Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ropucha26

Czy 43 funty wystarcza mi na sam poczatek w UK? Mam gdzie mieszkac itd.

Polecane posty

Gość ropucha26
ok, andy, czesc.

Gość szpilka11
andy jaka to karta NHS na darmowe leki?? autorko sorry 50 funtow?? Za to mozesz sobie waciki kupic a nie startowac z tym do UK

Ja benefitow zadnych nie dostaje :( tylko to zakichane rodzinne 80 co 4 tyg. Przy zarobkach 3 tys funtow nie otrzymasz benefitow zadnych facetka !!! Ja teraz jestem na maternity i to mnie cieszy narazie a potem po 9 tyg jak mi spadnie do 140 tygodniowo to chyba do pracy wroce hihi nie no zarcik, dziecko najwazniejsze, ale facet wlasnie te 3 kola zarabia i nie bedzie zle ale mimo wszystko benefitow nie otzrymam. Licze tylko na becikowe ktore po 11 kwietnia likwiduja na drugie dziecko, a ja mam termin na 9... trzeba ananasow sie nawpierniczac :) Kraków górą :-) Ja tam NH a Ty?

Karta NHS? Taka biała z datą wyrobienia i chyba na rok Ci starcza. DOstajesz ją pocztą od NHS, ktory jest informowany o Twoich niskich zarobkach, nie wiem jak niskie one musza byc zeby ja otrzymac. Otrzymujesz jakies taxy to napewno otrzymasz taka karte,przynajmniej powinnas. Ja posiadam taką karte ze wzgledu na to, ze jestem w ciazy i jeszcze rok po ciazy bedzie ona wazna.

Ruczaj :-) zawsze kojarzyl mi sie z autobusem 128 na mistrzejowice buehehehe witam witam :-) a Ty w UK siedzisz? czy skrobiesz z Ruczajka?:)

Gość szpilka11
mialam ta karte w ciazy. Nie wiedzialam, ze jak ma sie taxy to tez mozna. Musze sie temu blizej przyjzec. Dzieki

Moze wejdz na strone www.direct.gov.uk i tam sobie poczytaj o tej karcie na jakich zasadach mozesz ja otrzymac, czy to tylko ze wzgledu na to ze taxy otrzymujesz czy na cos jeszcze, bo ona sama powinna do Ciebie dojsc. Moze mimo tych taxow wciaz za duzo zarabiasz by ją otrzymac, musisz sie blizej przyjzec, bo ja nigdy jej nie mialam z powodu niskich zarobkow ktorych na oko tego panstwa nie posiadałam :/

Kurde ale Ci zazdroszcze tego, ze z Krakowa se teraz skrobasz... mnie z takim brzuchem nawet do samolotu by mnie nie wposcili :/ najblizszy termin na jaki poluje by tam wyladowac to lipiec, sierpien. Moj piekny kochany Krakowek :* Kuzwa juz rok czasu mnie tam nie bylo ;/

Gość andy to jakas glupia pizzzda
wez ty zamknij ryło pudernico:o

a ty andy niedoinformowana jestes... -ta biala karta to pewnie ci chodzi o maternity exemption card(darmowe leki na czas ciazy i rok po porodzie) i nie kazdy ja dostaje, tylko kobiety w ciazy, takie jak ty... -po drugie statutory maternity pay dostajesz przez 6 tygodni macierzynskiego(90 % zarobkow)a nie 9 jak napisalas... -po tych 9 tygodniach pracodawca placi 124 funty tygodniowo a nie 140...

a ty andy niedoinformowana jakas jestes... -ta biala karta to pewnie ci chodzi o maternity exemption card(darmowe leki na czas ciazy i rok po porodzie) i nie kazdy ja dostaje, tylko kobiety w ciazy, takie jak ty... -po drugie statutory maternity pay dostajesz przez 6 tygodni macierzynskiego(90 % zarobkow)a nie 9 jak napisalas... -po tych 9 tygodniach pracodawca placi 124 funty tygodniowo a nie 140...

Przepraszam, 124.88 funta - maternity... Białą karte nie dostaja tylko osoby w ciazy buehehehehe... mojego dziecka ojciec jak nie pracował tylko byl na zasilku to tez dostał a w ciazy nie byl buehehehehehe

A to 9 tygodni to sie ponoc zmieniło, ja tak slyszalam... bylo 6 teraz ponoc 9 wiec jak co moge sie mylic. Wczesniej na dziecko nie dostawalam maternity bo nie pracowalam w tym kraju na tyle by je otrzymywac :-) A Ty kochana ropuszko zmienilas logina i teraz jedziesz po ludziach... co? prawda w oczy kole hmmm?

I jeszcze raz powtorze Ci to... nie tylko ciezarowki dostaja ta fantastyczna biala karte !!! Bo moj facet nigdy nie byl w ciazy, a dostał :-) zeskanowac i wyslac Ci?:)

Gość maliboo.
fajna atmosfera tu na forum, az przytulnie sie zrobilo:O Widac temat topiku przyciagnal odpowiednich ludzi...

