Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zoltatulipanka

Moja matka uważa że razem z mężem nie powinnysmy iść na sylwestra bo...

Polecane posty

A ja nie wiem po co autorka w ogole zalozyla ten topic , masz gdzies wyjsc to powinnas teraz siedziec w lazience czy w pokoju i robic sie na bostwo a nie dyskutowac czy powinnas wyjsc czy nie jestes dorosla podjelas decyzje i juz a Ty sie pytasz czy dobrze zrobilam czy zle to jest twoja sprawa takie jest moje zdanie szczesliwego nowego roku dla wszystkich

Gość anaallles
A ja nie zostawiłabym dziecka z dziadkami, bo dziadkowie nie są od tego, żeby się moim dzieckiem zajmować (wystarczająco nazajmowali się swoimi dziećmi), zwłaszcza w wieczór sylwestrowy na który mają własne plany. A co do stresu i tęsknoty to ja naprawdę mam jakieś dziwne dziecko, bo mojej małej przez pierwsze tygodnie życia naprawdę było całkowicie obojętne kto ją karmi, przewija i trzyma, tak samo się uspokajała na rękach taty czy moich, jak i mojej przyjaciółki, którą widziała pierwszy raz w życiu.

ja bym chyba raczej została z tak małym dzieckiem w domu.ale twoja sprawa , jeśli idziesz to miłej zabawy.

Gość anaallles
Z koleżanką dziecko (miała jakieś 4 tygodnie właśnie) zostało na ponad 6 godzin, a nie na 10 minut.

Zdesperowana domowa zono uwazam dokladnie tak samo podjela decyje a teraz jak nie powiem kto tematy zaklada albo prowokacja albo skonczona glupota konsultacji potrzebuje laska

nie zawsze trwa 51, kasho, w niektorych miejscach (jak moje) cale 12 miesiecy. jesli pracuje sie do 8 miesiaca ciazy wlacznie, zostaje az 11 miesiecy na pobyt z dzieckiem. mniejsza z tym - ja uwazam autorke za kolejna zabawowa, srednio empatyczna mamuske i tyle.

mi mala ja korzystalam z 39 tyg platnego i z 12 tyg bezplatnego przed zajsciem w ciaze pracowalam w firmie prawie trzy lata , byc moze kazda firma rzadzi sie swoimi prawami , tego nie wiem pozdrawiam Cie

Gość mi mala policz sobie
te miesiace dokladnie bo w UK wszystko w tygodniach jest podawane. Co bys sie nie przeliczyla :P

no u mnie jest tak, ze jest 6 miesiecy pełnopłatnych (tyle co wyplata), a potem 50% tej wyplaty przez nastepne 6 miesiecy (wiec tez niezle!) generalnie ruchome godziny pracy i bardzo prorodzinna instytucja, moze to stad;) ale nie o tym temat oczywiscie, chcialam tylko zauwazyc, ze nikt normalny nie kaze matce opuszczac dziecko kilkutygodniowe i wracac do pracy - to niezgodne z prawem legalnego zatrudnienia - wiec wpis pomaranczy broniacy imprezowej mamuski byl bezzasadny.

nie boj sie, nie przelicze sie;0 mialam juz spotkanie/ szkolenie na ten temat szczesliwego nowego roku!

Mi mała a gdzie mieszkasz ? ja w UK i tu jest chyba 39 płatnych, a kolejne 12 tyg niepłatnych...

TYLKO TAK MYŚlę..ja planuję odejść 4 tygodnie przed porodem. czy ten jeden miesiąc który wykorzystam przed porodem-zabiorą ni po porodzie czy mimo to nalezy mi się te 39 tygodni ??może któraś z was wie... a tak wogóle to gdzie się bawicie ?

kasienko, ja wiem ze generalnie tak jest... ale ja pracuje w university of cambridge.

te cztery tyg przed porodem jak odejdziesz z pracy juz bedzie Ci biegl macierzynski , czyli najlepiej pracowac do konca ale nie zawsze sie tak da pozdrawiam

aha dzięki kasha. no może 4 tygodnie to za wcześnie, ale mam dużą rozpiętość w datach chcoiaż lekarka mi powiedziała ostatnioi,że najwiarygodniejsza data to ta z 1 usg.i jednak zostanę przy tych 4 tygodniach :)

ja sie bawie na zwyklej domowce, 6 osob w sumie :) a 2 stycznia ide chyba do klubu z ludzmi z byłej pracy. wlasnie skonczylam sie prasowac i czas do wanny;) a Wy?

