Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zal mi jak nie wiem

Mapa pokazująca ABORCJĘ na świecie. Cała Europa tak... Polska jak zawsze nie!!!

Polecane posty

Gość ktoś sobie robił sam piercing
mam dość... Moja koleżanka z antykoncepcji hormonalnej ma cudownego synka :) Żadna metoda nie da ci 100%.

Nox - jest bezbolesna jak robi się ją legalnie i na znieczuleniu. Moja znajoma miała w Polsce po godzinach i na paracetamolu.

Noxelia, aborcja farmakologiczna to dopiero bol. Chyba jej nie mialas, skoro sie wypowiadasz? Nie chodzi od kiedy dziecko zaczyna odczuwac bol. Chodzi o to jakim prawem Ty skazujesz go na smierc???? Co innego nie dopuscic do jego stworzenia, a co innego abortowac :O Czy jezeli Twoje 5cio letnie dziecko zapadnie w spiaczke, i tez nie bedzie nic podczas jej trwania czulo- daje Ci to prawo do jego usmiercenia??? Bo nic nie czuje???

mam dosc takiego kraju o eutanazji chcesz jeszcze tu rozmawiac? :classic_cool: :D

5 letnie dziecko to nie 3tyg zlepek zygoty 5letnie dziecko ma wyksztalcony uklad nerwowy, mial swiadomosc, a co za tym, wspomnienia, marzenia, odcisnal pietno w zyciu rodziny, Chybione porownanie :O

...no tak- a zastrzyki antykoncepcyjne? A spirala? A implanty anty???? Jezeli ktos naprawde nie chce dziecka- to nie dopusci do ciazy- wiem po sobie :D Sama bralam tabsy, i trzeba miec do nich ogromna dyscypline. moja kumpela tez ma dziecko z tabletek- ale zazywala raz o 20, raz o 21.15, potem o 19;30...... nie wierze, ze jezeli ktos ma odpowiednio dobrane tabsy, i stosuje sie scisle do zalecen- m.in. nie pije alkoholu- zajdzie w ciaze.

uwaga, barrakuda nam powie w ktorym momencie plod zmienia sie w czlowieka :D

.1 - rozumiem twoją radość. Co do farmakologicznej - porównywalna do wyjątkowo ostrego bólu menstruacyjnego. Czasem to samo dzieje się naturalnie bez naszej wiedzy (zarodek to ledwo kilka komórek, czasami usuwa się samoistnie) A co do eutanazji, to mówimy o odłączaniu roślinek czy takiej na życzenie?

Ale czy ma 3 tygodnie, czy 3 lata- jest Twoim i Twojego meza materialem genetycznym Jak pojdzie spac, i wtedy go zastrzelisz- tez przeciez nie poczuje???? Jakie pietno???? No tak, aborcja to takie zamiatanie pod dywan- nikt nie wiedzial, nie widzial- wiec dalej jestem super, a problemu nie ma :O

To uwierz, bo żadna metoda (oprócz szklanki zimnej wody zamiast) nie da ci 100%. Nawet na ulotkach masz napisane. To bardzo małe ryzyko, ale zdarza się. Moja koleżanka brała regularnie, jest bardzo systematyczną osobą. A jednak się zdarzyło. Poza tym, co już pisałam, nie każda kobieta może stosować wszelkie metody, a o podwiązaniu jajowodów decyduje widzimisię lekarza, którzy z doświadczenia znajomych wiem, że są raczej na nie niż na tak.

mam dość tego kraju - akurat takie rozbicie godziny czy dwóch nie mogło jej zaszkodzić...prędzej zapomnienie w ogóle. A co do implantu, to podobno w polsce o to ciężko.

mam dość tego kraju Pytanie podstawowe, dlaczego tak bardzo chcesz decydować co inne kobiety mają czuć? Co robić?

Nie zadna eutanazja :O mowisz, ze to Twoja dziecko, Twoj material- to masz prawo o nim decydowac. Wiec co za roznica, czy to cos ma 3 tygodnie, czy moze 9 miesiecy, i dopiero co przyszlo na swiat. Pytanie dla zwolennikow- mowicie, ze mozna usuwac do 12 tygodnia, bo to moralne... Czyli jezeli usune w pierwszym dniu 13 tygodnia, to jestem juz potepiona, bo zabilam czlowieka???????

plemniki to tez material genetyczny i co maz ma ronic lzy nad prezerwatywa biedne miliony malutkich plemniczkow, tyle potencjalnych dziewczynek i chlopcow poza tym zaraz po tym jak kom. jajowa zostaje zaplodniona bardzo czesto maja miejsce samoistne poronienia o ktorych kobiety nawet nie wiedza I co tez maja sie nad tym uzalac? Czaisz roznice? nie porownuj do tego 5 letniego dziecka

Ale mnie to zwisa i powiewa- poki nie jest to robione z moich pieniedzy. Chcecie legalizacji- czyli chcecie finansowania z NFZ. O ile mi wiadomo dopuszczajac sie aborcji decydujesz nie o swojej macicy, a jej zawartosci, ktora jest juz odrebnym DNA, odrebnym istnieniem.

