Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszunia;o)

Rodzimy latem 2011 roku w Anglii:)

Polecane posty

Ninka nasz synek tez ma 2.5 roku :) Jakos sobie radzi - moze nie we wszystko potrafi grac ale powoli sie uczy i calkiem niezle mu idzie ;)

S Gosia S fajnie ze sie odedzwalas, widze ze twoja walka w pracy trwa. Kochana walcz i nie daj sie. Ja na szczescie nie mam takch problemow, ze mna obchodza sie jak z jajkiem, nic mi nie pozwalaja robic, ciagle wysylaja zebym sobie posiedziala, cos zjadla itd. Ja tez jeszcze nie czuje kopniaczkow, niestety a tak strasznie bym chciala juz poczuc. :( Julka- nie przejmuj sie bedziesz fantastyczna mama, sama, nie potrzebujesz jego. Taka jest moja rada, ale decyzja nalezy do ciebie kochana.

Gość S_Gosia_S
anitia Kochana z tego co dzis rozmawialam z doswiadczona juz kolezanka w tych sprawach to ona twierdzi ze to co czuje to juz ruchy ale ja chce czuc mocne kopnaki i byc pewna ze jest wszystko Ok jak narazie pozostaje mi sluchanie serduszka ;) Dlugo sie nie odzywalam bo bylam w PL ale juz teraz bede was odwiedzac :)

hej dziewczynki bylam dzisiaj na zkaupach i kupilam sobie koszule nocna rozpinana od szyi z getrami bedzie wsam raz do szpitala na pierwsze karmienia :) dostalam dzisiaj kolejna partie ciuszkow od siostry co prawda po jej synku - ale sa to same body i spioszki i sa w neutralnych kolorach, tak ubranek mam pelna szafe dla dzidzi do 12 miesiaca :) dostalam tez rozek :) tak wiec zostaje mi kupic wozek fotelik do samochodu posciel butelki pieluszki i kosmetyki :) wanienke tez mam od siostry :) heh

Gość mama_Antosia21
Ewelina29 mam pytanie do Ciebie. Mieszkam już ponad dwa lata z moim chłopakiem w Anglii i teraz spodziewamy się dziecka :) jestem już w 31tc mam już złożóne a może dopiero dokumenty o child benefit i czekam na decyzję. Mój chłopak ma córeczkę z dziewczyną, która została w Katowicach. On również pobiera child benefit na córkę. Matka dziecka nic o tym nie wie bo on płaci na trzyletnią córeczkę aż 750zł miesięcznie. Sprawdzaliśmy w UM w WPS jak to wygląda czy jest to zgodne z prawem, że on pobiera chb a nie przesyła matce. Kobieta powiedziała nam, że w przypadku kontroli musimy mieć potwierdzenie że przeznacza to na utrzymanie dziecka. Jak można to ominąć. Czy trzeba to przekazywać ? czy trzeba trzymać potwierdzenia. Czytałam że masz podobną sytuację ze twój M tez pobiera na dziecko mieszkające w Polsce. Teraz sami spodziewamy się dziecka i każdy pens będzie się liczył na początku tym bardziej że to moje pierwsze dziecko wiec nawet nie mam żadnej jeszcze wyprawki :(

hej dzisiaj znowu zrobilam male zakupy w willkinsonie kupilam wanienke za niecale 4F, :) kupilam tez 2 butelki antykolkowe i odciagacz do mleka firmy tommyy tippee byly na promocji, kupilam tez dwa malutkie smoczusie :) jak ja uwielbiam kupowac te wszystkie rzeczy :) mam pytanko co myslicie o takich nozyczkach ?? a moze macie jakies godne polecenia ?? http://cgi.ebay.co.uk/Baby-Nail-SCISSORS-BNIB-storage-case-/250485563788?pt=UK_Baby_Baby_Bathing_Grooming_LE&hash=item3a521a618c

