Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taklubnie

czy wegetarianizm jest zdrowy ??

Polecane posty

Gość pupka bladzioszka
szympans tez ma kly a miesozerca nie jest. masz zupelnie inne zeby niz wilk czy lew. gdzie sa twoje pazury do rozrywania miesa? poza tym jestes za wolny zeby cos upolowac:D

pupka bladzioszka A dlaczego unikac wieprzowiny? szkodzi naszemu miesozercy? dziwne troche. Wieprzowina ma bardzo dużo tłuszczu, otłuszczającego tętnice, a mało pożytecznych związków. To najgorszy rodzaj mięsa i prosta droga do choroby układu krążenia. Wołowina jest mniej tłusta, a prócz tego zawiera L-Carnitynę, chroniącą serce, transportującą kwasy tłuszczowe i blokującą ich odkładanie.

Gość pupka bladzioszka
Jakos drapiezniki bez problemu wcinaja tego tlustego wieprza (np. w Afryce zyja swinie na dziko) i to na surowo:D jestes z natury malpa czy ci sie to podoba czy nie

pupka bladzioszka szympans tez ma kly a miesozerca nie jest Mylisz się, szympansy jedzą także mięso. Są wszystkożerne podobnie jak człowiek.

Gość pupka bladzioszka
1 procent ich diety to mieso. I to z termitow:D podstawa diety malp sa owoce.

pupka bladzioszka szympans tez ma kly a miesozerca nie jest. masz zupelnie inne zeby niz wilk czy lew. gdzie sa twoje pazury do rozrywania miesa? poza tym jestes za wolny zeby cos upolowac Bez najmniejszego problemu mógłbym upolować zwierzę. poza tym człowiek nie jest wyłącznie drapieżnikiem. Głównie żywi się roślinami i jajami, ale także potrafi/ł polować. Neandertalczycy mieli dłuższe kły niż ty i znacznie większe umięśnienie. To, że nie potrafisz upolować zwierzęcia, czy smakują ci takie a nie inne rzeczy, to kwestja tego jak żyłaś od momentu urodzenia. Ja mam wystające i sprawne kły. Tak samo potrafię średniej wielkości zwierzęciu skręcić kark i jestem wystarczająco szybki. Nie raz bawiłem się z psami. Poza tym człowiek nie poluje bezpośrednio tylko przy użyciu broni. Zobacz czym się żywią dzikie plemiona ludzi. Polują z dmuchawkami na małpy, ptaki. Imni jedzą owady, larwy, małe kręgowce. Praktycznie wszyscy na świecie jedzą ryby. NIe wiem po co takie dziecinne dyskusje. Trzeba było uważać na lekcjach biologii, a jak nie uważałaś to na szczęście dla ciebie stworzono genialne Google.

pupka bladzioszka 1 procent ich diety to mieso. I to z termitow podstawa diety malp sa owoce. Szympansy w dużej mierze żywią się liśćmi skubanymi z gałązek, a ty jako główny składnik diety masz liście i owoce? Zabierz szympansom liście i owoce, a zaczną polować na małe kręgowce i ptaki.

A skoro przytaczasz szympansy i twierdzisz, że jesteśmy małpami, to może powinniśmy robić jedna fajnąrzecz którą robią szympansy Bonobo? Cytat z wikipedii: "Kopulacja odgrywa istotną rolę w stadzie bonobo. Stosunki kopulacyjne są używane do powitań, rozwiązywania konfliktów i pokonfliktowego "godzenia się", a także jako przywilej udzielany przez samice w zamian za pożywienie."

Gość nic dodac nic ujac xxx
Czy powyzsze postanowienia Unii Europejskiej ds. zywienia przekonuja naszych wspanialych dietetykow na tym forum ze mieso nie jest konieczne dla czlowiek a tym samym zdrowe?

Gość 7 Przykazanie mowi ...
... NIE ZABIJAJ (nie tyczy sie tylko czlowieka a kazdej istoty zywej gdyz czlowiek nie jest wyszczegolniony w tym przykazaniu) ...

