Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalaczarnamala23

mam grupe krwi rh-. czy moge miec z tego powodu jakies komplikacje przy porodzie

Polecane posty

Gość lalaczarnamala23

slyszalam o konflikcie. czy to niebezpieczne? powiedziec lekarzowi teraz o mojej grupie czy czekac jeszcze 2 tygodnie do wizyty. wtedy bede miala robione badania krwi

Gość lalaczarnamala23
tata ma rh plus

Gość oj gocha
a ojciec dziecka ma rh+ ? jesli dziecko bedzie mialo rh+, no to mozliwe jest ze wytworzysz przeciwciala przeciwko temu czynnikowi rh, ale pierwszemu dziecku to nie zagrozi, moze kolejnemu dopiero. nie ma wplywu na porod

nie ma wpływu na poród, ale przy takim układzie trzeba kontrolować przeciwciała w czasie ciąży... a w którym jesteś tygodniu? przynajmniej raz na trymestr powinnaś mieć badanie pod tym kątem... po porodzie jeśli dziecko będzie rh+ dostaniesz zastrzyk z immunuglobuliną, by uchronić Twoje ewentualne późniejsze ciąże...

Gość lalaczarnamala23
6. tydzien

Ja mam brh-,a maz 0rh+.Lekarz wie o tym.Robilam 2 x badania na antyciala.Wyszly jednak ok i nic nie grozi dziecku.Nic sie nie martw,ale poinformuj lekarza,to ci wytlumaczy co i jak.

Ja tak mialam,jak pisze Baderka... mam rh- miałąm przeciwciała badane kilka razy a po porodzie dostałam zastrzyk w pupe:)

Jeżeli to wasze pierwsze dziecko, a wnioskuję, że tak to nie masz się za bardzo czym przejmować. Powiedz lekarzowi na najbliższej wizycie, a najlepiej zanieś dokument potwierdzający grupę krwi i czynnik Rh. Jeżeli takiego dokumentu nie masz to i tak będziesz musiała wykonać badanie. W pierwszej ciąży nawet jeżeli wystąpi konflikt, to znaczy dziecko odziedziczy dodatni czynnik Rh po ojcu to ilość przeciwciał anty-Rh wytwarzana przez organizm matki jest niewielka. Ryzyko pojawia się w kolejnych ciążach.

żeby Cię uspokoić: moje obie córki są właśnie z takiego układu czyli ja rh-, mąż rh+, one rh+... są zdrowe i nic im nie brakuje... :)

Gość ljklv
U mnie było tak samo, jeśli planujesz jeszcze dzieci polecam w okolicy 28 tygodnia zastrzyk z immunoglobuliny anty D, ja dałam za niego coś ok. 400 zł. ale przy kolejnym dziecku ryzyko praktycznie nie występuje :)

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ljklv dlaczego płaciłas za zastrzyk?>????? ja go dostałam za darmo po kazdym porodzie. Ja z mezem tez mam konflikt serologiczny a nie miałam z tego powodu zadnych problemów w żadnej ciąży a urodziłąm 3 dzieci :) po porodzie dostaniesz zastrzyk z immunoglobuliny zeby zapobiec konfliktowi w kolejnej ciazy. No i w ciazy bedziesz miała badania czy nie wytwarzasz przeciwciał to wszystko

Gość ljklv
Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa po porodzie też dostałam za darmo ale za ten, który można zrobić w 28 tygodniu niestety trzeba samemu zapłacić :( "Profilaktyczne podanie 150 g immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży wszystkim kobietom Rh () bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność profilaktyki do przeszło 99%." http://www.zdrowemiasto.pl/_zm/?art=70 Moja ginekolog bardzo mi to polecała.

Gość Ja jestem Patrycja :)
Tak to prawda jeżeli chce się wykonać ten zastrzyk w 28tc to trzeba za niego zapłacić i to nie mało. Ale w pierwszej ciąży nie ma takiej potrzeby, mój gin mówił że jeżeli ciąża przebiega bezproblemowo to nie ma potrzeby robić tego zastrzyku. Ja urodziłam dwoje dzieci z konfliktem serologicznym i są zdrowe jak rybki :) Ważne tylko aby w 72h po porodzie dostać ten zastrzyk w pupę :) No i oczywiście w ciąży co jakiś czas badać odczyn Combsa (chyba tak to się pisze) ;)

z konfliktem to za dużo powiedziane... nasze dzieci były jedynie nim zagrożone... a urodziły się z niezgodnością czynnika rh...

Gość ljklv
Dokładnie Ja jestem Patrycja :) :) Nie ma potrzeby ale profilaktycznie z myślą o kolejnej ciąży można :)

Gość unialeszno22unia
Ja mam grupe B rh - a ojciec naszego dziecka ma grupe AB rh + przy porodzie nie było żadnych komplikacji i dziecko jest zdrowe i nie ma zdnego konfliktu . Nie martw sie na zapas , bo nie warto. http://tnij.org/kc6q

Gość z konfliktu
jaurodziłam syna - ja mam rh-, mąż rh+, to teraz żaden problem, jeśli dziecko ma rh+, dostaniesz zastrzyk immunoglobiny anty, która ochroni Cię przed konfliktem w kolejnej ciąży. Możesz spokojnie płodzić i rodzić dzieci bez komplikacji. W ciąży lekarz prowadzący musi jednak wiedzieć o tym i kontrolować przeciwciała.

Gość jaki konflikt????
jeśli Wasze dzieci urodziły się zdrowe a Wy nie miałyście żadnych problemów to o jakim konflikcie piszecie? nie mylcie pojęć... baderka słusznie zauważyła... konflikt jest wtedy, kiedy zaczną być produkowane przeciwciała przeciwko płodowi... u was wystąpiła tylko niezgodność w zakresie rh... inaczej mówiąc jedynie zagrożenie konfliktem...

ja mam 0RhD- a moj mąż ARh+ podczas ciąży 2 razy zrobiłam badania na przeciwciała, ktorych nie miałam, chwała bogu. przy porodzie jak dziecko bedzie miało grupe po ojcu to dostane zastrzyk, zeby wszystko bylo dobrze przy nastepnej ciazy