Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sylwias

Doradźcie, co robić...

Polecane posty

Zastanawiamy się z mężem nad zakupem domku poza miastem. Mieszkamy w bloku (38 m2, 2 pokoje). Niestety nie mamy żadnej odłożonej na ten cel kasy i całość byłaby kredytowana przez bank.Mieszkanie też jest na kredyt, ale 500 zł raty da się wytrzymać. Denerwują mnie moi sąsiedzi: na górze się ciągle wyzywają, na dole DJ od 7 rano. Zawsze nam się marzył domek na wsi. Od miasta położony jest 20 km. Nasze wspólne dochody to 5 000 PLN/mc. Wartość upatrzonej nieruchomości to 360 tys.Obecnie jestem w 6. miesiącu ciąży, jestem na zwolnieniu lek. więc mam sporo czasu na rozmyślania. Jednak nie wiem, co zrobić. Co powinnam? Teraz nasz dochód jest dzielony na 2, a za kilka miesięcy na 3 osoby. Czekam na mądre rady. Pozdrawiam.

Gość chcesz wskoczyć do głębokiej
wody

Gość cóż masz robić...
wypierrdalać :D🖐️

Gość pomysł nie jest głupi
Powiedzmy, że do przemyślenia. Mieszkanie możecie wynająć, wtedy raty będzie spłacał lokator. A jak już spłaci, to możecie je sprzedać i pewnie znaczną część nierumości miejskiej pokryje. Moim zdaniem można mówić o względnym bezpieczeństwie, kiedy koszty stałe nie przekraczają 50% dochodu, czyli w Waszym przypadku tych 2500 kafla, czego 500 rata, drugie 500 pewnie utrzymanie mieszkanie i policz sobie, czy rata za domek, opłaty, ogrzewanie, telefon, dojazdy (pewnie wzrośnie ich koszt po wyprowadzce) itp. zmieści się w reszcie.

Oto chodzi, że może traktuję to jako okazję (które przecież nie istnieją), ale miejsce jest bajeczne... Tylko nie wiem, czy podołamy...

Gość maturks4
Policz sobie. Tylko w wartościach nominalnych, bez oprocentowania 360.ooo na 20 lat! = 18.000 rocznie tj 1.500 zł do spłaty co miesiąc 100.ooo co najmniej na remont i adaptację tj ok.500 zł jw plus oprocentowanie. Lekko licząc co miesiąc zanosicie do banku 2.500 zł . Jak uważasz, że w 3 osoby wyżyjecie z reszty - twoja wola. Na wsi zawsze możesz swoje warzywka i jajka hodować. Powodzenia

Rozważamy wynajęcie mieszkania więc jego koszt (czynsz + rata kredytu) ponosiłby wynajemca. A nasza rata nowego kredytu wynosiłaby ok 2100 pln. Oczywiście koszty eksploatacyjne + większe na dalsze dojazdy do pracy. Wkrótce pojawi się dziecko i chyba lekko nie będzie (pieluszki, etc.)...

Kilka razy oglądaliśmy ten domek (ok. 100 m2), który byłby akurat dla nas, ale przepiękne jest otoczenie, jak w raju, zwłaszcza latem. Po prostu cudnie. Nie możemy liczyć na wsparcie rodziny (rodzice, teście). Matematykę znamy jedną: umiesz liczyć - licz na siebie. I tu się dylematy pojawiają...

Gość pomysł nie jest głupi
No, nie jesteście w tak komfortowej sytuacji, by wybierać sobie lokale bez namysłu. Moim zdaniem plan ma szansę na powodzenie, ale powinniście dobrze przemyśleć, obliczyć i zabezpieczyć się. 2100 na nową ratę, a jakie jeszcze będziecie mieć koszty? Policz dojazd, telefony, internet, prąd, opał - a wtedy przekonasz się, czy zostanie na życie czy nie.

Właśnie liczyliśmy i na styk to wychodzi. Ja obawiam się kosztów takich nieprzewidzianych, jak choroba dziecka czy coś nagłego. A kredyt byłby na 30 lat, ja mam teraz 32 lata, mąż 37. Za kilka lat zdolność nam się zmieni chociaż ze względu na wiek, a o budowie domu można zapomnieć. Nie mamy fajnej działki na oku, zresztą cała ta bieganina też może wykończyć nerwowo. Raz myślę, żeby kupić ten dom, innym razem, że coś nie wyjdzie i sobie nie poradzimy... Jakaś durna jestem i w ogóle niedecyzyjna.

Szczerze powiedziawszy trochę ryzykujesz, zwłaszcza, że dziecko w drodze. Sporo wam wyniesie ta rata.

Właśnie boję się tego ryzyka. Raczej ostatnia nie jestem jeśli chodzi o jakieś radzenie sobie z pracą i w obecnej jestem już 6 lat. Jednak w życiu pewnym można być jedynie podatków i śmierci. Wiem, co znaczy szukać pracy, bo po studiach przez kilka mies.jej nie mogłam znaleźć. I kiedy wyobrażam sobie, że taki scenariusz przecież nie jest wykluczony to mam zimny pot na plecach. A chyba nie chcę życ tylko dla rat kredytowych, ale też dla siebie, tzn. gdzieś pojechać i coś przeżyć. A jak się zdecydujemy to raczej już wegetacja i obawa o następny dzień pozostanie... Z drugiej strony - jak ryzykować to raczej teraz... Już nic nie wiem.