Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość peper
No właśnie,sama też żle traktowałam mojego toponambura aż do momentu,kiedu zobaczyłam ten program na Cyfrze+.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maciek to zna
Też znam i jestem zwolennikiem topinanbura,polecam!Świetny smak i schudnąc pozwala.Choć się o to specjalnie nie starałem to schudłem.Dziewczyny wszystkiego najlepszego w dniu waszego święta:D:D:D🌻🌻[k🌻kwiat]🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Już powoli wiosna się
zbliża-jakie już ogrodnicze przygotowania czynicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żadnych :O U mnie conajmniej 5 cm warstwa śniegu i nadal sypie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I tu się zapytam :) Poszukuję dobrej odmiany słonecznika. Może mi ktoś coś poradzić? Być może to wina gleby ale rosną u mnie takie małe te ,,główki" Może jakoś wzbogacić glebę przed wysianiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dederette*
U mnie słoneczniki same się sieją z zeszłorocznych,nie dbam o nie a i tak rosną ...... Znalazlam fajne przepisy; BUREK Ciasto: 400ml lekko ciepłej wody około 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g świeżego szpinaku pęczek zielonej cebulki (dymki) 250g sera feta 200g creme faiche 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: około 100g smalcu (Można również użyć masła, margaryny lub oleju. Ile tłuszczu się daje to kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować). Sposób przygotowania: Szpinak i cebulkę posiekać na drobno i przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pokruszoną fetę, creme fraiche, jajko i sól. Wymieszać. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (z 10min.) Masło (smalec) roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Masło ma być ciepłe). Ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę pozostawić w misce przykrytą ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Drugą połowę ciasta podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę. Kulki rozwałkować na małe placuszki. (Dobrze podsypywać mąką. Ciasto nie może się kleić. Nadmiar mąki spokojnie można strzepać z ciasta). Wziąć pierwszy placuszek i lekko rozciągnąć go w rękach. Położyć na dobrze podsypanym mąką blacie. Polać 1 łyżką masła i delikatnie rozsmarować ręką masło na całej powierzchni. Wziąć kolejny placuszek i ponownie lekko rozciągnąć go w rękach. Placuszek ułożyć na pierwszym, lekko dociskając boki. Ponownie polać łyżką masła i rozsmarować delikatnie. (Nie ściskać pośrodku! Placki muszą luźno leżeć jeden na drugim). Tak postępować z kolejnymi plackami. Po ułożeniu wszystkich 10 placków jeden na drugim, należy całość lekko rozciągnąć w rękach. (Podnieść stos placków i na nadgarstkach lekko obracać tak jakbyśmy kręcili pizzą). Stos placków przełożyć na blachę do pieczenia posmarowaną masłem do góry nogami (ostatni placek ma być pierwszym na blasze). Boki ciasta przykleić delikatnie do boków blachy. (Korzystałam z dużej, okrągłej blachy do robienia burków, ale równie dobrze można wykorzystać blachę do pieczenia). Na całej powierzchni ułożyć nadzienie. Drugą połowę ciasta przygotować tak jak pierwszą, tworząc stos 10-ciu placków. Stos placków ponownie naciągnąć w rękach i przełożyć ponownie do góry nogami na szpinak. Brzegi ciasta delikatnie skleić z blachą i dolną warstwą ciasta. Z góry pokropić masłem i rozsmarować go na całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20min. w temperaturze 250 C. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.... SCHABOWE inaczej Składniki na 2 porcje: 2 kotlety schabowe ok. 2 dużych ziemniaków jajko mąka pszenna natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać listki i poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć dokładnie sok i wymieszać z pietruszką. Posolić. Kotlety panierować w mące, rozkłóconym jajku i ziemniakach. (Ziemniaki rozłożyć na mięsie i dobrze docisnąć). