Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość berba

oryginalna potrawa na święta

Polecane posty

Gość moje zdanie jest takie
potrzebne jest naczynie. najlepiej kwadratowe badz okragle, ale glebokie.. w sensie zeby powierzchnia na dole byla taka sama jak na górze i najlepiej przezroczyste. potem ukladasz od dolu: tunczyk majonez zoltka kukurydza bialka jajka na sama góre ser żolty. mozna robic ciensze warstwy i wszystko powtórzyć.

Gość berba
ok żle zrozumiałam skojarzyło mi sie z ubitymi jajkami :0 przepraszam

Te roladki też sa wysmienite, robiłam je do kuzynki na I Komunię Św. Schab pokroic w plastry, tak jak na kotlety, rozbic tłuczkiem. Farsz: po ok 20 dag orzechów włoskich mielonych, śliwek suszonych drobno pokrojonych i mięsa mielonego. to wszystko mieszamy, doprawiamy. Plastry schabu obtaczamy w kilku łyzkach oleju, smarujemy przyprawą do mięs. Na schabie układamy po łyżce farszu, zwijamy roladki. Można je spiąć wykałączką. i Pieczemy w piekarniku.

Gość berba
tzn. ubitym białkiem przepraszam ale sałatkę zrobię bo mam" czutkę" ,że jest naprawdę smakowita:)

Gość Mikusiaaa
Ja też znam tę sałatkę ale zdecydowanie polecam zamiast kukurydzy cebulkę!!! I oczywiście majonezem przekładana:) Ja robię kugiel, świeżynkę na ostro, schab pieczony, pasztet, strogonow, zraziki wołowe i oczywiście sałatki:))) Pozdrawiam

Gość berba
Edycuak naprawdę ten farsz mnie trochę zniechęca ale zawsze mozna sie pomylić sama nie wiem :O jestem odważna ale ...

Zniechęca?? No może nie każdy lubi rzeczywiście śliwki suszone czy orzechy, ale ja tym bym się mogła zajadać całymi dniami. :)

Jeśli chodzi o sałatki, to mam swoje dwie ulubione. 1) brokuł dzilimy na różyczki, płuczemy i gotujemy we wrzątku 5 min, dodajemy puszkę fasoli czerwonej, pokrojony w kostkę ser feta. Polewamy sosem: 3 ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, rozcieramy z małym jogurtem naturalnym i łyzka majonezu, doprawiamy do smaku i polewamy sałatke, mieszamy i gotowe. :D

Gość berba
moje zdanie jest takie sałatkę z tunczyka już gdzieś jadłam i bardzo mi smakowała więc jest duża szansa ,że ta przypadnie do gustu gościom

jeszcze znam taka fajna salatke, ale ona sie nie nadaje na wigilie, ale na swieta jak najbardziej: kapusta pekinska papryka 3 rozke kolory ogorek surowy groszek (mozna bez ) kukurydza (mozna bez) majonez szynka pokrojona w kostke i sekretny skladnik: makaron sojowy, albo ryżowy.. w zaleznosci z ktorym sie zrobi salatka bedzie nieco inna wiadomo... wszystko kroimy. kapuste, papryki, ogorek, szynke - w kostkeczke. makaron na surowo kruszymy b. drobno.. potem wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki, zeby makaron przesiąk wodą z ogórkow i wwarzyw. jest przepyszna. polecam :)

Gość berba
tunczyk złoty ? to taki w puszce może być w kawałkach w zamian ?

2) kapuste pekińska szatkujemy, rozdrabniamy makaron z zupki chińskiej (najlepiej Vifon), dodajemy puszkę kukurydzy i groszku. Przyprawy z zupki łączymy z łyzką oleju i połyżce dodajemy do sosu majonez. (ok 4 łyżek) mieszamy wszystko i gotowe :) najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy makaron zmięknie pod wpływem majonezu.

Gość Mikusiaaa
Najlepszy będzie rozdrobniony i w oleju:) i chyba jedna puszka to będzie mało

Gość berba
edyciak- ten przepis znalazłam dziś na int. ale powiem szczerze mam mieszane uczucia bo nigdy jej nie jadłam a te zupki vifon to jakoś tak ludzie gorzej kojarzą robiłaś już to może i masz doświadczenie z tym makaronem?

Przecież napisałam, że to jedna z moich ulubionych sałatek :) Koleżanka napisała podobną, też taką robie, gdy jest sezon na paprykę i ogórki. Oczywiście robiłam tą sałatkę mnóstwo razy, zwłaszcza w takich sytuacjach, gdy przyjdą niespodziewani goście, bo robi sie ja raptem kilkanaście minut, a chwilę postoi w lodówce to i makaron zmieknie.

Gość berba
mikusia no,- mój mąż jak zobaczy w święta ziemniaki, to chyba tobie osobiście podziękuje :D to jego nieodzowny składnik niemalże każdego posiłku i nawet na święta trudno znosi rozstanie z ziemniakami :o więc jak będzie grzeczny to jest szansa, ze zrobię danie korzystając z twojego przepisu - dziękuje :)

Gość Mikusiaaa
nie ma za co Danie jest proste i pyszne, sama przypadkiem wpadłam na ten przepis i kto nie spróbuje to chce właśnie przepis na te danie:) Kugiel lub jak kto woli Baba ziemniaczana jest właśnie z samych ziemniaków i mięska:) a święta bez niego u nas to nie święta:)

Gość bajka bójka i brawurka 20
ZUPA ŚLIWKOWA U MNIE HIT NA STOLE WIGILIJNYM! albo zupa wiśniowa też pychotka albo sałatka z tuńczyka

Gość berba
mikusia ziemniaki surowe czy podgotowane ? potem schab i ? cebulka smażona ? talarki ? z marchewką wiórki talarki ? gotowane duszone ?

Gość kasaiseks
ta sałatka z jajkiem i tuńczykiem to sałatka kijowska i była w którymś wydaniu "Przepisy czytelników". bardzo dobra, też ją lubię

Gość Mikusiaaa
ziemniaczki surowe w plasterki, wszystko powinno mieć mniej więcej podobną grubość

Gość berba
i wesołych świąt piszcie \piszcie... pozdrawiam i przepraszam za zaśmiecanie tematu "perełkami"

Gość Mikusiaaa
ziemniaczków nie trzeba doprawiać ponieważ leżą na dnie i wszystkie soki właśnie na nie spływają :) dobrze dopraw schab:) A i nie dodawaj całego majonezu wystarczą 3-4 łyżki:)

Gość Edyciak a mozesz podac jeszcze
ile na te 20 dkg orzechów mielonego ( i czy to jakies "lepsze" , ile sliwek i ile schabu? Bo brzmi dobrze

zależy ile tych roladek chcesz zrobić. Farsz trzeba mniej więcej tak wyważyć, żeby każdego ze składników było po tyle samo. schabu to tak 0,5kg do 70 dag.