Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Dzień dobry. :) Dzisiaj w kuchni czas spędziłam. Przedświąteczne mycie szafek. :P Nie cierpię tego zajęcia. Ale czasem trzeba zacisnąć zęby i przy pomocy psikała, ręczników papierowych oraz głośno śpiewającego Riedela jechać po tych szafkach. A jutro może okna? Makabra Joela. Makabra! Straszne słowo. Okropne zajęcie. Ale własne wyroby zawsze chętnie się zajada. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam dziewczynki :) ja dopiero wróciła i jak zwykle po wypadzie do miasta jestem padnięta! ale zakupy udane, z koleżanką pogadałyśmy porządnie :) Joela, u Ciebie świniobicie, więc i wyroby przepyszne :) Kropelko, porządki świąteczne? ja na szczęście nie mam takiego szału, ale u mojej mamy i teściowej jak najbardziej porządki świąteczne rozpoczęte... jutro rano mam iść po mleko i tak dawno nie byłam że jak mnie tu do 9 zobaczycie to mi o tym przypomnijcie :) a najgorsze jest to, że nie pamiętam gdzie dałam bańkę na mleko, tak dawno nie była używana, na pewno nie ma jej w domu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do Pani pomarańczowej, a co do makowca, to nie znam przepisu na cieście drożdżowym...a szkoda bo też go lubię, ja umiem tylko piec makowiec z sernikiem na kruchym spodzie, ale to bardziej na oko niż na przepis :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobry wieczór W niedzielę prąd mieliśmy, ale za to dziś nie Prawie cały dzień w plecy. Spadam coś nadrobić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aonaa
nareszcie znikła Emmi. Gdzie tylko zajrzałam na Kafeterie - wszędzie ona. Przestała u was pisac - oby to nie było tymczasowe Nie musicie odpowiadac na mój wpis. Mam nadzieje że nie tylko ja tak odczuwałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pralka załadowana, włączona. Dziewczyny, dwa dni bez prądu Dobrze, że mam kozę, można ugotować, a i ogrzać . Mrozu nie ma, ale gdyby był ? Odpowiem pomarańczy. Nie, nie czuję tak samo. I mam nadzieję, że Emmi będzie się pojawiać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Anula, witaj :) ja to nawet nie odpisuję na takie głupie wpisy... u Ciebie już pralka załadowana, a ja nawet dzisiaj nie nastawiam, nie mam siły, idę się zaraz wykąpać i do łóżka :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ann, miłego wieczoru . Juz za 10 dni Święta a śniegu nie ma. Kupiliśmy wczoraj takie śliczne światełka ledowe zewnętrzne. Nasze pierwsze zewnętrzne światełka :), dla wszystkich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja dzisiaj najbardziej cieszę się z zakupu miodu, kupiłam w sklepie pszczelarskim miód gryczany za 30 złotych, a na rynku bez certyfikatu chcą 35, więc bardzo się cieszę :) my na zewnątrz nie kupujemy żadnych świecidełek, ani ozdób. to co w domu nam wystarczy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie !!!!! Paskudny dziś dzień miałam:( - od rana źle się czuję!!!!!Chyba znów pogoda ma zamiar szaleć:( Tyle miałam planów i spełzło na niczym!! Doczytałam,że ktoś chciał przepis na drożdżowy makowiec,mam taki sprawdzony przepis od sąsiadki,makowiec jest pyszny i zawsze się udaje:) Ciasto: 50 dkg mąki 2 żółtka ,1 całe jajo 1 margaryna lub masło - jak kto woli 10 dkg drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 2 szklanki maku (sparzyć i 2 x zmielić) 2 łyżki roztopionego masła 4 całe jajka 6 łyżek cukru i ulubione bakalie Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z cukrem,dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto(na stolnicy). Dobrze je wyrobić,przykryć lnianą ściereczką.Zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę by wyrosło.Ciasto podzielić na 3 części,rozwałkować niezbyt cienkie prostokąty,uformować 3 rolady.Piec owinięte w papierze do pieczenia,nie zawijając ich zbyt ciasno,trzeba zostawić luz tak na ok.3 cm,by makowiec mógł wyrosnąć,nie można zostawić zbyt dużego luzu ,by nie popękał:) Wykonanie masy makowej: zmielony mak,ubite białka i żółtka,cukier,masło i bakalie dokładnie wymieszać.Piec ok 40-45 minut w 170 stopniach.Pod koniec delikatnie zajrzeć czy jest już rumiany,jeśli nie to pieczenie przedłużyć o kilka minut.Ostudzony można polać lukrem,posypać pudrem lub polać czekoladą a i bez niczego jest b.pyszny,smakuje bardziej jak rolada babkowa niż ciasto drożdżowe.Wszystkie 3 rolady mieszczą się na 1 blasze.Pozdrawiam was i życzę dobrej nocy. A to,że na tym topiku pisze Emmi to dla mnie wielki zaszczyt i przyjemność!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro już margo piszesz