Gość Pupka___
A czlowiek je mieso codziennie i to gotowane, grillowane, pieczone . Surowym by sie zatrul. Niech zje jak szympans na surowo i w calosci to pogadamy a nie wybrane czesci np. tatar :P ale jak ktos wspomnial wczesniej kaczy kuper

Gość Madry i wie
o Autor: Lew Tołstoj * Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa? Zastanawiam się raczej przez jaki przypadek oraz w jakim stanie świadomości musiał być pierwszy człowiek, który swoimi ustami posmakował rozlanej krwi i wbił swoje zęby w mięso nieżywego stworzenia, zastawił stoły martwymi, cuchnącymi ciałami i miał czelność nazwać jedzeniem i pożywieniem części, które jeszcze chwilę wcześniej krzyczały i płakały, poruszały się i żyły. Jak oczy mogły znieść widok rzezi, gdy podrzynane były gardła i zdzierana skóra, a kończyny odrywano od kończyn. Jak jego nos wytrzymać mógł ten zapach? Jak to się stało, że nieczystości nie odebrały mu smaku, gdy ten miał kontakt z ranami, wysysając ich soki oraz serum ze śmiertelnych ran? I z pewnością nie są to lwy czy wilki, które zjadamy w odruchu samoobrony wręcz przeciwnie ignorujemy to i zarzynamy niewinne, oswojone istoty, które nie posiadają żądeł ani kłów, którymi mogłyby nas zranić. Z powodu kawałka mięsa pozbawiamy ich słońca, światła, całej życiowej ewolucji, do której mają prawo poprzez narodziny oraz życie.

Gość ja tez wegee
Mieszkalam kiedys kolo rzezni, i codziennie slyszalam krzyk swinek i krowek i obrzydliwe odglosy pracownikow rzezni, chyba sie pastwili na tymi zwierzetami.. To bylo oropne , a ludzie tam pracujacy to bestialcy, ktorzy sie na tych zwierzetach wyladowuja.. Tez kiedys myslalam ,ze swinki sa bezbolesnie zabijane,ale to NIEPRAWDA!! Podejdzcie kiedys pod rzeznie, posluchajcie troche tego krzyku tych bezbronnych istot, to odechce wam sie jesc miesa. Ja nie jem juz 12 lat, i na nic nie choruje wyniki badan mam bardzo dobre. Bog napewno nie chcial by zwierzeta byly zabijane w taki sposob jak to sie dzieje w naszych czasach.. To czlowiek wymyslil rzeznie a nie Bóg

U ludzi już coraz częściej jest jak u Bonobo - seks na powitanie, przywitanie, zażegnanie konfliktu, a wzamian za jedzenie albo pieniądze to chyba nie muszę tłumaczyć. Hahahaha :D

Gość rere cum cum cum
Swiat nie bedzie idealny od jutra, moze nie bedzie taki nigdy, ale dlaczego nie moze, nie ma byc, lepszy. Kto nie chce byc radykalnym wyznawca dzinizmu, ten moze chocby ograniczyc jedzenie miesa, chocby sprawdzic jak testowano ogladane w drogerii kosmetyki, z jakiej fermy pochodzi kupowane jajko. Sprawdzic i kupic, lub odlozyc na polke. Przesmiewcy (choc nie tylko oni) pisza, ze warzywa tez odczuwaja strach i bol... Moze.. w jakiejs formie... ale tylko "moze" i tylko "w jakiejs formie" Popatrzmy na ziemniaka wrzucanego do garnka i w oczy krowy wiezionej do rzezni... Mamy serca! ...wiec jesli nie beda milczec... Czy podpowiedza nam to samo? Wspolczuje stworzeniom, ktore gina podczas uprawy "moich" warzyw, wiem, ze przy odrobinie dobrej woli mozna zapobiegac smierci np. mlodych zajecy. Zabijam komary, ktore chca sie napic mojej krwi, zabijam bakterie na moich zebach... Zawsze pytam siebie, czy musze... czy moge...? W przypadku bakterii odpowiedz jest jasna, w przypadku komarow - mniej oczywista. Mrowek nie zabijam nigdy. Dzdzownice, ktore po deszczu wybraly sie na ostatnia wycieczke po asfalcie, wrzucam na trawnik (nie wszystkie oczywiscie... niestety). Moja zona znosi to z godnoscia Kiedys uslyszalem slowa, po ktorych uroslem kilka centymetrow Jeszcze nikt nie pukal sie w czolo Moge postawic TU (i zapewne kiedys postawie) pytania, trudniejszy od juz TU znalezionych. Znam je wszystkie i codziennie sobie na nie odpowiadam. Jakby nie bylo to nielatwe... trzeba to robic ...i ciagle wybierac...

