Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elwira Moszońska

jako polska katoliczka żyjaca w konkubinacie protestuję

Polecane posty

Gość ktoś ktoś
Gdybyś była naprawdę katoliczką to wiedziałabyś jakie są przykazania i co jest grzechem. Możesz sobie protestować do woli, możesz nawet napisać protest do papieża, ale nic ci to nie pomoże. To Twój wybór że uprawiasz seks bez ślubu kościelnego i Twój grzech.

Gość całkowicie przyłączam się do
głosu autorki, a mam do tego protestu wyjątkowo mocne podstawy. Zdarzyło mi się byc bardzo chorym i umknąłem "grabażowi spod łopaty". Leżałem na ojomie i życie odpływało i przypływało do mnie. Jestem, a raczej byłem katolikiem, po tym zdarzeniu. Ksiądz katolicki, który jak sie dowiedział ,że żyję w związku niesakramentalnym, odmówił mi rozgrzeszenia, i nie ważne było, że mogę umrzeć, ważne było, że nie mam kościelnego ślubu.

Gość khymkhymkhym
Wiecie co mnie najbardziej poraza w polskiej rzeczywistosci? Nie poruszane tematy a poziom a w zasadzie calkowity brak poziomu naleznemu dyskusji. Poglady moga byc naprawde skrajne ale niczego nie wniosa, jesli wciaz ocenia sie poziom intelektualny, rodzinna geneaologie powiazana najczesciej z profesja najblizszych czlonkow rodziny. Dlaczego nie mozna pogadac NA TEMAT - mozna sie zgadzac lub nie ale po co te osobiste wycieczki? Jestem katoliczka, jak 95% Polakow a nie "wyrejestruje" sie, bo moja mama bylaby skonczona w swojej wsi - wlasnie dzieki takiej postawie - kto nie z nami, ten won! Wesolych Swiat!

Gość Alles Klar, faszystkom
dziękujemy. Wypad stąd prostaczko bo nie ma w tobie nic z człowieka.

Gość ktoś ktoś
Niektórzy piszą jak dzieci ze szkoły podstawowej, albo z przedszkola. Człowieku, jeśli żyjesz w grzechu całe lata i nie zależy ci na spowiedzi tylko w godzinie śmierci się przestraszyłeś piekła to co miał Ci powiedzieć ksiądz? ty nie żałowałeś za grzeszne życie, tylko chciałeś oszukać Pana Boga

Nie chodzi o to "kto nie z nami ten won". Miałam na myśli, że jest wolność światopoglądu i nie musi się kisić w czymś co uważa za idiotyzm. I nie zostanie przez to skazana na banicję.

Gość Toninka
polski katolicyzm polski jest totalitarny i nietolerancyjny co mi sie nie podoba. Jest w nim coś nieludzkiego. Coś wyzutego z uczuć, z ludzkości. Gdyby nie to, że w Polsce nie mozna być nie-katoliczką - szczególnie w mniejszych miejscowościach - to zostałabym buddystką.

20:37 [zgłoś do usunięcia] ktoś ktoś Niektórzy piszą jak dzieci ze szkoły podstawowej, albo z przedszkola. Człowieku, jeśli żyjesz w grzechu całe lata i nie zależy ci na spowiedzi tylko w godzinie śmierci się przestraszyłeś piekła to co miał Ci powiedzieć ksiądz? ty nie żałowałeś za grzeszne życie, tylko chciałeś oszukać Pana Boga a zapomiałeś "katoliku" przypowieść o synu marnotrawnym?????

Gość timmy timmy timmy timmy
Alles Klar ale zrozum, gdyby autorka tematu i jej podobne osoby wystąpiły z kk i zostały protestantami albo założyły sektę " oświecenie w duchu Elwiry Moszońskiej " to straciłyby taki fajny temat do narzekań. Sam pamiętam jak za moich licealnych czasów był wielki protest na religii dlaczego ograniczony kościół zabrania nam używania gumek. oczywiście najgłośniej protestowali ci, którzy kościół oglądali tylko z okazji imprez typu ślub kuzyna i na nic się zdały argumenty, że przecież używacie prezerwatyw do woli i żadna inkwizycja was nie prześladuje.

"Gdyby nie to, że w Polsce nie mozna być nie-katoliczką" o kurwa...ja jestem nie-katolikiem, mam masę takich znajomych i żyjemy normalnie, więc co ty pierdolisz?

A tam pierdolenie, że katolicyzm jest totalitarny. Równie dobrze mogę powiedzieć, że islam jest taki bo im nie odpowiada mój tryb życia. Co najwyżej środowiska społeczne są zacofane, a wybierając jakieś wyznanie z góry godzimy się na jego założenia. Nikt nam w końcu wybierać katolicyzmu nie każe🖐️.

całkowicie przyłączam się do zapomniałeś "ateisto" o wizji piekła - więc wiecznej męczarni za grzechy?

Gość ktoś ktoś
'całkowicie przyłączam się do' a Ty wróciłeś jako syn marnotrawny, bo zobaczyłeś swój błąd, czy dlatego, że śmierć zaglądała Ci w oczy?