dzięki za przepis na makowiec:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry :) Przepadam za makowcem , dzięki Margo, przy okazji się załapię :) Na Święta nie będe piekła, ale zanotatnikuję . Ponieważ mam pierwsze próby z ciastem drożdżowym za sobą, upiekę makowiec, może na Nowy Rok ? Z duża ilością maku. Śniegu nie ma coraz bardziej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Anula, witaj :) śniegu nie ma i podobno nie będzie, deszcz plucha, szaro i ponuro jest i takie mają być podobno święta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ann, też słyszałam, ale twardo czekam na trzepanie pierzynki ;) Mam prąd, pora z niego korzystać. Wczoraj nasz piec wytrzymał ośmiogodzinną przerwę w dostawie prądu i gdy ten juz dopłynął, samodzielnie podjął pracę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja wczoraj dowiedziałam się dlaczego w sobotę tak cały czas prąd odłączali, 2 wioski dalej paliła sie stodoła i myśleli że to od prądu,ale okazało się że to podpalenie... Anula, no to jeszcze trzepanie pierzyny i mam nadzieję, że jak ją będziesz trzepała to będzie jak w bajce, że śnieg będzie padał :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katarzynka -katarynka
Wysypały sie koleżanki ,tylko we dwie dalej rajdupicie.A mogł byc fajny ten topik....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry. :) Pracowity dzień u mnie. Sprzątanie, gotowanie i pieczenie. Ale przywitać się z Wami muszę! 🌼 Margo, ja za makowce nie zabiorę się. Absolutnie! Zamawiam w dobrej cukierni. Moich gniotów nikt by nie tknął. :P Anula, nie mów! Śniegu nie będzie? To ja nie zgadzam się! Smutne Święta bez białego krajobrazu. :( Annorl, podpalenie? Ludzie, litość! Jak tak można??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Wszystkich!!!!!!! U mnie pogoda piękna,świeci słoneczko i jest dość ciepło,a że czuję się dziś dużo lepiej to zabrałam się za mycie okien,dwa już zrobione.Anulko jak będziesz piekła ten makowiec,to nie dawaj zbyt dużo masy makowej,jak planujesz,ciasto jest delikatne i może popękać,kropelko ten makowiec jest tak łatwy w wykonaniu,że bez obawy możesz go piec,jeśli zrobisz tak jak to opisałam ,to nie ma prawa Ci nie wyjść:),nie osądzaj siebie zbyt surowo jako cukiernika,Twoje wyroby pokazane na "garnku" to istne cudeńka:) Ja za śniegiem niestety nie tęsknie,mam dość jego odgarniania,w zeszłym roku non stop odgrzebywaliśmy się na podwórku z ponad metrowych zasp,nie można było ani przejść ani wyjechać z garażu istny Sajgon.Z tego co wiem to Ofka ma u siebie śnieg:) - można go obejrzeć na "garnku" -idę dalej walczyć z oknami,mam ich 12 :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego tyle osób odeszło
z tego topiku? teraz tu nuda straszna! Nie ma kaci, atramki i innych:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo w przeciwieństwie do ciebie
wścibska kobieto albo pracują albo się uczą,jak ci tu nudno to idź gdzie indziej marudzić:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego tyle osób odeszło
