Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nareszcie coś odkładam

OSZCZĘDZANIE KASY, znalazłam super sposób!!!

Polecane posty

Gość nareszcie cos odkładam
a pomyślcie sobie ze jak jeszcze polozycie taką SKARBONE np w kuchni i poprosicie o wsparcie mame, tate, babcie, dziadka, męża itd to szybciutko zapelni sie puszeczka:)

inwestowac tez bym chciala ale nie mam pojecia jak to robic zeby nie stracic...akcje i fundusze to dosc duze ryzyko...zastanawiam sie nad kupnem waluty euro ( ma teraz dobry kurs) . Jak pojdzie w gore mozna wtedy euro sprzedac...jednak to tez ejst spore ryzyko....

Gość W.....WOJKA
podczytuje ten wasz topik.Fajnie ze umiecie oszczedzać ale jak to sie z boku czyta to jaks totalna wegetacja.Wszystkiego sie odmawia. To moze jeszcze trzeba sobie odmowic oddychania. wiem to chory kraj.

Gość W.....WOJKA
Kredyty sa tak oprocentowane ze spłaca sie go praktycznie podwójnie a konta oszczedniosciowe to marne 3%kapną...masakra Tylko pod ta siedzibe rzadu bombe podłozyc i polowe ich odstrzelic

W...........WOJKA a wlasnie ze sie mylisz bo ja nie odczuwam zadnej roznicy w stylu zycia przed odkladaniem 100 zł a po odkladaniu. Oczywiscie byla tu wypowiedz dziewczyny ktora odmawia sobie wszytskiego-kupuje nawet scinki wedlin zamiast normalnej zywnosci ale tu nie chodzi o odmawianie sobie wszystkiego Prawda jest taka za 80 procent z nas moze odkladac to 10 procent wyplaty i nawet sobie nie zdaje z tego sprawy.Mi tez sie wtydawalo to nierealne.A teraz??z miesaica na miesaic odkladam kase bez zastanowienia. Sprobuj a zobaczysz ze 10 procent z wyplaty nie wplynie na jakosc twojego zycia

oczywiscie jesli chcialoby sie pomnazac kase to trzeba inwestowac bo z procentu na koncie nie mamy nic ale wazny jest sam fakt posiadanych dodatkowych pieniedzy ktore w razie jakiegos problemu, nieoczekiwanego wydatku sa dostepne... w innym rpzypadku czeka nas zapozyczanie sie....

Gość kaszalotjeden
No właśnie pożyczki a potem trzeba je spłacać z procentem !!!!!!!!! Bardzo fajny temat założyłaś ,faktycznie warto odkładać ile się ma choćby na początek tak jak ja :) dzięki tobie :)i nie chodzi tu o inwestowanie,niektórzy źle zrozumieli .Ostatniego miesiąca zostało mi przed wypłatą ok 80 zł i ja durna ucieszona ,poleciałam kupić sobie jakiś fajny zapach(chyba 50-ty w mojej kolekcjji) i stoi on sobie na półce i patrzy ,bo mi się już nie podoba .A mogłam pieniądzory wpłacić na to konto oszczędnościowe .Ktoś tu wspomniał żechowa do skarpety ,ja też tak robiłam a pod koniec mies.wszystko wyciągałam bo wiedziałam że mam w zasięgu ręki .DZIĘKUJĘ AUTORCE JESZCZE RAZ ZA TEMAT !!!!!!!!!

Również myślałam wiele o oszczędzaniu;-) Proponuję dobrze oprocentowaną książeczkę(może polecicie jakąś?) I regularne wpłacanie tam kasy. Jak już ktoś powiedział, aby bank nie był po drodze;-) I zapominamy o niej;-) Do tego konto bankowe z lokatami. I z e-dostępem .. aby kontrolować wydatki ;-) I mrozić na okres miesiąca(do następnej wypłaty) tę kasę... jak się uda to i coś z tej sumy przelać/kupić coś co jest potrzebne..książeczki nie tykać;-) Z jakiej książ.oszcz. jesteście zadowoleni? Jaki procent? Jaki bank? Chce taką otworzyć;-)

kaszalotjeden nie ma sprawy;) ja tez mimo ze zdawalam sobie sprawe z tego ze takie konta istanieją to nigdy nie wpadłam na to ze warto takie konto oprocz konta ROR miec i przelewac tam co miesiac stała kwotę... kaszalotjeden jesli możesz to najlepiej zrob sobie stały przelew w dniu wyplaty tak wiec wtedy wchodzac na konto ROR nie bedziesz widziała juz tej kwoty a co za tym idzie nie bedzie cie kusiło wydanie tej kasy:)

a ja juz mam moją WIELKĄ SKARBONĘ:) postawiłam ja na biurku i nie uwierzycie.... posprawdzałam wszytskie kieszenie moich kurtek + wszytskie torebki i uzbierałam ponad 30 zł , ktore wrzuciłam juz do mojej skarbonki:D Oczywiscie było sporo wiecej kasy ale jak mowilam wrzucam do skarbonki wszystkie bilony powyżej 50 groszy.....stad zrodzil sie kolejny pomysł na oszczedzanie na drobne pierdoły i postanowilam ze jutro kupie kolejną skarbonke na własnie te pozostałe drobazki :10 lub 20 groszy!!!wiecie ile w roku sie tego nazbiera?????? :)