Gość mama_Antosia21
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. Tak dzisiaj szperam w internecie na temat chb i mam wątpliwości jaką kwotę mi przyznają. Moj partner dostaje 20,3gbp tygodniowo. Czy ja otrzymam też 20,3gbp tygodniowo skoro to będzie moje pierwsze dziecko czy będzie brane pod uwagę to że on już ma jedno dziecko i nasz Antoś będzie drugim dzieckiem i wtedy dostane 13,4gbp? Proszę pomóżcie bo już nie wiem gdzie mam szukać informacji. A może któraś z Was miała podobną sytuację. Z góry dziękuje za pomoc :)

hej laski, ja już prawie poprasowałam, wyprawkla do szpitala prawie że gotowa.Co do tych ChB to pytajcie się doświadczonych kobiet, ja urodzę pierwsze dziecko, i będę składać po porodzie. Różyczka jak tam skurcze ?? u mnie coraz gorzej :O dość mocny ból łapie mnie w pachwinach.. ale regularnych skurczy brak.

hej hej,wkońcu mam chwile żeby napisać.robimy mały remoncik.malujemy.Pokoik dla młodego już zrobiony:)śliczy żółty:) mamaantosia czemu składałaś teraz papiery na chb skoro jesteś jeszcze w ciąży a tam potrzebujesz akt urodzenia dziecka. i jak twój złlożył papiery na chb na swoją córke bez wiedzy matki??skąd wziął akt urodzenia.A i jest jeszcze jedna kwestia czy ona pobiera cos w Polsce,bo jeżeli tak to twój facet nie powinien pobierać tutaj.Dowiedz sie żebyście potem przy załatwianiu benefitów dla siebie nie bekli za ten chb. ewa84 ja nie kupowałam zadnych wymyslnych nozyczek,najzwyklejsze podobno są najlepsze.A te całe komplety oglądałam ale stwierdziłam że połowa rzeczy nie będzie mi potrzebna.Dlatego kupiłam tylko nozyczki i szczotke do włoskow.Ale każdy robi jak uwaza.

mama_Antosia21 Moj M jeszcze nie pobiera na syna z pl CHB, ale mamy taki zamiar bo wiemy ze sie jemu to nalezy. Musisz trzymac rachunki na dowod na to ze placi alimenty. Jezeli on to pobiera to sa jego pieniadze, nikt mu tego nie zabierze poniewaz placi alimenty. W UK nawet jezeli nie masz slubu a zyjesz ze swoim chlopakiem w jednym gospodarstwie domowym to traktowani jestescie jak malzonkowie i nie mozecie nic zatajac bo HM Revenue bardzo szybko i tak do tego dojdzie. Skutkiem tego moze byc wstrzymanie wszelkich dodatkow. Powinnas zadzwonic do HM Revenue & Customs i zapytac jaka kwota CHB bedzie ci sie nalezala. Wydaje mi sie ze ta mniejsza kwota. PS czy na pewno byla partnerka Twojego chlopaka nic nie wie o CHB pobieranym na ich dziecko?? Gdzies slyszalam, ze HM Revenue informuje listownie ale pewnosci nie mam. I napisz mi jak dlugo on juz to pobiera.

izunia1986 akt urodzenia moga wyciagnac z USC nie tylko rodzice dziecka, moga to zrobic dziadkowie czy rodzenstwo (najblizsza rodzina). HM Revenue sprawdza czy zadne dodatki nie sa pobierane w pl, inaczej by nie przyznali. Jezeli on placi alimenty rowne lub wyzsze od kwoty CHB ktory otrzymuje miesiecznie to jest to jak najbardziej zgodne z prawem i nie ma zadnej obawy ze mu to zabiora. Na dziecko mieszkajace w pl nie mozna pobierac CHTC.