odeszły bo pewnie się poznały na fałszywej margolci 66:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Cześć zapracowane :D.Margolko -piekę podobne makowce jak Ty .Z doświadczenia wiem ,że dobrze jest ciasto przed położeniem masy posmarować roztrzepanym białkiem -masa nie odstaje wtedy od ciasta .Chciałam napisać ,że u mnie piękna pogoda ale własnie zaczął lać deszcz .Pozałatwiałam sprawy służbowe i teraz szykuję pranie do magla .Mam takie świąteczne obrusy ,które wymagają krochmalenia i nie dam rady ich wyprasować .Jeden haftowany przywiozłam z Kuby i teraz on pełni rolę tego najbardziej odświętnego .No w tej chwili to mamy istne oberwanie chmury -moje okna :-(.W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zabrać się za zrobienie uszek do barszczu .Zamrożę je i będzie z głowy .Jestem ciekawa jak wygląda Wasze wigilijne menu ,bo właściwie w każdej rodzinie jest trochę inne .U mnie barszcz czerwony z uszkami ,karp smażony ,pstrągi pieczone ,ryba po grecku ,ryba w galarecie ,rolada rybna gotowana w galarecie ,kapusta z grzybami ,sałatka jarzynowa ,kluski z makiem,piernik ,makowiec ,orzechowiec .Nie ma amatorów na sledzie ,bo te jemy przed Świętami na obiady ,głównie ze smietaną ,cebulą i jabłkami.Pierogi z kapustą robię dopiero po Swiętach ,dlatego robię sporo kapusty z grzybami .Zastanawiam się co przygotować na pozostałe dni .Upiekę schab ,karkówkę (na soli ,bo nam zasmakowała) ,zrobię zrazy wołowe ,mam kawał pięknej dziczyzny ,upiekę szynkę w cieście,ugotuję roladę z kurczaka ,Kupiłam zapeklowane golonki z kością takie zgrabnie pocięte na bardzo grube plastry więc będą się piec w piwie.Szukam jeszcze jakiś ciekawych przepisów na mięsa.Większość już przygotuję ,zamarynuję lub zamrożę ,żeby potem tylko wstawić do pieca.Czekam na Wasze pomysły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj jolelu:0 Fajny patent z tym smarowaniem białkiem ciasta przed zrolowaniem,faktyczne czasem masa makowa odstawała od ciasta,dzięki!!!!Jeśli chodzi o menu to na wigilię robię wg zamówienia domowników:pierogi ruskie w ilościach hurtowych,bo te uwielbiają mój syn i brat,uszka z grzybami i barszczem ,też w ilościach hurtowych,bo te znowu ja uwielbiam,zamiast karpia usmażę tołpygę,zrobię dorsza po grecku,roladki łososiowo-szpinakowe,sałatkę śledziową,krokiety z kapustą i grzybami, na następne dni to będzie bigos,taki jaki Ty kiedyś robiłaś,z suszonymi śliwkami,i dużą ilością różnorakiego mięsa,a że nagotuję dużo barszczu to upiekę kapuśniaczki i paszteciki,zrobię trochę "zimnych nóżek" i pieczeń wołową z pieczarkami.Upiekę makowce,te na który pisałam przepis,sernik z suszonymi śliwkami i może miodownik z masą budyniową:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
O Margo -zapomniałam o tej roladzie łososiowej a ona robi furorę na wszystkich imprezach i robi się szybko .Dzięki za przypomnienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kropelko, Margo, Joela witajcie :) u nas paskudna pogoda, koszmarnie leje deszcz i tak samo koszmarnie się czuję. właśnie jestem w trakcie porządków, w sobotę nie chciało mi się kurzu z szafek ścierać to dzisiaj to robię, bo niestety ale u mnie szafki po tygodniu, to jakiś koszmar! co do meni wigilijnego, to u mojej mamy zawsze jest: 1.barszcz z uszkami obowiązkowo 2.kapusta z grochem 3.pierogi ruskie 4.pierogi z kapustą 5.pierogi pieczone z jabłkami 6.ryba panierowana, inna w mojej rodzinie nie przejdzie, a już tym bardziej żaden karp i żadne ryby w galarecie, po prostu nikt tego nie je 7.gołąbki 8.kompot z suszonych owoców 9.sos grzybowy z pieczonymi ziemniakami 10.zupa grzybowa 11.kutii nikt nie lubi, dlatego zamiast niej jest ciasto makowe 12.najważniejsze na samym początku jest czosnek z solą i chlebem u mojej teściowej jest nieco inaczej: 1.zupa grzybowa 2.pierogi ruskie 3.pierogi z kapustą 4.fasola gotowana z chlebem 5.ryba smażona 6.kompot z suszonych owoców 7.kapusta z grochem8.sałatka śledziowa ciasta i sałatki są po kolacji, ale raczej nikt już tego nie je, tylko w święta już się zjada. my co roku musimy 2 kolacje obskoczyć, bo rodzice mieszkają bardzo blisko siebie, bo samochodem jakieś 15 min. więc ciężka ta kolacja, wiadomo, wszystkiego trzeba chociaż spróbować. a na dni świąteczne moja mama piecze indyka, albo gęś jak się jej uda gdzieś dostać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miarka2
Cześć dziewczyny, Czy mogę prosić o przepis na łososia ze szpinakiem? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miarka2
dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×