Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Witajcie gościnnie zaglądający ,witaj Aneczko:) Aniu Ty to chyba masz jakiś motorek zamontowany,dom ogród,chlebki,ciasto - męskie prace ,kobiece prace - zdradź,że koleżanko skąd masz taką energię ?.Ja dziś od rana biegałam u kuzynki brata po polu - skosił kukurydzę i dużo kolb leżało na ścierni.pozbierałyśmy i przywiozłyśmy każda po 9 worków,jeszcze kilka rundek i będzie dla kur na całą zimę.Jutro piekę Twoje ciasto marchewkowe,syn już ostro się ono dopomina.Mam też wielką ochotę na gołąbki,ale mam też lenia.Nie chce mi się babrać z kapustą i z mięsem,bo moim sposobem wykonania przy mięsie jest trochę roboty. Pozdrawiam wszystkie piszące panie i dobrej nocy życzę i pięknych,kolorowych snów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babka danka
witajcie!gościu ja na 1kg mąki dodaje jajko pół litra wody wrzątku i sól.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Iva
dobry wieczór PANIOM :D ...ależ u mnie ziąb,szara,brzydka jesień :( dziś załapałam ze moja młodsza siostra,lada chwila ma urodziny,i zaczęłam kombinować jakie jej ciasto upiekę,i już sama nie wiem,teraz rzadko piekę ciasta czy snikresa czy tiramisu a tak w ogólę,strasznie za nią tęsknię,zaczęła właśnie studia,wyjechała do innego miasta,a ja bardzo 'kiepsko' się z tym czuję:O Pytałam koleżankę jak to było z jej synem,studentem rok temu,,,i ona .że spoko,ale jej mąż-co wieczór wchodził do pokoju ich syna i ryczał,,,to bardzo osobiste,powiedziała mi o tym,bo jesteśmy przyjaciółkami.. ..mnie i sis dzieli duża różnica wieku,matkuję jej,i pewnie dlatego-mam smutnego pysia :( od kilku dni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Iva
ja daję wszystko :P,do ciasta pierogowego,i jajo i łyżkę śmietany,i trochę oleju(masła),i oczywiście gorąca woda,ot taki misz masz :) dobranoc 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mivka
Witajcie pracowite kobitki Jak ja wam zazdroszcze tej werwy? Czytam was co jakis czas,pisac mi sie nie chce! Ale zmuszona jestem ,zapytac profesjonalistki.Co mozna przygotowac na urodziny 50-te meża????????????? Jaki tort?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciasto na pierogi to maka,gorąca woda ,szczypta soli i łyzka oliwy.Zółtka dodaję do ciasta na makaron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania03
DZień mroźny-dobry:)u mas już poniżej zera,woda u kur zamarzła,chyba zima idzie:)Margolu nie mam motorka,hihi:)wiem że muszę pracowaź że nikt tego za mnie nie zrobi i nawet jak boli to robię,cała tajemnica...co do sadzonek to dziękuję wykopałam flanse ze swoich starych i poszperałam u sąsiadki na polu:)mam nadzieję że ciasto marchewkowe posmakuje Tobie i Twojej rodzinie,ja nigdy nie mam pod ręką dodatków typu orzechy czy rodzynki(do sklepu15km)i myślę że było by lepsze,ale takie uboższe też nam smakuje:)jak dosmakujesz po swojemu to będzie subcio.Ivo przykro mi że się smucisz:(ale siostra na pewno dzwoni,przyjeżdża kontakt jest,trzeba jakoś tylko oswoić się a na to potrzeba czasu...piszecie że do pierogów dajecie gorącą wodę (ja daję letnią)to chyba coś musi w tym być,ale gorącą taką naprawdę gorącą?:)Mivka jeżeli pytasz o profesjonalistkę to dobrze trafiłaś bo gospodyni tego topiku to najlepsza jaką znam:)***ja osobiście tylko mogę napisać że najpierw musisz napisać o upodobaniach męża,np.są tacy którzy nie lubią bitej śmietany,innych dodatków,a później coś można razem doradzić jaki torcik upiec,czy mieszanina kolorowych biszkoptów(kakaowy,kisielowy,makowy inne)przekładane kremem budyniowym(polecam Margolki),karmelem...są gotowce w internecie tylko poszukać ale mi się wydaje że taka improwizacja jest najsmaczniejsza:)ale niech się wypowiedzą specjalistki ja się dopiero uczę:)pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aniu, jedynym rozsądnym wyjściem jest kupienie i położenie pod truskawki agrowłókniny. Koszt niewielki a ileż mniej roboty. Włókninę można wykorzystać wielokrotnie. Ewenualnie ściółkować