Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszunia;o)

Rodzimy latem 2011 roku w Anglii:)

Polecane posty

ewa to wcale nie masz takiego malego brzuszka jak na 27 tydzien :) tylko poloznej pewnie chodzilo ze macica jest za mala. w tym tyg jej dolna czesc powinna siegac okolo 7cm nad pepkiem.

jetsem w 29 tygodniu polozna powiedziala ze troszke przymala i kazala czekac 2 tygodnie i sie stresuje troszke

Gość biedronka :)
kasiulka a jakie kosmetyki polecasz bo ja tez myslalam o zakuoie kosmetykow z pl.

No dla mnie tez jest bzdura sprowadzanie kosmetyków z pl,za każdym razem bedziecie kupowac świeża dostawe??czy ktos wam bedzie przysyłał.tak jak pisze kasiulka tu jest też spory wybór.

kasia tak wlasnie o macice chyba chodzilo bo miezyla mi od wzgorka lonowego ponad pepek i wyszlo 27cm a jestem w 32tc kupuje kosmetyki w Polsce bo chce kosmetyki bambino i Nivea a tutaj ich nie ma, nie mam nic przeciwko kosmetykom angielskim ale tak sobie poprostu umyslalam i juz - brat moj jest teraz w Polsce to mi kupi, potem jade poczatkiem wrzesnia to sobie dokupie i wybieram sie na swieta wiec znow zrobie zapas :) a potem jak mi sie skoncza bede uzywala johnsona :)

nie mozemy sie dogadac kochana ha ;p macica macicą ale mi chodzi o obwod brzuszka taki normalny jak sobie mierza kobiety nie bedace w ciazy

tutaj zalecaja przez pierwsze tygodnie nie uzywac zadnych kosmetykow bo skorka dziecka jest bardzo delikatna i szybko moze miec uczulenie na kazde kosmetyki, nawet te najlepsze. jezeli jednak skorka jest przesuszona (mojej Asi luszczyla sie ta poporodowa) smarujcie najzwyklejsza oliwa z oliwek (na oliwki dzieciece niemowlaki czesto maja uczulenie), tylko tez nie codziennie bo wyskocza potowki, tak mialo kilka moich kolezanek. jezeli oliwa nie pomoze to bardzoooo polecam kosmetyki oilatum, zwlaszcza plyn do kapania i krem. skorka Asi po tym byla jeszcze bardziej delikatna chociaz myslalam ze juz bardziej byc delikatna nie moze :). teraz jak juz jest wieksza to stosujemy johnsona szampon i plyn tej samej firmy top-to-toe taki zolty i wszystko jest ok. a do pupki wystarczy bepanthen jak sie tylko lekko zaczerwieni zeby nie doszlo do odpazen. w gorszych przypadkach sudocrem bardzo dobrze sie sprawdza, my cale szczescie jeszcze nie potrzebowalysmy. ewa sprawdz czy jest u was taki sklep jak B&M tam mozna dostac niektore polskie kosmetyki.

kasia obwod brzucha mam 103cm, a dlugosc 27cm :)

kasiulka akurat w okolicy nie ma tego sklepu, ale nie szkodzi bo jak cos to u nas w polskim sklepie, ale mi az tak nie zalezy zeby to byly polskie produkty, poprostu brat akurat jest w polsce - a tez mieszka w anglii, wiec mi kupi to co chce a potem sie zobaczy :) co do oliwy z oliwek to wlasnie moja kolezanka ja stosowala u swojej corci jej skora byla gladziutka i delikatna

ewcia wybacz teraz doczytalam ze jestes w 32 tyg :) a nie w 27 :), to lozysko nad pepkiem powinno siegac 12cm. ja tak dla porownania wam napisze (bo robilam pomiary i notatki co tydzien :D) ze w 32tyg moj obwod brzucha to 112cm, ale ja mialam duze brzuszysko z duza Asia w srodku ;)

mierzyli mi brzuch wczoraj po usg ze 3 razy,i mowili ze w stosunku do tygodnia ciazy za maly jest, dzidzia tez byla mierzona dokladnie i wyszlo ze jest roznica miedzy obwodem glowki a obwodem brzuszka, i dlatego tez bede miala za tydzien usg i za dwa tyg zeby sprawdzic jak dalej dzidzia rosnie,