Gość Henia z Dobrzenia
WITAM :) nikt nigdy nie zrozumie tematu z którym nigdy nie miał nic wspolnego , nikt nigdy nie zrozumie i nie zgodzi się ,ze zwierzęta nie powinny być zabijane .. taki ktoś nigdy nie widział na wlasne oczy , ze traktowane zwierzęta w nieludzki sposob mają wypisane cierpienie na twarzach ! mieszkałam w dziecinstwie na wsi ..wiadomo tam miałam styczność ze zwierzętami przeznaczonymi na ubój ,mogłam buntować się w głebi siebie bo na otoczniu wrażenia to nie robiło robiło .., czy też drobiem , królikami , kotami , psami , i przeróznym ptactwem ! ..bardzo lubiałam zwierzęta w każdym umialam ujrzeć jakieś piękno ! zdarzało się tak ,ze zwierzeta chorowały wtedy opieka nad nimi przejmowałam Ja ..wiele było cięzko chore i nie przezywały ,ale ja potrafiłam bardzo się zżyc z nimi ..i kiedy odchodziły łzy ciekły mi strumieniem po policzkach ! między innymi były to świnie,kury, koguty, kaczki, kaczory, indyki,dzikie ptaki , koty, psy , dla większości ludzi zwierzęta które są tylko pokarmem ! ale one naprawdę są cudnymi zwierzetami które cierpią , gdy są chore, cierpią gdy ludzie się nad nimi znęcają ,,, CIERPIĄ ! jedno ze zwierzat umarło mi na rekach nigdy nie zapomne tego wzroku może zaufania ..może i spokoju ..sama nie wiem jak to nazwać ! Ludzie bez wrazliwości nie zrozumieja tego tematu Twojego , mentalności sie nie zmieni !

Gość lewarekk
Tobey Macquire(batman) , Brad Pitt, Chris Martin (coldplay) i wiele innych nie wspominajac o najmadrzejszych filozofach, matematykach swiata

Dajcie lepiej przykłady zdrowego jedzenia. Nie jem mięsa, unikam sera żółtego, ostatnio nawet mleka, ale czuję, że moja dieta jest uboga i chciałabym ją jakoś wzbogacić.

Gość ewoertreree
zwierzęta też nie mają litości, mój kochany piesek, tak polubił moją swinke morską że kiedyś została po niej kupka kłaczków, zalizał ją na śmierć, po prostu ją zeżarł. Byłam wege 10 lat ale to nie jest dobra dieta. Trzeba jeść trochę mięsa, ja jem ryby ,drób. człowiek potrzebuje 1g białka na kg masy ciała. Fasola ci tego nie zastąpi, musiałabyć zjeść 5 puszek dziennie. Także jak ktoś rezygmuje z mleka i jajek to samobójca. mleko można kupić ekologiczne kosztuje 5 zł.

W wielkanoc będę jeść jajka na pewno. Obawiam się tylko, że rodzice będą mnie zmuszać do jedzenia dużych ilości mięsa :/ Generalnie nie jem mięsa od co najmniej 2 miesięcy - no może raz na 2 tyg. się trafi w jakiejś tortilli - a wyniki morfologii krwi mam wzorcowe.