słomą lub trawą. Ale to pewnie wiesz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej wszystkim:) Też będę mieć ten dylemat:) Mój synuś 25 października będzie miał 18 urodziny i trzeba jakiś dobry torcik zrobić i całą imprezkę obmyślić.Do ciasta pierogowego nie dodaję jaja.Daję trochę soli i wrzątek i kilka łyżek stopionego masła.Ivuś oba ciasta są pyszne.Uwielbiam i snikersika i Tiramisu.Doskonale Cię rozumiem,bo jak mi syn będzie wybywał na praktyki do Wrocka to moja mordka też będzie w podkówkę:( - już z góry to przeżywam.Dziewczyny może wrzucicie jakieś propozycje co takim małolatom zrobić na urodzinowe przyjęcie ,by chetnie jedli i impreza nie okazała sie klapą:) Pozdrawiam wszystkich piszących i zaglądających. - Mivka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania03
amita co to znaczy ściółkować słomą?ja to rozumiem tak że w między rzędami naukładać słomy?zielsko nie przebije się?co do agrowłókniny to słyszałam ale nie mam kasy:(miałam plan zaszaleć i kupić jak będę dalej miała rentę ale zabrali i teraz to jestem zależna od portfela męża:)ten rok to sporo zmian w gospodarstwie kupiliśmy stado mięsne(limousine)a teraz kombajn...więc oszczędność na każdym kroku...mam pomysła aby naukładać wiosną folii tej co zostało spod kukurydzy czarnej między rzędami i naciskać kamieniami,co o tym myślicie?to zostanie mi tylko pielenie między krzakami:)Margo myślałam że Twój synek to waga jak ja(15 października)ale polukałam i to skorpion:)kawaler-to musi być specjalne przyjęcie:)snikersa lubię,tiramisu nie jadłam:(a ostatnio robię słonecznikowca(pestki słonecznika prażone z cukrem w piekarniku i później zmiskowane z karmelem)do tego herbatniki i to w biszkopcie,dzieci uwielbiają:)dziś dzień lenia zrobiłam to zaglądam jak mnie najdzie,fajne że tu tak dużo extra ludzi zagląda...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość azzurro
Ale sie tortowy temat pojawil....Tez dzis bede piekla.Obiecalam,wiec musze dotrzymac slowa i bedzie to tort na pierwsze urodziny.Mam teraz dylemat czy tort rafaello,czy z czekolada,czy z brzoskwiniami....,czy inny.....mam wolny wybor!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, rozkłada się słomę w międzyrzędzia. Truskawki czyste a zielsko, owszem, coś tam się przebije, ale nie na tyle, żeby trzeba się było narobić.Potem się słoma rozłoży na nawóz. A ta folia z kukurydzy to jaka? Ogrodnicza? bo taka zwykła folia to wody nie przepuści. Warto się "szarpnąć" na taki wydatek, bo bardzo dużo roboty odpada a Ty, z tego co czytam, to bardzo zapracowana jesteś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zakręcona3
z agrowłókniną, folią itd trzeba uważać bo potem można mieć plagę ślimaków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To ja ta paniusia hah takie czeste kontrole to czemu znalazlam calego paznokcia w sosie do spaghetti? Juz wole ,, udawac bogata" niz zrec paznokcie :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Iva
witam:) dziękuję,ze mnie pocieszacie,młoda wpadła na krótko,zaraz biorę się za 3bita jednak :),bo młoda lubi toffi ale w oko mi wpadł i knopers i tort z gotowanych pomarańczy(jadłam go pycha,ale nie piekłam),wszystko by było super,tylko,ze ja już po pracy nie mam powera na takie cudowanie :( wypiekanie...brak mi gdzieś ostatnio energii życzę miłego słonecznego weekendu 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babka danka
