Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujacaporady-przyszlazon

Kłótnie z narzeczonym

Polecane posty

Od jakiegoś czasu zdarza nam się, że kłócimy się o błahostki. Wiem, że żaden związek nigdy nie będzie idealny, jednak z małej sprzeczki robi się zazwyczaj wielka kłótnia po której każde z nas czuje się źle. Nie umiem sobie z tym poradzić. Każde ma swoje racje, których stara się trzymać. Gdy proponuje kompromis, sprawę czasem udaje się załagodzić, jednak niekiedy nie. Najgorsze w tym wszystkim, że nasze kłótnie słyszą rodzice, którzy z góry oceniają nie znając przyczyny. Denerwuje mnie to. Kocham go i pod koniec roku zamierzamy wziąć ślub. Boję się jednak, że kłótnie spotęgują się po ślubie. Jak sobie z nimi radzić ? Co robić, żeby z małej sprzeczki nie zrodziła się "III wojna światowa" ?

Dodam, że jesteśmy ze sobą 5 i pół roku

Gość kicimici
a kłótnie są w jakis konkretnych okresach? czy często i bez jakiś specjalnych powodów? bo u nas jest tak, że parę dni przed moim okresem buzują mi hormony i kłótnie są dosłownie o wszystko :) a potem hormony się uspokajają i znowu jest ok :) na szczęśce mój facet jest wyrozumiały i potrafi zrozumieć, że to nie moja zła wola, tylko skoki hormonów, nad którymi nie umiem zapanować :)

Na początku myślałam że wszystko przez zbliżający się okres, skoki hormonów, ale teraz wiem, że to nie działa tak jak sobie to wyobrażałam. Z biegiem czasu narzeczony zmienił się kiedyś potrafił wybrnąć z sytuacji, nie denerwował się. Teraz myślę, że to przeze mnie, że za dużo wymagam, udzielam mu rad bo po prostu się o niego martwię, a okazuje się że to uderza w jego męskie ego i dumę. Z drugiej strony wiem,że często to ja mam rację. On jest strasznie uparty, strasznie i często właśnie przez to kłócimy się ... nie da nic sobie przetłumaczyć.

udzielasz mu rad bo sie o niego martwisz ..... to nie powod udzielaj mu rad GDY ON CIE O TO POPROSI..... inaczej uwaza, ze ty uwazasz, ze on sobie sam nie umie poradzic i wazne jeszcze czego te nieproszone rady dotyczą

ja narzucam mu swoje zdanie, bawiąc się w ciocię dobra rada, a on tym czasem odbiera to prawdopodobnie tak jak ty piszesz... i kolejny powód do kłótni jest. Najgorzej jest jednak kiedy ja coś proponuje, a on kategorycznie odmawia czegokolwiek, nawet nie mówi, że się zastanowi. Słyszę "NIE BO NIE" i koniec. Kiedyś liczyło się też to czego ja chce, teraz tylko to czego chce on. wydaje mi się, że on nadal traktuje nas jako JA i TY a nie MY. Czego dotyczą rady ? Zazwyczaj daje mu je kiedy widzę, że chce zrobić jakąś głupotę. On jednak nie słucha i robi po swojemu (a później i tak wychodzi na moje). A później to ja muszę myśleć jak wybrnąć z sytuacji, bo on 'zlewa' na to.

Kazdy jest odpowiedzialny za siebie ty tym czasem uwazasz, ze wiesz lepiej niz on czyli dajesz mu do zrozumienia ze to ty jestes madrzejsza pozwol mu podejmowac jego decyzje i pozostaw go z konsekwencjami tych decyzji nie komentuj pozwol mu uczyc sie na jego bledach i wyciagac wniski