Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wege żonka

wegetariański ślub

Polecane posty

wlasnie sa żołte, w smaku niewiele sie roznia od tych z podpuszczka naturalna. A galaretke wegetarianska mozna znalezc w mieszance krakowskiej:) agar za to -w sklepie na polce kolo zelatyny(przynajmniej teoretycznie).

Gość Energiczna 30 znudzona orange
Dziecko, przeczytaj sobie topic, zanim odpowiesz, juz ktos uzyl podobnie smiesznego argumentu do Twojego, powtarzasz sie. Przeczytaj tez odpowiedz na to...

wege zonka - jakas firme tych serkow mozesz podac?

Energiczna - bylam swiecie przekonana ze Wedlowskie ptasie mleczko nie ma zelatyny. Myle sie? Ten ser z podpuszczka mikrobiologiczna, zolty, kupowalam w biedronce tez, calkiem mi smakowal. Ale i innych sporo widzialam. A co do tego, ze w Polsce wegetarianom jest trudno: jest, bo Polacy takie maja podejscie, ze bez miesa na jednym weselu zemra z glodu. Wegetarianin to dziwak, albo podaza za moda na Justina Beibera. Troche jeszcze czasu minie, zanim to sie zmini. Wege Zonka - tez chcialabym byc weganka, ale brak mi jaj przyslowiowych. Moze kiedys dam rade. Za to tez pije mleko organiczne i takiez jajka. Kiedys chcialabym miec wlasna koze i kury :)

z mlekowity niektore sa wlasnie z mikrobiologiczna, a tak pozatym to trudno mi powiedziec, bo kupuje brytyjskie produkty:)

Szczerze, to Ci teraz nie powiem, co jest w ktorym serze i Ptasim Mleczku, bo kilka m-cy temu postanowilam sie zdrowo odzywiac i na razie ze slodyczy to jem suszone owoce albo to, co sama upichce z cukrem brazowym albo miodem :) ale wujek Google mowi, ze istotnie

oj ja sie juz przyzwyczailam, ze ludzie patrza na mnie jak na nieszkodliwego wariata:) szczegolnie na weselach i uroczystosciach rodzinnych...brrrr. Na szczescie najblizsza rodzina juz sie przyzwyzaila i teraz sami prosza o pomysly na wegetarianskie dania:)

