Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość AnaPSYCH
jogurtem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w pierniku musi być
przyprawa do pierników. Skoro nie cierpisz tego zapachu to po co myślisz o pieczeniu piernika? :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AnaPSYCH
Cynamon jest świetny z jogurtem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość już lepiej może
cUKREM WANILIOWYM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Może użyj mojego wynalazku
Skórka z pomarańczy,skórka z cytryny-wyparzone i wyszorowane kroję w drobną kostkę do tego dodaję laskę wanilii i kawałek cynamonu.Zasypuję to brązowym cukrem,tak by było całkowicie przykryte,następnie zalewa, wrzątkiem,zlewam ów syrop,przegotowuję i znów zalewam skórki,tak robię kilka razy.Ten swoisty syrop dodaję do ciast w celu zapachowym.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapitalny patent
zapachowy-dzięki!!!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mam dość dużo mięsa z rosołu,
trochę wołowego no i z kurczaka,podpowiedzcie co z nim zrobić,by się nie zmarnowało.Dziękuję z góry za ewentualne porady:DDDDDDDDDD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkich serdecznie:) Przeważnie wyjadamy takie mięso razem z rosołem,ale może krokiety lub paszteciki z ciasta francuskiego da się zrobić.Takie mięso jest dość suche więc można dodać rozgniecione na gładką masę warzywa z rosołu oraz podsmażone a następnie podduszone do miękkości pieczarki + cebula.U mnie zima na całego,nasypało sporo śniegu.Zaliczyłam przed chwilą pierwsze solidne odśnieżanie:))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dederete
Nareszcie margolka wróciłas.Czytam cały czas ten topik.Ale bez margolki i reszty kobitek -to nic sie nie dzieje.Podzrzuccie jakies przepisy na swiateczne pysznośći.Bo schabowego to już mi sie nie chce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dederete🌻-miłe to,że lubisz ten topik.Sama jeszcze nie wiem co przygotuję w święta.Z pewnością całą górę uszek,bo je uwielbiam i chce by wystarczyły na całe święta,pewnie krokiety,bo barszczyku ugotuje więcej,może bigos lub gołąbki i na pewno upiekę mięso i rodzina zamówiła roladki wołowe do kaszy gryczanej,oni to prawdziwe kaszojady,ryby w kilku wydaniach i dalej nie wiem co:P Dobrej nocy życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam :) zima w pełni, zimno, mroźno, śnieżnie :p na szczęście nie musze odśnieżać tak jak Margo, do kurnika i do stodoły po drzewo mi psy wychodziły drogę :p po za tym w dzień jest słoneczko to cos zawsze sie stopi :p co do świąt i przygotowywania czegos specjalnego na nie, to u mnei nic takiego nei ma :p piernik staropolski już dawno zrobiony, tylko uiec w odpowiednim czasie, dzisiaj planuję w końcu upiec pierniczki na które przepis dała Margo, no chyba ze zaraz sie okaże że czegos mi brak :/ miałam to już kiedyś robić, wiem ale jakoś tak mi zeszło :/ miłego dnia życze wszystkim :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dederette
Margolko jak robisz te roladki,a moze podasz przepis na rybe eksklusiw?Wiesz nie jakas tam panierowana.Z óry wielkie dzieki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co do piernika, ja rok temu przekładałam masą grysikową i powidłem śliwkowym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DEderettE.ann siemacie Rybę będę robiła w 3 wariantach: Ponieważ ja i moi domownicy nie lubimy karpia,to będzie : - dorsz w kurkach,filet z dorsza kroję na niewielkie kawałki,takie ok.5 cm,przyprawiam go białym pieprzem i solą, otaczam w mące a następnie w jaku i lekko go podsmażam,tak aby się zezłościł. Osobno podsmażam drobno pokrojone kurki razem z drobno pokrojoną cebulą,a następnie podlewam nieco wda i podduszam je.