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony, do zarumienienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry wszystkim:) - do pani piszacej na pomarańczowo,ja jak zwykle ,jak tylko zbliża sie wiosna nie wytrzymuję i zaczynam szaleć.Posiałam pomidoery i paprykę,posadziłam topinambur,w tunelu posiałam rzodkiewke,sałate i szpinak,ponasadzałam trochę cebuli,która powypuszczała szczypiorek,jest co prawda zimno i paskudnie ale to nie jest w stanie mnie powstrzymać. Emciu:)😘 - mnie jako tako wychodzą słoneczniki,to znaczy są dość duże.A może Ty masz ziemię zbyt zbitą i twardą.Zastosujtaki myk jak ja.Sadząc słonecznik wykopuje najpierw dołek - tak ok.40 cm,do połowy wypełniam go kompostem,lub ziemią spod obornika(nie samym obornikiem,tylko ziemia na której leżał)przykrywam trochę lepszą ziemią niż moją(kretowiny z łąki) na głębokości ok3 cm wsadzam skiełkowany słonecznik(kiełkuję ziarnka owijając je w wilgotny ręcznik papierowy lub szmatkę(nie może być za bardzo mokra.Daję zawiniatko do słoika i ustawiam na kilka dni w ciepłym miejscu.Słonecznik nie jest zbyt wymagającą rośliną,ale gdy będzie już sporawy możesz go podlać raz na 2-3 tygodnie wodą z biohumusem,ale niezbyt obficie,bo Ci pognije.Pozatym nie siej go zbyt gęsto,musi mieć sporą odległość jeden od drugiego.No i ważne żeby nie rósł przy ścianach,parkanach itp.tylko w otwartch przestrzeniach na dobrze nasłonecznionym miejscu.Mam nadzieję,że te moje wypociny trochę Ci pomogły:) -dederette* :):):) - fajna stronka!!!!Zaraz zasiadam i uważnie czytam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do dederete
czy robisz pierogi ze szpinakiem,jeśli tak to czy odajesz ser i jaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mam pytanko!!!!!??????
Myślałyście już co będziecie gotowały na święta????Będe miała sporo gości,jestem niewprawną gospodynią(2 lata po ślubie) i nie mam pojęcia jak to wszystko ogarnoć,by miało ręce i nogi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co umiesz gotować? Dobrze od tego wyjść i daną potrawę wzbogacić o jakiś detal. Więc co umiesz gotować? Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć żurku i faszerowanych jajek. Margolcia//:) Dzięki 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mam pytanko!!!!!??????
donkapatke- fajne musza być te pierogi,opisz proszę jak je robisz,tylko tak łopatologicznie bo dopiero byłyby to moje pierwsze pierozki ze szpinakiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mam pytanko!!!!!??????
do Emmi - gotować umiem nie wiele i to takie proste potrawy,typu schaboszczak,mielony,kilka zup,bigos i kopytaka no i naleśniki dobre mi wychodzą:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Mam Pytanko. Bardzo chętnie podzielę się z Tobą moim przepisem, a raczej męża, bo to on ten przepis wymyślił :-) Mogę mieć problem z proporcjami, bo sama nie lubię robić, czegoś z przepisu, zawsze wszystko na oko robię, dlatego mam problemy z pieczeniem ciast :-P Ugotować 2- 3 ziemniaków( średniej wielkości), obgotować dwie paczuszki świeżego szpinaku, następnie odsączyć je i pokroić, połączyć razem z ugotowanymi ziemniakami(które, najlepiej, jeszcze przepuścić przez praskę- chodzi o to, żeby były, jak najbardziej gładko rozgniecione) .Do wszystkiego dodać kostkę białego sera( też możesz jego przepuścić przez praskę) .Dodać przyprawy, sól, pieprz, dla lubiących trochę ostrzejsze chilli. Dodajemy trochę maggi i można jeszcze dodać Worcestershire sos. Cała mieszanka powinna być, lekko słonawa, bo na końcu, do wszystkiego, wbijamy dwa całe jajka.Zawinąć wszystko w ciasto pierogowe i ugotować.Podawać z masełkiem i cebulką. Smacznego życzę :-) Do Margolki A propos tego rosołu z innego topiku, to mój rosołek, naprawdę smaczny mi wychodzi.Może nie gotuję, jego tak długo jak się powinno, ale jest całkiem całkiem. P.S. Te pierogi można jeszcze z łososiem, robi się tak samo jak te ze szpinakiem, zamieniając szpinak na około 250 g usmażonego świeżego łososia, który musi być bardzo drobno pokrojony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
