Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile jeszcze????

Ile miesięcy miały wasze dzieci jak zaczęły chodzić?

Polecane posty

Gość Dość pytań o czapkę:-)
Dokładnie, nie ma co przesadzać. Martwić można się , jak roczne dziecko nie próbuje stawać, nie przebiera nóżkami do chodzenia,ale nie trzeba biec do lekarza, jak nie chodzi samo. Dopiero 15-18 miesięczne dziecko jak nadal nie wykazuje chęci do samodzielnego chodzenia, iść po poradę do specjalisty. Jak przeczytałam tu jedną opinię, że aż 13 miesiecy i nie chodzi, to chyba coś nie tak, to się uśmiałam. Kobity, mniejszość dzieci jest taka szybka, by przed roczkiem już chodzić - mniejszość, nie większość.

Gość mama ze szczecina
u mnie synek pierwsze samodzielne kroki zrobil jak mial 15 miesiecy, tez sie strasznie martwilam ale tak jak inne mamy pisza dziecko ma na to czas do 18 miesiaca. Natomiast corka samodzielnie zaczela chodzic jak miala 10.5 miesiaca. Corka wogole mimo wczesniactwa ruchowo wczesnie wszysko zaczynala a mialam obawy bo lekarz jak miala 6 tyg stwierdzil ze bez czestej rechabilitacji corka nie bedzie chodzila wogole. ale tak to jest jak sie na idiotow trafia

Gość mama ze szczecina
dodam ze po 2 konsultacji z innym ortopeda coerka nie miala zadnych rechabilitacji

Gość moja miała
15 m-cy i jak ruszyła, to już jej nic nie zatrzymało ;)

moja córka 9 kwietnia skończyła 11 miesięcy i jakieś 4 dni temu nabrała odwagi do samodzielnego chodzenia. wcześniej bała się puścić, chociaż zdarzały się zabawne sytuacje, że trzymała w rączce np. mandarynkę i z nią szła po czym jak się zorientowała co ma w rączce to od razy siadała na pupę :) teraz już sama chodzi ale trzeba i tak na nią uważać bo jeszcze czasami upadnie na pupę :)

Gość prawde-powiadam
mój synek zaczął chodzić jak skończył 14m., jak zaczął raczkować miał jakieś 10-11m. A TERAZ DO MAM KAFETERYJEK TYCH CO TAKIE DUMNE ŻE DZIECKO W WIEKU 7-8M. ZACZĘŁO CHODZIĆ - IM PÓŹNIEJ WASZE POCIECHY ZACZNĄ CHODZIĆ TYM LEPIEJ DLA NICH!!! OTO CO POWIEDZIAŁ PEDIATRA MOJEGO DZIECKA- BARDZO ZNANY, LUBIANY I ODZNACZONY NA DOLNYMŚLĄSKU: IM PÓŹNIEJ DZIECKO ZACZNIE CHODZIĆ TYM LEPIEJ DLA NIEGO, PONIEWAŻ NIE OBCIĄŻA W TEN SPOSÓB SOBIE STAWÓW W TAK WCZESNYM WIEKU JAK TU PISZECIE 7-8M. A WIADOMO, ŻE TE STAWY W TAK WCZESNYM ETAPIE NIEMOWLĘCYM NIE SĄ TAK DOBRZE WYKSZTAŁCONE!!! TO SAMO MI POWIEDZIAŁ NA TEMAT RACZKOWANIA, IM DŁUŻEJ DZIECKO RACZKUJE TO TEŻ TYM LEPIEJ, BO W TEN SPOSÓB ĆWICZY MIĘSNIE ZANIM ZACZNIE CHODZIC, CO TEŻ PRZYGOTUJE GO DOBRZE DO NAUKI CHODZENIA I WZMOCNI MIĘŚNIE!!!! Więc dalej jesteście dumne że pociecha zaczęła chodzić w wieku 7-8M??? :O bo ja jestem dumna że moje dziecko zaczęło chodzić tak późno :D

Gość bimbamsobie
Ja tylko nie rozumiem skąd ten napór społeczeństwa na to, że roczniak musi chodzić od dawna. Przecież w każdym poradniku jak byk napisane, kazdy pediatra Ci powie, że do 18 miesiąca jest czas na rozpoczęcie chodzenia.Przed roczkiem to tylko nieliczni chodzą.

