Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koszka stroszka

dziecko bardzo malo je - pomozcie mamuski!

Polecane posty

Gość koszka stroszka

moj 2-latek od kilku miesiecy (powiedzmy od 6) je bardzo malo. zawsze byl dosc ladnie zbudowany, a teraz zrobil sie bardzo chudy i to w przeciagu 6 miesiecy. w tym czasie mial robione testy na krew ( z innego powodu) a takze hormony i one nie wykazaly zadnych nieprawidlowosci. jest wesolym dzieckiem, lubi wiekszosc rzeczy, ale zje troche i odstawia. dlaczego tak malo je??? nie balabym sie jakby to trwalo powiedzmy 3 miesiace i nie schudl by tak wyraznie. zaczynam sie martwic.

Gość kanapka z ogorkiem
To raczej normalne w tym wieku. Dziecko po pierwszych urodzinach zaczyna jesc mniej bo juz nie rosnie tak intensywnie jak w pierwszym roku. I sylwetka robi sie mniej taka niemowlakowata, nie ma juz tych waleczkow i faldek i wydaje sie ze dziecko chudnie ale to normalny objaw

Gość kanapka z ogorkiem
a sprawdzalas jak to w siatkach centylowych wyglada? na jakim centylu jest ze wzrostem i waga i czy nie spadl w centylach w ciagu tego pol roku?

Gość inna mama synka
mój też tak miał dopóki nie zaczęłam mu serwować normalnego jedzenia, to co my jemy, tzn przyprawiane, solone itp. Wyraźnie lubi "męskie" potrawy dobrze przyprawione, ale nie ostre. Uwielbia wszelakie kiełbasy, śląską, wiejską, kotlety itp. Typowy chłop z niego się zrobił. Nie przepada za to za chlebem, zmieniłam więc na baton - bułkę, to mu lepiej wchodzi, ale i tak woli to co jest dodatkiem do pieczywa :-D Lubi urozmaicone potrawy a z obiadów uwielbia zupy.

Gość koszka stroszka
czyli to normalne ze je mniej niz rok temu? ja sie dziwie z czego on ma tyle energii..

Gość kjigft
moj synus je cytryne dodaje ja tez do picia i juz ładnie je a tez miał taki okres z4e nie jadł

Gość koszka stroszka
inna mama synka --> je normlane jedzenie od dluzszego czasu. przynam sie bez bicia ze nie wiem jak wyglada na siatce centylowej bo sie boje co wyjdzie :)

Gość kanapka z ogorkiem
tak, to normalne ze je mniej niz rok temu! w koncu nie rosnie wagowo i wzrostowo tak bardzo jak wczesniej wiec nie potrzebuje tyle jedzenia. A jesli jest wesoly, energiczny to wszystko z nim w porzadku

Gość koszka stroszka
kjigft --> a jak dlugo to trwalo? ja myslalam ze moze chory jest albo zeby, ale zeby wyszly, przestal chorowac a on ciagle je malo.

jeśli miał robione badania i jeśli zachowuje się normalnie - jest wesoły, bawi się, ma dużo ruchu - to nie ma się raczej czym martwic znam dzieci, których dzienne pożywienei składa się z jabłka, połowy jogurtu i kromki chleba z masłem i żyją, funkcjonują zupełnie bez problemu postaraj się dawac mu dużo soków, suplement witaminowy i urozmaicac te okruszki które je - niech to będą owoce, jogurty, mięso, warzywa rób malutkie porcje ale ciekawe, z uśmiechami w różnych kształtach itp to zazwyczaj przechodzi po 3 roku życia, albo przychodzi falami :-) ważne, żeby nie zmuszac, ty decyduj co ma jeśc i kiedy, a on sam niech decyduje ILE będzie jadł - nie zagłodzi się napewno ;-)

