Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka tegoroczna

na czym polega nocne czuwanie w Częstochowie?

Polecane posty

Witam, Jutro jako klasy maturalne jedziemy do Czestochowy na msze i nocne czuwanie. Na czym to polega? tzn wiem ze od 12 do 2 w nocy, ale w kosciele czy na dworze (pani cos wspominala zeby zabrac poduszki do siedzenia) :)

Gość nie e
A! nie uwierzysz naprawdę co tam się dzieje... Siedzi się przez dwie godziny i modli! Wow, nie?

wiem, ze sie modli :P ale na dworze (jasna gora?) czy w kosciele? bo i po co te poduszki?

Gość Bumbarash
Nie chodzicie srać

Gość nie e
Mój facet, Częstochowianin, powiada, że CHYBA w kościele, czy co to tam jest. I poduszki pewnie po to, żeby Wam kolana nie odpadły... A powiedz mi, jak to wygląda. To jest obowiązkowa wyprawa, co robią osoby, które nie chcą jechać i jak są traktowane?

niby nie jest to obowiazkowe, ale to juz taka tradycja, ze 3 klasy jada wymodlic zdana mature hehe w kazdym razie nawet ci z watpliwa wiara jada, bo to ostatni taki wypad cala klasa (i reszta szkoly) co mozna mile wspominac, chwila relaxu od nauki itp Dla mnie to ok 3h w autokarze drogi

Gość kichanka
takie czuwania są w kościele, w kaplicy cudownego obrazu.. Poduszki po to, abyście nie siedzieli na zimnym marmurze... uwierz, nie będziecie klęczeć całą noc... Zabierz drobne na kibelek (co łaska).. Fajne są takie czuwania

Gość kichanka
zamiast poduszki może być równie dobrze karimatka

Gość julka

sra