Mój synek ma 13 miesięcy i jak na razie chodzi (a nawet biega) tylko za rękę. Czasami zrobi 3 kroczki sam, ale ogólnie jakby się jeszcze boi. Mam nadzieję, że jednak wkrótce się odważy :)

Gość hyt56y
dwoje dzieci i kazde 10 mcy

Gość babcia-żabcia
Moja wnusia ma14 miesięcy i tak strasznie boi się samodzielnie chodzić,a na dodatek strasznie żle jest żywiona,i nie wieże że dzieci zaczynają chodzić samodzielnie po roczku i dalej,to jest tylko i włącznie błąd żywieniowy.Wychowałam 13-cioro swoich własnych dzieci i żadne nie było tak opóżnione w rozwoju,żeby chodzenie zaczynało po roczku.Jeśli dziecko dostanie to co najcenniejsze,tzn.na czas. A podstawową nie sloiczki,tylko samemu ugotować warzywka,zupki.Owoce też można dawać świeże,tylko po co skoro jest pod ręką słoiczek i wygoda!!!Proszę mi uwieżyć,że ja na każdy posiłek gotowałam świeże mleczko,zupke każdego dnia i warzywka i owoce miksowałam.odpowiedź jest prosta i niech młode mamy nie czarują,że im tak trudno i ciężko,bo na to nie dam się nabrać.Oprócz swioch dzieci wychowałam czwórkę prywatnych i otrzymałam znakomite referencje.Więc proszę nie czarujcie tylko trzeba się więcej poświęcić sowim pociechom,a skutki same powiedzą za siebie.Cóż trudno jak ktoś jest leniwy i wypisuje bzdury,żeby się nad nimi użalać jak to mają trudno wychowywać,najlepiej iść na skruty wszystko gotowe,ido przodu.Uwieżcie ,że to nie na tym polega wychowywanie dzieci.Atak na marginesie to tak bardzo mi jest żal tych maleńkich pociech,bo duma rodziców rozpiera ,że niby to jacy oni są młodzi i mądrzy i że dadzą sobie rade ,a tu się okazuje ta ich mądrość w praniu.Rady starszych są bardzo potrzebne tylko nie docenione,albo źle zrozumiane.Więc proszę się głębiej zastanowić,an na pewno to przyniesie pewien sukces!POZDRAWIAM WSZYSTKICH .Przepraszam jeśli kogoś obraziłam,ale czasem warto coś powiedzieć głośno.SZACUN!!!

10 miesięcy i 2 tygodnie - i powiem ze bylismy przerazeni - stanowczo za szybko :( to samo z zabkami - bardzo szybko wyszły, teraz Synek ma 5 lat i juz 4 ząbki wyleciały :(

Gość gość
Moja córeczka miała 10 miesięcy jak zaczęła raczkować, teraz ma skończone 14 miesięcy i chodzi trzymana za rękę, sama nie. A co do presji to każdy napotkany znajomy,, jeszcze nie chodzi" . Moim zdaniem każde dziecko rozwija się w swoim tempie, tak było i będzie.

Gość gość
pierwsze kroki około 12 chodzenie, chodzenie dobre 13

Gość gość
starszy 14,5 mlodszy 14 miesiecy.

Gość gość
córcia miała 13 misiecy

Gość gość
Mama mi mówiła, że ja poszłam sama w dniu swoich pierwszych urodzin. Synek ma 9,5 miesiąca sam nie chodzi.. Na razie od 1,5 miesiąca chodzi na czworakach. W 7 miesiący wstawał w łóżyczku z pozycji siedzącej, a w 8 z leżącej. W 8 zaczął chodzić przy meblach. Jak miał 8,5 miesiąca to nauczył siadać (kucać itp.) z pozycji stojącej.. od tej pory porusza się po całym mieszkaniu... chodzi na czworakach lub przy meblach.. schodzi w dół, przejdzie gdzie trzeba na czworakach, znów wstanie itp. Od dawna umie chodzić za rączki (to w ogóle mu wychodziło bardzo, bardzo szybko).. teraz stawia już pewne kroki itp.. ale cały czas ma obawy, by pójśc za jedną rękę.. gdy usiądę na przeciwko niego, oddalę się troszkę i chwycę go np. za prawą rączkę, a lewej nie chcę mu złapać.. to ma chwilę zawahania.. czasem robi 2-3 kroki, a czasem rezygnuje i od razu klęka, zeby pójść na czworakach. Więc jeszcze ma pewne obawy.. Też jestem ciekawa, kiedy zacznie chodzić sam.. bo przemiszczać się w pionie przy meblach uwielbia.