Witam Was w mrożny poranek ! dziś wykopuje pozostałe warzywo myślę że nie zmarzło.Na wiosnę posadziłam truskawki na włókninie super bez pracy tylko oberwałam pędy trochę chwastów i gotowe.Mam 150 sadzonek i pieliłam to nie całą godzinę.Aniu warto wyłożyć słomą i będziesz miała miej pracy też tak robiłam.Ja też robię tort dla wnuczka na6urodziny z bitą śmietaną i ananasem z puszki drobno kroje i wykładam na ubitą śmietanę biszkopt spot nasączony i posmarowany dżemem : woda,cukier,sok z cytryny i sok z puszki lub ze słoika ananas z też dobrze smakuje.Pozdrawiam! miłego dnia! udanych tortów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przyniosłam przepis od koleżanki na tort.Ona super cukierniczką jest.Może komuś się przyda więc go wpiszę: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 75% 1 łyżeczka masła Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,do piany dodawać po 1 żółtku - ciągle ubijając,następnie niewielkimi porcjami cukier,dalej miksować,aż do rozpuszczenia cukru.W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżeczką masła,aż będzie płynna.i ostudzić,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie zmiksować,by nie było grudek,na końcu dodawać po 1 łyżce ostudzonej czekolady i dalej miksować,do uzyskania jednolitej masy.Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.45 minut.Ostudzony przekroić na 3 części. Masa: 1 litr mleka 8 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 kostki masła lub 1,5 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki drobniutko mielonych orzechów włoskich. 1 gorzka czekolada 75% 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% do nasączania herbata z cytryną w 3 szklankach mleka ugotować kaszę mannę(gotować ją na wolnym ogniu,by się nie przypaliła i nie porobiły się grudki,dokładnie i energicznie mieszając).Dodać do niej cukier i cukier waniliowy,mieszać i nie wyłączać ognia.Do gotującej się wciąż kaszy dodać rozrobione w 1 szklance mleka 2 budynie i gotowić ,aż wyjdzie z tego gęsty budyń.Ostudzić.Mało lub margarynę ubić na puszystą masę i dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu i ubijać,na końcu dodać orzechy,dokładnie wymieszać,masę podzielić na pół,jedną połowę zostawić taką jaka jest do drugiej dodać rozpuszczoną i ostudzoną w śmietance gorzką czekoladę.Pierwszy blat przełożyć masą jasną,drugi blat masą z dodatkiem czekolady,wierzch i boki wysmarować ciemną masą z jasnej porobić np.różyczki całość posypać albo płatkami migdałowymi albo siekanymi orzechami.Miłego weekendu i udanych wypieków:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miłego weekendu życzę :) Tyle co pozdrowić, ostatnio mało mam czasu na neta i czytam Was wybiórczo :) Ale serdecznie pozdrawiam kochane kuchareczki :) 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margolku, mam pytanie do Ciebie, chodzi o przepis na ta sliwkowa nutelle. Napisane jest, zeby dodac 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Ale jakie duze te tabliczki, 100 gramowe czy 200 gram kazda? I pozdrawiam niezmiennie :) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej Emciu i Knutsel:)😘 Do nutelli śliwkowej idą 2 czekolady o gramaturze 100 gram + 5 dkg ciemnego kakao.U mnie piękna,słoneczna pogoda,ale ciepło to tak nie do końca jest. Pozdrawiam wszystkich popołudniowo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania03
Cześć dziewczyny.Dziękuję za podpowiedzi w sprawie truskawek,wiosną wyłożę słomą jak radziliście,bo pielenie takiego areału wykończy,mnie z racji moich dolegliwości zawsze pielę na kolanach warzywa,truskawki,ale nie będę smucić jak tu temat mniamuśny:)Amita ta folia to taka zwykła ogrodnicza,silosy się nakrywa nią,ale ja zamierzałam tylko ścieżki powykładać a od krzaków zrobić odstęp i nie kłaść miedzy nimi,więc tak myślę że krzywdy bym nie zrobiła bo krzaczki miały by wolny dostęp do wody a ścieżki niech sobie pod folią schną...zobaczę jeszcze ale patent ze słomą to na bank wykorzystam:)Emmi,knutsel29,Margolu,Iva,babciu Danko,amita i reszta znajomych i nieznajomych pozdrawiam i życzę udanej niedzieli(ja jutro mam zebranie w szkole zobaczę co te moje urwisy nawyprawiały:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość azzurro