Gość kanapka z ogorkiem
no to blad ze nie patrzysz w siatki bo powinno sie regularnie zaznaczac wage i wzrost, wiadomo wtedy jak dziecko sie rozwija

Gość kanapka z ogorkiem
No wlasnie - zdrowe dziecko sie nie zaglodzi. A chyba kazde dziecko ma takie fazy ze je wiecej albo mniej. Albo nam sie wydaje ze to je malo bo w nas babcie wciskaly ogormnie ilosci jedzenia w dziecinstwie :o a takie male dziecko wcale tak duzo nie potrzebuje

Gość kjigft
moj synus jak miał rok i dwa miesiace to właśnie tak zaczął grymasić z jedzeniem itp i około 2 miesiace bo potem podałam mu starkowane jabłko (zielone) bo kwaśne a jak wiadomo wspomaga to prace żołądka i zaczął jeść normalnie dodatkowo do każdego picia dodawałam cytryne i wkoncu sam zaczął jeść cytrynę normalnie obraną i ją polubił . pierwszy raz jak podałam jabłko to po około 20 min chciał jeśc teraz ma 2,6roku i wcina normalnie wszystko

Gość kanapka z ogorkiem
Ja bym nie dawala dziecku cytryny bo szkodzi na szkliwo zebow :o

Gość koszka stroszka
no wlasnie nie chodzi o to, ze on nie lubi, tylko, ze zje troche i juz nie chce. nigdy nie stosowalam metody na wmuszanie, uwazalam, ze dziecko samo wie ile chce zjesc, wiec jak juz odstawia to z ciezkim sercem ale zabieram. w najblizszym czasie wybiore sie na wizyte okresowa dziecka. ostatnio kiedy go wazyli na zwyklej wadze to mial 13kg (miesiac temu). wzrostem jest sredni. ma 2 lata i 2 miesiace.

Gość akskajaja
dziecko ma 3 razy mniejszt żołądek niz dorosły czlowiek wiec nie wiem czemu dziwicie sie np ze nie zjada obiadu itp jesli czasami dorosly czlowiek nie moze zjesc sa wy ądujecie to w dzieci

Gość koszka stroszka
moj syn bardzo lubi jablka i mandarynki wiec daje mu codziennie owoce. nie musze mu scierac, je w calosci. zawsze byl samodzielny i "dorosly". sam jadl od 6 miesiaca zycia. w wieku roku nauczyl sie poslugiwania lyzeczka i widelczykiem. nie stronil od nowosci. co prawda teraz ma swoje ulubione smaki, innych nie rusza ale nie moge narzkeac. tylko ilosc zmalala..

Gość kjigft
to moj synek je normalnie ma 2,6 roku i waży 12,700kg wiec sie nie martw! a musze powiedziec ze wsumie za mało waży-wg lekarza ponieważ bardzo duży się urodził i sprawdzaja go od wagi urodzeniowej

mój też miał taki czas że mało jadł (od 1,5 roku do 23 miesięcy) potrafił przez cały dzień zjeść 2 gryzy chleba, pół jogurtu i łyżkę zupy, schudł mi wtedy dość mocno. ale od 2 miesięcy je jak oszalały! choć i teraz zdarzają mu się gorsze dni, kiedy to żyje cały dzień o 2 łyżkach zupy, czy połówce banana. mój jest duży, ma 97 cm wzrostu i waży niecałe 15 kg. absolutnie się nie martwię jego brakiem apetytu. czasem ma po prostu "za dużo rzeczy do zrobienia" i nie starcza mu czasu na jedzenie :)

Gość koszka stroszka
moj sie urodzil odrobine wiiecej niz 2.5 kg byl bardzo malutki i do tego krociutki. ale nadrobil w 3 miesiace. byl na samej dolnej lini wzrostu i wagi a w 3 miesiace skoczyl na 50 centyl. i wtedy caly czas ladnie pial sie po tym 50 centylu. czy on ma teraz 13kg to niestety nie jestem pewna tego..