Powiem tak - ja w swojej ludzkiej i kompletnie niesprawiedliwej moralności uważam, że moralnym jest usunąć płód do momentu w którym nie jest w stanie podtrzymywać podstawowych funkcji życiowych - czyli np. gdyby się urodził nie mógłby oddychać.

Czy samoistne poronienia powinny być też karane jak aborcja? :)

Fawila, a co z wcześniakami? Mamy wyrzucić wszystkie inkubatory?

piercing, ale zrozum, ze twoja argumentacja ma jedna powazna luke z twoja logika mozna stwierdzic, ze typowe morderstwo to kwestia czyjegos sumienia i nie nam decydowac czy to powinno byc legalne czy nie zrozum ze nie kazdy uwaza tak jak ty czy inni tutaj kiedy powstaje nowe zycie, czyli kiedy usuniecie plodu rowna sie morderstwu dla nich, a kiedy to tylko forma antykoncepcji jak ktos uwaza, ze zycie powstaje wczesniej niz dokonuje sie aborcji, to bedzie to dla tego kogos morderstwem i tyle a juz przypadki kiedy chodzi o zagrozenie zycia matki to kwestia na inna dyskusje

"Czy samoistne poronienia powinny być też karane jak aborcja? " Miało być zakazane 🖐️

Co do wcześniaków - wcześniaka jesteś w stanie odratować i z 6 miesiąca (dlatego krzywo patrzę na bardzo późne aborcje). Co innego zygota lub ledwo rozwinięty płód. Jest pewna granica gdzie istnieje potencjalna szansa uratowania dziecka.

pytanie o samoistnych poronieniach jest debilne chcialas rzeczowej dyskusji a zadajesz pytania takie jak "czy jak ktos spadl z dachu to powinno sie kego rodzicow ukarac" samoistne poronienia to nie aborcja zdrowego plodu, wiec o czym wy mowicie

Gość i nikt mi nie powie,ze Polacy
no to wam opowiem z wlasnego zycia ( bo jest to anonimowe forum). Ja w pologu, po ciazy z kompikacjami, b trudnym porodzie, potwornie zmeczona i moj uwazany przez wszystkich za ideal ( przeze mnie pod wiekszoscia wzgledów tez) mąz, zreszta wzorowy ojciec. Ja ledwie zyję, dziecko malusienkie, z cycków mi sie leje, nieprzytoman z niewyspania , jeszcze do konca nie wygojona,gdzie mi do antykoncepcji a on, biedny mis, przeciez nie moze tak długo bez swojej ukochanekj zony, po prostu na chama zgwalcil. I zaszłam prawie natychmaist po porodzie. Przeplacilam te ciaze ciezka choroba kregosłupa, odwapnieniem,musiałam zrezygnowac z zawodu, ale ok, było mnie mimo wszystko na nia stac, wiec urodziłam i bardzo dziecko kocham. Ale gdybym była zona bezrobotnego pijaka, w piatej ciazy? I co , myslicie,ze nie ma takich przypadków?

Nie porównuj zamordowania człowieka, który jest odrębną istotą, do aborcji, która jest przerwaniem tworzenia się istoty ludzkiej. "a juz przypadki kiedy chodzi o zagrozenie zycia matki to kwestia na inna dyskusje" Właśnie nie na inną, ponieważ i jedno i drugie jest aborcją, wielu ludzi nie rozróżnia jednak jednego od drugiego a rozróżnić należy. Dla wielu właśnie każda aborcja jest morderstwem, bez względu na przyczynę.

no jednak kiedy aborcja jest mozliwoscia uratowania matki, a kiedy chodzi o refundowana aborcje debilnej nastolatki ktora daje chlopakowi "bo znajdzie inna" to jest jednak roznica dla mnie

Jeżeli aborcja to morderstwo to rozumiem, że bawimy się w "lepiej jedno życie zachować, niż dwa stracić". I wtedy to już morderstwo nie jest...oj, ludzie, ludzie...

mam dosc takiego kraju Owszem jest roznica pomiedzy plemnikiem a zygota Ja po prostu mysle bardziej globalnie na zasadzie co jest mniejszym zlem? Zgwalcona 14 latka majaca rodzic dziecko, kompletnie do tego nie gotowa, jej dziecko w polowie obciazone genetycznie materialem jakiegos zwyrodnialca? Kobieta nienawidzaca dzieci, majaca wpadke ale pod naciskiem rodzi dziecko, bo Kosciol tak nakazal i to dziecko niekochane, zaniedbane codziennie slyszy "zaluje, ze cie urodzilam, zniszczyles moje zycie itd." przez co dziecko ma zwichnieta psychike na cale zycie? Czasem aborcja jest mniejszym zlem. Moze brutalne, ale wg bardziej globalnego myslenia - bardziej moralne i rozsadne.