mi mała ja nie mam wyjścia, w 26 tygodniu to ani nie popiję, ani nie popalę :P siedzimy z mężem w domku, robi faworki :D a ja klepię na kafe;d

Gość bo tak i już
Mi mała nie wszyscy mają ten przywilej pracowania na etat ;) Sa rózne formy zatrudnienia.nie wszystkim macierzyński się należy. Ale tak jak wyżej wspomniałam, jeśli ktoś patrzy tylko po sobie to wszystko co kto inny powie będzie bezzasadne, tudzież złe i nie majace racji bytu :)

Ja gdybym była na Twoim miejscu- poszłabym. To, że ma się małe dziecko nie oznacza, że trzeba siedzieć cały czas w domu do momentu aż dziecko skończy 3latka... Mój synek ma 5 tygodni i w 2 tygodniu jego życia zostawiłam go na 4-5h z babcią i mlekiem modyfikowanym- pojechałam z mężem na zakupy. A dlaczego? Bo łapała mnie paskudna depresja i miałam dość własnego dziecka... :( Od rana do wieczora z dzieckiem w domu, sama i to z takim dzieckieem które ma przepaskudne kolki i nie chce ani trochę spać mimo tego że jest noworodkiem. Nie czuję się z tego powodu wyrodna bo te kilka godzin mnie wyleczyło. A tak w ogóle nie pytaj o opinie nikogo na forach bo to jest tak jak z karmieniem piersią- tylko wpędzą Cię w kompleksy i będziesz czuła się wyrodna.

Gość ta to umie rozbawic
:D:D:D:D:D:D:D:D 18:18 [zgłoś do usunięcia]mi mała kasienko, ja wiem ze generalnie tak jest... ale ja pracuje w university of cambridge. Ops...ja pituuuu :D Toz to szok :D:D:D:D:D:D:D

Gość idz i baw sie dobrze
ja mam 8-tygodniowego malucha i nie widze problemu. Nie ide nigdzie bo mi sie nie chce ale moglabym spokojnie. Juz kilkanascie razy zostawal jak nie z jedna babcia to z druga. Bylismy w kinie, muzeum, na zakupach, spacerach, w restauracji. No po prostu staramy sie tez wychodzic gdzies razem a nie tylko siedziec w domu z dzieckiem. Bo to do zezygania, jedno i to samo codziennie.

orange - no coz, wyszlo jak wyszlo, chodzilo mi tylko o to, ze w osrodkach swiatowych uniwersyteckich bywa inaczej z macierzynskim i ogolnie trybem powrotu do pracy po urodzeniu dziecka, bo ktos mi wmawial ze nie wiem jak jest w mojej firmie;) ale Ty i tak juz wiesz, ze sie chwale, zadzieram nosa i Bog wie co jeszcze- mam to gdzies, swoje kompleksy lecz sobie sama. a ze czesto jestem gwozdziem off topu, to juz mnie nie dziwi...;) spadam sie dobrze bawic- czego i Tobie zycze! a swoj wpis o cambridge zglosilam do usuniecia, coby Cie w oczy nie kłuł:D

autorko ja bym poczekala jeszcze z kilka tyg, skonczy ci sie polog, dostaniesz zielone swiatlo od lekarza, maluszek unormuje sobie schemat dnia i nocy i wtedy idz w tany:-) Co do urlopu w UK 39 tyg platnych (6 tyg 90%, reszta fixed 123f tygodniowo) plus 12 tyg nieplatnych. ALE ZALEZY tez od firmy bo niektore instytucje (uniwerki czy placowki NHS niektore, czy wieksze korporacje) moga miec jeszcze DODATKOWE swiadczenia i bajery (jako doadetek to tego 'obowiazkowego' macierzynskiego). "obowiazkowy' macierzynski przysluguje KAZDEMU kto przepracowal u tego samego pracodawcy minimum 26 tyg bez przerwy.

Mi Mala w USA macierzynski zazwyczaj trwa 6 tyg:-( (najczesciej chyba ze sie ugada z pracodwca na lewo).

Gość dadsdsfd
4 tygodniowe dziecko? wow odważna jesteś, i chcesz już iść balować? a karmienie? nie boisz się, w życiu bym takiego maleństwa nie zostawiła.