Kasiulka ,az ja sobie zmierzylam z ciekawosci(-: jestem w 29 tygodniu(i pare dni) i juz mam 100 cm obwod!to moja dziewczynka chyba tez malenka nie jest,chyba ze to te wody(-;

Julka nie martw sie, duzy brzuch wcale nie swiadczy o duzym dziecku :). ja jestem wysoka (175cm) wiec i brzuch mialam wiekszy, nizsze kobiety czesto maja mniejszy brzuszek. ewcia najwazniejsze ze wszystko jest pod kontrola lekarzy, a Karolinka rosnie sobie swoim tepem/tempem :) (moja ortografia umiera :D)

kasiulka tez tak mysle, nastawiam sie raczej pozytywnie, siostra miala tak samo jak ja lekarze martwili sie wielkoscia brzuch i non stop ja na usg wysylali a dzidiza urodzila sie zdrowiusienka :) tlumacze sobie to tym iz takie mamy geny hihi male brzuszki :)

Gość biedronka :)
Dziewczyny wezcie sobie poprawke na to mierzenie brzucha moja kumpela miala ten sam problem z malutkim brzuchem ktory odbiegal znacznie swoim rozmiarem od tyg ciazy, nawet jej mowili ze lepiej jak przenosi ta ciaze bo dziecko jest bardzo male, pod koniec miala kilka razy robione usg i byla zalamana rozmiarem brzucha i wielkoscia dziecka. A dzidzius urodzil sie dokladnie co do dnia wedlug daty z usg i wazyl prawie 4 kg :) U mnie tez sie pomylili o rowne 500 gram a usg mialam przed samym porodem w szpitalu.

biedronka masz racje - mysle ze trzeba z dystansem do tego podchodzic, najwazniejsze ze opieka jest i ze sie interesuja :)

na pomiarach z usg zawsze pisze +/- 500g to tak jak pisze biedronka, nie ma co sie sugerowac pomiarami z usg bo jest bardzo duze prawdopodobienstwo pomylki pomiaru

biedronko nie wiem czy dobrze pamietam, to ty jestes z Glasgow? gdzie zamierzasz rodzic? mam na mysli w ktorym szpitalu?

Dziewczyny co do tych kosmetykow to kupie w Pl bo chce nivea baby bo na johnson jest duzo dzieciaczkow uczulonych mojej znajomej mala miala doslownie parch a nie tylko uczulenie i nawet ich angielskie leki od lekarza nie pomagaly dopiero z Pl jakas masc od lekarza sciagala ! A ja bede w Pl przed porodem pozniej moi tescie przyjezdzaja to moga mi dowiesc w pazdzierniku znow jade do PL wiec sobie dostawe dowioze a jak zabraknie zawsze w Pl sklepie bede mogla je kupic !!! Jak malenstwo bedzie starsze tez przejde na johnson ;) Jak czytam dziewczyny o waszych problemach to az mi ciarki przechodza ;(;( Wspolczuje Wam ;(

hej kobitki, nie bylo mnie tu 2 dni a czytaaaaania ze ojoj :) Dziewczynki to becikowe 190 funtow jest z tego co czytalam zawieszone od 1go stycznia tego roku, wiec niestety ale na nie liczyc nie mozemy. Pozatym, powiem wam ze kazde badania tutaj wywoluja u mnei stres. Po pierwsze bo nie o wszystko sie mozna dopytac szczegolowo bo wiadomo - jezyk, a po drugie cienko tu ze specjalistami. Cos tam ktos wypatrzy, pewny nie jest ale juz wprowadza nerwowa atmosfere... oj...szkoda slow... przezylam to tez na pczatku ciazy, kiedy to zrobili mi usg i lekarz niedouczony jakis wypatrzyl na usg cos co wg niego odbiegalo od normy, oczywiscie pobieglam do pl gina no i okazalo sie ze wszystko jest jak najbardziej wporzo... ale co sie nadenerwowalam to moje...