donkapatke:):) Nie przejmuj sie wrednymi komentarzami,ja trzymam sie zasady,że kazdy gotuje jak mu smakuje(zopisu sposobu robienia i produktów,jakie użyłaś Twój rosół z całą pewnością jest bardzo smaczny a jak sie komuś nie podoba to niech sobie gotuje po swojemu ).Są takie czasem osoby - jak ta z topiku o rosole "różowe coś ta,że w swoim mniemaniu one robią wszystko naj,naj!Spróbuj no sie tylko człowieku z kimś podzielić przepisem czy poradą to zaraz tak dołoży,że wszystkiego się odechciewa:( Pozdrawiam Cie i miłego dnia życzę! Emciu:) U mnie śniegiem sypnęło,zimno się zrobiło,a ja rzodkiewkę w foliaku zasiałam,bo już na wiosnę nadzieję miałam,oj naiwna ja naiwna:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam, w zeszlym roku zasadziłam dynie, cukinie, baklazan prosto do gruntu i dlugo mi schodzila, w tym roklu zasadzilam w doniczkach, i juz scodzi. czy nie za wczesnie zasadzilam w doniczkach? myslalam ze dluzej bedzie schodzic? czy cos sie stanie jak 2 miesiace warzywa beda w doniczce a pozniej do gruntu przesadze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Faktycznie nieco sie pospieszyłaś:) Ja dynie,arbuzy i cukiinie po 20 kwietnia wsadzam w doniczki i wysadzam po 15 maja.Twoje bedą do tego czasu b.olbrzymie,ale chyba nic im nie bedzie,cięzko Ci jednak będzie je przechować,bo sie pewnie mocno rozrosną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A ja mam już ustalone
i postanowione menu na Wiekanoc: -biały barszcz jajka faszerowane roladki szpinakowo-łososiowe w waflu lub cieście francuskim sałatka jakaś-jeszcze nie wiem jaka? pieczeń rzymska faszerowana jajkami pieczona z cebulka biała kiełbasa,zawinieta w dobry wędzony boczek krokiety z pieczarkami i zoltym serem Z ciast: kruche babeczki z serem gotowanym,polane czekoladą babka cytrynowa,polana lukrem cytrynowym ciasto ferrer roche - pomysł zaczerpnięty z "garnka".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dederette*
Zima,zima huhu-ha... ..................................na zimę....... Rogaliki drozdzowe Znow upieklam... z przepisu mojej mamy.. 1kg maki,2 male kostki drozdzy 1kostka masla,pol kostki margaryny i 3 lyzki kwasnej smietany, 2 cale jajka i 3 zoltka szczypta soli 3/4 szk cukru 1/2 szk mleka do rozrobienia drozdzy +1 lyzka cukru(mleko lekko podgrzac ,dodac cukier i drozdze ,poczekac zeby wyrosly) Wszystkie skladniki razem zagniesc i wlozyc do lodowki na conajmniej 2-3 godziny lub na noc .... Schlodzone ciasto podzielic na 6 czesci ,kazda czesc rozwalkowac na dosc duzy placek ,a kazdy placek podzielic na 8 trojkatow,do srodka wkladamy powidla lub nutelle,lub kawalki owocow i zwijamy na ksztalt rogalika ,czyli od czesci szerszej do wezszej... piec w temp 180 stopni na zloty kolorek ,jeszcze cieple polukrowac lukrem z dodatkiem olejka waniliowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj biada biada
2 kostki drozdzy???????:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małe kostki koleżanka
napisała,a małe kostk to po 5 dkg przeważnie są.Tak więc 10 dkg drożdży na kg maki to jest akurat:)Pozdrawiam dederete:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dederette*
Lubelszczyzna odcięta od świata. CEBULA NADZIEWANA 4 duże cebule 200 g wątróbek 150 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 5 łyżek śmietany 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki brandy 3 łyżki rodzynek 2 liście laurowe sól, pieprz Cebule obrać i blanszować 8 min we wrzącej wodzie z liśćmi laurowymi. Wyjąć, ostudzić, ściąć czubki i wydrążyć środki, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki. Posiekać wydrążony miąższ cebuli. Wątróbkę razem z cebulą przesmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem, wlać sok cytrynowy i brandy, smażyć 1 min i wlać śmietanę, wsypać rodzynki, wymieszać. Farszem napełnić cebule i zapiekać 20 min.w temp.200 st

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pycha,pychotka
A ja je nadziewam mielonym mięsem,podobnie jak kalarepę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Już powoli wiosna się
Dziewczyny - dederette,może ty wspomożesz radą jak i z czym zrobić dobre papryki faszerowane,jak poznać,że są już gotowe,ile czasu piec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dederette Przepis na cebulę nadziewaną wygląda ciekawie ale ja nienawidzę wątróbki.W dzieciństwie mama we mnie ją wpychała na siłe a ona mi poprostu rośnie w ustach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×