Gość przeciez duzo jest cateringow
wegetarianskich, nie wiem o co CI chodzi

Wege zonka, czemu nie chcesz zatrudnic kucharki i sama ulozyc jadlospisu? ;-) Wegetarianizm zdobywa coraz większe rzesze zwolenników w Polsce. Nie jest to już tylko okresowa moda, ale sposób na życie. Słysząc, że ktoś jest wegetarianinem przychodzi nam jedynie na myśl, że nie je mięsa. Tymczasem pod słowem wegetarianizm kryje się dużo różnych odmian i zupełnie różnorodnych diet. Zapraszając wegetariańskich gości na swoje wesele, nie popadajcie w panikę. Wystarczy zgłębić tajemnicę ich diety, aby móc zamówić parę nieszablonowych dań zamiast tradycyjnych, przewidzianych w menu. Wasi goście z pewnością docenią ten miły gest. Społeczeństwo posiada dosyć ograniczoną wiedzę na temat wegetarianizmu. Tymczasem samo powiedzenie o kimś "nie je mięsa" jest mało dokładne. Wegetarianizm można rozpatrywać w wielu aspektach. Jednym z nich jest sposób odżywiania. W tym znaczeniu wegetarianin to osoba, która wyeliminowała ze swojej diety mięso, ryby (tzw. dieta jarska) i nie spożywa potraw, do przyrządzenia których zostały użyte spreparowane produkty zwierzęce (na przykład żelatyna w galaretkach, podpuszczka w niektórych żółtych serach). Wegetarianizm to tylko nazwa ogólna, pod którą kryje się znacznie więcej. Laktoowowegetarianizm to najbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu, która polega na rezygnacji z potraw mięsnych. Do jadłospisu dopuszczone są natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał, jajka, miód. Weganizm to jedzenie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, a frutarianizm (najbardziej zaostrzona forma wegetarianizmu) zakłada odżywianie się owocami, które same spadną z drzewa i warzywami. Witarianie spożywają jedynie surowe warzywa i owoce. Odrzucają wszelkie potrawy gotowane, nie piją kawy i herbaty. Specjaliści od żywienia twierdzą, że najzdrowszą i zarazem najłagodniejszą odmianą jest semiwegetarianizm, który dopuszcza jedzenie produktów roślinnych, mleka i jego przetworów, jajek, a także niewielkie ilości mięsa, najlepiej drobiowego lub ryb morskich. Wszystkie odmiany wegetarianizmu kojarzą się z monotonną dietą, która zawiera same warzywa i owoce. Nic bardziej mylnego! Sami zainteresowani starają się tak przyprawiać posiłki i używać aromatycznych dodatków, że ich dania mogą konkurować z niejedną pieczenią w wymyślnym sosie. Na przeciw wymaganiom nowych klientów wychodzą również kucharze. Propozycje dań wegetariańskich znajdują się w menu niemal każdego lokalu. Można skosztować pierogów z łososiem i szpinakiem, kurek w śmietanie, raviolek z rydzami w sosie z sera pleśniowego, czy wyśmienitych owoców morza. A co zaserwować naszym wegetariańskim gościom na weselu? Jeżeli nie jesteście biegli w temacie kuchni wegetariańskiej warto podeprzeć się wiedzą fachowców. Na początek porozmawiajcie z restauratorem lub kucharzem. Z pewnością będą oni w stanie zaproponować kilka dań do wyboru. Jeżeli chcecie sami wyjść na przeciw problemowi, ułatwimy wam to. Specjalnie dla was sprawdziliśmy oferty restauracji i domów weselnych w poszukiwaniu potraw dla wegetarian. Propozycje są różne, począwszy od wszystkim znanych pierogów ruskich lub z kapustą i grzybami, po wędzonego łososia z twarożkiem w cieście naleśnikowym z sosem ziołowym na roszponce. Wśród bogatego menu można znaleźć propozycje na każdy posiłek. I tak na przykład można zacząć od przystawki w postaci koktajlu z krewetek, a zwieńczyć dzieło deserem typu sorbet malinowy z konfiturą ze śliwek. Wegetarianie wbrew pozorom nie będą nas więcej kosztowali niż tradycyjni goście. Sałatka grecka, deska serów czy dania rybne zawsze cieszą się dużą popularnością. Szczególnie trzeba będzie zadbać o wegetarian przy ciepłych posiłkach (tradycyjnie na weselnym stole króluje mięsne danie główne). Część z naszych gości może również nie spożywać jaj, więc zamiast tortu czy innych ciast podanych na weselu, można zamówić dla nich mały deser na bazie owoców lub sałatkę owocową. Choć sami wegetarianie nie chcą być traktowani jak odmieńcy, to z pewnością będzie im miło, gdy przygotujemy kilka potraw z myślą o nich. Nie muszą to być wcale wyszukane ani drogie smakołyki. Oto przykładowy zestaw weselny dla wegetarianina. Zupa Krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym Danie główne Kotlet panierowany warzywno-serowy, ziemniaki pieczone, zestaw surówek Zimne przystawki Patera ryb wędzonych Deska serów Śledzie w pomidorach Sałatka grecka Bukiet surowych lub gotowanych warzyw z sosami Mozarella z pomidorami Dania ciepłe Barszcz czysty z pasztecikiem z kapustą i grzybami Szaszłyk wegetariański Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami sezonowymi Deser (zamiast tortu) Sorbet cytrynowy z likierem pomarańczowym Gruszki w białym winie polewane czekoladą Warzywne menu możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego, którą z odmian wegetarianizmu goście reprezentują. Przy przygotowywaniu sałatek czy przekąsek zimnych dla naszych wegetariańskich gości, warto zrobić dwa, trzy półmiski więcej, gdyż może się okazać, że inni również po nie sięgną. Warto także na stołach postawić wizytówki z nazwiskami gości i zaraz po naszym przybyciu do lokalu uprzedzić obsługę, które osoby nie jedzą mięsa. Dzięki temu wegetariańskie posiłki bez problemów trafią pod właściwy adres. Na wszystkich weselach dużym powodzeniem cieszą się owoce. Poza tym, że są bardzo smaczne i zdrowe, to przy odpowiednich umiejętnościach obsługi będą także doskonałą ozdobą naszego stołu. Nawet jeżeli wśród naszych gości znajdą się frutarianie, to z pewnością stół z owocami będzie ich ulubionym miejscem z przekąskami.

no to zeby sie uczepic powiem dla scislosci, ze wegetarianin nie jada ryb ani miesa, a jarosz jada ryby, lecz nie je miesa. Dziekuje jednak za tak dluga wypowiedz!!! (podejrzewam kopiuj/wklej;)

tak, nie chcialo mi sie rozpisywac :D to dla tych nie doczytanych ja mam setki przepisow, duzo tez modyfikacji przepisow dla miesozercow. Faszerowne papryczki z pieczarkami, kapusta i surowki, panierowane sery, soja... mnostwo, mnostwo jedzenia. Na pewno Ty tez masz, pozostaje tylko ulozyc jadlospis: np. barszcz + "paszteciki" (z kapusta? Z grzybami... boczniaki opiekane...

