Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jdksjk

Czy szkoła ma prawo mi nie wydać świadectwa maturalnego?!

Polecane posty

Gość jdksjk

jeśli się nie rozliczyłam np z biblioteką? Nie dostałam obiegówki a jedną książkę gdzieś zgubiłam. Czy mają prawo mi nie wydać dlatego świadectwa maturalnego? To jest moja własność i wg mnie nie mają prawa, mogą kazać mi np zapłacić za książke. Jak to jest? Jest takie prawo?

Gość ksakncdjsncbsjvcjdjvdav
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1) z dnia 11 marca 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. z dnia 23 kwietnia 2008 r.) mówi o tym w/w rozporządzenie. Jednak szkoła może wpisać w statucie szkoły, zapis o wcześniejszym rozliczeniu się ze szkołą, (obiegówka). Może ciągać się po sądach (mało prawdopodobne), ale świadectwo musi Ci wydać. Wykorzystują nieznajomość prawa przez uczniów.

Gość odkup ksiązke i po klopocie
to ma byc dojrzalosc, takie podejscie do tematu?

Gość ksakncdjsncbsjvcjdjvdav
Jeżeli nie chcą Ci wydać zwróć się na piśmie z podaniem przyczyny i podstawy prawnej. Gwarantuje Ci, że dadzą Ci bez żadnego problemu. Bo w rozporządzeniu nie ma słowa o przetrzymywaniu świadectw. Widnieje zapis, że w przypadku zakończenia nauki uczeń otrzymuje świadectwo i szkoła ma obowiązek nieodpłatnie go wydać (płaci się 26zł za wydanie duplikatu).

Gość i oto kolejna nawiedzona
Przyzwoity człowiek zapłaciłby za zgubioną/zniszczoną rzecz, a nie szukał sposobu wymigania się... :O

Gość peedobeer
najpierw się zastanów dziewko o co ci chodzi. bo czym innym jest świadectwo maturalne a czym innym świadectwo ukończenia szkoły. najpierw ukończ porządną szkołę, a później pisz na forum :P

Gość jdksjk
Dziękuję bardzo za pomoc! Ten przepis prawny im wydrukuję. Oczywiście, że chciałam im zapłacić za książkę!!!! Usłyszałam tylko: "Nie, przynieś książkę to dostaniesz świadectwo"

Gość jjgfkl
No właśnie widzisz, chciałam! Powiedzieli, że mam prznieść najpierw książkę i dostanę świadectwo ale już wiem, że nie mają prawa a skoro nie chcą pieniędzy to ja się prosić nie będę.