Gość mama_Antosia21
izunia1986 to mnie teraz zmartwiłaś. Moja położna tak mi podpowiedziała że mogę już składać. Ale lipa ;( przecież teraz po urodzeniu nie wrócę szybko do pracy więc chb przydałby sie Ewelina29 prawie dwa lata już pobiera. Nic nam niewiadomo aby ona o tym wiedziała bo pewnie zrobiła by jemu zadymę. Nie boimy się że ona się dowie bo niby jak. A na pewno nie dostaje zasiłku rodzinnego w Polsce bo on płaci 750zł miesięcznie a ona pracuje. Aby dostawac zasilek rodzinny to nie mozna przekroczyc dochodu ok 550zł na osobe a alimenty sa wliczane do dochodu przy staraniu sie o zasilki matka dziecka na pewno zarabia wiecej niz 350zl miesiecznie wiec juz nic jej sie nie nalezy. Napisalas ze nalezy sie jemu ale czy to nie jest tak ze musi przeznaczyc na utrzymanie ? a alimenty ma zasadzone czy placi dobrowolnie ? bo moze te dwa obowiazki alimenty i chb nie mozna laczyc? to znaczy alimenty obowiazek w polsce a chb obowiazek przekazania niezaleznie od innych obowiazkow. o rany ale zagmatwalam :) mam nadzieje ze cos zrozumiesz z tego co napisalam

mama_Antosia21 tu masz artykul o chb : http://www.brytania.co.uk/index.php?name=News&file=article&sid=102 Wg mnie ten benefit ma po czesci rekompensowac alimenty, czyli latwiej bedzie placic alimenty. Nie musicie tych pieniedzy wysylac do pl, wysylacie juz alimenty i to wystarczy. Placicie podatek National Insurance Contribution i to upowaznia do legalnego pobierania CHB. My ociagalismy sie z tym z obawy, ze byla mojego M gdyby sie dowiedziala wystapila by z pewnoscia o podwyzke alimentow (co zreszta wlasnie zrobila - a i tak dostaje nie malo. Teraz po zlozeniu zeznan w Konsulacie RP czekamy na rozstrzygniecie sprawy, ewentualnie bedziemy sie odwolywac od decyzji sadu).

Izunia ma rację, można za to dupnąć, zrobi się nieciekawie, gdy okaze się, że tak naprawdę macie na utrzymaniu 1 dziecko a nie dwoje, jesli nie będzie miał kwitów, że przeznacza co miesiąc pewna sumę pieniędzy, jak udowodni, że z pieniędzy z chb przeznacza na alimenty dla drugiego dziecka? przy sprawdzaniu będą chciali dowód, że matka tamtego dziecka nie pobierała z tym czasie w PL zasiłku rodzinnego, jesli zarabiała mało to zapewne takowy pobierała, i tutaj rusza sprawa o zwrot chb wraz z odsetkami, lub nie wypłacanie wam chb przez czas spłaty, czyli czas kiedy wypłacali chb plus ich note odsetkową, a druga sprawa to chb jest tak niskie, że mała to w sumie pomoc od państwa, ale jeśli mieszkacie tu 2 lata i macie HO możecie sie starać o inne benefity Czas oczekwiania na chb jest na dziecko urodzone w uk do 3 miesięcy i musi być akt urodzenia, przysługuje wam mniejsza kwota, gdyż to jest wasze pierwsze wspólne dziecko w tym samym gospodarswie domowym

zalezy co będą sprawdzac i kogo ale w takiej sytuacji przyznanie chb niestety sie wydłuży

Gość mama_Antosia21
Grays77 - on płaci 750zł miesięcznie na dziecko więc jeżeli faktycznie jest tak jak pisze Ewelina29 to ma pokwitowania że przekazuje je na utrzymanie dziecka. Watpliwosci mamy z tym czy nie musimy rowniez przekazywac chb. Czyli placic alimenty + chb. Ewelina29 - mam nadzieję, ze jest tak jak piszesz :) ale jak cos to mamy wszystkie potwierdzenia zaplaty. Matka dziecka i tak uważa ze dostaje za mało. Ze koszty utrzymania dziecka sa wyższe. Tylko zapomina ze obydwoje rodzice musza lozyc na utrzymanie. Ewelina29 a ile on placi i ile dziecko ma lat? a co konsulat RP ma wspolnego z alimentami? pierwszy raz o tym slysze

