Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nareszcie coś odkładam

OSZCZĘDZANIE KASY, znalazłam super sposób!!!

Polecane posty

kaszalotjeden wypłatę masz niezła więc myśle ze to 100 zł nie zrobi różnicy. Sprobuj a sie przekonasz. Niestety ale jesli pieniądze mamy na RORze i je widzimy to dizła to na nasza psychikę i kusi zeby to wydać. Ja dokaldnie tak jak ty nieraz wydawałam 80 zł ktore zostało mi do dnia wyplaty a rpzeciez skoro zostalo to powinnam to odarazu przelac na konto oszczednosciowe... co do puszki to moja ma bardzo małą szparkę takze nie jest mozliwe wyciagniecie z niej uzbieranych pieniedzy:))) A dodatkowo kupilam specjalnie puszke która nie da sie otworzyć i oproznic w razie potrzeby. Moją puszke trzeba zniszczyć a to rpzeciez dodatkowe utrudnienie i o to w tym własnie chodzi, zeby sobie utrudniac dostep do odlozonych pieniedzy bo inaczej kusi zeby je wydać na pierdoły:) Moja PUCHA została podpisana "WAKACJE" i do lipca bedzie w stanie nie naruszonym....:) Wczoraj wpadło do niej ponad 30 zł...dzis juz mam przygotowane 2 zł ktore zostało mi z reszty po dzisiejszych zakupach:)

roman 23 ja nie potrzebuje zbierac na mieszkanie bo za parę lat wprowadze sie do swojego mieszkania po babci dlatego 100 zł ktore odkladam to pieniadze na np. naprawe samochodu. Chociaz teraz planuję na niespodziewane wydatki rpzeznaczyć drugą SKARBONKE a te 100 zł ktore odkladam na konto zostawic w spokoju i niech się odkłada tam spora sumka.... chwalisz sie ze tyle odkladasz a ja uwazam ze skoro pracujesz to wypada dorzuccac sie do opłat rodzicom a nie żerować na nich:-o Sama mieszkam z rodzicami i dokladam im co miesiac 450 zł...inaczej czułabym sie jak pasożyt:-(

ALE ROMAN MA RACJE ZE JESLI KTOS MYSLI O MIESZKANIU TO NIE WYSTARCZY ODKLADAC 100 CZY 300 ZŁ.wTEDY TRZEBA ZARABIAC DOBRZE I ODKLADAC OK 1000 ZŁ NA MC. DLATEGO WLASNIE SKRYTYKOWALAM WCZESNIEJ DZIEWCZYNE KTORA ODMAWIA SOBIE WSZYTSKIEGO I ODKLADA KAŻDĄ ZŁOTÓWKĘ NA MIESZKANIE A ZARABIA 1100 ZŁ:(

ake my tu nie mowilmy o odkladaniu kasy na mieszkanie bo to jest zupelnie inna bajka. Mi chodzi o szczedzenie pieniedzy tych ktore łatwo wydaje się na piedoły a ktore mogłyby być naszym zabezpieczeniem w razie np staraty pracy czy naprawy samochodu... Zdałam sobie sprawde ze nie mozna zyć z miesiaca na miesiąc bo rpzeciez nie wiadomo co rpzyniesie los wiec w razie czego trzeba sie zabezpieczyć....

Gość MIESZKANIEEEE
odkladanie na mieszkanie to zupelnie inna sprawa

Gość super pomysł he
tez kupilam dzis skarbonkę na allegro:)) jest podpisana "zbieram na wakacje" :) super pomysl

Aby na wkład własny odłożyć trzeba sporo zarabiać, i 500-1000 na konto oszczędnościowe przelewać. I tyle, aby na kredyt było stać. Tak to jest. Skarbonka.. ale ja z kart korzystam;P Wolę drobniaki wydawać, niż grubszą kasę rozmieniać:) A w jakim koncie najlepszy procent i warunki? o konto oszczędnościowe pytam..

Gość super pomysł he
myszka w bankach kiepskie oprocentowanie bo ok 3,5% w skali roku. Na tym nie zarobisz.

W swoim banku mam na roru 2,20%, zawsze to jakieś grosze na prowadzenie rachunku np. Wiem, że to żadna inwestycja. Gdzie realnie 4% dostanę?

Gość niestety zapomnij
4 % to nawet lokaty nie dają:(

Gość ____magda____85
Hmm, ja na swoje konto oszczędnościowe w mBanku przelawam cześć wynagrodzenia - wszystko zależne jest od tego jakie mam wydatki danego miesiąca. Docelowo założyłam sobie że od tego roku postaram się przelewać min. 500 zł. Mam do spłaty kartę kredytową, kredyt studencki i coś jeszcze, płacę czynsz za mieszkanie, rachunki za telefon, tv. Co dwa miesiące mam wizyty u mojego ortodonty, często odwiedzam rodziców. Staram się kupować coś niecoś synkowi brata i psiakowi taty. W zeszłym roku pomagałam finsowo mojemu chłopakowi bo stracił prace i nie miał dochodów przez 3 miesiące. Od 6 lat mam polisę na życie z funduszem inwestycyjnym w Allianz. Opłacana regularnie. Na jedzenie nie wydaję dużo bo mało jem. Na dojazdy do pracy (36 km w jedną stronę) nie wydaję, przynajmniej tymczasowo, bo zabieram się z kolegą z pracy, a on auto służbowe. Staram sie uważać co kupuję i za ile. Ciuchy kupuję na allegro bo zawsze znajdę coś taniego i dobrego, z doborem rozmiaru nie mam problemu. Oszczędzanie powoli idzie mi coraz lepiej :)

Gość sporo odkladasz
magda a ile zarabiasz ze mimo tylu wydatkow odkladasz 500 zł??