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem klarowanym i wykładam rybę,na rybę grzyby i całość zapiekam tak ok. 20 minut w temp.180 stopniach. - drugie rybne danie to filety z pstrąga: Filety solę i przyprawiam białym pieprzem,skrapiam sokiem z cytryny i z obu stron posypuję drobno pokrojonym koperkiem.Pozostawiam rybę na ok.40 minut.Potem otaczam je w mące i smażę na oleju z dodatkiem masła klarowanego. - trzecie będą śledzie w śmietanie: z lenistwa kupuję już marynowane (mnie smakują najbardziej Lisnera kroję je na niewielkie kawałki(2 cm),dodaję dwa serki homogenizowane ,naturalne i kilka łyżek śmietany,kroję w niewielkie ,cienkie pół plasterki zielonego ogórka,sporo szczypiorku drobno krojonego i nieco drobno krojonego koperku.Doprawiam jeśli jest nie słone to solą,ale z tym trzeba uważać,bo śledzie są już czasem wystarczająco słone,pieprzem białym i cukrem. Zastanawiam się jeszcze nad roladkami szpinakowymi z łososiem. Jeśli chodzi o rolady wołowe to robię je tak: dobrą wołowinę pieczeniową kroję na dość cienkie plastry i rozbijam je(niezbyt cienko,by się nie porobiły dziury po jednej stronie plaster solę i przyprawiam pieprzem,drugą smaruję musztardą sarepską,na tą wysmarowaną musztardą kładę plasterek wędzonego boczky i kilka piórek cebuli zawijam,w rulonik od szerszej strony,węższe strony po kawałku zakładam do środka ,tak by to co w środku nie wylazło:):) Zawinięte roladki spinam wykałaczkami,otaczam w mące i podsmażam na oleju z obu stron.Do rondla wlewam nieco leju,i dodaję dość sporo pokrojonej cebuli,podsmażam przez chwilę i przekładam roladki,podlewam wodą i duszę to razem.Gdy roladki są już miękkie wyciągam je,cebulę traktuję blenderem,aż będzie z niej jednolita gładka masa,doprawiam jeśli tego wymaga(solą i pieprzem,dokładam kilka łyżek zmielonych na proszek suszonych grzybów leśnych i mieszam,dodaję niewielką ilość śmietany i mam sos do kaszy. A piernik przekładam masą orzechową. - do garnka wlewam ok 0,5 litra kwaśnej,gęstej śmietany 18% - dodaje do tego 1 szklankę cukru i 1 cukier waniliowy,wszystko razem podgotowuję na małym ogniu,dodaję 1 szklankę mielonych drobniutko orzechów włoskich i gotuję,ciągle mieszam na wolnym ogniu,aż nieco zgęstnieję,dodaję 2-3 łyżki kaszy manny i gotuję jeszcze przez moment.Piernik kroję na 3 blaty na spód tak samo jak an daję powidła a na środek daję tę masę ostatni wierzchni blat polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej 1 tabliczką gorzkiej i 1 tabliczką mlecznej czekolady(razem wymieszane) i posypuję siekanymi orzechami.No to naszykowałam Ci niezłą lekturę - przyjemnego czytania:)))) - dobrej nocy życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margo wielkie dzięki,kurek nie mam więc muszę improwizować, ale spróbuje dodać pieczarki i suszone grzyby -może sie uda?.Ja z kolei bardzo lubie karpia i zwyczajnie go usmaże.Roladki -boskie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Margo, pieklam pierniczki z przepisu ktory podawalas.Wyszly bardzo dobre,miekkie i wyszlo ich bardzo duzo bo ponad 200. Juz ich niema.Musze nastepne robic.Dziewczyny co pieczecie na swieta.NA dworze bialo,zimno i wietrznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobry wieczór:))))))) Babciu - ja jeszcze ich nie piekłam,czy są od razu miękkie?Czy przetrzymujesz je do zmięknięcia?.U mnie z ciast to zrobię "białą damę",zrobię piernik z masą jaką podałam DEderettE, i makowiec zawijany .Upiekę też właśnie te pierniczki,porobię im dziurki,przyozdobię i powieszę na choince,uwielbiam jak pachną w święta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Margo,moje byly od razu miekkie.Nie zdazylam ich polukrowac.Wlozylam w karton a dzisiaj chcialam do kawy a tam puste dno.Wnuki z dziadkiem tak sobie podjadali,a ja sie dziwilam,ze