Grays77 benefit sie nalezy i jest legalny - nie straszcie dziewczyny !!! Jezeli jej chlopak placi alimenty w kwocie rownej lub wiekszej chb - on placi 750 miesiecznie alimentow zasadzonych przez sad (co juz jest dowodem lozenia na dziecko) a chb to ok 80 f miesiecznie czyli ok 400 zl to chb mu sie nalezy... Moj maz dzwonil do HM Revenue osobiscie (nasza sytuacja jest podobna) i takze bedziemy o chb na dziecko mieszkajace w pl skladac aplikacje. "Zasiłek na dziecko, które jest w Polsce Mieszkając w Wielkiej Brytanii możesz się starać o Child Benefit także wtedy, gdy dziecko nie mieszka z Tobą, tylko z kimś innym nawet jeśli pozostaje w Polsce. W takiej sytuacji zasiłek będzie Ci przysługiwał pod warunkiem, że to Ty łożysz na wychowanie dziecka, a suma jaką na to przeznaczasz jest co najmniej równa kwocie zasiłku. Dodatkowo, osoba opiekująca się dzieckiem nie może pobierać zasiłku rodzinnego w Polsce." http://www.emito.net/poradniki/zasilki_i_zapomogi/ciaza_i_rodzicielstwo/zasilek_na_dziecko_child_benefit artykul z 24/02/211 !!! Mylicie ten dodatek z Child Tax Credit, ktory rzeczywiscie sie nie nalezy na dziecko mieszkajace w Polsce !!!

Gość mama_Antosia21
Grays77 - no wlasnie jezeli to bedzie nasze pierwsze wspolne dziecko to nie powinno byc ta wyzsza kwota ? no chyba ze wezma pod uwage to ze on juz ma jedno dziecko i ze pobiera chb to wtedy bedzie nizsza jakie to wszystko skomplikowane w Polsce wiadomo ze praktycznie nikomu nic sie nie nalezy i jest duzo prosciej a tu sie nalezy ale trzeba wiedziec co gdzie i jak ... obydwa kraje w UE a tak rozne bede miala lekture do czytania przed rozwiazaniem :)

Nie, poniewaz sad zasadzil mu 750zl miesiecznie - te pieniadze mozecie wydatkowac kupujac dziecku prezenty itp... Nawet w pl nie masz obowiazku tlumaczenia na co konkretnie wydajesz zasilek rodzinny. Jezeli jego byla partnerka otrzymuje alimenty w wys. 750zl plus jej wynagrodzenie z tytulu pracy to przekroczy kwote 504zl na osobe !!! Alimenty wliczane sa do kwoty dochodu. HM Revenue SPRAWDZA czy w pl nie pobierane sa czasem dodatki na dzieci !!!

Gość mama_Antosia21
dziękuje Ewelina29 :) troszkę uspokoiłaś mnie :) martwie sie jedynie tym ze bede musiala czekac na chb ale mój A wlasnie powiedzial mi ze damy sobie rade ze tu przeciez zyje sie latwiej :) dziewczyny powiedzcie mi czy jak placi 750zl /mc to jest duzo czy malo? mi sie wydaje ze to jest sporo jak na trzylatkę jak bylismy w Polsce na swieta to ex mojego powiedziala ze zlozy o podwyzszenie bo juz dwa lata nic nie zwiekszala a potrzeby dziecka rosna z wiekiem. Czy moze dostac podwyzszenie ? ja nie chce aby on stracil kontakt z dzieckiem i staram sie nie wtracac bo to jego dziecko ale zapewne podwyzszenie obciazylo by nasz budzet a przeciez sami zaraz zostaniemy rodzicami. Moj A uspokaja mnie ze na razie tego nie zrobi bo mieszkamy w uk. Jak dobrze czasem z kims "pogadac" i moge wyrzucic swoje watpliwosci. Dziekuje za pomoc :)

Gość kasia;))))
W jakich sklepach zaopatrujecie sie dla swoich dzieci?ja niedlugo zabiore sie do zakupow;)

Gość mama_Antosia21
kasia;)))) - część rzeczy kupuje na ebayu bo jest zdecydowanie taniej coraz bliżej rozwiązania a ja dopiero raczkuje w zakupach :(

Gość kasia;))))
Ktory tydzien?? ja tez jeszcze mam czasu ale czasu ale nie lubie zostawiac na ostania chwile a zreszta zakupy dla dzidziusia beda mega przyjemne.jestem w 18 tygodniu:)ale jeszcze pamietam jak odczytywalam test a to juz prawie 5 miesiac,czas leci jak szalony patrzylam na ebaya ale mi tam cholernie ciezko sie polapac ale musze popatrzec;P