Bezrobotni, emeryci, dzieci ponizej 16 roku zycia, ciężarne i osoby o niskich dochodach maja prawo do darmowej uslugi medycznej a takze lekow. Dzieci nie musza posiadac tej karty natomisat dorosli owszem... doinformuj sie, a nie pisz, ze to ja jestem niedoinformowana, bo wiem wiecej na ten temat nic TY droga kolezanko.

Jak na każdym... tutaj to standard :-) no ale jak jakaś pinda nie jest doinformowana i zaczyna od wyzwisk, to juz niestety cieplutko sie robi :-) byle by się nie gotowało :D

Gość znalazla sie ciezarowka
i sie wymadrza:o

Opieka medyczna (wizyty u lekarza) są darmowe dla wszystkich. Bezrobotni (nie wszyscy), niepełnosprawni, osoby poniżej 16 roku życia (do 19, jeżeli są full time students) i emeryci mają darmowe leki. Mają teraz to zaostrzyć także nieroby nie będą miały tak łatwo-pozdrowienia dla "płodziciela" twojego dzieciaka :)

A co mądralo powiesz na temat stomatologa? masz darmowe wszystko? Chyba raczej nie... nie doczytasz tego co pisze, a przepisujesz tylko to, co Ci jest wygodne... Poczytaj troche a sie dowiesz, a nie wyciagaj informacji z najmniejszego palca. To co pisze to pisze odwaznie, bo wiem to z wlasnego doswiadczenia. LAska jak pisze, ze tylko kobiety w ciazy maja ulge to pozdrawiam szczerze srodkowym palcem. Nie doczyta, nie dosłucha a pisze pewna siebie. Ty laska piszesz opieka medyczna a w nawiasie opieka lekarska buehehehe... ja nie pisalam tylko o opiece lekarskiej tak dla jasnosci :-) Co ma znaczyc zdanie "pozdrowienia dla plodziciela twojego dziecka"? Nie umiesz inaczej tego okreslic?

Gość hhahahahhah
nie ma to jak tępawe "lachony" od lat w jukej zaczynają sie wypowiadać na forum :D Boże, to właśnie takie pindy jak andy2007 robią Polkom straszną opinię... dlatego NIGDY nie wyjade do UK, bojąc się że mogę ją przypadkowo spotkać

Mam nadzieje, ze nieroby nie beda mialy tak latwo :-) choc jak dla ciebie jest naprawde trudne wydac te 10 funtow na leki to wspolczuje szczerze. Bo ja z tej karty rzadko co korzystam, bo gdzies zawsze ja posieje i nie zalezy mi na darmowej wizycie u stomatologa czy tez darmowych lekach... wiecej zachodu z ta karta ktora sie wszedzie krząta niz z wydaniem np 100 funtow za zęba. Przypominam ze tydzien po porodzie musialam zaplacic za 3 zęby 210 funtow :-) a to dlatego, ze wybrałam sobie białą plombę. Biala karta nic nie pomogła, bo amalgamat jest za free a biala plomba to sprawa bardziej optycznie kosmetyczna i nie jest refundowana przez NHS :-) moze tu sie cos zmienilo od tego czasu ( 3,5 roku temu ) ale stare info kazdy moze do dzis przechowywac, a jak nie ma potrzeby nie zapoznaje sie z terazniejszym.

Po czym to stwierdzasz droga kolezanko? Bo ja moge to samo napisac o Tobie i stwierdzając to po kolorze twojego tzw nicka :)

A Polak niestety juz od lat nosi za sobą konkretna opinie :-) dobrze ze ja sie z nimi w tym kraju nie zadaje, bo aż zal mi ich. Zmuszona bylam pracowac z polakami, ale dobrze ze bylam ich "kimś" i byli tępieni :) a potem zwalniani :D za to moj facet brzydzi sie tutejszymi Polakami dlatego tez z nimi nie pracuje :-) - na szczescie :D

Gość hhahahahhah
po stylu wypowiedzi (bardzo biednym), zasobie słownictwa, sposobie w jaki potraktowałaś osobę, która utworzyła posta; z twoich wypowiedzi bije brak empatii jakiejkolwiek

Gość hhahahahhah
obyś tylko nie płakała, karma potrafi być wiekszą suką niż ty, pozdrawiam i dobranoc

Nie pozdrawiaj osoby którą poniżasz i probujesz z asfaltem zrównać, bo nie swiadczy to o Tobie dobrze. Osoba ktora ma pragnienie wylotu z 40 funtami do UK wybacz, ale dla mnie to jest smiech na sali. Wylepia ją z pokoiku, bo nie bedzie mogla pracy znalezc i co? i bedzie musiala do biedy wrocic, bo ponoc tu zlota trawka rosnie :-) A wiem, ze to twoje hahahahahaha to jest zastepczy nick i jestes autorką tego tematu wiec daj juz sobie spokoj, bo nikt cie nie broni wiec postanowilas to sama zrobic :-) żal i smiech. DObrej nocki zycze :-)