Toninka "polski katolicyzm polski jest totalitarny i nietolerancyjny co mi sie nie podoba. Jest w nim coś nieludzkiego. Coś wyzutego z uczuć, z ludzkości. Gdyby nie to, że w Polsce nie mozna być nie-katoliczką - szczególnie w mniejszych miejscowościach - to zostałabym buddystką." Kolejna inteligentna!!! WIARA KATOLICKA JEST KONSERWATYWNA. Biblia to zakłada. Pogódźcie się z tym w końcu. To, co pisze, autorka, że żyje w konkubinacie i księżom wara od tego, jest kompletną głupotą, debilizm w 100%. Wasza wiara opiera się na Biblii, a Biblia takich związków zabrania. Potępia je św. Paweł w Liście do Koryntian, uczeń Chrystusa, Waszego Zbawiciela. Co w tym dziwnego, że księża patrzą na to tak samo?

timmy, też myślę, że autorka chciała wyjść na taką postępową kobietę z nowoczesnymi poglądami. I napierdala na ten katolicyzm, a zmienić wiary się nie chce z wewnętrznej hipokryzji.

jaśniej prosze

Gość o polska tepoto, o polska
znieczulico ! Jesteście rezultatem tysiącletnie hodowli baranów przez polskie elity i polski kościół. Teraz ujadacie, prostaczki, tak, że sie was słuchać nie da, a Nowy Testament podaje: 1 Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. 2 Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym. 3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. 4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; 5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; 6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. 8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. 9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. 10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. 11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. 12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. 13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość. a was psy katolicko-narodowe jest tylko nienawiść i brak uczuć.

całkowicie przyłączam się do nie rozumiem czemu "ateiści" tak kochają się w przypowieści o synu marnotrawnym, "miłuj bliźniego swego..." i nadstawianiu drugiego policzka, i próbują zrobić z chrześcijaństwa jakąś hippisowską komunę z pod znaku peace & love .Omijają przy tym "Bóg jest sędzią surowym, ale sprawiedliwym" , "nie przynoszę wam pokoju,lecz miecz" , karę wieczną, czy też kary doczesne typu potop czy zniszczenie Sodomy.

Gość maaalena
Jakby dla każdego Kościół był tak tolerancyjny i patrzył na motywacje, emocje itd, to okazałoby się, że nikt nie grzeszy :D. Weź trochę pomyśl. Nikt nie obiecuje, że w zamian za niebo po śmierci, będzie Ci łatwo za życia. Pamiętaj, że nawet najgorsi ludzie na świecie, krzywdzący bardzo innych ludzi mają jakieś usprawiedliwienie, emocje, motywację. To nie o to chodzi. Nie umrzesz, jeśli postanowisz nie tkwić w konkubinacie. Współcześnie są kraje, gdzie ludzie muszą zapłacić życiem za wiarę. Podziwiam ich, bo nie wiem, czy sama bym umiała tak. Są też na świecie tacy, jak Ty, którzy niby wierzą, ale nie chcą w nawet najmniejszym stopniu się poświecić, bo mają tysiące wymówek.

"a was psy katolicko-narodowe jest tylko nienawiść i brak uczuć." Ale pierdolenie bez odniesienia.

Kościół posoborowy zmienił swój stosunek do par zyjących w związkach niesakramentalnych. Chodzi tu głównie o sytuacje, gdy któraś ze stron jest po rozwodzie. JPII bardzo był zaangażowany w to, by ci ludzie nie odchodzili od Kościoła.

"nie rozumiem czemu "ateiści" tak kochają się w przypowieści o synu marnotrawnym, "miłuj bliźniego swego..." i nadstawianiu drugiego policzka, i próbują zrobić z chrześcijaństwa jakąś hippisowską komunę z pod znaku peace & love .Omijają przy tym "Bóg jest sędzią surowym, ale sprawiedliwym" , "nie przynoszę wam pokoju,lecz miecz" , karę wieczną, czy też kary doczesne typu potop czy zniszczenie Sodomy." Niektórzy właśnie posługują się takimi uogólnieniami i schematami, żeby zaokrąglić niewygodne rzeczy do tego co akurat im pasuje. Ateiści pomijają całkowicie sędziego sprawiedliwego, bo to przeszkadzałaby im w obśmianiu katolików jako hipisowską komunę spod znaku peace & love, jak to się wyraziłeś.

Ja nie pomijam, że niby religia katolicka przypomina "hippisowską komunę spod znaku peace & love"? Jesus głosił często takie nauki. Ale jak się wczytać w Biblię , to ani trochę hippisowskich poglądów. My, ateiści, raczej śmiejemy się z konserwatyzmu doktryn katolickich i prawosławnych, samego faktu, że wierzą w Boga (niewidzialny różowy jednorożec).

Maladie nie przesadzaj z tym radykalizmem, bo to jest właśnie to, co gubi KK. Nauka Chrystusa była nauką miłości. On przyszedł na świat zbawić, a nie potępić. Piotr też nie potępia, a udziela wskazówek.

Gość fundamentem chrześcijaństwa
jest Miłość. Kto tego nie rozumie nie rozumie czym różni sie chrześcijaństwo od judaizmu i islamu.

Gość usiadz na kanapie
"znieczulico ! Jesteście rezultatem tysiącletnie hodowli baranów przez polskie elity i polski kościół. Teraz ujadacie, prostaczki, tak, że sie was słuchać nie da,: a was psy katolicko-narodowe jest tylko nienawiść i brak uczuć." Nooo te slowato az kapia od milosci :-D :-D

nie pisz "my ateiści cośtam" bo ateistów jest w ch i trochę, i ludzie są różni. ja nie śmieję się, że ktoś wierzy w Boga, a konserwatyzm doktryn uważam za najlepszą rzecz, jaka kościołowi (jakiemukolwiek) mogła się przydarzyć. co to za religia co zmienia dogmaty pod wpływem sondaży OBOPu? to by był dopiero śmiech na sali