Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Misia__

SKAZA BIAŁKOWA?WYSYPKA...

Polecane posty

Gość Misia__

MOJA MALA MA 9MIES PZREZ 3MIES KARMILAM JA PIERSIA WSZYSTKO BYLO OK,GDY ZACZELAM ROZSZERZAC JEJ DIETE POJAWILY SIE TZW."LAKIEROWANE POLICZKA ZERWONA SUCHA SKORA NA TWARZY I PLANKI SUCHE CZERWONE NA NOGACH MI.N... PEDIATRA POW ZE TO SKAZA BAILKOWAA I PZREPISALA BEBILON PEPTI KTOREGO MALA NEIJEST WSTANIE NAWET PRZELKNAC!DZIWI MNIE TO ZE CZY TO MOZLIWE ZE OD3MIES PILA nAN ALBO bEBILON I NIAMIALA WYSYPKI ATU OD 6 MIES POJAWILO SIE TO CHOLERSTWO...CZY TO MOZLIWE ZE UCZULENIE NA MLEKO TYPU bEBILON POJAWILO SIE DOPEIRO PO KILKU MIES JEGO PICIA???WYELIMINOWALAM JEJ ZOLTKO WOLOWINE BO UZULAJA I NADAL MIALA WYSYPKE TAKZE JE WSZYSTKO NORMALNIE PIJE ZWYKLY bEBILON2 ALE NIE DAJE JEJ ZADNYCH JOGURCIKOW ITP.I TAK HODZI ZTA WYSYPKA DODAM ZE MA TENDENCJE DO ZAPARC.

u nas było podobnie i też wciskali mi, że to skaza białkowa. W związku z tym, że Bebilon Pepti, specjalna dieta eliminacyjna, kosmetyki i wszystko to co tak naprawdę ma na celu wzbogacenie się, a nie pomoc nie pomagało odstawiłam, zaczęłam myśleć w tej kwestii samodzielnie i słuchać matczynego instynktu i co?? Dziecko samo z tego wyrosło.

Gość tak jest to mozliwe
jest to mozliwe ze mleko uczuli dopiero po 2 -3 miesiacac tak jak inne np serek chleb czy np kaszka /:)

Skaza nie musi sie ujawnić od urodzenia. Mojej starszej córce ujawniła się dopiero jak miała ponad rok.... Objawy Twojej córki wskazują na skazę białkową. Jednak żeby ustąpiły objawy trzeba CAŁKOWICIE odstawić mleko oraz jego przetwory (absolutnie wszystko co może zawierać mleko, śmietane, serwatke, mleko w proszku, laktoze, kazeine, wołowinę, cielęciną itp) i trochę odczekać na efekty (nie od razu wysypka zniknie być może będą potrzebne leki antyhistaminowe.) Jesli nie przeszłać na Nutramigen lub podobnne mleko to czemu sie dziwisz ze córka ma dalej wysypkę?? Piszesz że pije zwykły Bebilon.... przy skazie to niedopuszczalne. jedynie ścisła dieta daje szanse na wyzdrowienie.... jedym dzieciom alergia mija szybko (wówczas mamy lubią oskarżyć lekarza o złą diagnozę) a innym może dopiero po wielu latach! cZASAMI NIGDY...

Gość mama xxx
moj syn niby mial skaze bialkowa- twierdzenie lekarza ale jakos lekarz nie kazal stsowac diety czy pic specjalnego mleka i karmilam mlogego NANem i zyje, ma 13 lat i zdrowy z niego chlopisko

Gość Funia5555
Witajcie.......bardzo gorąco polecam wszystkim Rodzicom, których dzieci mają te problemy: http://tnijurl.com/c9226babd350/ wiele trafnych spostrzeżeń i życiowych rad.................

Gość Skazówka
Wiele "skaz białkowych" jest przez lekarzy diagnozowanych bezpodstawnie, na podstawie kilu pryszczyków czy paru suchych plamek. Kobiety katują się niepotrzebnie bezmleczną dietą karmiąc piersią, potem dzieciom wciska się Bebilon Pepti czy Nutramingen, którego dzieci nie chcą pić, bo to normalne , że dziecko czasem nie chce tknąć takiego świństwa. To mleko jest gorsze w smaku niż normalne. Skaza białkowa jest, jeśli są jej wyraźne, mocne objawy, czyki wyraźne, duże "lakierowane place" na policzkach, które się czerwienią i łuszczą. Lub też na kończynach. Może też się objawiać w kupkach ze śluzem, biegunkach. Mojemu dziecku też chciano wmówić skazę, ale w końcu trafiłam z nim do dobrego dermatologa, który potrafił zdiagnozować każdą zmianę na jego skórze i powiedział,że nie widzi skazy, bo zmiany są zbyt małe.Że skaza jest, jeśli skóra na kilometr krzyczy tymi zmianami.Dziecko je normalnie nabiał i pije normalne mleko , małe zmiany pojawiały się, jak był mały, ale potem przeszło. Dermatolog mówił, że wiele z tych zmian to zwykłe zmiany hormonalne, łojotokowe, nie żadna skaza.

Gość Skazówka
Tak że podstawa to odróżnić zwykłe zmiany łojotokowe, czy potówki czy kontaktówkę od skazy. Jeśli faktycznie zmiany i objawy są wyraźne i duże, wtedy jasne, dieta eliminacyjna i stwierdzenie alergii. Prawdziwych "skazowców" nie ma wcale tak dużo, jak to diagnozują pediatrzy. Taki alergik zdarza się rzadko. Dziecko może owszem na pewnym etapie słabiej tolerować białko krowie, ale to nie znaczy, że jest poważnym alergikiem.

Zgodzę się ze skazówką że najważniejsze to dobra diagnoza... Ale jeśli Misia całkowicie (a nie połowicznie) odstawi mleko i przetwory a zmiany ustąpią to jednak wskażee na skazę białkową. Poza tym skaza może też być mocniejsza lub słabsza - jeśli nie leczy się skazy może przybrać na sile i przejść w "marsz alergiczny". U moich córek skaza jest na 100%, starsza miała pękającą do krwi skóre czerwoną na zgięciach łokci, kolan, paluszków, za uszami, łuszczącą się ciemieniuche itd po przejściu na diecie i czasowym podaniu Zyrtecu (około miesiąca dawałam) wszystko ustąpiło, niestety czasem wróci gdy córka zje coś niedozwolonego np kupne ciasto....

Faktycznie, najlepiej zrobić jakieś testy (np. naskórkowe). Chciaż lepiej poczytaj sobie w necie na ten temat trochę więcej. Polecam tez raport z sondazu wsrod rodzicow dzieci z alergią pokarmową. Spoko ciekawej i przydatnej wiedzy.