Gość gość
Może napiszę jak to było w mojej rodzinie . Moja siostra zaczęła chodzić jak skończyła 9 miesięcy (bardzo wcześnie), ja jak miałam 15 miesięcy. Moja córka zaczęła stawać (podciągając się za szafki kiedy miała własnie 7 miesięcy ale pierwsze samodzielne kroczki postawiła mając 13,5 miesiąca. To prawda że są dzieci które wyjątkowo szybko zaczynają siadać, wstawać, chodzić ale i są takie którym się jeszcze długo z chodzeniem nie śpieszy. Synek mojej koleżanki zaczął zamodzielnie chodzić mając 9 miesięcy .

Gość gość
Mój sisotrzeniec zaczoł chodzić pod koniec 11 miesiąca, ale w chodziku biegał juz 4,5 miesiącu ! ;)

Gość gość
A ty kiedy zaczolas czytac slownik ortograficzny?

Gość ksennnnaa
Mój syn miał 10,5 tygodnia. A mowi sie, ze niby to dziewczynki szybciej zaczynaja chodzić

Gość gość
moja corka przy meblach zaczela chodzic, jak miala 11 miesiecy, a chodzic samodzielnie jak miala 13, teraz ma 14 i wlasciwie biega. z tego co mowil moj lekarz, dziecko do roku ma czas zaczac chodzic przy meblach, do 18 miesiecy zaczac chodzic samodzielnie. jesli corka ma 13 mieisecy i nie chodzi przy meblach, to poszlabym do pediatry.

Gość gość
Stawiac pierwsze kroki a chodzic to roznica ktora nie kazdy rodzic widzi I stad mamy 7 czy 8 miesieczne dzieci ktore chodza ;)

Gość gość
to fakt gościu powyżej :D U mnie córa chodziła mając 10-m-cy synek 11-m-cy

Gość gość
Ostatnio pisałam, że "synek ma 9,5 miesiąca, chodzi przy meblach, potrafi chodzić za 2 ręce/pod paszki". Dziś jest postęp. Jutro kończy 11 miesięcy.. już od jakiegoś czasu nie ma obawy by chodzić za 1 rękę po mieszkaniu.. raczej tego nie praktykuję, ale sprawdzam co jakiś czas itp. I teraz bez problemu idzie. A od około tygodnia "odkleja się od mebli". Najpierw było tak, że zauważyliśmy, że czasem potrafi stać sam, bez podtrzymywania.. Jeśli złapał równowagę to jak na niego na prawdę długo stał.. A potem zaczął odchodzić od mebli do mnie. Na początku odczepiał rączki i robił jeden krok i "leciał" mi klatką w ramiona.. potem 2 kroczki i ramiona.. albo też odklejał się i zapominał zupełnie o nogach, które zostawały w miejscu, a klatka i ręce do mnie. Teraz mija ok tygodnia od tego czasu.. Jak dobrze pójdzie, to potrafi zrobić 2-4 kroczki.. Staram się go zachęcać, ćwiczymy itp.. Skoro to polubił. ;) Natomiast od momentu, kiedy puścił się mebli zaczął się dla mnie kłopot, bo ciągle muszę przy nim być, tzn. on nie pozwala mi wyjśc z pokoju, usiąśc na kanapie itp.. mam być przy nim.. ciągle się wkleja, wtula.. tak, jak gdyby z momentem zrozumienia, ze on może przejść gdzieś "w pionie" sam, zrozumiał też, że ja mogę sobie pójśc.. Ciągle chce do mnie, mniej sam się bawi itp. Ja mam bym w pobliżu.. ehhh Do chodzenia samodzielnego jeszcze musi trochę czasu minąć.. ale mogę powiedzieć, że sam postawił pierwsze kroczki mając ok 10m i 3 tygodni.. a kiedy będzie sam chodził? Myślę, że jeśli sam przejdzie od np. kanapy do szafki z tv, albo będzie szedł środkiem pokoju, zamiast trzymać się ławy.. to wtedy uznam, że sam chodzi.. Sama jestem ciekawa, kiedy to będzie. Zatem: kroczki robi sam, ale chodzeniem bym tego nie nazwała.

Gość gość
9 mcy przy meblach prawie 11 mcy samodzielne chodzenie

Gość AnoAniela
17 miesięcy

Gość gość
Mój Wiktorek w dniu swoich 1 urodzin :P Każde dziecko rozwija sie swoim tempem :P

Gość gość
Synek mial 10 i pol mies

Gość gość
córka - 11 miesięcy