Zrobilam tort rafaello-taki na bogato z adwokatem, biala czekolada,migdalami i smietana.Tort byl dla doroslych a maluch tylko sie z nim fotografowal.Wazne,ze sie udal i wszystkim smakowal.Przy okazji podam tez ciekawy przepis na tort lub ciasto,ktore mozna modyfikkowac w zaleznosci jakich owocow sie uzyje.Dobrej nocy wszystkim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o ślimaki - plagą są śliniki i trzeba je zwalczać chemicznie nawet w uprawach hobbystycznych. Bez niebielkich kuleczek nie ma szans na plony, te cholery zeżarły mi 20 cm cukienie. Od tego nie uciekniemy, a warunki do rozmnażania mają równie dobre na miedzy obok. One potrafią przepełznąć dziennie 7 metrów, więc jak wyczują dobre żarełko, a z takiej odległości czują np. bazylię to co za różnica. Moim zdaniem i tak trzeba kulki sypać. Folia zwykła - u nas na działkach różne materiały ludzie wykorzystują, np. stare wykładziny typu gołyleon / linoleum/ więc co Ci Aniu szkodzi spróbować. Słoma- ups, nie wiem jaką miewam, sąsiad nam przywozi, nie zastanawiałam się nad zakwaszeniem. Świeżo skoszona trawa pobiera nadmiernie azot zdaje się, ale co tam takie małe niedogodności w porównaniu z brakiem pielenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Iva
witam :D padam po 'upiornym' weekendzie,bo siostra wpadła na chwilkę i bardzo prosiła o zapas 'wyżerki',tu należy dodać,że jest kompletną 'nogą' jeśli chodzi o gotowanie,właściwie w każdej kwestii -w kuchni,domu i ogrodzie,zdaje się ze to takie pokolenie :O więc latałam jakbym obsługiwała wesele normalnie :)!piekłam ciasto,3bita-ale improwizację zrobiłam jak to Ania zachwalała,że takie ciasta najlepsze:P krokiety z warzywami i kurczakiem,pierogi,mięsko podduszone takie a'la chińszczyna z warzywami,i już nie wiem coooo... obiecuję sobie ood 2óch tygodni,że odpocznę,ale jakoś się nie składa,robota mnie lubi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Iva
3bit,w wersji mojej 3kruche placki -pierwszy placek(żeby przyśpieszyć proces,że się nadaje do konsumpcji ) nasączyłam herbatką z cytryną -na to budyń(na bazie 3szkl mleka), z żółtek,mąki etc-taki 'domowy',i do niego dałam masła-żeby był aksamitny-i gorącym przełożyłam ciasto -kolejny placek też nasączyłam na to tofii waniliowe z Gostynia(pycha) -kolejny placek,znów nasączanie :) i na to 0.5 l Łaciatej 30% śmietanki(musi poleżeć co najmniej 6h w lodówce,przed 'ubiciem' :P,albo na szybkiego-pakujemy w zamrażalnik) i jak się ubije na sztywno= + tylko 1 płaska łyżka cukru pudru(nic więcej nie dodaje,żadnej chemii -na to ścieramy tą najtańszą czekoladę mleczną z Bierdonki(dlatego ona-ze fajnie się ściera-robią się takie 'loki',szczególnie jak poleży w cieple ;) ) owszem całość słodka-ale jak "poleży"... niebo w gębie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Iva
Margo 😘 😘 😘 Twoje korniszonki wyborne! dokonałam wczoraj komisyjnego napoczęcia 1 słoika korniszonów,z Twojego przepisu,pycha!:D Miłego słonecznego dnia Kochane :D 🖐️ p.s jadam Aniu to ciasto z prażonym słonecznikiem,faktycznie ciekawe,choć coraz częściej wracam do prostych-starych przepisów,zwykłe ciasto ucierane,szarlotka,piernik,kremówka.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania03
Hejka wszystkie kobietki w nowym tygodniu:)Iva bardzo spodobałam mi się Twoja improwizacja 3bita,moja córka jest fanką tego ciasta(ja robię na biszkopcie karmel wielokrotnie przekładam herbatnikami i bita śmietana plut czekolada)więc proszę o ciasto kruche dokładnie składniki napisz proszę,wiesz ciasto ciastu nie równe,a skoro Twoje się nadają i są przetestowane to ja chcę zagnieść tak jak Ty:)ja bawię się ostatnio drożdżami w piątek piekłam bułeczki z dżemem i budyniem, a teraz zagniotłam chleb pszenno-żytni i zaczyn na pączki rośnie...jak mam w domu miód(zazwyczaj kupuję sztuczny bo tani)to piekę mojego miodownika,prywatna wersja placków z królewca,4 placki miodowe przekładane gorącym budyniem,godzinka roboty a jedzenia wielka blacha-to ciasto ulubione mojego pierworodnego:)idę dalej kucharzyć bo mały płacze pograć:)miłego poniedziałku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oj kobietki,kobietki:D kiedy tu nie zajrzę o o smakołykach piszecie a ja piekarnik mam do "kitu",kupne ciasta do niczego i jak tu sobie takiego 3 bita sprawić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×