Gość sporo odkladasz
magda a ile na tej polisie zyskasz??jak to konkretnie wyglada??ile procent co i jak??

Gość nareszcie cos odkładam
czesc dziewyczyny:) i jak wam idzie odkładanie kasiorki??:)

ja dzisiaj zakupiłam sobie druga skarbonkę...piekną tłuściutką rózowa swinkę...:) wczoraj na dzien babci dostałam 100 zł od mojej babuni:) wiec zeby tego nie wydać wrzuciłam już do mojej swineczki:)) Swinke rpzeznaczę na swoje przyjemnosci... w puszcze z napisem " wakacje" codziennie wrzucam po 1-2-5 złotych:)

swinkę rozbiję jak wybiorę się na zakupy do londynu:) pojade sobie na 2 dni i bede szlaleć tym bardziej ze ceny ubran tam sa duzo lepsze niz u nas a wybór taki ze glowa boli:)

Gość sialalalalaaaa
zakupy w londynie kocham:)

Gość twtw
tak robie od lat

Gość lmd
Hej .taka skarbonka z ktorej nie da sie wyciaganc kase to npaarwde fajny pomysl, mialam taka raz i w sumie z samych drobniakow uzbieralam w 3 miesiace 80funtow ( a byly tam tylko, 1,2,5,10,20,50 pensow).ja mieszkam w londynie i jakos dziwnie duzo kasy wydaje na slodycze i jakies takie pierdoly. musze koniecznie kupic sobie druga taka skarboneczke i odkladac te wszystkie ''grosiki''. poza tym to tez odkladam kase na dom w uk -jakies 700- 1000 f miesiecznie i leza sobie na moim koncie oszczednosciowym. Jednak widze po moim chlopaku ,ktory po porstu ''nie jest w stanie'' zaoszczedzic kasy....nie kazdy potrafi- oszczedzanie to ''sztuka'' ;-) tak wiec zycze wszystkim powodzenia 🖐️ 🌻

Gość chorwacja jest przepiękna
tez mam skarbonke na wakacje do chorwacji:)

Metoda ciekawa aczkolwiek pieniędzy nie powinno się trzymać zamkniętych, najfajniej jest jak się mnożą ;)

lmd a ile odkladalas ta kase?

rzecznik ale gdzie je najlepiej ulokowac??lokaty nie daja nam za bardzo zarobic:/

Gość ____magda____85
sporo odkladasz, Zarabiam 2500 netto. Odnośnie polisy to obecnie co miesiąc płacę ok. 140 złotych (co dwa lata indeksuję). To ile zarabiam zależne jest od tego w jakim funduszu lokowane są środki. Do tej pory trzymałam pieniążki na Funduszu Gwarantowanym, teraz przenoszę je do Funduszu Akcji Plus i Funduszu Małych i Średnich Spółek (mają dobre wyniki). Nie analizuję nader drobiazgowo tego ile zarabiam bo jestem nastawiona na inwestycję długoterminową, tj. jakieś 30 lat. Zostały mi zatem jeszcze jakieś 24 lata :) Póki co jestem zadowolona bo mam i ubezpieczenie na życie i fundusz inwestycyjny :)

Gość lmd
no ja bym chetnie pomnozyla swoja kase ale nie wiem gdzie i jak i tak sobie lezy. chorwacja jest przepiękna lmd a ile odkladalas ta kase? o ktora kase ci chodzi?

Gość skarbonki to super sprawa
tez mam 2 skarbonki i chyba juz sporo kaski w nich:)

Gość ja zylam kiedys za 500zl na mc
z czego jeszcze oplacalam 300zl akademiku, potem za 700, potem za 900, potem za 1500.... i caly czas brakuje do pierwszego, bo zmienia ci sie standard zycia, to i na inne wydatki sobie pozwalasz. kiedys jadlam byle co a dzis lubie dobre jedzenie i tak samo nie mam wiele kasy. ile masz tyle wydasz taka prawda. ostatnio wyjechalam za granice, zarobilam kilkadziesiat tys. zl i czesc juz poszla na wydatki typu agd itp, przyjemnosci o ktorych marzylam od lat, i kasa sie rozplywa. im wiecej masz, tym wiecej wydajesz, taka prawda.

Gość nie mozna tak zyc
jak mozna wydawac cala kase ktora sie zarobi?:-o