiar sie wybrac.Ja nigdy nie bylam tutaj i nie znam fachowego slownictwa jak plomba ,borowanie.Moze pamietasz.Jak cos daj podpowiedz.Dzieki

niania --> a te wakacje w tunezji za ten bezcen to gdzie znalazlas? ja bylam u tutejszego dentysty jakies 4 razy i bardzo sobie chwale. moj dentysta jest wegrem - mlody koles az mi tam wstyd chodzic mu paszcze pokazywac, pogada jak kolega :) plomba - filling przeswietlenie - x-ray znieczulenie - anaesthetic borowanie - drill prochnica - caries dziura w zebie - cavity

Zdesperowana--- W Tunezji byliśmy trzy lata temu na początku pazdziernika z biura turystycznego Thomson. Nie była to żadna promocja, poprostu takie były ceny do Tunezji. Z tego co kojarzę to dalej są tam atrakcyjne ceny, bo znajoma była ostatnio. Płaciła chyba 400 funa za osobę i też hotel miała jak z bajki. Ogólnie Tunezja jest tańsza od europy i pogoda murowana:) Kupiłam małemu mleko comfort, mam nadzieję że będzie poprawa. Już teraz zjadł 140ml bez żadnego jęknięcia i grzecznie poszedł spac:) Becia---moja teściowa też przyjedzie we wrześniu do wnuka jak ja wrócę do pracy, więc wiem co czujesz...nie wiem czy dam radę tyle czasu razem pod jednym dachem bo ostatnio moja mama była tylko 2 tyg. i myślałam że zwariuję! Jednak 10 lat mieszkania bez rodziców robi swoje:) No ale jestem za tym żeby dziecko wychowywało się też przy babci:)

Niania No dokladnie, my 7 lat sami przed siebie, najpierw na studiach, potem tutaj, czesto jest tak ze jak ktos przyjedzie, to ja z mezem po tygodniu zaczynamy sie klocic, bo nam wszystko przeszkadza i w taki sposob odreagowujemy, a jak jestesmy sami to klocimy sie raz na ruski rok, no ale coz sila wyzsza, innego wyjscia nie ma:( Mleczko comfort moze pomoc, bo gesciejsze mleko, wiec mniej pecherzykow powietrza, ale jesli to laktoza to maluch i tak bedzie sie meczyl:( Mala mi dzis marudzila na maksa, maz na popoludniu w pracy, dobrze ze mnie dwie kumpele odwiedzily, na marginesie jak nie widze ich to nie widze, a jak juz przyjda to dwie w jeden dzien hehe ale dobrze, bo przynajmniej jakos dzien minal ehh, oby jutro miala lepszy humor ta moja mala Alkaida:) Zdesperowana i inne dziewczyny a Was Wasze rodzinki czesto tu odwiedzaja?

cześć, co do MA dowiedziałam się od koleżanki, że dopóki pracuję to nie muszę wysyłać,nic mi nie przepadnie.ona wysłała papiery wcześniej i jej odesłali,napisali żeby to załatwiła jak już będzie w domu siedziała. co do ASOSA-moje drogie jeśli zamawiałyście, to dostajecie paczuszkę i zadowolone(bądź nie) otwieracie i używacie, a zdziwiłybyście się, jakie cyrki z paczkami i zamówieniami mogą się dziać w takiej firmie :D a praca jak praca-mam kilka bliskich koleżanek,generalnie idę tam zarabiać a nie szukać przyjaźni, ludzie trafiają się róźni.praca sama w sobie nie jest trudna-zmiany po 8 godzin,ja robię zamówienia i je puszczam,także siedzę na kompie i krzesełku,praca wysiłku fizycznego nie wymaga, ale trzeba się skupić,żeby nie robic błędów, bo to wszystko idzie w system i potem wojują.najgorzej jest na pikowaniu-tam pcha sie ciężkie wózki,i zbiera się zamówienia. któraś z Was pytała o pomysł na wakacje-ja bym wybrała się gdzieś,gdzie jest gorąco i słonecznie:D za to mój mąż zapewne obstawiałby miejsca gdzie jest śnieg i można jeździć na nartach,bo on nie przzepada za gorącem i żarem lejącym się z nieba,ja zaś nie jeździłam na nartach,i jazda buzią w śniegu napewno by mnie nie rajcowała. a co do mojego porodu-jak narazie mam zlecone 3 dodatkowe usg,głównie kontrola wagi i wielkości małego,dostałam Metformin aby zbijać cukier(i tak już niski) i miałam mieć ostatnio spotkanie z anestezjologiem, ale lekarz stwierdził że narazie mi niepotrzebne bo wagę trzymam,nie tyję i cukier nie przekracza narzuconej normy.

zawsze ktos tam do mnie z polski przyjedzie, najczesciej siostra albo ciotka, moja mama niestety nie moze sie za bardzo z domu ruszyc bo ma klopoty z sercem takze to my latami tam do niej 2-3 razy do roku no i czesto rozmawaimy na skype :) my z moim R lubimy spedzac podobnie czas na wakacjach, na sloncu, przelezec wiekszosc czasu, troche pozwiedzac :) ogolnie nie przemeczac sie. ja musze miec all inclusive zeby sie najesc i nie myslec o tym ze trzeba jedzenie zrobic. moj a ciaza to byl byly niezle nerwy. od 34 tygodnia zaczelo mi wzrastac cisnienie takze troche zaliczylam wizyt w szpitalu, czasem na noc, tak kursowalam w ta i spowrotem, probwali mi zbic tabletkami ale sie nie dalo, raz cisnienie skoczylo mi do 180/125, zrobilam sie cala czerwona jak burak, czulam sie jakbym byla pijana i zaczelam sie trzasc, wiec rowno w 38 tygodniu mi wywolywali porod, ale mimo skurczy rozwarcie postepowalo wolno, musieli mi przebijac wody, a malemu zaczelo serduszko zwalniac wiec na koniec koncow skonczylam na cesarce i do tego jestem nosicielem paciorkowca to po porodzie musieli mu zalozyc weflon i dostawal jeszcze antybiotyk przez nastepne 2 dni. ale nic sie nie rozwinelo i wyszlismy dosc szybko ze szpitala. tak poza tym to mialam swietna opieke :)