Gość mama_Antosia21
kasia;)))) - jestem już w 31tc :) ten czas ucieka mi przez palce jeszcze nie dawno dowiedziałam sie ze jestem w ciazy a dzisiaj juz 31tc :)

Gość kasia;))))
oooo;) to ty juz blizej niz dalej;) ja w kwietniu ruszam na jakes male zakupy.wyszlam z zalozenia ze w lipcu nue bedzie mi chcialo latac po sklepach wiec do tego czasu musze kupic wszystko;) A ty jak stoisz z zakupami?

Gość mama_Antosia21
na szczescie duzo rzeczy dostalam od siostry mojego A bo jej synek ma juz dwa latka a wiekszosc rzeczy trzymala po rozwiazaniu moi rodzice przjezdzaja i obiecali kupic dla nas wozek :) tzn nie dla a dla Antosia :D na razie mamy lozeczko ale jeszcze stoi spakowane, wanienke teraz chce kupic butelki, smoczki troszke ciuszkow bo nie moge sie oprzec sa takie slodkie znajomi pytaja sie co kupic a ja mowie ze pampersy wiec o to sie nie martwie reszta rzeczy pozniej sie okaze w tak zwanym praniu :)

mama_Antosia21 kwota alimentow zalezy przede wszystkim od dochodow ale takze od sytuacji rodzinnej (w tej chwili Twoj chlopak ma na utrzymaniu dziecko w pl ale juz niedlugo bedzie mial na utrzymaniu kolejne - czyli sytuacja rodzinna zmieni sie. Jezeli wzieli byscie slub mial by na utrzymaniu 3 osoby). W UK wyglada to troszke inaczej, nie musicie miec slubu a traktowani jestescie jak malzenstwo bo macie wspolne gospodarstwo domowe - jednak sad polski nie bierze tego pod uwage. W sytuacji, kiedy zmienily sie pewne warunki bytowe, twoj chlopak moze wystapic do sadu o zmniejszenie alimentow. Wez pod uwage, ze kwota jaka lozy Twoj chlopak to polowa kosztow utrzymania dziecka, druga taka sama czesc ma obowiazek lozyc matka dziecka - 1500zl na 3 letnie dziecko?? Nie za duzo?? Znam kilka osob, ktore placa w granicach 400-500 zl alimentow co i tak mnozac przez dwa, na polskie realia daje spora kwote na dziecko... Pamietaj, ze mieszkajac w UK Twoj chlopak nie musi stawiac sie na sprawie o podwyzszenie alimentow w pl , moze zlozyc zeznania w najblizszym Konsulacie RP przed samym Konsulem... Poza tym zawsze moze odwolac sie od decyzji o podwyzszenie alimentow... moze trwa to troszke ale zawsze jest szansa, ze sad odrzuci wniosek o podwyzszenie alimentow.

Gość mama_Antosia21
na szczescie on otrzymuje chb wiec jak sie to doda a potem odejmie to tak jakby placil ok 400zl tylko jakby zostaly podwyzszone to juz nie bedzie wesolo ona nie wie gdzie on dokladnie mieszka a jego rodzice nie powiedza jej. Kiedys kolezanka nie mogla namierzyc ojca swoich dzieci i podala jego rodzicow. To polskie prawo jest jakies dziwne. Czemu rodzice maja odpowiadac za swojego doroslego syna. Fakt ze ona nie miala wyjscia bo miala z nim dwojke dzieci a on nic nie lozyl. Mozna nie stawic w sadzie? a nie bedzie za to grzywnej? Moj A jak mial pierwsza sprawe alimentacyjna to nie stawil sie ale teraz jest chyba wymagane zaswiadczenie od lekarza sadowego ze jest sie np chorym czy moze znowu to sie zmienilo? ale co da to odwolanie ? a jak sad nie przychyli sie ? przeciez i tak trzeba placic od daty zlozenia wniosku. Moj A musial wyrownanie zaplacic za 6mc i placic na biezaco gdybysmy mieszkali w Polsce to chyba kredyt trzeba by brac ech oby bylo dobrze