Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość światowi

Świat jest mi obcy - powody dlaczego nie podoba Wam się wspłóczesny świat?

Polecane posty

Gość światowi

Wijacie! Zachęcam do pisania :). To może ja zacznę ;). Nie akceptuję relacji między ludzkich, które teraz często występują między ludźmi, tzw. "znajomości", które opierają się głównie na tym, że mamy z kimś kontakt głównie wtedy jeśli coś dzięki tej osobie możemy zyskać...

Gość światowi
Piszcie wszystko, co Wam przychodzi do głowy, ale odnośnie tematu ;)

Gość światowi
Podoba Wam się, że ludzie traktują Was instrumentalnie, a Wy ich tak samo?

Gość sdfsfd
ze wspolczesnym swiatem nic sie zlego nie dzieje, to kwestia waszego nastawienia. ja obracam sie wsrod samych dobrych, zyczliwych i wielkodusznych ludzi-czasem zdarzaly i zdarzaja sie dziwne typy ale w wiekszosci jestem otoczona miloscia. ale moze to dlatego ze nie mieszkam w polsce:):)

Gość kasiiiiiiia
Dlatego, ze to swiat, w ktorym koncza sie zasady, zanikaja stare tradycje, upada kosciol i wiara. Nie jestem osoba zbyt religijna, ale uwazam, ze to wlasnie religia zbudowala nasz swiat i ciagle trzyma ten swiat w ryzach.

Gość światowi
sdfsd---->to gratuluje, a gdzie mieszkasz? ;)...nie chodzi o to, że świat jest zły, że wszyscy są źli, tylko o to, jak jest najczęściej...fakt nie napisałam na początku, że to nie jest generalizowania.

Gość światowi
kasiiia---> Właściwie, to się z Tobą zgadzam :)

Gość światowi
To może porozmawiamy o zasadach we współczesnym świecie?

Gość sdfsfd
hej mieszkam w Holandii i kocham to miejsce, ludzi,tu nie ma zawisci, smutku na twarzy, obcy ludzie sie do siebie usmiechaja, wszedzie panuje serdecznosc i cieplo. holendzry sa poza tym wbrew pozorom bardzo rodzinni. w anglii jest podobnie. i w norwegii. w polsce tragedia, po roku niebycia w Pl bylam w szoku jacy ludzie sa zgorzkniali

Gość światowi
sdfsfd----> Myślę że też zależy, jak się postrzega ludzi...Faktycznie w Holandia jest taka mega liberalna? Ja nigdy nie mieszkałam dłużej poza Polską, więc nie wiem, jak to wygląda.

Gość światowi
Ja nie uśmiecham się do obcych ludzi na ulicy ze względu na bezpieczeństwo i to, że to u Nas nie jest przyjęte ;) i też nie lubię jak nie znana mi zupełnie osoba uśmiecha się powiedzmy na przystanku autobusowym do mnie, zaraz mi się wydaję, że ten ktoś będzie coś ode mnie chciał, albo jakies propozycje składał, takie w Polsce mamy skojarzenia ;)

Gość światowi
Nie zwracam uwagi na miny ludzi na ulicy, a nawet jak są wrogie, to jednak to są obcy ludzie...natomiast dużo bardziej nie miłe jest to, że ludzie którzy się znają, rodzina, czasem ma takie miny, jak się widzi, jakby co najmniej ktoś regularnie jakieś świnie podkładał...

Gość sdfsfd
wiesz co, liberalna w jakim sensie? ze jest wolnosc orient seksualnej i dragi zalegalizowane? no tak...ale ja osobiscie nei znam nikogo kto byz tego korzystal. a co do orient seksualnej, to faky=t duzo tu gejow i les i nikomu to nie przeszkadza i sa to wspaniali ludzie nad nami mieszkaja dwie les w sierpniu idziemy na ich slub a parte domow dalej mamy sasiadow homo z adoptowanym synkiem, mowi sie ze Bog jest wszedzie to ja ci powiem z e wslasnie tu w tym kraju czuje jego obecnosc wiecej i czesciej niz kiedykowliek czulam ja mieszkajac w polsce. to jak ludzie traktuja siebie nawzajem jak sie do siebie odnosza...nasi poslcy katolicy moga sie przy nich schowac, a powiem ci ze ja kiedys bylam bardzo wierzaca i homofobka:):) tak tak az wstyd sie przyznac. no ale poznalam tych ludzi i nie moge o nikim slowa zlego powiedziec. sa wspaniali

Gość sdfsfd
no wlasnie-jak w pl sie do kogos obcego usmiechniesz to mozesz sie spodziewac ze rzuci na ciebie lodowate spojrzenie, bo nie bedzie wiedzial o co chodzi...ech

Gość światowi
Tak, chodziło mi czy tę liberalność widać na ulicach...I tak jest bardzo fajne, że mimo że nie jesteś Polką i podejrzewam, ze nie mieszkasz tam wiele lat idziesz na ślub swoich sąsiadek lesbijek...bo w Polsce to ludzie często są, że tak powiem pod wieloma względami społecznymi identycznie, a w blokach się nawet nie znają! Ale czy nie uważasz, że to lubienie się z sąsiadami nie jest trochę w Holandii sztuczne, że nie jest takie że jak faktycznie trzeba coś pomóc, to nie ma komu? Czy to się nie sprowadza tylko do pogadania o dupie marynie?