slodkiego nikt slodkiego nie wola.Jutro robie powtorke ale musze schowac w inne miejsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Jakie to jest ciasto biala dama/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z ciast u mnie tradycyjnie sernik z pierniczkami i piernik z bakaliami. Ale w tym tygodniu z sąsiadka i wszystkimi dzieciakami z naszej klatki mamy robić pierniczki świąteczne, zgodziłam się, choć nie umiem i taka receptura na 200 sztuki to coś idealnego dla mnie - przepis jest gdzieś w tym wątku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Babciu podam Ci przepis na "Biała damę" Ciasto: 6-7 jaj 1 szklanka mąki tortowe 2 łyżki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 2 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka cukru Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia,kakao a na końcu olej.Upieczony biszkopt przestudzić i podzielić na 2 części. Masa: 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 0,5 litra śmietany 30% 1/2 opakowania żelatyny (niebieskiej,specjalnej do deserów) 1 śnieżka 1 szklanka zimnego mleka 1/2 kg serka sernikowego w wiaderku Wykonanie: Rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić.Ubić kremówkę.W mleku ubić śnieżkę.Do ubitej kremówki,dodać ubitą w mleku śnieżkę , serek z wiaderka,dodać cukier i cukier waniliowy.Na sam koniec delikatnie dodać żelatynę.Wymieszać. Na spodni blat ciasta wyłożyć 3/4 części masy,wyrównać i położyć drugi blat ciasta,a na niego rozsmarować pozostałą 1/3 część masy.Na wierzch możesz wysypać wiórki kokosowe lun płatki migdałowe wg uznania.Ciasto jest naprawdę pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krolowa sniadaniowa wklejam Ci przepis na te pierniczki:) 1 i 1/2 kg mąki 1/2 kg cukru 1/2 kg miodu 5 jaj 1 szklanka zaparzonej kawy inki(płynnej) 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki amoniaku 2 łyżki ciemnego kakao 25 dkg masła 1 łyżka smalcu 1 łyżka spalonego miodu(miód podgrzany na patelni aż zmieni kolor na ciemny brąz) 4 małe opakowania przyprawy do pierników Wszystko dokładnie zagnieść,wyciąć pierniczki i piec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie makowce
pieczecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja piekę na kruchym
spodzie,bo do drożdżowych mam dwie lewe ręce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też się za struclę nie biorę, za dużo porażek na koncie ;) ale w tym roku chcę spróbować ciasto makowe z jabłkami, widziałam gdzieś w internecie przepis. Wyglądał na nieskomplikowany i smaczny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka!!!!!!! Też nie lubiłam piec strudli,bo mi pękały,ale odkąd dostałam przepis od sąsiadki,wychodzą bez problemu,ładne jak z cukierni.Robię też "tort makowy"w zastępstwie kutii ,bo za nią nie przepadam. 30 dkg maku -sparzonego i 2 x zmielonego 6 dużych,winnych jabłek - utartych na tarce o grubych oczkach 1/2 kostka margaryny lub masła 30 dkg cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 1/2 opakowania proszku do pieczenia 5 jaj 1 cukier waniliowy bakalie(sporo bakalii - ja daję drobno pokrojone śliwki suszone,siekane orzechy włoskie,rodzynki i pokrojone figi. Margarynę ,cukier,żółtka ucieram na puszystą masę.Dodaję proszek do pieczenia,mak i starte jabłka ,bakalie, kaszę .Dokładnie mieszam,na koniec dodaję pianę z białek .Delikatnie mieszam.Wykładam do natłuszczonej,okrągłej tortownicy(śr.24 cm.Piekę w nagrzanym do 180 stopni C.piekarniku przez ok 45 minut,może być trochę dłużej,aż wierzch się ładnie zrumieni.Ostudzony polewam rozpuszczoną czekoladą i posypuję posiekanymi orzechami.Prost ale bardzo smaczny. U mnie zimno i śnieżnie,w nocy sporo śniegu napadało,więc latam z łopatą i odśnieżam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×