Wiesz, ze ja tez :D

ide sobie zrobic kolacje. Dziekuje za porady i mam nadzieje ze zobzaczymy sie jeszcze kiedys na forum!

Gość kkkiiikkkaaa
Czytałam wątek do połowy i już mam dosyć. Dziewczyna pisze, że 80% jest wegetarianami to raz. Dwa, nikt z was nie jest na to wesele zaproszony, więc po cholerę się czepiacie, że nie chce podać mięsa??? Nie chce to nie, jej wesele, jej sprawa i ew. gości, którymi wy nie jesteście. Ja jem mięso, ale chętnie bym się na wegetariańską imprezę wybrała. I nie jest to sama trawa i sałata, są np. smażone sery, krokiety, kulebiaki, pasztety warzywne, makarony, ryże, kotlety sojowe, itp. Jak ktoś po zeżarciu np. kotleta serowego z pieczonymi ziemniakami i przystawką będzie "umierał z głodu" to gratuluję obżarstwa. Jak autorka zapraszając uprzedza, że mięsa nie będzie, to gośc, który absolutnie nie jest w stanie przeżyć tych kilkunastu godzin bez zjedzenia kotleta może po postu zrezygnowac i nie przyjść, musu nie ma. Może też ew. zeżreć przed wyjściem 10 kotletów, żeby czasem nie umrzeć do rana z braku mięsa. Śmieszni jesteście i tyle. Nie wasze wesele i nie wasza rodzina a wtracacie kretynskie uwagi. Ja np. uważałabym za hipokryzję wesele organizowane przez parę wegetarian, którzy na przyjęciu serwują schabowe.

Gość Wege Anka
Witajcie, jestem z mężem wege od wielu lat i mieliśmy również wege wesele, może raczej przyjęcie po ślubie, bo osób było ok 20. Ku zaskoczeniu wszystkich osób zdecydowaliśmy się na ten krok, ponieważ nie wyobrażałam sobie, że na tak ważnym dla mnie przyjęciu na stole mają leżeć martwe zwierzęta. Pomimo iż pozostali goście byli mięsożerni. Rodzice namawiali, żeby chociaż w ten dzień zrobić wyjątek, ale my byliśmy nieugięci. Moja mama pomogła mi przygotować menu i poczęstunek. Niestety pochodzę z małego miasta na dolnym śląsku i kilka lat temu nie było żadnych firm, które się tym zajmowały. Wszyscy byli bardzo zaskoczeni i zdziwieni, bo (jak mówili potem) nie wyobrażali sobie nawet, że można było tyle smacznych potraw przygotować bez użycia mięsa. Od tej pory patrzą na nas zupełnie inaczej i z niecierpliwością czekają na nasze urodzinowe wege uczty :) Wiem, że są w Polsce takie firmy z wege cateringiem, takie jak np. VEGAVANI. Nie doczytałam w jakim mieście miałoby być przyjęcie, więc więcej nie potrafię pomóc. pozdrawiam i życzę powodzenia!

Gość MENDA ŁONOWA
Czego to ludzie nie wymyślą, jak nie wesela bezalkoholowe to teraz bezmięsne :D

Gość gość
nikomu nic się nie stanie jak w jeden wiecżór nie zje mięsa. Nie przesadzajcie. Każdy ma prawo zorganizować wesele tak, jak chce :)

Gość ewela334
Warto też do makijażu użyć wegańskich kosmetyków. Tutaj http://www.rekowska.com można je zakupić. Produkty Arbonne są naprawdę rewelacyjne i to pod każdym względem.

Gość lubiejesc99
Sprawdź catering na mrrollo pl. Myśle, że znajdziesz u nich coś dla siebie i swoich gości. Mają super ofertę jeśli chodzi o catering;)

Gość gość
Joanna Rekowska musisz wszedzie reklamować swoją tablicę Mendelejewa?

Gość gość
Jeżeli chcecie urządzić ślub wegetariańskim stylu to będziecie musieli zamówić odpowiednią ilość wegetariańskiego jedzenia. Polecam wam przyjrzeć się ofercie firmy www.agnes.waw.pl, która wytwarza wegetariańskie wyroby garmażeryjne.

Gość gość
Na tego typu ślub trzeba znaleźć odpowiednią ilość wegetariańskich dań. Polecam wam zgłosić się do firmy www.agnes.waw.pl Jest to producent wyrobów garmażeryjnych. W ich ofercie znajdziecie kilkadziesiąt dań wegetariańskich.

Gość Kira

Myśle że Catering Arts zrobilby to na dobrym poziomie, i ludzie nie musieliby jesc trawy ani narzekac ze sie nie najedli wystarczajaco