Julka dowiedz sie jak najwiecej i wszystko mi koniecznie przekaż ;D Bo tak mi pozniej dopiero do glowy przyszło jak to bedzie z porodem w basenie, czy juz odpada, no i w ogóle z pozyzjami i chodzeniem. Położna mi powiedziała, że jak tylko mi odejdą wody to jade do szpitala i zostaje już, żeby mogli podawac ten antybioty do konca. Tylko nie spytałam czy dziecku podaja antybiotyk, bo z tego co czytam to różnie bywa. Ja miałam drobne swedzenie i wiedziałam, że mam grzybka, tylko chciałam sie dowiedziec czy nie ma tam czegos jeszcze. No i jest. Chociaz nie spowdziewałam sie tego!! A normalnie badan na to nie robie tylko jak robia na cos przy okazji, a kazdy moze to miec. Wiec chyba nie jest to jakies straszne. Tak mi położna powiedziała, żeby sie nie zamartwiac :D

ok Kasztanko,jutro wszystko Ci opisze,widzisz ja tez mialam swedzenie(szczegolnie w okolicach brzucha)to mi najpierw powiedzieli,ze to normalne bo skora sie rozciaga! po jakims czasie poszlam do gp tez z grzybkiem na brzuszku(taki byl maly ,ze ledwo go zobaczylam)to dali clotrimazolum i powiedzieli,ze w ciazy flora bakteryjna oslabiona!dopiero tydzien temu(prawde mowiac po seksiku)zaczelam leciutko krwawic no i poszlam z tym i wymusilam spotkanie z ginekologiem,bo chcialam zeby zajrzal czy z szyjka wszystko ok(zdziwilam sie troche,bo sexik taki delikatny, na pol gwizdka,a tu jakies krwawienie).ginekolog obejrzala szyjke i powiedziala,ze szyjka szczelna,wzorowa ale sluz jej sie nie podoba i zrobila wymaz,no i kurcze dzisisj ten list z tym gownem!!!Kasztanka,mowia zeby na kazdej stronie w tej ksiazce porodowej wpisac to na czerwono na gorze"GBS POSITIVE" to jak im damy ksiazki to od razu wiedza co robic.Z tego co narazie sie dopytalam i wyczytalam to lepiej w wodzie nie rodzic,a i na stronie nhs pisza ,ze karmic piersia mozna,bo te penicyline bedziemy miec podana przez kroplowke(do krwioobiegu,do mleka nie przechodzi).trzeba tylko powiedziec przy nastepnej wizycie czy nie ma sie uczulenia na penicyline,jak nie wiadomo to zrobia test.a... i lepiej jechac nawet przy pierwszym skurczu,nie czekac na te wody,podobno nie wroca do domu jak sie ma GBS!!!ale o szczegoly dopytam sie jutro.Trzymaj sie cieplo Kasztanka i nic sie nie martw!!!

Na kafeterii jest topic''paciorkowiec grupy b w ciazy'' i jak tak czytam kasztanka to dobrze,ze nam to wykryli bo niewykryte moze prowadzic do sepsy u dzidziusia,a sepsa wiadomo jak sie konczy u niemowlaka)-:Bedzie dobrze(-:kolorowych

Dzieki Julka za info i czekam z niecierplwoscia na dalsze wiadomosci. Tearaz jeszcze czekam na wuniki na ta cholestaze, tym sie martwie bardziej.Buziaki

Moje dwie kolezanki mialy cholestaze w ciazy(obie po 30 tygodniu ciazy)wszystko sie dobrze skonczylo,nie moga tylko brac tabletek hormonalnych ze wzgledu na watrobe,to uzywaja wkladek wewnatrzmacicznych,a dzieciaczki chowaj sie ,ze hej(-;Kasztanka,a ta cholestaza wyszla Ci z innymi badaniami czy jak?bo ja mam zamiar poprosic o badanie w jej kierunku i jeszcze musze zrobic cukrzyce ciazowa, bo chyba zapomnieli!!!

Ale tu dzis cisza. jak u was z pogoda?bo u mnie pada. kochane skladam wam wszystkim najserdeczniejsze zyczenia z okazji naszego swieta Dnia Matki, niech wam dzieciaczki zdrowo rosna je juz na swiecie i te w brzuszkach :)

Wszystkiego naj z okazji naszego świeta!! Z tą cholestaza zaczeło sie od swedzenia, powiedziałam położnej ze mam na nogach i zaczyna sie na rekach, ale nie na tłowiu, no i wysłała mnie na badanie krwi. Tez nie jest to rutynowe badanie, dopiero jak sie zaczyna cos dziac, to Cie kieruja. U mnie badanie na cukrzyce tez nie jest rutynowe.

dziewczynki wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy. mam nadzieje ze chociaz u was pogoda i nastroj lepszy, u mnie do bani :(