Moją WIELKA SKARBONE przeznaczam na wakacje, ta ktorą kupie jutro do ktorej bede wrzucac 10 lub 20 goszówki przeznacze na jakies niespodziewane wydatki....i oczywiscie oprocz tych dwoch skabonek pozostaje przy koncie oszczednosciowym i stalym rpzelewie w wysokosci 100 zł / mc. kurde ze tez ja wczesniej na to nie wpadłam:) a propo skarbonek...co to jest wrzucac codziennie po 1 zł czy po 2 zł...pomyślcie ze po roku bedzie tam naprawde spora sumka, policzcie sobie:)

myszka niestety ale konta oszczednosciowe czy lokaty daja niewiele bo ok 3-4 % w skali roku...

Gość fvyiiv
super temat tez jutro zaczynam oszczedzac:)

Gość fvyiiv
z ta skarbonka tez nie glupi pomysł

Gość fvyiiv
a jeszcze jakies pomysly??

Gość oddaj w dobre rece psa
ja co roku kupuje nowa skarbonke i zbieram na wakacje. Przed samym wyjazdem rozbijam swinke i zawsze mam w niej ponad 1000 zł:)

Gość kaszalotjeden
To ja też kupię tę skarbonkę z przeznaczeniem na wakacje:) Tylko za dużej dziurki na wrzut nie może mieć żeby nie można było wytrząsnąć z nie kasy :) Masz rację zlecę stały przelew 100 zł z wypłaty co m-c .Kurcze jak policzyłam to od lutego do np.lipca 600 zł będę miała i mogę np.gdzieś pojechać ale samochód najpierw wymaga naprawy a ja nigdy kasy nie mam:(

kaszalot a ile zarabiasz?

Gość kaszalotjeden
No...........1800 zł średnio ale opłaty,rachunki i zostaje mi tylko 400 zł na jedzenie ,żałosne nie????

Gość kaszalotjeden
Njgorsze jest to że dał\am się namówić na karty kredytowe i muszę je teraz spłacić i to szynko bo tyle kasy mi zżerają że ho ho.Oj głupia ja głupia :(

1800 zł to sporo. Najlepiej rozpisz na co dokładnie tyle ci idzie kasy, bo chyba jesteś dość rozrzutna jeśli nie udaje ci się odkładać.

karty kredytowe to najgorsze zło. Najlepiej je wyrzuć i każda potrzebną gotówkę wypłacaj w bankomacie a jeszcze lepiej w okienku w banku. Kolejki w banku będą cie dodatkowo zniechęcać przed wypłatą na jakies niepotrzebne rzeczy.

Gość kaszalotjeden
No czynsz 670 zł + inne rachunki i tak kasa znika ,czasem jestem rozrzutna to fakt ale rachunki mnie wykańczają ,nie powiem że od grudnia kombinuję na czym się da ,piorę np nie w płynie do prania tylko w płynie do naczyń TYMEK :) Zbiedronki ,gdzieś to wyczytałam na forum że ktoś tak robi (oczywiście ciemne rzeczy) i słowo daję nie widzę różnicy między płynem do prania za 10 np zł a tym Tymkiem za 2 ZŁ starcza na pranie i zmywanie :) wiem że żałosne no ale sprawdza się.

Gość kaszalotjeden
Tylko się nie śmiejcie ,oszczędzam na czym mogę jeszcze muszę się hamować z płynami do płukania ,dużo idzie.Używam tylko softlana .Kupiję też świeczki zapachowe brisa 2 na m-c i odświeżacze powietrza bo mam bzika na punkcie pachnącego domu:)

Gość saisaas
ja mam 2 lata mieszkam z rodzicami zarabiam 1590zł...z tego rata na laptopa 70zł..Reszte zostawiam nie ruszam nic...Wszystko odkladam na samochod..Wczesniej odkladalam na wycieczka safarii po keni i tanzani.rodzice nie biorą odemnie nic daja mi jesc wiec na co ja mam kase wydawac.Kosmetyki tez kupuja mi i sostrze ktora jest mlodsza wiec mamy wspolne.. nie są bogaci ale wiedzą ze nic mi innego nie dadzą to chociaz zostawiaja mi pensje..

Gość roman_23
ja nie wiem jak wy chcecie odkładać po 100zł to niby na co to wam starczy ? na mieszkanie przecierz nie ma na to szans...taki kraj ja zarabiam około 2200 i od września mam odłożone 9tysięcy mieszkam z rodzicami...

Gość to co maja rozpierdolic i ta
100. ---> roman_23 a na co to 400zl miesiecznie wydajesz;> niektory maja mnie i musza rodzine utrzymac, dla Ciebie, jak za nic nie placisz, nie ma problemu odlozyc 1800zl