Gość ona2223
Nie podoba mi sie, bo to swiat ekstrawertykow, ale tez takich, ktore non stop gadaja, plota trzy po trzy, czesto rzeczy ktore mowia sa nieinteresujaca, ale co najwazniejsze malo kto potrafi obecnie SLUCHAC, zauwazcie w tramwajach, w autobusach -kazdy chce tylko przekrzyczec druga osobe, malo kto tak naprawde slucha , ja jestem introwertyczka, maly % stanowia obecnie introwertycy, dlatego jest mi czasem ciezko. Ponadto kolezanki puszczaja sie na prawo i lewo, do znajomej przylecial zagraniczny gosc, ktorego nie znala, nie widziala wczesniej a juz wskoczyla mu do lozka -dla mnie to niepojete i nie umiem zrozumiec takich ludzi.

Gość ona2223
(dodam ze to tylko czesc aspektow , a takich negatywow dzisiejszego swiata moznaby wymienic wiecej )

Gość światowi
ona----> Słuszna uwaga...Mimo że pozornie mamy świat dużych różnorodności...to w rzeczywistości sprowadza się do tego jednego typu zachowań, który jest pożądany...

Gość światowi
Ale to już tak od dziecka wielu ludzi jest "programowanych" pewnie nie raz słyszeliście hasło typu " Kasia w życiu nie zginie, bo nie da sobie w kaszę dmuchać" w przypadku gdy np. popchnęła koleżankę w piaskownicy, rodzice się z tego cieszą, że taka "zaradna" :O

Gość sdfsfd
Ale czy nie uważasz, że to lubienie się z sąsiadami nie jest trochę w Holandii sztuczne, że nie jest takie że jak faktycznie trzeba coś pomóc, to nie ma komu? Czy to się nie sprowadza tylko do pogadania o dupie marynie? o nie nie...mamy wspanialych sasiadow, najblizej jestesmy z jedna para-mieszkaja sciana w sciane i zawsze kiedy czegos potrzebowalam nie bylo problemu by zapytac o pomoc Martje, kiedy ona czegos potzrebuje ja tez jej pomagam takze nie. nie jest to sztuczna sympatia

Gość światowi
Aha, no to dobrze...Bo wiesz ja w Polsce często spotykam się ze sztuczną sympatią, bo tak wypada i ktoś jest dla mnie miły, stwarzanie pozorów, taki pijar na co dzień...

Gość eeeffffkaaaaa
mi sie nie podoba ten swiat, bo wszedzie gole dupy widze, w piosenkach, reklamach i filmach. nijak to sie ma do tego o co pol wieku temu walczyly feministki, te gole laski jeszcze bardziej kobiety pograzaja

Gość światowi
Jeszcze wracając do tych zachowań i zasad...to owszem czasem ludzie wyrażają swój zachwyt odnośnie ludzi, którzy maja mocny kręgosłup moralny...ale często po chwili dodają, ale to takie niepraktyczne, będzie jej/jemu ciężko w życiu i smutna mina...

Gość światowi
eeeeffffaaa----> tak...to bardzo prymitywne, mam wrażenie że tak dużo jest golizny żeby sprowadzić człowieka do kierowania się instynktami, najniższymi pobudkami żeby łatwo nim można było manipulować, żeby nie myślał...

Gość światowi
Bo to czego sprowadza się mega rozdmuchany konsumpcjonizm, na co dzień to widać...Młode dziewczyny wpadają w histerię i inne dziwne stany, bo koleżanka ma nową bluzkę, a ona nie, i gdzie tu myślenie...ba często dorośli ludzie zachowuję się podobnie...

Gość światowi
up

Gość światowi
up

Przyłączam się do Was. Zycie we współczesnym świecie jest straszne.Jest nijakie,płytkie,blade i bez wyrazu,pozbawione głębszego sensu. Moim zdaniem dzieje się tak,bo cały nasz system społeczny oparty jest na kasie.Boga mistycznego(obojętnie jak go nazwiemy) zastąpił inny bóg-forsa i przedmioty ,które można za nią mieć. Ten system robi wszystko aby rozbić wszelkie relacje międzyludzkie bo jednostkę łatwiej zmanipulować niż grupę ,rodzinę czy społeczeństwo. Przy pomocy reklam infekuje się ludzi rządzą posiadania czegoś a potem ci ludzie nie maja już czasu na nic poza zapieprzaniem w celu zdobycia kasy albo spłaty kredytu. W takiej atmosferze altruizm,współczucie,honor i inne takie "przeżytki" nie mogą istnieć. Ale taki świat nie może trwać wiecznie bo zbyt wiele zużywa z ograniczonych zasobów tej ziemi,wiec uszy do góry.

Gość zeby aby
HOMME calkowicie sie z toba zgadzam. Czczenie zlotego cielca w postaci wszelkiego przedmiotu stalo sie wartoscia nadrzedna nad jakoscia zycia. Wazniejsza niz relacje miedzyludzkie, cieplo rodzinne, i prosta radosc z istnienia. Dalismy sie oglupic.